UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 4 no 6
Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: binary ()
Datums: 14/07/2015 07:32

Nu es Alfadelta minētos 45°C nesauktu par karsto ūdeni - tāds silts ūdentiņš, gandrīz ideāli apstākļi legionellu attīstībai. Bet nu katram savs…

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: Valmiera ()
Datums: 14/07/2015 13:02

45 grādi kautkā par maz varbūt? Nezinu,cik tur iespaido to visu bakterijas u"t.t,bet par to ar ir jāaizdomājas.

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: binary ()
Datums: 14/07/2015 13:27

Karstā ūdens sakarā visbiežāk piemin legionelozi jeb tā dēvēto "leģionāru slimību", ko izraisa legionellas. Ideālie vairošanās apstākļi šīm baktērijām ir 32..42°C, mazāk ideāli - 25..45°C. Līdz 50°C temperatūrā minētās baktērijas izdzīvo, taču nevairojas (t.i., ja savairojas kādos vēsākos ūdeņos, piemēram, boilera apakšējā daļā, tad boilera augšā esošie 50°C neko sliktu viņām nenodarīs). Temperatūrā virs 50°C 90% minēto baktēriju iet bojā pusotras-divu stundu laikā, 60°C - 2 minūšu laikā. Ūdens temperatūrai sasniedzot 70°C, minētās baktērijas iet bojā uzreiz.

Saslimšanai esot līdzīgi simptomi kā plaušu karsonim, augsta temperatūra (39, 40 grādi), sauss klepus, sāpes krūtīs, sirds un nieru darbības problēmas, caureja utt. Ja neārstē, mirstība laikam ap 40%. 2011. gadā reģistrēti 49 saslimšanas gadījumi, 2012. gadā 48, 2013. gadā 34, 2014. gadā 38 - it kā nav daudz uz 2 miljoniem, bet jebkurā gadījumā negribas būt vienam no "statistiski nedaudzajiem". Turklāt gan jau reālo gadījumu ir vairāk, tikai norakstīti tie ir uz "pneimonijām" un citām kaitēm.

Visu šo ņemot vērā, tipiski karsto ūdeni iesaka sildīt līdz 60°C - vairāk nav nepieciešams, mazāk ir bīstami.

Kamēr dzīvo dzīvoklī, uz to visu var pievērt acis un cerēt, ka mājas apsaimniekotājs un komunālo pakalpojumu sniedzēji par tevi parūpēsies. Ja dzīvo mājā, tad tomēr ir vērts arī painteresēties, kādi riski ikdienā ir mums apkārt…

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: Alfadelta ()
Datums: 14/07/2015 13:31

Valmiera, es tak jau rakstīju par izmaksām tie ir 50-100eiro ziemas mēnešos uz 140m2. Vasarā pat neskaitu, jo nav skaidrs cik īsti SS patērē... 50-100 ziemā tas ir kopējais mājas patēriņš... Piekrītu, ka 45 grādi ir par maz... Bet kā jau rakstīju ir 2 iespējas: griezt aukšā t tvertnē un dzenāt SS=būs lielākas izmaksas mēnesī~20-30 eiro klāt... Vai uzlikt atsevišķi elektrisko boileri, kas ieslēgts aiz tvertnes... Tā, kā akum. tvertnē SS jau ir uzsildījis ūdeni līdz 45 grādiem, tad boilerim būs jāpiesilda tikai starpība līdz 55vai 60 grādiem tapēc patēriņš būs neliels... Man šāda sistēma liekas ērtāka jo : 1. ērtāk un ekonomiskāk ja pārsvarā esmu prombūtnē: nogriežu apkuri uz minimumu un izslēdzu boileri=patēriņš minimāls, kad atbraucu ieslēdzu un tad arī uzsildu...2. Varu neslēgt SS iegšā vasarā un iztikt tikai ar boileri un kamīnu, 3. vēlāk varu pieslēgt saules baterijas un vasarā ražot elektrību boilerim... Ir jāsaprot ka SS darbības nodrošināšanai ir nepieciešama elektroenerģija tapēc sildīt tikai ūdeni vasarā lētāk būs ar elektroboileri... legionellas pārsvarā ir pilsētu un virsējo ūdeņu problēma. Man ir dziļurbums tapēc iespēja ir ļoti niecīga... Bet protams, jebkura pat mazākā iespēja ir nepatīkama, tapēc jau likšu boileri...

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: Alfadelta ()
Datums: 14/07/2015 13:43

binary

"Ja dzīvo mājā, tad tomēr ir vērts arī painteresēties, kādi riski ikdienā ir mums apkārt…"

Sākt braukt kādam virsū vai mēģināt audzināt, nepārzinot situāciju ir diezgan bērnišķīgi...

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: binary ()
Datums: 14/07/2015 14:11

Alfadelta Wrote:
-------------------------------------------------------
> Ir jāsaprot ka SS darbības
> nodrošināšanai ir nepieciešama
> elektroenerģija tapēc sildīt tikai ūdeni
> vasarā lētāk būs ar elektroboileri...

Kāpēc ūdens sildīšana ar elektroboileri ir lētāka nekā ar SS, pieņemot, ka SS COP ūdens sildīšanai ir krietni virs 1?


Alfadelta Wrote:
-------------------------------------------------------
> Sākt braukt kādam virsū vai mēģināt
> audzināt, nepārzinot situāciju ir diezgan
> bērnišķīgi...

Uzbraucienu saskatīšana visās malās (tai skaitā komentāros, kas nav adresēti tev) arī ne par ko labu neliecina ;) Es tik tā, izteicu savas domas pēc tā, kas tika izlasīts komentāros.

Rakstīji, ka "SS uztur 45 grādus tvertnē, kas ir pietiekoši ikdienas patēriņam" - grozies kā gribi, bet leģionellas būs priecīgas par šādu vidi. Kāds (piemēram, lietotājs Valmiera) izlasīs to tavu komentāru un noturēs par absolūtu patiesību - ja pietiekoši, tātad pietiekoši. Uzgriezīs 45 grādus, aizbrauks uz kādu laiku no mājām (ko tu tur par to prombūtni rakstīji…), tad atgriezīsies, ielīdīs dušā un papildinās statistiku.

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: Zemes SS ()
Datums: 14/07/2015 14:20

Alfadelta ir gaiss/ūdens SS un varbūt tāpēc ūdens temperatūra ir 45 grādi. Zemes SS, piemēram, Thermia, ūdens temperatūru var uzlikt pēc vēlēšanās. Bet būtiski ir tas, ka SS AUTOMĀTISKI un regulāri uzkarsē ūdeni virs 70 grādiem, lai iznīcinātu legionellas baktērijas. Tad piepalīdz teni, taču tas ir tik nebūtisks elektrības patēriņš, ka pat nepamani kopīgajā rēķinā.

Un zemes SS tieši vasarā ir efektīvs uz karstā ūdens sagatavošanu - izmantot elektrisko boileru būtu vienkārši stulbi. Tā kā Valmiera rakstīja, ka trubas ir zemē, tad runa var būt tikai par zemes SS - tam gan lietderības koeficients augstāks, gan iespējas. Tiesa - dārgāks, bet ja trubas ieraktas un ir labas, tad starpība naudā nebūs liela

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: aigarello ()
Datums: 14/07/2015 18:01

Arī tādā vasarā kā šī SS ir ļoti noderīgs savietojumā ar siltajām grīdām .
Saražo tikai tik siltumu cik nepieciešams lai uzturētu noteikto T telpās . Un patēŗiņš smieklīgs .

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: VG ()
Datums: 14/07/2015 20:28

Manis bieži pieminētie zviedri urbjas zemē. Cik esmu lasījis, tad SS ražotāji ir informēti par baktērijām ūdenī un paredz regulāru ūdens uzkarsēšanu, tākā tas ir vēlviens mīts.

Re: Pareizā apkures izvēle privātmājai?
Autors: Valmiera ()
Datums: 15/07/2015 01:54

Nu labi,mēgināšu rakt tālāk,būs vajadzīga nopietna speciālista palidziba,lai atbrauc un uzmet aci kopējai ainai. Jūsu domas,kam ir jāpievērš uzmanība būvējot māju,ja ir doma par SS lietošanu perspektīvā? Vispār silto grīdu ir doma likt tikai viesistabā,koridorī un vannas istabā,pārējās telpas ar radiatoriem. Ir dzirdēts par kautkādiem radiatoriem vai ko,kur siltums nāk no sienām?

Pašreizējā: 4 no 6


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********    ******    **         ******     ******  
 **     **  **    **   **        **    **   **    ** 
 **     **  **         **        **         **       
 ********   **   ****  **        **   ****  **       
 **         **    **   **        **    **   **       
 **         **    **   **        **    **   **    ** 
 **          ******    ********   ******     ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727