UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3
Re: Normatīvi elektroinstalācijai
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 25/06/2007 16:36

Iznāk, ka pātērētājam nekad nevar būt pamats sūdzēties par sprieguma kvalitāti, jo viņš nedrīkst zināt, kādas prasības spriegumam jāizpilda. Nez ko par to saka PTAC?

Re: Normatīvi elektroinstalācijai
Autors: Olegs ()
Datums: 25/06/2007 17:52

to lourenss

LEKi ir ne tikai Latvenergo darbiniekiem, bet arī projektētajiem un montažiekiem, mūsu birojā uz plaukta stāv visi esošie LEKi, zinu, ka arī citiem ir savi komplekti. Tas nozīme visiem, kas ar elektrību saistītām lietam nodarbojas profesionāli ;-)

Par vadu dzīslu marķējumu: to nosaka LEK 002 punkts 3.4.30: „Trīsfāžu sadales ietaisēs fāzes apzīmē – ar A, kurai atbilst dzeltena krāsa, B – zaļa un C sarkana.”
LEK 002 aizvieto PSRS PUE un Elektrisko staciju un tīklu tehniskās ekspluatācijas noteikumus.

to Vienstāvs

Par elektroenerģijas kvalitāti: ir Latvijas energostandarts LEK 018 „Barošanas sprieguma raksturlielumu normas publiskajā elektroapgādes tīkla” tajā aprakstīti visi sprieguma raksturlielumi ar pieļaujamam novirzēm, arī aprakstīti elektroenerģijas pārtraukumi. Ja Tev ir aizdomas vari sūdzēties Latvenergo lai viņi Tev pieradītu ka spriegums Tava rozetē atbilst LEK 018

Visi LEKi atteicās ne tikai uz Latvenergo bet arī uz lietotāju elektroietaisēm.

Re: Normatīvi elektroinstalācijai
Autors: lourenss ()
Datums: 29/06/2007 15:08

Sveiks, Vienstāvs!

Laikam neuzmanīgi izlasīji manu komentāru?
LEK-us nevar pa brīvu palasīt kādā bibliotēkā, bet tos var nopirkt un tad lasīt. Piemēram, kā Oļegs rakstīja, tad viņa birojs ir iegādājies visus LEK-us. Tādējādi jebkurš šī biroja darbinieks var izlasīt sev vajadzīgo sadaļu.

Oleg?
Vai Tev ir pieredze par elektromontāžas darbiem citās ES valstīs?

Re: Normatīvi elektroinstalācijai
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 29/06/2007 16:53

Savulaik pirms pieslēguma līguma parakstīšanas prasīju, vai es varu dabūt to standartu redzēt. Mutiski pateica, ka nē. Parakstīju - ja būtu kasījies, droši vien novilcinātu vēl ilgāk, tā jau viss process vilkās pāris gadus.
Mistiskajam LEKam tai laikā bija būdslapa kautkādā apakšdomēnā. Telefoni, kas tajā bija uzrādīti, neatbildēja. E-pasta adreses beidzās ar energo.lv, arī uz vēstulēm neviens neatbildēja. Standartu es vēlāk dabūju neoficiāli (pa blatu) no personīgi pazīstama Latvenergo darbinieka. Bet ja es tagad sadomātu sūdzēties par sprieguma kvalitāti - kā es to varētu pamatot? Es taču prasības it kā nedrīkstu zināt! Kautkāds spriegums ir? Ir.
Nedomāju, ka tas ir pareizi no patērētāja tiesību viedokļa, ka līgumā iekļauj punktus, kurus viena puse nevar pārbaudīt.

Re: Normatīvi elektroinstalācijai
Autors: Olegs ()
Datums: 29/06/2007 17:25

Vienstāvs

Tu vari rakstīt oficiālo vēstuli ar sūdzību Latvenero piemērām par to, ka raustās spriegums un mirgo lampas, jo tas arī ir normēts parametrs un mēneša laikā dabūsi atbildi. Vari pieprasīt pārbaudīt sprieguma kvalitāti.

Re: Normatīvi elektroinstalācijai
Autors: Olegs ()
Datums: 29/06/2007 17:30

to lourenss

Pār kādu pieredzi iet runa? Pār tīkla izbūvi ES valstīs kaut ko zinu, bet neko neesmu viņiem projektējis, izņemot igauņus.

Re: Normatīvi elektroinstalācijai
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 29/06/2007 18:40

Lai piekasītos pie standarta, voltmetrs būtu jāslēdz pie kompja un jālogo dati zināmu laika periodu, bet juridiski tas tik un tā neskaitīsies, tad jāalgo sertificēta firma par baltu naudu. Pēdējā laikā gan esmu tikai subjektīvi ievērojis, ka lampas sārtas, elektroinstrumenti, tējkanna utt strādā, toties kaimiņiem UPSis regulāri sācis slēgties ārā.
Savulaik jau bija situācija, kad tukšgaitas spriegums bija ap 200V. Ja vēl ko ieslēdza, ap 180. Bet tad trafs nodega, un jaunajam tūlīt pēc nomaiņas tukšgaitā bija 220. Tagad, iespējams, kautkas mainījies - varbūt līdz ar jauniem pieslēgumiem citur ir krities 20 kV spriegums, jo pie konkrētā padlaiku fermas trafa esam tikai 3 lietotāji.

Re: Normatīvi elektroinstalācijai
Autors: lourenss ()
Datums: 29/06/2007 21:56

Vienstāvs!

Pamēģini Olega ieteikumu: palūdz pārbaudīt piegādātās elektroenerģijas kvalitāti. Zinu, ka CETos bija mērierīce ar druku. Stopiņu novadā, kad palaida jaunu transformatora punktu, CET vīri uztaisīja parametru izdruku...

Nezinu, vai tagad Sadales tīkliem visos reģionos ir tāda mērierīce...

Ja skatās no LE puses, tad trafa maiņa nav izdevīga, ja tam pieslēgti 3 nelielas dzīvojamās mājas.

Ja būs tehniskas problēmas 20 kV līnijā, tad iespējams, ka vēl kādam ir piegādāta nekvalitatīva elektroenerģija. Tādā gadījumā ir vairāk patērētāju un citi ekonomiskie aprēķini, kas motivēs ātrāk risināt tehniskās problēmas jautājumu.

Re: Normatīvi elektroinstalācijai
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 30/06/2007 23:22

trafa maiņa kā tāda šādās situācijās parasti labumu nedod, iespējams, ka ir bijušas citas problēmas - pārāk lielas pārejas pretestības aizejošajos pievienojumos vai arī transformatora pakāpju slēdzis nebija attiecīgajā pakāpē(ar to regulē sekundārās ķēdes spriegumu līdzīgi kā autotranformatorā, tikai ne tik lielā amplitūdā).

20 kV līnijā tehniskas problēmas ir mazticamas, jo pie tāda sprieguma pārāk lielas pārejas pretestības esamība savienojumu vietās var ietekmēt tikai max iespējamo jaudu nekrītoties spriegumam 20 kV līnijas galā, bet tākā pārsvarā laukos esošās elektrolīnijas/trafi tiek noslogoti minimāli, tad šeit satraukumam nav pamata.

un nobeigumam.
Ja ir problēmas ar piegādātās elektroenerģijas kvalitāti, tad var un vajag rakstīt iesniegumus, iespējams, problēma ir pavisam viegli labojama, bet patērētāja slinkuma dēļ viņš pats sēž blāvas elektrogaismas ieskaustā telpā.

Veiksmi visiem un lai lampiņas spoži spīd :)

Re: Normatīvi elektroinstalācijai
Autors: lourenss ()
Datums: 03/07/2007 03:27

Paldies Mārim!

Tavs skaidrojums ir ļoti izsmeļošs un pamudinošs rīkoties.

Atceros savu kaimiņu, kad manā daudzīvokļu mājā vakaros blāvi spīdēja lampas. Šis kaut ko svilpoja par transformatora maiņu mikrorajonā, ka māja tiek "nobarota" no cita transformatora, kurš pārslogots utt. Kaut ko esot lasījis avīzē par jaudas palielināšanu mikrorajonā.

Otrā dienā apnika, nolēmu pārbaudīt visu līdz TP. Problēma smieklīga - bija jānomaina ēkā ienākošā kabeļa galā drošinātājs, kuram gala plāksnītes nevarēja pievilk...

Šoreiz kādam būs jāpastrādā ar pildspalvu..!

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **   *******   ********   **     **  **    ** 
       **  **     **  **     **  **     **  ***   ** 
       **  **         **     **  **     **  ****  ** 
       **  ********   **     **  **     **  ** ** ** 
 **    **  **     **  **     **   **   **   **  **** 
 **    **  **     **  **     **    ** **    **   *** 
  ******    *******   ********      ***     **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727