UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 2 no 4
Re: Veja generators
Autors: Didzisp ()
Datums: 26/06/2015 17:50

Ja ir daudzi hektāri zemes laukos un vē lkalns, kur kādreiz muižkungam stavējušas vējdzirnavas, tad jau var niekoties ar vēja enerģiju. Likt vējiekārtu pie mājas pakša, nu tas ir pilnīgi garām, bet kilometru no mājas, kapēc ne. Skaidrs, ka tas neatmaksāsies, bet cilvēkiem jau mēdz būt dažādi dārgi hobiji :). Ja Latvijā vēja enerģijas izmantošana būtu rentabla, tad Latvenergo sen būtu sabūvējis daudzus vēja ģenerātorus. Par sauli vispār nerunāsim, ur tad tā ir?Ja man vakar, 25 jūnijā, dienas vidū, jaslēdz pečka autiņā, jo auksti un no saules nav ne smakas, tad nav jābūt spečukam, lai saprastu, ka Latvija nav piemērota saules enerģijas izmantošanai.

Re: Veja generators
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 26/06/2015 21:49

Taču es saprotu, ka ūdens uzsildīšana varētu būt pats lētākais variants - vienā galā vēja elektroģenerātors - otrā galā tens. Tenam (elektrospirālei) - taču vienalga kāda tipa spriegums vai elektrības kvalitāte - atbilstība 60 Hz frekvences prasībām - lai tik cauri plūstu strāva.
Manā izpratnē siltā ūdens iegūšana vasarā iespējama ar pietiekoši lētiem saules kolektoriem - melna polietilēna 4..5cm caurule ~20..40m garumā pilna ar ūdeni un piestiprināta ēkas D fasādē, kas papildus nosegta ar polietilēna plēvi. Taču ziemā - tikai sistēma ar apkures katlu un boileri. Laikam labākais vatiants ir tāds, ka karstā ūdens boileris atrodas iekšā apkures sistēmas akumulācijas tvertnē.

Re: Veja generators
Datums: 26/06/2015 23:26

Es šajā pavasarī aktīvi domāju par silto ūdeni no saules - gan PV gan kolektors. Tomēr abos variantos cena un montāža utt. Saule visos variantos būs lētāks un efektīvāks pasākums par vēju. Saule nosedz vasaru kad negribas kurināt, bet ziemā un rudeņos kad vējaināks, tad jākurina tāpat.

Finālā šai gadā visas alternatīvās enerģijas atmetu un kurinu ar katlu visas akumulācijas tāpat kā ziemā un no tā visa tilpuma man barojas siltā grīda mazgātuvei un ir siltais ūdens. Rezultātā kādas 3 dienas man enerģija pietiek, pēc tam jau siltais ūdens aiziet zem 60 grādiem un termostatiskais dušas krāns negrib vairs dot man tīkamos 40, bet gan aiziet bišķi zemāk, kas droši vien citiem nav problēma. Un vispār man pašam patīk, jo katla kurināšanas diena ir kā labs pasākums, kad var utilizēt visus ntos papīru iepakojumus un visādu tamlīdzīgu drazu. Biju domājis, ka būs traki vasarā kurināt, bet izrādās nekāda vaina, jo mājai arī mazliet papildus siltums tiek no katla korpusa un tad gaiss pamainās, jo vasarā ja nekurina nemaz, tad bišķi kaut kāds drēgnums telpās parādās. Problēma pasākumā var parādīties ja uzrodas nedēļa, kad ārā ir +30, tad katla siltums jau ir galīgi lieks. Bet jau esmu izpētījis kā katlu pašu nosiltināt papildus rūpnīcas versijai.

Saules un vēja vājais punkts ir augstās temperatūras. Līdz 50 grādiem problēmu nav, bet tālāk abiem jau aizies problēmas. Bet augstās temperatūras tomēr vajag - komfortam un baktērijām.

Ja viss šis tā arī labi strādās, tad uz sauli skatīšos tikai tad, ja cena būs nevis 2000 kā tagad, bet kādi 500.

Re: Veja generators
Autors: binary ()
Datums: 26/06/2015 23:46

būvinženieris Ivars Brinkmanis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Manā izpratnē siltā ūdens iegūšana vasarā
> iespējama ar pietiekoši lētiem saules
> kolektoriem - melna polietilēna 4..5cm caurule
> ~20..40m garumā pilna ar ūdeni un piestiprināta
> ēkas D fasādē, kas papildus nosegta ar
> polietilēna plēvi.

Līdzīgs variants tepat forumā arī bija lasīts - arī melnā caurule, bet nevis pie fasādes vai uz jumta, bet uz zemes stāvošs ritulis, augšā uzlikts nosiltināts boileris. Rezultātā saule silda caurules, siltais (karstais) ūdens paštecē ieplūst boilerī, kur nekas vairs papildus netiek sildīts. Ņemot vērā, cik ļoti sasilst ūdens dārza šļūtenē, šis noteikti ir labs variants ūdens priekšsildīšanai. Jautājums tikai, kā to gaumīgi noformēt…


Vilnis_Radio Wrote:
-------------------------------------------------------
> Problēma pasākumā
> var parādīties ja uzrodas nedēļa, kad ārā ir
> +30, tad katla siltums jau ir galīgi lieks.

Nevajag nekādus +30 veselu nedēļu, mums jau tagad saulainajās dienās bez kurināšanas ar atvērtiem logiem mājās ir vismaz +25, +26 - drusku virs komforta robežas.



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 26/06/2015 23:46, labojis binary.

Re: Veja generators
Datums: 27/06/2015 00:03

Manuprāt tas ka mājās siltums lēkā kā siltumnīcā nozīmē, ka īsti kaut kas nav ar māju. Varbūt lieli logi bez apēnošanas, varbūt kaut kas pašā būvē utt. Manā izpratnē mājā bez kondicioniera ir jābūt ap to pašu temperatūru kas ziemā - t.i. ap 22.

Re: Veja generators
Autors: binary ()
Datums: 27/06/2015 00:16

Savukārt manā izpratnē nav normāli, ka vasarā jākurina, lai telpās neparādītos drēgnums. Katram savs.

Re: Veja generators
Autors: Didzisp ()
Datums: 27/06/2015 09:26

Uztaisīju es saules kolektoru ar spirālē saliektu melno cauruli un boileri augšā. Viss protams darbojas, bet ne šogad. Vai tad jau aizmirsusies lietainā līgo nakts, ka alternatīvās enerģijas fani paceļ balsi. Nu nav šogad vēl bijušas kārtīgas saulainas dienas. Nē, dažas dienas ūdens sasila, bet tas nav nopietni ņemams. Tāda diemžēl ir Latvijas klimata realitāte un vasaras vidū autiņā jāslēdz pečka, nevis kondicionieris.
Mana saules kolektora konstrukcija [fotki.lv]

Re: Veja generators
Autors: Andis123 ()
Datums: 27/06/2015 16:55

Nu jaa laima jau taisniiba jums ir ka muusu klimatiskiem apstaakljiem saules kolektori baterijas un veeja gjeneratoli neatmaksaajaas uzstaadiit,ja ir daudz naudas tad var paeksperimenteet bet lai ieekonomeetu nekas no taa nesanaaks!
Buus vien jaatgiezjaas pie vecaa labaa apkures katla nekas leetaks par malku jau nav veel izomaats!

Re: Veja generators
Autors: Didzisp ()
Datums: 27/06/2015 17:39

Vot ar malku, mūsu platuma grādos, tiešām viss kārtībā. Skaitoties, ka koku augšanai esot visoptimālākie apstākļi. Pirms gadiem piecpadsmit atstāju mazus bērziņus lai uz Jāņiem būtu mejas. Beigās palika žēl, ko nu cirtīs, ja pa logu tāpat var redzēt. Tagad cērtu malkā, jo riktīgi monstri izauguši un ēnu met. Nekādas trubas, stikli, automātikas, inventoru, vadu un procesoru, spēj tik cirst alternatīvo enerģiju :)

Re: Veja generators
Autors: mm777 ()
Datums: 27/06/2015 22:12

uzliku 2 lietotus vācu koketorus ar kopējo platību 5 m2 uz bioleri 250 l. Dienas laikā darbojas cirkulācija. Boilerā 2 spirāles viena parastai apkurei, otra no saules kolektora. saulanajās dienās uzsilda no 20 līdz 55 grādiem 3 stundu laikā( dienas vidū) šodad tādas bijušas ne pārāk daudz, tā ka 1/2 jāpiekurina ar pasasto kurināšanas veidu. Ja negrib ūdeni turēt uz 30 grādiem tad tomēr jāpiekurina, jo vairākas dienas pēc kārtas bija bez normālas saules. Ja ūdens uzsildīts līdz 60 grādiem, tad pietiek 48 stundām.
par vēju - ja normāls generatos varētu dzirdēt un kā ar vibrāciju, ja tuvu mājai...?

Pašreizējā: 2 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********    ******    **     **  **      **   ******   
 **     **  **    **   **     **  **  **  **  **    **  
 **     **  **         **     **  **  **  **  **        
 **     **  **   ****  **     **  **  **  **  **   **** 
 **     **  **    **   **     **  **  **  **  **    **  
 **     **  **    **   **     **  **  **  **  **    **  
 ********    ******     *******    ***  ***    ******   

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727