UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3
Re: Pirmskara podiņkrāsns
Datums: 26/09/2015 20:28

Jā, par konkrēto šīberi tavai krāsnij - ja tev ir kloķis kuru jāgriež, tad tev ir apaļā durve, kura kopumā ņemot ir blīvāka par to otru versiju kuru velk iekšā un ārā. Bet nu tas tā.

Re: Pirmskara podiņkrāsns
Autors: Uldis_s ()
Datums: 26/09/2015 21:05

šīberi var vērt ciet pie jebkura daudzuma ogļu, bet: nekādas liesmiņas - ne dzeltenās, ne zilās. Zilās liesmiņas pašās beigās ir tas degošais tvans, ko nevajadzētu saelpoties.
Kamēr neesi pieradis - tad, kad viss izdedzis, biku pačakarē ogles, pārbaudi, vai stūr nav kāds nesadedzis sprungulis palicis. tad parasti ogles kārtīgi iegailas. pagaidi 10sek, vai neparādas mazas liesmiņas. ja nav, šauj ciet (pēc 5min. - drošībai)

Kas attiecas uz cukām. Ja aizmūrētas, tas nozīmē, ka sen nav tīrīts. Bija man gadījums ar krāsni, ko īpašnieks nebija sen (nekad?) tīrījis. Dūmejas bija aizaugušas ar pelniem, sprunguļa tiesas spraudziņa bija palikusi dūmiem. Skursteņslauķis 100-200L pelnus izgrāba. Pēc tam krāsns brīnišļi sāka kurēties - 2xdienā pa 4 pagalēm un laimīgs.

rekomendēju - sauc skursteņsauķi

Re: Pirmskara podiņkrāsns
Autors: Rx ()
Datums: 26/09/2015 21:20

Izstāstīšu savu pieredzi: Jāliek malka krāsnī, bet ne līdz gala sienai. Jāatstāj šķirba, lai gāzes tiek labi garām. Malka jāliek tā, lai ir šķirbas, neivis blīvi ( tas sevišķi jāievēro ja malka ir "dēļi", "brusiņas".
Jāiedezina apakšā, maksimālā dziļumā. Sākumā jādod lielāka vilkme, lai liesmas tiek līdz dziļumam. Tad gaisa padeve jāsamazina, lai liesma ir zeltaini-dzeltena, nevis gandrīz balta. Izkustina malku tikai tad, kad šķirbas starp pagalēm paliek ļoti lielas, un pagales viena otru "nesilda". Ogles sakasa uz vidu, tuvāk durtiņām.Kad var aizvērt šīberi? Vēro liesmas: Ja zilas...tad tvans pārpārēm. Ja zeltainas liesmas šur-tur, tad aizver durtiņas un tikai pēc minūtēm 10 aizver šīberi. Ogles pirms aizvēršanas pārmaisa, lai vērotu kā tās deg. Jo nesadegušās koka daļas atmožas tās pārmaisot. Tā dara tik ilgi kamēr liesmiņas pareizās.Tagad ir mode šīberī izurbt aizsardzības caurumu tvana likvidācijai. Un: Nekurināt krāsni uz nakti, jeb kurināt laicīgi, lai var aizvērt krāsni laiku pirms gulēšanas.

Re: Pirmskara podiņkrāsns
Autors: ETT ()
Datums: 26/09/2015 21:21

Kaut kā neredzu tajā bildē, ka lūciņas aizmūrētas. Skaidri redzamas 2 skārda lūciņas, krāsotas baltā krāsā. Tas, ka viņas liekot iekšā noblīvētas ar māla javu, ir tikai normāli, jo neviens jau tā kā negrib, lai dūmi un karstums no dūmejas nāktu istabā. Tā neskaitās nekāda aizmūrēšana, Skārda lūciņa ir krāsns sieniņas biezumā un pildīta ar ķieģeli. Nedaudz kustību ar platāku skrūvgriezi, vecu kaltu vai ko tamlīdzīgu gar lūciņas perimetru, līdzīgi, kā atverot krāsas bundžu, un kad sāk parādīties kustība, paļurkājot šurp turp, lūciņa drīz būs vaļā. Tad varēs sākt domāt par tīrīšanu...

Re: Pirmskara podiņkrāsns
Autors: Zodčijs ()
Datums: 27/09/2015 00:29

1) Lasot šai tēmā iepriekšrakstīto ienāca prātā - ka pilnībā (hermētiski) noslēdzams šīberis krāsnij - ir nekas cits, kā absolūti Nepareizi Iebūvēts Šīberis (vai padomju - pēcpadomju haltūristu pārtaisīts)...

2) jo cik zināms - par pilnībā nenoslēdzamu šīberi - tās nu gan nav nekādas modernās koncepcijas - bet kopš romiešu, etrusku vai vēl senāku civilizāciju laikiem cilvēkiem zināma lieta ...

3) jo ja ar šīberi ir iespējams pilnībā (hermētiski) noslēgt vienīgo dūmvadā ieejošo krāsns cuku - tad koka vai ogļu degšanas procesā radušās gāzēm vienīgā iespēja ir ieplūst atpakaļ iekštelpā ...

4) varbūt ka kaut kur par lētām naudiņām var nopirkt pašaizliedzīgos rūķīšus - tādus kuri pa nakti vaktē krāsni - rausta šīberi turpu šurpu...utm.

5) rūķīši - kuri ik pa laikam būs jāpērk jauni - saostīsies tvanu un čau... kaut kā tā laikam..

Re: Pirmskara podiņkrāsns
Autors: Rx ()
Datums: 27/09/2015 09:30

Praktiski visi ražotie krāsns šīberi ir pilnīgi noslēdzami, un nav būtiski, tagad tie ražoti vai Padomju- vēsturiskajos laikos. Runa par čuguna lējumiem. Apkures krāsnīm jau liek daļēji aizveramus, paliek šķirba. Un iebīvējot nekādus apejas kanālus netaisa. Bet, sakarā ar cilvēka pieredzi, sāk tos mazliet pārveidot- papildināt ar caurumu. Lai veidotu mazu plūsmu uz skursteni, tā maksimāli izslēdzot tvana gāzes ieplūšanu telpā. Ar laiku virināmie šīberi aizaug ar sodrējiem un kļūst nehermētiski, un to lietotājs pat nemana....Bīdāmie labāk noslēdz ilgākā laikā. Tikai gadās, ka aizaug un ļoti grūti bīdās...
Uzlabo šādi:
Ir vēl cita metode: Stūra nogriešana. Caurums tiek tā izurbts, ka, pilnīgi atverot šīberi, parādās caurums, un lietotājs zin, ka tālāk nav jāvelk...jo šīberis izkritīs.....
Modernajos jau ielej nogriežamā stūrīša "sagatavi", kā te:
Jāatzīmē, ka centrālapkures krāsnīm šīberis arī tiek likts lai ierobežotu lielu vilkmi, nevis skursteņa aizvēršanai.

Re: Pirmskara podiņkrāsns
Datums: 27/09/2015 10:03

Tā ir Zodčijs, būs tev sava koncepcija jāpārskata, jo pilnībā noslēdzamie šīberi praksē ir redzēti gandrīz pilnīgi visām vecajām labajām krāsnīm. :) Es vismaz tikai tādas esmu redzējis un arī jaucis.

Re: Pirmskara podiņkrāsns
Datums: 27/09/2015 10:05

Bet vispār jau ko nozīmē hermētisks. Gaisu jau viņi laiž cauri, spiedienu netur. Domāju, ka lielā mērā ar to arī pietiek.
Vienkārši senos laikos krāsni kurināja katrs un to lietu mācēja. Tagad krāsns jau kļuvusi par ekstru un drošs paliek nedrošs šīberiem mala jāgriež nost.

Re: Pirmskara podiņkrāsns
Autors: Rx ()
Datums: 27/09/2015 10:18

Senos laikos nebija nekādas saprašanas par Tvana gāzi! Cik no tās nomira...dievs vien zin. Krāsns kurināšanas lietas nodeva mutiski. Un vai zinājāt, ka Latvijā no tvana gāzes ik gadu mirst ap 150 cilvēku....(https://lv.wikipedia.org/wiki/Oglek%C4%BCa_monoks%C4%ABds)....Sodrēji pelīpot pie šībera malām praktiski nelaiž gāzes tādā daudzumā, ka tas ir droši. Un, ka TO macēja darīt senāk...un tagad nemāk....ir tukša runa, pēc iepriekš manis minētā.

Re: Pirmskara podiņkrāsns
Datums: 27/09/2015 10:27

Jep jāpiekrīt Rx.

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********  **     **   ******    ******  
  **  **   **    **   **   **   **    **  **    ** 
   ****        **      ** **    **        **       
    **        **        ***     **        **       
    **       **        ** **    **        **       
    **       **       **   **   **    **  **    ** 
    **       **      **     **   ******    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727