UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 2 no 5
Re: zibensnovedeeji
Autors: aaaa ()
Datums: 01/11/2007 16:43

Latvijā vienīgā sertificētā iestāde, kas oficiāli drīkst uzstādīt zibensnovedējus ir Brīvprātīgo Ugunsdzēsēju Biedrība. Tur arī jāinteresējas kas un ka un par cik.

Re: zibensnovedeeji
Autors: Pow ()
Datums: 01/11/2007 18:26

Bumerangs Wrote:
-------------------------------------------------------
> Runā ka aktīvos ar laiku aizliegs vispār...
>
> "Priekškam jāpiesaista zibens ?"

Kā priekš kam? Lai ceļotu nākotnē, protams.
[en.wikipedia.org]

Re: zibensnovedeeji
Autors: Rx ()
Datums: 02/11/2007 04:16

Mazliet palasījos par pārsprieguma problēmu: vismaz no tās vēlētos aizsargāt tīklu, (no tieša spēriena Dievs sargā). Līdz ar to atradu "daiktu" kas būtu noteikti jāliek lauku mājā: [www.schneider-electric.lv] un te jāskatās uz Domae Quick PF 10kA 3P+N. Izskatās varens jauninājums un varētu likt uz to cerību. Nezinu cik tas prieks maksā, bet arī UPS maksā. Un vispār, visa elektronika mājās maksā...Ko domājat par to. Un varbūt kāds jau pircis- tad cenu orientējoši varēsit pateikt.

Re: zibensnovedeeji
Autors: Didzisp ()
Datums: 02/11/2007 06:01

Var jau visas tās figņas likt sadales skapī, bet sirds ir mierīga tikai tad, kad štepselis no sienas izrauts un arī tas nevienmēr palīdz. Nu nevar neviens verķis pasargāt no zibens pārsprieguma. Ja iespers, tad elektronikai tā kā tā kirdik. Man šovasar saspēra sviču kurš bija pilnībā atslēgts no elektrotīkla un bija pievienots pāris datoriem, kuriem arī štepseļi bija izrauti. No indukcijas spriegumiem nekas nepasargā!

Re: zibensnovedeeji
Autors: aaaa ()
Datums: 02/11/2007 17:52

Mums vēl senos laikos iespēra darba korpusā, pat ne tieši, bet blakus. Rezultātā visiem kompjiem - neatkarīgi vai ieslēgti vai nē izdega tīkla kartes, jo laikam indukcijas strāva pa tīkla vadu iedeva belzienu.

Re: zibensnovedeeji
Autors: Rx ()
Datums: 03/11/2007 02:40

Skaidrs ka nav skaidrs... Tas ka tuvu iespēris zibens inducē lielu strāvu apkārt esošajos vadītājos, nav noslēpums, bet: Ne tikai zibens izsauc sprieguma lēcienus: piemēram Latvenergo avārijas pārslēgšanas gadījumā man zināmiem cilvēkiem tika īslaicīgi padots 380V spriegums un čirkt...Tāpat vienam Huščovkā dzīvojošam (tur elektroinstalācijas ir zem baigās kritikas, pasliktinājās kontakts stāvvada neitrālē un daļa dzīvokļu saņēma 380V !, čušš...Liekas ka tomēr labāk vismaz kautkā aizsargāties nekā tikai paļauties uz Visuvareno. Tāpēc sērijveida dzīvoklī jau dārgajai elektronikai UPS uzliku. Rudens apkures problēmu laikā ik pa laikam elektrība noraustās, Un UPS tik labsajūtā nopīkstās...Ceru ka glābs kad vajadzēs. Bet lauku mājā protams tas viss ir aktuālāk.

Re: zibensnovedeeji
Autors: PLB ()
Datums: 03/11/2007 11:05

pastāstīšu savu pieredzi ar UPS iekārtām. varbūt kādam noder.
savā darbā mēs pastāvīgi saskaramies ar šo te problēmu, proti diezgan regulāri tika novēroti sprieguma pīķi. un arī paša sprieguma līkne virsotnēs stipri kropļota lēto impulsnieku dēļ. par cik vajadzēja nodrošināt paliela skaitļošanas centra nepartrauktu darbību un aizsardzību, tad tika nolemts iepirkt jaudīgus upšu. runa gāja par aptuveni 14 kw. tad nolēmām iegādāties vairākus apc upšus.
tika iepirkti vairāki onlain tipa upši, kā arī ieinstalēt sprieguma monitoringa sistēma uz aparatūras. liels bija mūsu parsteigums, kad kārtēja sprieguma leciena laikā (pārslēgšanās, kā pēc tam tika noskaidrots) sprieguma impulss teju pilnā izmērā izgāja cauri visiem mūsu upšiem:( citos gadījumos, viss nostrādāja nevainojami. taka ja ir dārgākas iekārtas un tieši šāda rasktura problēmas, tad ieteiktu apsvērt line interactive upša iegādi.
arī tā štelle ar zibeni ir pieredzēta. šo te problēmu mēs atrisinājām izmantojot otiskās škiedras kabeļus, parējos vītā pāra lan kabeļus izlaidām caur upšiem. šamajiem ir tie tīkla vadu filtri...vismas lai izdeg tie, nevis aparatūra.
interesanu metodi sprieguma izlīdzināšanai man pastāstīja viens LMT vecis. proti, spriegums no ārpuses tiek padots uz paprāvu elekromotoru, kas caur pamatīgu spararatu griež strāvas ģeneratoru. ģenerators baro nepieciešamās iekārtas. par cik tas viss mehānisms ir ar lielu inerci, tad nelieli pīķi un sprieguma kritumi nav jūtami. ja sperigums pazūd uz ilgāku laiku, tad tas spararats vēl paris sekundes griež ģeneratoru, kamēr pieslēdzas elektrības ražojošs dīzelis.
protams var škis ka tas nav diez ko efektīvi, bet tā sistēma strādā..un acīmredzot pie palielām jaudām attaisno izmaksas.

Re: zibensnovedeeji
Autors: Didzisp ()
Datums: 03/11/2007 18:23

Sistēmas ar elektromotoru un ģenerātoru ir pazīstamas jau no krievu laikiem, bet individuālam lietotājam tās diez vai būs piemērotas. Tā pat, mājās un nelielos ofisos jau nu diez vai optiskais tīkls atmaksāsies. Tīkla iekārtas tagad maksā tik lēti, ka pat kabeļu operātoriem, pēc zibens spēriena, ir lētāk nomainīt visu aparatūru, nevis čakarēties ar zemējuma vilkšanu un aizsardzības iekārtu uzstādīšanu. Man grūti pateikt, no kurienes cēlies uzskats, ka UPS ir brīnumdaris un var aizsargāt no pārspriegumiem. Tās ir pilnīgas muļķības, jo UPS sāk strādāt tikai tad, ja tīkla spriegums pazūd, bet citādi spriegums pilnīgi pa taisno tiek padots uz patērētājiem. Tā pat, vecajās mājās, kur nav piecu vadu sistēma ar atsevišķu zemesvadu, neviena aizsardzība normāli nestrādās. Ja, kā jau te teica, hrušcovkā pazudīs nullesvads(pēc jaunajiem terminiem to laikam sauc par neitrāli, bet būtība jau no tā nemainās), ir pilnīgi bezjēdzīgs zemesvads, kurš pievienots pie sadales skapja korpusa. Būtībā, labāk, ja tāda zemesvada nav vispār. Nu nevar, nepārvelkot visu elektroinstalāciju, normāli izmantot vecās ēkās moderno elektroniku!

Re: zibensnovedeeji
Autors: Rx ()
Datums: 04/11/2007 01:38

Vai lētajos UPS nestāv tīkla ķēdē Varistori? Būs jāsazvana servisscentrs un shēmas zinātājiem jāprasa.

Re: zibensnovedeeji
Autors: PLB ()
Datums: 06/11/2007 04:46

Didzisp

line interacive upši sprieguma sinusoīdu formē no jauna, tapēc diezgan plašā diapazonā ienākošajam spriegumam, var dabūt normālu līkni ārā. praksē ir pārbaudīts.
par otiskajām sistēmām, protams ka mājas lietotājam tas neatmaksājās, bet ši te tehnoloģija attīstās samērā strauji...izmaksas arī ir krietni kritušās pēdējā laikā...vismas ofisā ieejošā škiedra manuprāt ir pilnīgi normāla parādība, jo priekšrocību ir krietni vairāk kā trūkumu.

Pašreizējā: 2 no 5


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********         **  **     **  **    **  **     ** 
 **     **        **  **     **  ***   **  **     ** 
 **     **        **  **     **  ****  **  **     ** 
 ********         **  **     **  ** ** **  **     ** 
 **         **    **   **   **   **  ****  **     ** 
 **         **    **    ** **    **   ***  **     ** 
 **          ******      ***     **    **   *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727