UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Apkures trubu izvēle!
Autors: reno ()
Datums: 19/06/2007 19:19

Sveicināti!
Gatavojos mājās vilkt apkuri, bet ir nezināšana par trubu izvēli.
Ir doma likt kausējamās PVC.
Ck lasīju tad ražotāja ieteiktā optimālā temperatūra ir 60 grādi.
Domāku ka malkas katlam visu laiku kurties uz 60 grādiem ar nav labi, pastiprināti darva veidojās.
Tad sanāk lai krāsnij būtu optimālie 90 un radiatoriem 60 grādi, jāliek akumulātors vai varbūt var kombinēto boileri?

Varbūt kādam ir kas līdzīgs uztaisīts?
Jūsu ieteikumi!
Paldies iepriekš!

Re: Apkures trubu izvēle!
Autors: arī apkure ievilkta ()
Datums: 20/06/2007 03:02

Man ieteica vara trubas, jo tās ir izturīgas, neizlocās ar laiku, kā PVC, pieļaujamā temp. no -200 līdz +200 grādiem, tas nozīmē, ja aizbrauksi ceļojumā, trubas no aukstuma nesasprēgās. Samontēt pats varēsi, tik jāpalasa nedaudz literatūras vai pakonsultējies ar kādu. Pašam to darot, ietaupīsi kādus 300 - 500 Ls uz 100m2. Vēl kā plus ir gaisa necaurlaidība caur trubām, nečakarēsies ar atgaisošanu. Mīnuss - dārgākas.

Re: Apkures trubu izvēle!
Autors: EjTakTu ()
Datums: 20/06/2007 16:20

Ja pa kapara trubām pūtīsi gaisu, toč mīnusos neplaisāss. :D Tas pats, ja sistēmā sapildīts antifrīzveidīgs šķidrums. Bet tas attiecās uz visa veida un materiālu caurulēm. Ja iekšā būs parasts ūdens, nekāds kapars mīnusos neglābs. Atgaisošanu mūslaikos veic automātiskie atgaisotājventīļi, kas maksā tikai dažus lašus. Tākā tas arī nav arguments. Ja nav iemontētas kompensātorcilpas (kas paredzētas PVC cauruļu tehnoloģijās), tad šamējās karstuma iespaidā izlocīsies(pie apmēram +80 grādiem). Kaut gan atdziestot atkal ieņems sākotnējo formu.
Ja māja no koka, kaparu lodējot rodas ugunsgrēka risks risks. PVC lodāmuram nav tik augsta temperatūra un vienkāršāka montāža.
Un vēl viens jocīgāks arguments. Situācija no dzīves. Vienam cilvim viņa prombūtnē mājās izcēlās ugunsgrēks. Bet tā kā trubas bija no PVC (arī ūdens apgādes), šamējās sakusa, bet izplūstošais ūdens uguni apdzēsa. Māja gan noplūda, bet pa jaunu gan nebija jāceļ ;)
Taču katrā vietā tomēr jāskatās pēc apstākļiem, apkures veida utt., lai izvēlētos konkrētam gadījumam piemērotākās caurules. Man piemēram ļoti nepatīk, kā kapars uzvedās gāzes apkures sistēmās. Tā kā ūdens tiek strauji uzsildīts, visa tā uzparikte kādu brīdi rada troksni. Bet visi trokšņi jau ar laiku kļūst iemidzinoši :D

Re: Apkures trubu izvēle!
Autors: uldisJ ()
Datums: 20/06/2007 16:28

Sveicināti! Ir normālas daudzslāņu caurules, kur viens no slāņiem ir alumīnijs. Ietaupījums būs lielāks nekā ar kapara caurulēm. Presējamie veidgabali - montāžas process ērts un vienkārš, kaparam arī ir presējamie veidgabali, bet cena arī ir "laba". Par sasalšanu runājot, būs sistēmā ūdens, jebkura caurule plīsīs. Daudzslāņa darba temperatūra - 40 - +120. tikai pie tiem mīnusiem mūsus astākļos vēl jātiek ar piezīmi - iekštelpās - 40. Ja vien Tev sistēmā necirkulē šķidrs slāpeklis. Lai Jums jauka diena.

Re: Apkures trubu izvēle!
Autors: kurinātājs ()
Datums: 03/07/2007 17:14

Piekrītu uldimJ, vienīgi mēdz gadīties, ka pēc sasalšanas var sākt tecēt kāds savienojums. Bet labāk pārpresēt kādu savienojumu, nekā vazāties pa māju lodējot kaparu.

Re: Apkures trubu izvēle!
Autors: EjTakTu ()
Datums: 04/07/2007 17:19

Ja gatavojieties apkures sistēmu sasaldēt, tad neviena materiāla truba nepalīdzēs. :D Palīdzēs tikai nesasalstošs šķidrums. Ja arī trubas izturēs ūdens izplešanos, tad krāni, metāla daļas u.c. būs kirdih :( un pamēģiniet palaist apkuri, kuras sistēmā šķidrums necirkulē...

Re: Apkures trubu izvēle!
Autors: datā ()
Datums: 04/07/2007 22:04

Iesakiet veči ko darīt?

Ir privātmāja ar malkas apkuri, izmantotas kausējamās pvc trubas.

Cik lasīju ražotāja mājas lapā tad trubu ieteicamā caurplūstošā ūdens temperatūra ir 60 grādi.Līdz ar to ātri aizaug katls.
Es domāju likt siltuma akumulātoru.
Bet rodās jautājums kā lai izdara tā ka tajās pvc trubās neiet karstāks ūdens par 60 grādiem?

Re: Apkures trubu izvēle!
Autors: uldisj ()
Datums: 04/07/2007 22:15

Uz katras normālas caurules ir uzrakstīts pieļaujamais darba temperatūras režims un arī normālai kausējamai plastmasai ir virsū šādi dati. Varbūt Tev kāds "labvēlis" ir uzlicis cauruli priiekš aukstā un karstā sanitārā ūdens. sev es kausējamo plastmasu nekad dzīvē neliktu, lētāk ir, bet jāaprēķina visas kompensācijas cilpas, pareizi jāsaliek kustīigie un nekustīgie stiprinājumi. Šim materiālam aprēķinu matemātika ir stipri sarežģītāka nekā piemēram, kaparam. Lai Jums jauka diena.

Re: Apkures trubu izvēle!
Autors: v_t ()
Datums: 04/07/2007 22:50

no kā tās trubas augs ciet? vai gatavojies katru dienu mainīt ūdeni?
es sapildīju sistēmu pirms pusotra gada un neesmu papildinājis ne par gramu.

Re: Apkures trubu izvēle!
Autors: vgy7 ()
Datums: 04/07/2007 23:03

v_t ar malkas apkures katlu uzturot pazeminātu temperatūru līdz +60 aizaug apkures katls un skurstens.

Šajā gadījumā vajadzētu veidot sekundāro(apkures) loku ar savi cirkulācijas sūkni, atdalītu no primārā(katla) loka ar trīsgaitu maisītāja vai kāda termostatiskā vārsta palīdzību. Lai apkures katls neuzvārītos, lieko siltumu nāksies novadīt uz akmulatoru.

vgy7

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.