UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12345Nākošā
Pašreizējā: 1 no 5
kondensāts un darva
Autors: Uldis_r ()
Datums: 13/10/2015 10:55

Sveicināti apkures meistari! Problēma ir tāda, ka jau pēc pirmās kurināšanas katlā veidojas darva un kondensāts. Kad kurinu ar atklātu liesmu, tad viss ir kārtībā, bet tiklīdz katlā tiek sasniegta vēlamā temperatūra un gaisa padeve aizveras, sākas gruzdēšanas režīms un pil kondensāts pa visām malām, gan no katla, gan dūmvada. Ir jauna apkures sistēma ar čuguna Junkers 20kW katlu, akumulācijas tvertni 300l, boileri, diviem sūkņiem, no katla iet melnā metāla dūmvads 2,5m d150 līdz ķieģeļu skurstenim ar kanālu 15x15cm. Kurinu ar sausu malku. Ko varētu iesākt, lai novērstu šo ķibeli? Paldies iepriekš!

Re: kondensāts un darva
Autors: jaunakais ()
Datums: 13/10/2015 11:32

Visticamākais, ka problēma ir temperatūras starpībā starp katlu un atplūdi. ļoti svarīgi iekurinot ir skatīties, lai visa sistēma uzsilst vienmērīgi, lai nav tā, ka katlā temp. piemēram 75 grādi, bet atplūdē nāk, piem. 22 grādi. Otrkārt nestrādā mazais cirkulācijas loks (kas sajauc ūdeni ārpus katla). Lai atrisinātu šo problēmu konkrēti jāredz kāda temp. ieplūst katlā, atplūdē (var pielikt ārējo temp. manometru, bet nopietnam risinājumam vajag iekšējo)
ĻOTI būtiski, lai nav temp starpība, kad katls sāk vērt ciet gaisa klapi, kā arī kuršanās laikā.
Ir temp. starpība rodas kondensāts, kondensāts iztvaiko un kopā ar dūmgāzēm audzē ciet katlu un dūmvadu (kaut arī kurina ar sausu malku).
Par melno dūmvadu – ja sitīs atpakaļ dūmus (pie tīra katla un dūmvada) būs nepieciešams siltināt, tikai ja apliksi ar parasto akmens vati pie karsta dūmvada vate sāks smirdēt, atsevišķā kurtuves telpā tas netraucēs.

Re: kondensāts un darva
Autors: Uldis_r ()
Datums: 13/10/2015 12:13

Kad sāku kurināt gan katlam, gan akumulācijas tvertnei bija vienāda temperatūra. Kurināju strauji, kad katlā bija jau ap 70 C, akumulatorā tik pamazām sāk kāpt temperatūra, tad kondensāta nav. Kondensāts sāk rasties tik tad kad ir sasniegta vēlamā temperatūra un pāriet uz gruzdēšanu. Tad laikam melnā metāla dūmvads sāk atdzist un tāpēc kondensējas.

Re: kondensāts un darva
Autors: jaunakais ()
Datums: 13/10/2015 13:28

Protams, pie iekurināšanas gan katlā, gan akumulatorā būs vienāda temp, bet kad katls sāk kurties nedrīkst atļaut katlam ātrāk uzsilt kā pārējai visai sistēmai. Kā to panākt? Var palielināt caurplūdi, ja Tev ir caurplūdes regulācijas ventilis. Ja nav, var uzslēgt sūknīti uz lielāku ātrumu (tas tā lai pārliecinātos kā to lietu atrisināt) Te jāatceras, ka katram katlam ir noteikts caurplūdes daudzums, ko tas var uzsildīt litri/minūtē un ja to pamatīgi pārsniedz katlu pa strauju dzesē, malka nepilnīgi sadeg, zūd jauda, katla lietderība krīt utt. Pie iekurināšanas (līdz tam brīdim, kad sāk aizvērties gaisa klapīte) var palielināt caurplūdi tas nebūs tik traki kā liela temp. starpība. Pēc būtības iekurot temp. nevajadzētu atšķirties par 15-20grādi, bet kuršanās laikā starpība nedrīkst būt lielāka par 30 grādi.
Tā vienkārši, ja Tev katlā ir 70 grādi tad pie paša katla atplūdes caurules nevar noturēt roku vairāk par 3min, ja tur ir 45-50grādi. Bet nu nopietni, tad nepieciešams manometrs, savādāk tā ir taustīšanās pa miglu.
Par to temp. starpību un kondensātu, to es neizrāvu no zila gaisa, bet pašam bija tāda problēma.

Attiecīgi par melno dūmvadu tā ir sekundāra lieta. Kad gaisa klape katlam ir aizvērusies vai verās ciet, ja uz tās melnās caurules var mierīgi pielikt roku tad būs problēma ar vilkmi nevis kondensātu. Atceramies!!! Tikai silts dūmvads nodrošina vienmērīgu vilkmi, tātad ja tā melnā caurule strauji atziest tad dūmvads būs pavēs un nebūs nepieciešamā vilkme. Vilkmes problēmas ļoti izteikti parādās, kad katls un dūmvads sāk aizaugt ar darvu, izdedžiem utt. Jaunam katlam un dūmvadam tas nav tik izteikti.

Re: kondensāts un darva
Autors: Uldis_r ()
Datums: 13/10/2015 14:48

Skaidrs par temperatūras starpību ko vajag ievērot sākot kurināt un kurināšanas laikā, bet kad temp. katlā un akumulatorā ir gandrīz vienāda (atšķiras kādi 5-10 grādi) tik un tā veidojas kondensāts. Tajā brīdī ir neliela vilkme, jo ir pievērusies klapīte un sāk atdzist dūmvads un kondensāts sāk tecēt.

Re: kondensāts un darva
Datums: 13/10/2015 18:56

Jaunakais - nesagrozi cilvēkam galvu ar lieku un ne visai pareizu info.
Pēc apraksta spriežot situācija ir vienkāršāka par vienkāršu - akumulācija 300l ir par mazu. Normāli kurina tik ilgi lai uzpildītu akumulāciju un tad beidz kurināt, nevis atstāj kaut kādā gruzdēšanas režīmā. Uldis_r sistēmā akumulators ir par mazu vai arī katls jābeidz kurināt, kad 300 l uzsildīti. Viss.

Re: kondensāts un darva
Autors: jaunakais ()
Datums: 13/10/2015 20:57

Gruzdināšana nerada kondensātu. Gruzdinot var rasties nesadegušas, lipīgas dūmgāzes, kas veido darvu, bet ne kondensātu. Gruzdināt drīkst kaut uz vella paraušanu pie nosacījuma, ja atplūdē ir karsts ūdens (jo mazāka temp. starpība starp katlu un atplūdi, jo labāk).
Tāpēc jautājums – kāda tad ir atplūdes temp.?
Ja jau uzsilda akumulatoru, kur tad radiatori vispār neko nepatērē-! kad nebūtu to siltumu kur likt!

Re: kondensāts un darva
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 13/10/2015 21:18

Uz katla jaudas 1kW akumulācijai empīriski 50l ūdens. Tātad nepieciešams būtu 1000l akumulācijas tvertne. No kurināšanas teorijas - dūmgāzēm izejot no katla skurstenī jābūt vismaz 190 grādus karstām - tas ķieģeļu krāsnīm un zem 80 grādiem sākas nopietnas kondensācijas problēmas.

Re: kondensāts un darva
Autors: soseds2 ()
Datums: 13/10/2015 22:51

Nu, pirmais jāskatās vai ir mazais loks, kas notur katlā nepieciešamo pretaizdarvošanos temperatūru, parasti ar termovārsta palīdzību. Otru es skatītos akumulācijas tvertni, kas šajā gadījumā ir par mazu.

Re: kondensāts un darva
Datums: 13/10/2015 23:18

Gruzdināt tu protams vari uz vella paraušanu, bet tad nav ko sūdzēties par blaknēm kuras tev netīk. Kā pareizi IB atzīmēja, tad gruzdināšanā ne tikai malka nesadeg, bet arī dūmgāzes ir kritiski zemas, kas arī izraisa kondensātu kā blakni.
Atgaitai ir jābūt 55-65 grādi, kuru nodrošina mazais loks kā pareizi saka soseds.

Iet uz lapu: 12345Nākošā
Pašreizējā: 1 no 5


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   **    **   ******          **  ********  
 **    **  ***   **  **    **         **  **     ** 
 **        ****  **  **               **  **     ** 
 **        ** ** **  **   ****        **  **     ** 
 **        **  ****  **    **   **    **  **     ** 
 **    **  **   ***  **    **   **    **  **     ** 
  ******   **    **   ******     ******   ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727