UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Vietējās kanalizācijas risinājums privātmājai
Autors: specs ()
Datums: 17/08/2016 14:14

Esošā situācija ar privātmājas kanalizāciju - ir trīs nosēdakas + infiltrācijas lauks, kas funkcionē jau padsmit gadus. Viss ir labi līdz atnāk pavasaris, vai līst tā kā līst tagad, jo bez dabas katastrofām gruntsūdens līmenis ir 20-100cm no zemes virsmas (zem 1m nekad!), bet piemēram, tagad pagalmā ir peļķes, kas nozīmē, ka nosēdakas ir pilnas lidz vākiem ar gruntsūdeni un sistēma vairs nefunkcionē.
Jautājums ir par mūsdienīgu risinājumu priekš vietas ar tik augstu gruntsūdeni. Jābūvē kaut kas virszemes līmenī un jāiesaista sūkņi? Attīrītā ūdens novadīšanai ir pieejams grāvis, bet gana sekls, lai tajā nenāktu atpakaļ ūdeņi no lielā grāvja.

Kādi ir potenciālie risinājumi, un, galvenais, praktiskā pieredze?

Re: Vietējās kanalizācijas risinājums privātmājai
Autors: he ()
Datums: 17/08/2016 15:15

domāju, ka nav obligāti virszemes līmenī. Man arī augsti gruntsūdeņi un šobrīd peļķe pagalmā. Bet risinājums, kas 3 gadus (ar apkopēm) strādā un nesmird ir:

māja ->paštece->bio kanalizācijas hermētisks bundulis zem zemes (10 cm kakls virs zemes ar lūku)->paštece->plastmasas hermētiska pārsūknētava zem zemes , no kuras drenāžas pumpis ar pludiņu periodiski izpūš attīrīto grāvī.

Kaimiņam blakus ir nedaudz savādāk: māja-> paštece->pārsūknētava, no kuras kaku smalcinātājs iepūš sasmalcināto saturu blakus bio kanalizācijā -> paštece uz grāvi

Re: Vietējās kanalizācijas risinājums privātmājai
Datums: 17/08/2016 15:33

Jā. he variants ar bioloģisko un sūkni strādās. Tos 3 esošos bunduļus var kaut kā pielāgot lietusūdeņiem, jo nekam citam tā īsti tie vairs nebūs vajadzīgi.

Re: Vietējās kanalizācijas risinājums privātmājai
Autors: khe ()
Datums: 17/08/2016 15:42

Cik liels pirmais grods? Taja var ielikt bioloģiju(aizvācot vāku). Cik cm no ietekošās caurules apakšas līdz groda dibenam? Otrajā var ielikt pārsūknētavu, jebšu pielabot tā, lai baigi daudz ūdeņi nenāk iekšā(ja niedaudz, tad sūknis neko nozīmīgu netērēs). Pūst var trešajā, var izveidot pārplūdi uz grāvīti no trešās.

Re: Vietējās kanalizācijas risinājums privātmājai
Autors: specs ()
Datums: 17/08/2016 16:37

Es teiktu, ka esošās infrastruktūras pielāgošana nav prioritāte, galvenais saprast potenciālos risinājumus. Pēc tam var skatīties, vai ir iespēja izmantot kaut ko no esošā.

Re: Vietējās kanalizācijas risinājums privātmājai
Datums: 17/08/2016 21:24

Pilnīgi piekrītu specs, jo speciāli čakarēties ar grodu pielāgošanu nav tā vērts. Atbrauc racējs un izrok kur un kā vajag un bioloģija ir tādu kā gribās un viss saskan. Grodos mānīšana sašaurina iespējas un palielina riskus.

Re: Vietējās kanalizācijas risinājums privātmājai
Autors: he ()
Datums: 17/08/2016 21:52

re - kā palielās, tā ziepes, pagaidām gan nelielas :)
Šovakar pēc pieRīgas mēneša normas nolīšanas diennakts laikā grāvis līdz lūpai pilns ar ūdeni. Trubas gals pie grāvja, pa kuru sūknis pūš ārā ūdeni no pārsūknētavas, palicis zem ūdens. Nu un sūknis kā šūpolēs - izpūš ūdeni grāvī, kad beidz, gaisu trubā ieraut nevar, rauj atpakaļ no grāvja ūdeni iekšā pārsūknētavā, nostrādā pludiņš, atkal pūš ārā - bezgalīgs cikls. Nu bet OK, risinājums vienkāršs, atstutēju grāvja trubas galu, kurai bija garuma rezerve, augstāk virs ūdens, un viss atkal rullē.

Kaimiņam ar pašteci savādāk - izejas trubu nepakustināsi. Šķiet jau bio bundulī līmenis nedaudz uzkāpis, salīdzinot ar ierasto.

Re: Vietējās kanalizācijas risinājums privātmājai
Autors: he ()
Datums: 17/08/2016 22:05

nu jā, vēl nianse, ka šitādos slapjumos kā šobrīd pa jebkuru caurumu zem zemes pat seklumā, ūdens sūcas iekšā. Tāpēc visu jāblīvē. Manā gadījumā pārsūknētavā pa caurumu plastmasas sienā kādi 50 cm dziļumā zem zems ienāk elektrības kabelis sūknim, sūdīgi noblīvēts. Pa turieni šodien pārsūknētavā jūtami tek iekšā virsūdens, kuru pēc tam jāiepūš grāvī. Bet nu labi - uzskatīsim to nevis par defektu, bet par efektu - neliela lokālā drenāža :)

Re: Vietējās kanalizācijas risinājums privātmājai
Datums: 17/08/2016 23:30

Nu jā, līst zvērīgi, bet šis lietus ir pilnīga špicka ar jebkuru atkusni. Labi - līmenis pacēlies, bet zeme ir vaļā, kopējais gruntsūdens tik un tā ir pazems. Šādos apstākļos problēmām nevajag būt ar applūšanu. Jāseko kur ir problēma grāvjos utt. Bija te pirms pāris gadiem mega ziema ar jaudīgu atkusni, nu tad gan pat pie strādājošām visām grāvju sistēmām bija ūdentiņš paaugsts. Lūk tā ir robeža ar ko ir jārēķinās - šādos apstākļos būtu jāstrādā sistēmām bez aiztures savādāk īstos ekstrēmos būs jābēg ārā no mājas. :)

Re: Vietējās kanalizācijas risinājums privātmājai
Autors: he ()
Datums: 18/08/2016 00:22

Mani necilie 7-8 gadu novērojumi šeit tomēr liek domāt, ka nav gluži špicka. Šitik pilni grāvji te šķiet nebija pat pēc 2010. gada ziemas, kas varētu būt tāpati sniegotā, par ko Tu runā (griesti augšstāvos Rīgas dauddzīvoklenēs masveidā tecēja togad).

Laikam lasu Tavas domas - šovakar apstaigāju/apbraukāju tuvējos grāvjus/caurtekas. Neko acīmredzami kriminālu (bebru aizsprostus) nemana svarīgajos posmos un kaut kāda ūdens kustība arī vērojama mūsu "līdzenumā".. Ar bebru gan ar skatieniem apmainījāmies....

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **     **   *******   **    **   ******  
 **   **   **     **  **     **  **   **   **    ** 
 **  **    **     **         **  **  **    **       
 *****     **     **   *******   *****     **       
 **  **     **   **          **  **  **    **       
 **   **     ** **    **     **  **   **   **    ** 
 **    **     ***      *******   **    **   ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727