UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Inženiertīkli :
Building.Lv Forums
Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Apkures izvēle
Autors:
Goosh99
()
Datums: 31/10/2024 19:26
Ir situācija...
Jaunbūve 150-200m2
Nevaram ar sievu izlemt kadu apkures veidu izvelēties...
1. Siltumsūknis
2. Granulu katls
3. Dabasgāze ( ievilkšana ap 8tūkstoši)
P.S. ir telpa kur to visu izvietot
Jaunbūve 150-200m2
Nevaram ar sievu izlemt kadu apkures veidu izvelēties...
1. Siltumsūknis
2. Granulu katls
3. Dabasgāze ( ievilkšana ap 8tūkstoši)
P.S. ir telpa kur to visu izvietot
Re: Apkures izvēle
Autors:
Aldiss
()
Datums: 31/10/2024 22:06
Ja vēl esi būvniecības sākumā, būvē pasīvo māju.
Manam bosam apkures nav. Ir rekuperācija ar piesildīšanu.
Manam bosam apkures nav. Ir rekuperācija ar piesildīšanu.
Autors:
Hmm
()
Datums: 31/10/2024 22:16
Piekritīšu Aldim, jo tuvāk māja pasīvās mājas prasībām, jo mazāka vajadzība pēc papildus apkures. Un, ja vajag var gadīties, ka pilnībā pietiek ar pāris elektriskajām grīdām vai tamlīdzīgiem elementiem.
Jo parēķinot atmaksāšanās periodu pret citiem apkures veidiem tie tiecas uz gadu desmitiem.
Ja kādreiz šausminājās par ņemšanos ar malku, tad tagad līdzīgi ar granulām - priekš kam to vajag? Ja ir pieejami apkures veidi ar 0 iesaisti...
Jo parēķinot atmaksāšanās periodu pret citiem apkures veidiem tie tiecas uz gadu desmitiem.
Ja kādreiz šausminājās par ņemšanos ar malku, tad tagad līdzīgi ar granulām - priekš kam to vajag? Ja ir pieejami apkures veidi ar 0 iesaisti...
Autors:
kubiks
()
Datums: 31/10/2024 23:05
Aldiņ, tavam bosam apkure ir uz elektrību. Nepieciešamo kW apjoms ir pavisam cita lieta.
Autors:
Aldiss
()
Datums: 01/11/2024 06:59
kubiks rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Aldiņ, tavam bosam apkure ir uz elektrību.
> Nepieciešamo kW apjoms ir pavisam cita lieta.
Rekuperācija ar piepsildīšanu īpaši aukstajām dienām protams, ka ir. Bet tie papildus centimetri vates, salīdzinot ar gāzes pievilkšanu, cauruļu un sūkņu instalēšanu..., ventilācija un svaigs gaiss tāpat vajadzīgs.
Būvējot jaunu māju, jātēmē uz pasīvo vai tuvu tai.
-------------------------------------------------------
> Aldiņ, tavam bosam apkure ir uz elektrību.
> Nepieciešamo kW apjoms ir pavisam cita lieta.
Rekuperācija ar piepsildīšanu īpaši aukstajām dienām protams, ka ir. Bet tie papildus centimetri vates, salīdzinot ar gāzes pievilkšanu, cauruļu un sūkņu instalēšanu..., ventilācija un svaigs gaiss tāpat vajadzīgs.
Būvējot jaunu māju, jātēmē uz pasīvo vai tuvu tai.
Autors:
knagis
()
Datums: 01/11/2024 19:53
man ir jauna māja, gana biezas sienas un daudz vates bēniņos. Arī pēc aprēķiniem domāju, ka nu pasīvā būs. Nekā. Tāpat SS diezgan jādarbina (nu nav daudz uz to platību, bet vajag). Rekuperācija īstenībā ka tik nav lielākais siltuma zudums man.
Otrs ir tas, ka karsto ūdeni tāpat jātaisa.
Ja ir iespēja gāzi, ņem gāzi. Siltumsūkni varēs vienmēr ieviest, ja kaut kas ar gāzi notiks, bet, salīdzinot ar gāzi, SS aizņem vairāk vietas (tipiski lielāka boilera dēļ), un SS ir skaļāks (ne tikai āra bloks, arī iekšējais). Gāzes katls ir par kārtu lētāks nekā SS, tā kā, ja kas notiek un jāmaina, stress mazāks. Man bija iepriekš gāze, tagad gaiss-ūdens siltumsūknis (droši vien būtu priecīgāks, ja būtu tomēr zeme-ūdens ielicis).
Viens pluss siltumsūknim ir tas, ka to var izmantot dzesēšanai. Taču vismaz man uz manu biezo betonu tā dzesēšana tikai ļoti nedaudz palīdzēja karstajās dienās (to nedrīkst laist ar pārāk zemu temperatūru, lai nesāktos kondensēšanās grīdā) - tāpat šobrīd doma, ka vajadzētu ielikt parasto kondicionieri kopējā telpā, gan dzesēšanai, gan sausināšanai.
Otrs ir tas, ka karsto ūdeni tāpat jātaisa.
Ja ir iespēja gāzi, ņem gāzi. Siltumsūkni varēs vienmēr ieviest, ja kaut kas ar gāzi notiks, bet, salīdzinot ar gāzi, SS aizņem vairāk vietas (tipiski lielāka boilera dēļ), un SS ir skaļāks (ne tikai āra bloks, arī iekšējais). Gāzes katls ir par kārtu lētāks nekā SS, tā kā, ja kas notiek un jāmaina, stress mazāks. Man bija iepriekš gāze, tagad gaiss-ūdens siltumsūknis (droši vien būtu priecīgāks, ja būtu tomēr zeme-ūdens ielicis).
Viens pluss siltumsūknim ir tas, ka to var izmantot dzesēšanai. Taču vismaz man uz manu biezo betonu tā dzesēšana tikai ļoti nedaudz palīdzēja karstajās dienās (to nedrīkst laist ar pārāk zemu temperatūru, lai nesāktos kondensēšanās grīdā) - tāpat šobrīd doma, ka vajadzētu ielikt parasto kondicionieri kopējā telpā, gan dzesēšanai, gan sausināšanai.
Autors:
Iii
()
Datums: 01/11/2024 20:42
Jaunbūvi par pasīvo bus gruti parverst, ja tas nav paredzets projekta. Labi nosiltini un uzliec vienu no 3 variantiem. Granulas ka pedejais variants. Siltumsuknis vai gaze, tur jarekina pasam, pie vienadam izmaksam gaze bus ertak. Kaminu ari var ielikt, ja ir budzeta, ta ir alternativa apkure kas darbojas bez elektribas.
Autors:
kubiks
()
Datums: 02/11/2024 19:54
Ja ir iespēja par tiem 8k ievilkt gāzes vadu, tad es izvēlētos šo variantu. Gāzes katls ir smieklīgi vienkāršs, maziņš un lēts. Nav siltumnesēja temperatūras ierobežojumu, problēmu ar karstā ūdens sagatavošanu.