UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 2 no 6
Re: pārslēdzis
Autors: Olegs ()
Datums: 26/03/2007 18:57


Nedaudz saprotamāka shēma ;) zīm a) : [to-123.narod.ru]

STARP pārslēdžiem sanāk 2 vadi un pašam pārslēdzim ir 3 pieslēguma vietas


Re: pārslēdzis
Autors: v_t ()
Datums: 26/03/2007 18:58

vot, ķēms!

3 vadus.

Re: pārslēdzis
Autors: Rx ()
Datums: 26/03/2007 19:13

Saskaitiet...

Re: pārslēdzis
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 26/03/2007 19:37

šitais saidrojums man patika, skatīt tabulā. [en.wikipedia.org]

Rx, vārds "way" nu nekādīgi nav tulkojums vārdam pievienojums, kontakts un tml.,

2-way - divvirzienu, duvpusējs slēdzis.


wikipedia tabulā figurē 4-way switch ar 6 pievienojumiem, incanti kā tad šitais nosaukums radies?


PS te atkal amerikāņi izcēlušies, ja normāli ir 2, tad viņiem par vienu vairāk vajag :-D

Re: pārslēdzis
Autors: Rx ()
Datums: 26/03/2007 21:29

Nekorekti teikts, kas es teicu ka Way ir kontakts. To pieminēju sakarā ar to ka "ceļš" pa kuru skrien elektroni ir pieslēdzams ar kontaktu palīdzību... "Ceļu" lieto abas tautas- briti, amerikāņi, tikai loģika abiem atšķirīga: Ja runa par 1 ceļu britiem, tad strāva iet vienā virzienā, kuru var pārtraukt. Ja 2Way- var novirzīt uz vienu vai otru ceļu. Amerikāņiem ceļš ir viss kas pienāk(aiziet) uz(no) slēdža. Un nav te ko domāt par pareizību. Tāpēc lietojiet saprotamus terminus un ja kas nesaprotams- izskaidrojiet.

Re: pārslēdzis
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 26/03/2007 22:33

nezinu kas te kuram ir ne/saprotams, bet man viss ir skaidrs un ja pēc wikipedia linka vēl kādam kautkas nav skaidrs, tad jāiet un jāpamācās vidusskolā, vismaz man tur bija pirmā saskaršanās ar pārslēdžiem.

Rx, tā arī nepaskaidroji kā radies 4-way switch, ja tur ir 6 "ceļi" :)

Rx, pats savā pirmajā šī topika ziņā rakstīji "...Pārslēdzim ir trīs pieslēguma p-ti. Līdz ar to pienāk trīs dzīslas."
var pienāk 2 un aiziet 1 vai otrādi. šeit arī izriet mans secinājums par slēdzi kā gala elementu.


PS Nemaz nezināju, ka par pārslēdžiem var tik daudz uzrakstīt, pie tam uzzināju pāris jaunas pieslēgšanas shēmas :)

Re: pārslēdzis
Autors: Rx ()
Datums: 27/03/2007 00:33

Dzīslas var pienākt un aiziet, jo tas ir viens un tas pats. Vārdu spēle. Viss atkarīgs kā šīs dzīslas(vadus) saslēdz. 4 way swich ir četri ceļi- šinī gadījumā pieslēguma vadi kas ir nosacīti ceļi pa kuriem skrien strāva, ja vēlies, tautiski... Diviem atsevišķiem pārslēdzējiem ar sajūgtiem svirslēdžīem nav šī nosaukuma. Montāžas vadi kas iebūvēti slēdzī, kas nosaukts 4 Way, kalpo slēgumam un ir vienots veselums, kam arī šis nosaukums dots. bet no tā ārā nāk 4 vadi(ceļi pa kuriem skrien strāva-tautiski). Jāsaka ka maiņsprieguma ķēdēs burtiski nevar runāk par "pienāk un aiziet" jo elektroni kustās abos virzienos. Bet saruna izskatās pēc sviesta.....Bet kā ar divām, dzīslām pievienojoties pie pārslēdža var panākt ka abi ir neatkarīgi nudien nesaprotu...

Re: pārslēdzis
Autors: Rx ()
Datums: 27/03/2007 02:50

Ha ha ha haaaa!!! Reāla situācija: Cilvēciņš (andisp) ar parasto slēdzi slēdz virs galvas lampiņu. Tā apgaismo ceļu. Tad šis cilvēciņš pa šo apgaismoto ceļu iet uz mājiņu, kurā vēlās ilgāk uzturēties, varbūt pat nosnausties. Bet kad viņš pa izgaismoto ceļu ir galā, kā lai izslēdz lampiņu? Un pēc tam atkal ieslēdz. Un ja vēl kāds grib pastaigāties...Tāpēc viņš izdomāja: nopirkšu divus pāra slēdžus un pārtaisīšu shēmu. Otrs slēdzis tālu jāliek, metri....teiksim 50, (elektrības tur nav, lai kādu no vadiem izmantotu). Tāpēc jāvelk atsevišķi kabelis- savienojošais kabelis. Cik dzīslu kabeli cilvēciņam pirkt! Cik redzu ir divas atbildes: Trīs vai divu dzīslu. Tā arī cilvēciņš palicis nesaprašānā...Nopirka divu dzīslu (taču lētāk...), kā ieteica alaktriķis Māris. Tagad sēž un štuko, vai labi mācījies vidusskolā...Uzsmaidiet un PRIEKĀ!!!

Re: pārslēdzis
Autors: elektromontieris ()
Datums: 27/03/2007 05:25

Kopuma no visa izlasītā diezgan pareizi klāsta "pārslēdzis".Ideja viņam ir pareiza tikai varbūt izklāsta tā ka ne katrs iebrauks.Vajadzētu lietot precīzākus terminus tas palīdzēs saprast vienam otru.Slēdzis un pārslēdzis nav gluži viens un tas pats,tā lietiņa kura "satiekās "kabeļi" sauksim par nozarkārbām nevis sadalēm vai sadalēs kārbām.Pārslēdžus pielieto (vienmēr pārī)ja nepieciešams ieslēgt vai izslēgt(parasti apgaismojumu) no divām attālākām vietām.piem noliktava,angārs ieej pa vieniem vārtiem noej simts metrus un pie otriem vārtiem vari izslēgt un otrādi. Ērti, nav jāvelkas atpakaļ.Uzmanību! Pārslēdžus pievieno tikai ar trīsdzīslu kabeļiem.Vispār runājot par slēdžiem iesaku pielietot tikai trīsdzīslu kabeļus ,jo ir gadijumi kad tā trešā dzīsla ai kā noder.Tā var izvairīties no liekām problēmām nākotnē pat ja šobrīd tas šķiet lieki.Zemapmetuma instalācijās jālieto tikai trīsdzīslu kabeļi,jo mūsdienās patērētājiem vajadzīgs zemējums.

Re: pārslēdzis
Autors: EjTakTu ()
Datums: 27/03/2007 16:24

Trīsdzīslu kabeļi, divdzīslu kabeļi... :(
Ja pie abām slēdžu atrašanās vietām jau piejams španungs ar vienu un to pašu fāzi un nulli, tad visvienkāršāk šamējos savienot ar VIENDZĪSLU kabeli :D , Vajadzīgajā vietā virknē ieslēdzot lampiņu (jebšu, ja vēlaties, slodzi). Ja vajag divas lampiņas, lieciet vēl vienu dzīslu ar lampiņu iepriekšējai paralēli. Slēguma princips ir tik elementārs, ka riebjās. Ja lampai uz abiem kontaktiem vienāds otenciāls (vai nu fāze, vai nulle) šamējā tumša. Kā vienā pusē izmaina potenciālu, tā gaiša, ka bail. Sarežģitākas pieslēguma shēmas jau parasti nāk līdzi pārslēdzim iepakojumā.
Ja nu vienā no pusēm španungs nav pieejams, protams, ka nāksies vilkt vismaz 3 dzīslu kabeli. Un ja nu nākotnē vēl sagribēsies pievienot rozeti ar zemējumu, jāvelk 4 dzīslu. Bet tā kā pēkšņi var ienākt prātā vajadzība pēc 3 fāzu španunga dzīslu skaits aug. :) Tad vēl bez 3 fāzēm vajag tanī garajā koridorā tomēr vairākas lampiņas, vai nedod dievs apgaismot pa atsevišķiem posmiem... :D
Vienu vārdu sakot, jāzina esošais stāvoklis, un jāzin ko grib panākt. No nosacījumiem arī nāksies izvēlēties dzīslu skaitu.

Pašreizējā: 2 no 6


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **    **  ********    *******   **    ** 
    **      **  **   **     **  **     **  ***   ** 
    **       ****    **     **         **  ****  ** 
    **        **     ********    *******   ** ** ** 
    **        **     **     **         **  **  **** 
    **        **     **     **  **     **  **   *** 
    **        **     ********    *******   **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727