UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 3 no 4
Re: Veja generators
Autors: binary ()
Datums: 27/06/2015 22:42

Didzisp Wrote:
-------------------------------------------------------
> Uztaisīju es saules kolektoru ar spirālē
> saliektu melno cauruli un boileri augšā. Viss
> protams darbojas, bet ne šogad. (..). Nē,
> dažas dienas ūdens sasila, bet tas
> nav nopietni ņemams.

Priekšsildīšanai arī neder?


Didzisp Wrote:
-------------------------------------------------------
> un vasaras vidū autiņā
> jāslēdz pečka, nevis kondicionieris.

Jā, no rīta (tā ap pl.6, pl.7) tiešām ir ap +10°C, bet dienas vidū bez kondiškas gan ir grūti.


Didzisp Wrote:
-------------------------------------------------------
> Nekādas trubas, stikli, automātikas,
> inventoru, vadu un procesoru, spēj tik cirst
> alternatīvo enerģiju :)

Aha, klimats piemērots "davaj pahaj" dzīves veidam ;) Spēj tik cirst, nekam citam laika neatliek.

Re: Veja generators
Autors: Didzisp ()
Datums: 27/06/2015 23:02

Aizvakar braucu uz Rūjienu un pa ceļam no saules nebija ne smakas. Kāda tur kondiška, sievasmāte saka pukstēt, ka aukstums velkot uz kauliem un nacās pečku slēgy iekšā. Tas bija 25 jūnijā ap trijiem pēcpusdiena un vēl mums stāsta par globālo sasilšanu. Protams, kad saulīte spīd, tad autiņā ir karsti, bet nu nav tās saules. Šorīt bija cerīgi, pat kreklā varēja zali papļaut, bet fiksi vien nomācās un džemperis bija jāmeklē. Kads tur saules kolektors.
Ja par priekšsildīšanu, tad protams kolektoru var tā izmantot, bet ja man jākurina plīts,l ai ūdens uzsiltu un mājā patīkams mikroklimats būtu, tad pagale malkas šurp vai turp ir pilnīgi pofig. Kaifs jau būtu, ja visu vasaru varētu normāli ūden, ar sauli, uzsildīt, bet šogad tādas ir bijušas varbūt pāris dienas.
Ne jau runa par ciršanu, bet par to,ka koki aug bez kādas modernas tehnoloģijas un ļoti efektīvi uzkrāj saules enerģiju, kuru var paņemt ziemā. Cilvēki ne tuvu tadu akumulatoru nav izgudrojuši.

Re: Veja generators
Datums: 27/06/2015 23:34

Lai arī Didzisp šķiet ir konservatīvā virziena sekotājs, tomēr par malku gribot negribot ir jāpiekrīt - tas tik tiešām ir efektīvs siltuma akumulators, Latvijā pārāks par alternatīvajām versijām.
Es vienkārši varu padalīties ar savu pieredzi, kurai pamatus ir ielikuši mani tālie senči. Mājai liels pagalms, kurš no visām pusēm nostādīts ar kokiem, dažādiem. Reāli man gada pieaugums ir lielāks nekā es nokurinu. Jau otro gadu pēc kārtas nevienu lielo koku negāžu, lai gan tas ir jādara. Nav kur malku likt šobrīd. Tad nu kurinās man visādi lazdu krūmi, remonta atlikumi utt. Faktiski tas šī brīža balanss nostājās, kad likvidēju visas sentēvu krāsnis un pārgāju tikai uz katlu. Jaunus logus saliku, siltinājums top šobrīd. Platība pieaugs par pusi, bet ceru, ka siltināšana nostādīs visu pasākumu uz tuvu esošajam līmenim, kas mani ļoti apmierina.
Tai pat laikā parunājot ar citiem cilvēkiem, redzu, ka malkas patēriņi mājām var dramatiski atšķirties. Tāpēc domāju, ka ir liela jēga ieguldīties apkures modernizācijā un siltināšanā, nevis koncentrēties uz sauli un vēju.
Par sauli es pozitīvi skatos priekš sava baseina, tur gan varētu Didža versiju, tikai uzlabotu un vairāk eksponētu pret sauli. Baseinam lielās temperatūras pilnīgi ir liekas.

Re: Veja generators
Autors: Teorētiķis ()
Datums: 28/06/2015 13:20

Te tikai lielo pleķīšu īpašnieki dzīvojas, kurš pie tam vēl palicis mantojumā no sentēviem? Un ko darīt tiem kam zeme 0.2 un vairāk par 4 ābelēm vietas nav? :))
PV jau labu laiku ir daudzkārt efektīvākas gaismas pārveidē enerģijā kā fotosintēze, ir divi sāpīgi bet:
1. PV nav bezmaksas,
2. fotosintēzē saglabā enerģiju ne tikai to pārveido.
Droši vien kārtīgajiem latvju saimniekiem duša vasarā vispār nav vajadzīga, jo aiziet uz dīķi nopeldēties, tā kā enerģijas patēriņš ir tikai tad kad Saule nespīd.

Re: Veja generators
Autors: Andis123 ()
Datums: 28/06/2015 16:06

Kas tas ir PV?

Re: Veja generators
Autors: Teorētiķis ()
Datums: 28/06/2015 16:44

PV - PhotoVoltaics, jeb latviski un vienā vārda varētu teikt - "saules baterijas", vairākos vārdos, process kurā gaisma pārtop elektrībā.

Re: Veja generators
Autors: binary ()
Datums: 28/06/2015 18:33

Didzisp Wrote:
-------------------------------------------------------
> Aizvakar braucu uz Rūjienu un pa ceļam no saules
> nebija ne smakas.

Redz, tu aizvakar uz Rūjienu brauci, a es nedēļā stundas 8 pavadu pie stūres. Šogad mašīnā tveice bijusi ne vienu vien reizi un ne tikai ap Jāņiem, faktiski gandrīz katru dienu pēc darba iesēžos pārkarsētā auto (gan ne tik ļoti, ka nevar nosēdēt un rokas uz stūres uzlikt, bet nu jūnijs jau neskaitās tas karstākais mēnesis). Maija pirmajā pusē gadījās pabraukāties ar servisa maiņas auto, tak tur esošais termometrs katra brauciena sākumā rādīja ap 50 grādiem salonā. "Atdzesējot" auto, atliek uz pusstundu ieskriet veikalā, lai pēc tam no jauna būtu jādzesē. Jā, tas viss šogad jau ir atkārtojies…

Es neapgalvoju, ka saule var aizstāt Latvenergo. Bet kā atbalsts kopējā ikgadējā rēķina samazināšanai - kāpēc ne? Un atmaksāšanos jārēķina nevis pēc 2015. gada Jāņu nakts laikapstākļiem, bet kā minimums pēc viena pilna gada apstākļiem, vēl labāk - 5-10 gadu vidējajiem apstākļiem. Ja vēl tas ir kāds DIY variants, kas izmaksā par kārtu-divām mazāk nekā komerciālie varianti, tad pavisam labi.

Ja par malku, tad pēdējās divas dienas pavadīju, kraujot maklu. Varūt kāda puse ir sakrauta, varbūt vēl nav. Turklāt visa tā malka tika krauta arī pērn, bet nu lēnām šķiebās tās grēdas uz vienu pusi, līdz pavasarī nolēma pavisam sagāzties. Jumts nojumei pārlauzts (liels paldies pavasara vētrai), grēdas saturošie ieraktie stabi pašķiebušies dēļ malkas svara. Bail pat rēķināt, cik stundas uz to visu notriektas un cik stundas vēl jānotriec. Vai šitā ņemtne ar malku ir "ekonomiski izdevīga", "lētāka" vai kā citādi labāka par citiem variantiem? Nu ja ikdienā to vien dara kā blenž seriālus ar pulti vienā rokā, aliņu otrā, tad jā, bet es labprātāk to laiku veltītu kam citam, nevis ņemtnei ap malku.

Un jā, pa šīm dienām, kamēr ņēmos ap malku, arī āda pacepās. Arī citās nedēļas nogalēs, kad rosījos pa āru, man pašam saules staru netrūka ne šajā, ne pagājušajā sezonā. Spēj tik nobrīnīties, kāpēc šur, tur, vēl kaut kur sūrst.

Re: Veja generators
Datums: 28/06/2015 23:21

Nav tik traki ar to malku. Ja nav pašam savi koki, tad var par salīdzinoši nelielu cenu dabūt pagalmā gan klučos gan ieskaldītu. Dažreiz es pat pie sevis prātoju, ko es te ņemos ar savu drazu, ja pa 25 kubā atved ideālu kā kaimiņu tantēm.Tie kas ved parasti neved kaut kādus nelikvīdus - žagarus vai žuburus un baobabus. Ar tādu malku var ātri tikt galā - gan skaldīt gan krāmēt. Negribu melot, bet es domāju, ka savai esošajai 170 platībai es to visu max 3 dienās no klučiem līdz grēdām dabūtu gatavu un bez drausmīgas pārpūles. Turklāt jāņem vērā, ka pie sakarīga katla tā malka ir simboliski jāskalda, tikai lai paātrinātu žūšanu. Reāli var būt druknas pagales - katlam tādas patīk.

Ja saimniecībā šķūnis ir švaks, tad protams, ka būs sagāšanās utt. Man arī kādreiz gāzās, bet tad es izprātoju vienkāršu sistēmu ar ķēdēm, kuras laižu cauri grēdām un noštropēju ar dēļiem. Kopš tā laika grēdas var žūstot gorīties, bet tik un tā stāvēs taisni un negāzīsies un var arī kompakti augsti nokraut.

Reuzmējot es atgriežos pie teiktā, ka labi sakārtota malkas apkure ir ļoti laba lieta.

Re: Veja generators
Autors: Eziss ()
Datums: 02/07/2015 10:11

PV? Nesaprotu skepsi un aizspriedumus. Tagad jau 250W panelis maksā ap 110€, 1kW tikai 440e. Kāda tur malka vai vējš. Šokējoši tuvredzīga domāšana, sava laika un darba bezjēdzīga izšķiešana krāmējot malku, kurinot.... Vismaz vasarā jau to varēja nolikt malā. Šobrīd PV ražo vis lētāko enerģiju, kāpēc tādas bailes to izmantot?... Lasot forumu sajūta kā akmens laikmeta multenē.

Re: Veja generators
Autors: rbm ()
Datums: 02/07/2015 10:44

Ezis - iedod kontaktus, kur PV 1kW pa 440EUR pārdos.

Pašreizējā: 3 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   **     **   *******   ********  **     ** 
 **     **  ***   ***  **     **  **         **   **  
 **     **  **** ****         **  **          ** **   
 ********   ** *** **   *******   ******       ***    
 **     **  **     **         **  **          ** **   
 **     **  **     **  **     **  **         **   **  
 ********   **     **   *******   **        **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727