UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 3 no 5
Re: kamīna iekuršana
Autors: Zodčijs ()
Datums: 01/04/2015 13:28

Tieši tā - no tēmas autora būtu vēlama papildus informācija - tad varbūt varētu mēģināt izkost situāciju

Re: kamīna iekuršana
Autors: aakk ()
Datums: 01/04/2015 15:31

Lūdzu papildus informācija - ar vilkmi problēmu nav, izolētais metāla skurstenis ir pietiekoši garš, iziet caur ārsienu un pa āru uz augšu. gaisa padeve kurtuvei ir tikai no āra. kad aizdegas, viss deg griezdamies, ja vēl paver durvis tad vispār...
aizdegšanās pirmajās minūtēs nekādi dūmi kurtuvē nekrājas, tikai nedaudz iesvīst stikls pa malām, bet tas ātri nožūst.
Doma ir iztikt bez briketēm un aizdegšanas kubiņiem, jo tie jāpērk par naudu, bet malka ir dabūnama tāpat, atvešanas vaina. Varbūt tiešām nedaudz par mitru...?
Bet ja pieņemu ka līdz nākošai sezonai būs jau pietiekami sausa tad rodas tas jautājums kas izraisīja šo milzīgo ažiotāzu - kā labāk iekurt? likt skaliņus, avīzes(nezinu vai mūsdienīgās vispār normāli deg?), pa virsu malku? cik rupjas pagales u.t.t.
Paldies tiem, kas dalās savā reālajā praktiskajā pieredzē. jo atbildes tipa"kā es ierēcu" nevienam neko labu nedod..

Re: kamīna iekuršana
Autors: aakk ()
Datums: 01/04/2015 15:42

gandrīz piemirsu - kamīns ir kā papildapkure centrālajai, kurinu vienreiz dienā - vakarā ap sešiem stundas trīs-četras, lai korpuss paliek silts līdz rītam. līdz ar to ietaupu uz gāzi kādus 40%.
Tādēļ šis jautājums ir aktuāls apmēram 200 reizes gadā :)
Cik noprotu, galvenais procesā ir ātri uzdzīt temperatūru kurtuves kambarī, bet kā to efektīvāk izdarīt?

Re: kamīna iekuršana
Autors: binary ()
Datums: 01/04/2015 16:01

Par mitrumu ir dzirdēts viedoklis, ka vienā siltajā sezonā malka nevar izžūt tik labi, lai rudenī/ziemā būtu normāli lietojama. Cits viedoklis - ja koku cērt ziemā (kamēr koksnē vēl nav sulas) un malku gatavo pavisam agrā pavasarī, tad var tomēr tai pašā gadā sākt lietot. Divas sezonas žuvušai jau vajadzētu būt OK, ja ir nodrošināti normāli žūšanas apstākļi. Mums šajā sezonā laikam kā reiz arī bija tāda "svaigā" malka - atkarībā no tā, kurā grēdas daļā paņemta, bija reizes, kad kūrās vienkārši izcili, un bija reizes, kad dari, ko gribi, bet vienalga dziest nost. Pārāk ilgi stāvējusi malka, protams, arī ir slikti, optimāli laikam būtu 2-3 sezonas.

Par dūmiem - tie vispār nav novērojami? Jebšu ir, bet tiek fiksi izpūsti? Pēc manas saprašanas - jo mitrāka malka, jo vairāk dūmu. Ja skurstenis kuršanās sākumā nežēlīgi dūmo, tātad malka pārāk mitra. Tas nekas, ka dūmi nekrājas kurtuvē - tas liecina tikai par labu velkmi (nejaukt ar vilkmi). Man personīgi dūmi kurtuvē netraucē…

Par avīzēm - sieva neļauj izmest neko, kas atgādina papīru vai kartonu (ar retiem izņēmumiem), tā nu iekuram izmantojam daudz ko - gan vietējās avīzes, gan spama bukletus, gan lielās kartona kastes, gan kartona iepakojumus. Kaut kas deg labāk, kaut kas sliktāk, kaut kas vienkārši kvēlo/gruzd. Lai nu kā, pats lielāku uzsvaru uz to sākotnējo aizdegšanos lieku ne tik daudz uz papīru kā uz skaliem (man ar 2-3 gab pietiek, atskaldīti no tām pašām pagalēm vai kādiem dēļiem). Ja skali aizdegušies, tad tie jau tālāk dedzina dažus cm augstāk esošās pagales.
Kā Jankouzs rakstīja - ja var pievienot vēl kādu bērza tāsi, tad pavisam ideāli. Tās tāsis sausā veidā deg izcili. Tik jāskatās, lai būtu bez cietās mizas.

Jautājums speciem - kā iekuršanos ietekmē koksnes veids? Varbūt vienkārši konkrētās pagales ir no tāda koka, kam grūtāk aizdegties?

Re: kamīna iekuršana
Autors: kkk ()
Datums: 01/04/2015 16:10

Man visticamākā problēma liekas mitra malka. Stikls nosvīst no istabas puses vai no kurtuves? Kādreiz nebija sausas malkas un tad tā arī bija - kamēr nedabū kurtuvē temp., tikmēr deg švaki, jo ūdens taču jāiztvaicē. Tagad ar sausu malku aizdedzināt ir ļoti viegli - izmantoju turpat no pagales noplēstu tāsi (daudz bērza malkas) un kādu skaidu. Malku parasti krāmēju liekot mazākās pagales tuvāk aizdedzināšanas vietai, bet tas nav kritiski.

Koksnes veids ietekmē - ļoti grūti aizdedzināt ozola/oša malku pa tiešo. Jo blīvāka koksne, jo grūtāk aizdedzināt. Es tāpēc ozolu metu kad jau katlā ogles vai arī sakrāmēju pa virsu "parastajai" malkai.

Re: kamīna iekuršana
Autors: Jankouzs ()
Datums: 01/04/2015 16:17

Man šķiet,ka koka sugai nevajadzētu būt īpašai starpībai iekuršanās procesā,galvenais lai tiešām būtu sausa tā malciņa! Laikam jau šajā gadījumā autoram tiešām būs bijusi ne tik sausa malka un līdz ar to arī ir šīs iekurināšanas problēmas!

Re: kamīna iekuršana
Autors: arre ()
Datums: 01/04/2015 16:34

Tā kā man nepatīk čakarēšanās ar skaliem un iekuriem, tad jau ilgāku laiku iekuršanai lietoju gāzes lodlampu. Čiki briki un krāsns kuras. Reizēm gan palieku nekaunīgs un gribu aizdedzināt uzriez lielas pagales, tad gan mazliet jāpamokās. Kaut ko jau gāze maksā, bet ērtības nenovērtējamas.

Re: kamīna iekuršana
Autors: aakk ()
Datums: 01/04/2015 16:43

Malka ir dažāda - osis, alksnis, arī priede. un tā arī man ir - reizēm deg labāk, reizēm sliktāk.
stikls nosvīst no iekšpuses.
Dūmi ir nedaudz redzami, bet tie nekrājas kurtuvē, aizsedzot skatu. pa skursteni nāk ārā knapi saskatāmi. nekad neesm novērojis tumšus, biezus dūmus. pirmās dažas nedēļas intereses pēc gāju katru reizi palūrēt ik pa brīdim. Kurtuves iekšas keramiskā odere arī sākotnēji nokvēp, bet kad kārtīgi iekuras viss melnums nodeg nost un beigās atkal praktiski viss ir balts. Vispār man baigi patīk ka ir tā keramika - smuks skats kuršanās laikā, ne kā čugunniecēm.
Mēģināšu ar skaliem un kādu avīzi, bet ticamāk ka jālieto ilgāk noturēta malka. Briketes droši ka aizdegas tik ātri, jo tām mitrums skaitās 4-6% tikai.

Re: kamīna iekuršana
Autors: aigarello ()
Datums: 01/04/2015 16:50

Svaigi skaldītus īsus skaliņus tā ap 1cm diametrā vajag salikt pa pāriem ,krusteniski daudzās kārtās, parasti izveidoju ap 5-6 cm krāvumu, vidū veidojas caurums apmēram 5 x5 cm, tajā ievietoju aizdedzinātu smalku skaliņu, vēlams krusteniski vairākus. Tad nu šis būvējums ļoti ātri aizdegas bez jebkādiem papīriem . Virsū uzmanīgi lai to nesagāztu uzliek smalkāk skaldītas pagales, pēc pāris minūtēm kad tas viss ir iededzies lieku rupjās šķilas .
Pamatuzstādījums ir lai būtu brīva gaisa kustība, gan pieplūstošam gaisam, gain aizejošajām dūmgāzēm . Ja malku blīvi saliks, tā dūmos jo nebūs skābekļa degšanai, savukārt ja saliks krustu šķērsu lielas pagales lielos attālumos, tās neaizdegsies jo būs par mazu karstums .
Jāatcerās no skolas laikiem ķimijas stundu, kas tad ir degšana ! Tā ir oglekļa oksidācija, bet lai šis process norisinātos, nepieciešami katalizatori, kā šajā gadījumā tas ir karstums .
Kurināšanu ir jājūt ... ar laiku rodas saprašana, kādu pagali labāk skaldīt skaliņos, kāds koks dod labāku liesmu vai ogles .

Re: kamīna iekuršana
Autors: Praktiķis ()
Datums: 01/04/2015 19:14

Laikam esmu krietni slinkāks par vidējo latvieti (kurinu katru dienu). bet,man tā skaliņu drāšana nešķiet adekvāta. Nopērku baltos aizdedzināšanas klucīšus,virsū 5-6 rupji,bet sausi skali-tālāk jau normālas pagales un viss notiek. Aizdedzināšanas klucīšos šoziem esmu iztērējis 2,5 eur,bet esmu ietaupījis laika ziņā krietni vairāk. Principi šeit,manuprāt,nav īsti vietā.

Pašreizējā: 3 no 5


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **  **     **  **        ********    ******   
       **  ***   ***  **        **     **  **    **  
       **  **** ****  **        **     **  **        
       **  ** *** **  **        ********   **   **** 
 **    **  **     **  **        **         **    **  
 **    **  **     **  **        **         **    **  
  ******   **     **  ********  **          ******   

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727