UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123456Nākošā
Pašreizējā: 1 no 6
Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: Valmis ()
Datums: 08/07/2015 19:45

Ir iegādāda jaunbūve,bez apkures sistēmas. Ko iesakiet par apkures veidiem,sliecos uz granulām sistēmu... Dārzā ir saraktas trubas siltumsūknim,bet paklausoties atsauksmes,nav vēlme slēgt klāt,sakarā ar lielo eletroenergijas patērinu,+ nesilda silto ūdeni. Siltās gridas bija ieklātas,bet nācās visu izravēt dēl nekvalitativās grida virsmas,betona grida plaisaja un supojās. Sakot ari,ka putekli cirkulējot visu laiku,nav kur nosesties,jo siltums no gridas nāk,savs minuss ar tām gridām.. Likt radiatorus jeb ir kas gudrāks? Galvenais ir man saprast un izvēlēties īsto apkures,sildišanās veidu.
Māja ir ap 300m2,izskatās būs silta,visas sienas dubultais keramzitbloks. Griesti nosiltināti labi.2 stāvi.Gāze nav blakus.
Jūsu domas?

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: nokijs ()
Datums: 08/07/2015 21:34

Katram jau savs skatījums uz šo jautājumu.
Es no sava skatu punkta un pieredzes.
Māja 180 kv.m, ļoti daudz stiklojuma apjoma.
Apkure. Siltās grīdas un 8kW siltumsūknis.
Par to putekļu celšanu bleķis, jo bērns man ir alergēns. Un kopš dzīvojam mājā, tad nekādus alerģijas uzplaiksnījumus neemu redzējis.
Apkures izmaksas. Ņemot vērā to, ka liels logu apjoms, tuvu pie 50% no kopējo grīdu apjoma, bet dzīvojamajā istabā pat 60%. Pēdējās ziemās 2013 gada apjoms 6335 kWh, 2014 gada no 17.01.2014 līdz 01.01.2015 3718 kWh, tas ir tīri siltumsūknis gan apkure, gan karstais ūdens. Plus iespēja programmēt pēc sirds patikas. Vasarā karstais ūdens ~150-190 kWh pa mēnesi.
Viss kopējais mājas patēriņš pa gadiem 2013g 11000kWh, pat mājas patēriņš lielāks nekā situmsūknim kopumā. Tas no tā, ka katru mēnesi monitorēju rādītājus. Un vēl ir kur pakāpt uz leju, jo visru laiku regulēju un pa nelielam pārbūvēju sistēmu.

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: he ()
Datums: 08/07/2015 23:57

Kāpēc tu domā, ka siltumsūknis nesilda ūdeni?
Levitējošie putekļi virs siltajām grīdām ir leģenda. Ja vien varbūt siltās grīdas nav uztaisītas tik šķībi, vai māja tik caura, ka grīdas jātur karstas, lai mājā būtu normāla temp. Bet tad būs arī citas problēmas.
Es par rēķiniem nesūdzos. Šoziem maksimums bija ap 100 EUR mēnesī uz 160 m2 par apkuri un silto ūdeni (4 cilvji) - atsevišķs skaitītājs. Zinu cilvēkus, kam SS un sūdzas.

SS elektro patēriņš atkarīgs no daudz kā. Cik zemi vai augsti gruntsūdeņi (jo slapjāka vieta, jo ekonomiskāk strādās SS), vai zemes kontūrs nav par seklu, vai par īsu. Ar siltumsūkņa jaudu arī jātrāpa, lai nav par mazu un nekurina ar elektroteniem vislaik. SS ekonomiskāk strādās ar siltajām grīdām, jo tajās var dzenāt zemāku temperatūru nekā radiatoros. Uz siltajām grīdām nevar likt jebkuru grīdas klājumu (piemēram, kaut kādu dēļu grīdu, kas švakāk vadīs cauri siltumu), ja grib lai tās labāk silda.

Ja tev siltumsūkņa zemes kontūrs jau ir gatavs un nav tik pat sūdīgs (caurs, sekls, par īsu, saspiests, no Jelgavas EvoPipes plīstošajām trubām utmldz), kā izravētās siltās grīdas, tad kādus 2500-3000 EUR no SS instalācijas rēķina Tu jau esi samaksājis pērkot māju.

Es Tavā vietā apsvērtu iespēju pieaicināt kādu sakarīgu SS kantori, lai novērtē Tavu zemes kontūru, ja tu pats par to neko droši nezini. Uzpildot kaut vai ar ūdeni pēc litriem varētu apmēram pateikt cik garš, vai tur spiedienu, vai normāli cirkulē, kaut kur parokot bedri var nokonstatēt cik dziļi ierakts. Un ja tas funkcionē un ir atbilstoši uztaisīts (ne uz pārdošanu), tad nopietni apsvērtu SS (salīdzinot cenu ar granulu katla iegādi/izbūvi).

Par granulu katliem neko nezinu. Tikai tik daudz, ka vajag kaut kādu skursteni :), mēneša rēķini laikam līdzīgi, bet zināms čakars ar granulu pirkšanu, papildināšanu un katla tīrīšanu. Skaties pats, cik slinks Tu esi.
Lētāko mēneša rēķinu ziņā, bet darbietilpīgāks kurināānā, variants ir malkas katls + siltuma akumulators (lai retāk jākurina).

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Datums: 08/07/2015 23:58

Siltās grīdas paliek, ja ir caurules siltumsūknim, tad siltumsūknis, papildus var likt vai nu granulas vai malkas katlu. Neredzu citas naudas - ieguvumu versijas.

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: binary ()
Datums: 09/07/2015 07:48

nokijs Wrote:
-------------------------------------------------------
> Māja 180 kv.m, ļoti daudz stiklojuma apjoma.
> Apkure. Siltās grīdas un 8kW siltumsūknis.

Kā tur bija, tie 8kW ir nevis patērējamā, bet sildīšanas jauda? T.i., reāli apkurei 8kW SS tērē ap 1.6kW elektrības?


Vilnis_Radio Wrote:
-------------------------------------------------------
> (..), papildus var likt vai nu granulas vai malkas katlu.

Man kā alternatīvā / rezerves / papildus apkure plānojas kamīns… Pagaidām tik nav līdz galam saprašanas, kā to siltumu izgaiņāt pa visām telpām.

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: DsKs ()
Datums: 09/07/2015 10:56

Pirms sac kaut kadas naudas investet - saliec uz papira visas izmaksas - cik izmaksas palaist esoso dalejo SS sistemu un jaunu granulu ... un tad tikai talak funktierejam ...

p.s.

Siltas sienas un griesti ir ok, bet kas ir logiem ( tadu noteikti ir daudz uz 300m2 nameli ) ...

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: Alfadelta ()
Datums: 09/07/2015 12:25

Man ir dubultsistēma: gaiss/ūdens SS un CA kamīnkrāsns... Manām prasībām ļoti labi viss izpildās. SS priekšrocība ir pilnīga automatizācija: iestādi grādus un spļauj griestos, vai manā gadījumā: varu atstāt māju uz ilgāku laiku... Tapēc uzskatu, ka IR vērts investēt SS. Rēķins par apkuri nemaz nesanāk tik ļoti atšķirīgs no tām pašām granulām, varbūt kādi10- 20% starpība... Man uz 140m2 aptuveni 50-100eiriki/mēnesī ja tīri ar SS. Ja esmu uz vietas un ir malka: varu kurināt ar kamīnu... Iedomājoties to čakaru ar granulām nelabi paliek... Granulām ir nepieciešama sausa liela telpa uzglabāšanai: cik tas izmaksā? Plus putekļi un degļu tīrīšana? Transports? Pie tam taisos uzstādīt saules paneļus kas man samazinās ikmēneša izmaksas (pārsvarā siltā ūdens sagatavošanai). Bet vispārplānojot ir jāuzdod sev daži jautājumi: dzīvosi uz vietas vai gadīsies arī izbraukt? Vai tiešām būs lusta strādāt pašam sev par kurinātāju? Cik būtiski Tev ir šie 20 papildus ieekonomētie eiriki mēnesī? Tā kā Tev jau ir sagatavota daļa no SS apkures, manuprāt nav citu domu kā SS...

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: Valmiera ()
Datums: 09/07/2015 22:39

he Wrote:
-------------------------------------------------------
> Kāpēc tu domā, ka siltumsūknis nesilda
> ūdeni?
> Levitējošie putekļi virs siltajām grīdām ir
> leģenda.

Kuru SS kantori varat ieteikt? Vispār interesanti,diezgan maz labu atsauksmju par siltumsukniem,lielākā problēma augstais elektro patēriņš,kā jūs to izskaidrojat? Arī es labprāt SS izvēlētos,ja tā lieta būtu stabila,bet patreiz man nav uzticības SS sistēmai.cik vispār maksā zemes SS sistēma,kas atrodas mājā,reāli man ir tikai trubas dārzā. Man ir siltā elektro grīda vannasistabā un putekļi tur ir vairāk..

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: Valmiera ()
Datums: 09/07/2015 23:16

Vidzemē jeb Rūjienā ir tādi Vidzemes Siltumnieks - siltumnieks.lv. Būtu lietderīgi paaicināt zinošu konsultantu par SS. Varat ieteikt ko citu,profesionālu un ar nopietnu attieksmi? Negribētos jau likt granulu katlu ja tā vietā par līdzvērtīgam izmaksām varētu sildīties ar SS... Man ir daudz jautājumu šajā sakarā,tāpēc interesē arī reālo lietotāju vērtējums par to lietu.

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: Alfadelta ()
Datums: 09/07/2015 23:34

Par to elektrības patēriņu parasti ir 2 lietas: vai nu SS ir nepareizi izvēlēts un nepietiek jaudas m2 uzsildīšanai un tas slēdz iekšā tenus... Vai māja ir ar ļoti lieliem siltuma zudumiem... Ja viss ir normāli tad nu galīgi nav dārga šī apkure... Vienīgais ir tas ka sanāk nolikt kāpostu par SS izbūvi, bet katram apkures veidam būs ierīkošanas izmaksas... Kā jau teicu: man uz 140m2 sanāk 50-100eiro mēnesī par apkuri un silto ūdeni ziemā (atkarībā no laika apstākļiem un iestādītās temperatūras) Ja nogriežu uz 12-16 grādiem tad mēnesī ir 50eiro. pie 20-22 grādiem tas būs 70-100 robežās... Un tas ir ar gaisa/ūdens SS. Ja zemes SS tad būs vēl labāk... Kantori priekš SS grūti ieteikt... Zinu tikai ka zemes SS ir NIBE labi un Viessmann

Iet uz lapu: 123456Nākošā
Pašreizējā: 1 no 6


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   **    **  **     **  **        ********  
 **    **   **  **   **     **  **        **     ** 
 **          ****    **     **  **        **     ** 
 **           **     **     **  **        ********  
 **           **      **   **   **        **        
 **    **     **       ** **    **        **        
  ******      **        ***     ********  **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727