UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: Iepriekšējā123
Pašreizējā: 3 no 3
Re: Ieksejais sadales skapis
Autors: spk ()
Datums: 17/01/2008 16:57

Vispār redzēju vakar skapi, kuram vienāds caurumu skaits gan augšā gan apakšā, būs OK :) Stulbi sanāk, bet šim muļķim nav vienalga. Piemēram, nav vienalga, vai vadi kautkādā murskulī karājas ap skapi, vai arī ir kādas organizācijas pazīmes. Sīkumi it kā, bet ...
Pie reizes - kāds ieguvums situācijā, kad ir paredzēti iekārtie griesti, vadus nevies vienkārši nomest virs griestiem vai ar savilcēm savākt, bet salikt trubās vai gofrētās trubās? Kādās situācijās principā izmanto tās trubas?

Re: Ieksejais sadales skapis
Autors: Andza ()
Datums: 17/01/2008 17:51

to SPK

Ja iekartie griesti tad teoretiski ieguvums - nav jakalj sienas un nav jaspaktele :))

Esmu redzejis risinajumus, ka pie sienas pieskruve trepi un izlaiz pa terepi tos vadus... tad ari savelk ar savilcejiem pie trepes.. skaisti un patikami. Ja uzrakstisi uz vadiem uz kuru grupu aiziet.. vispar eleganti. :)

Ja trepe ir par dargu risinajums un gribas mazak cakareties... tad var savilkt vadus ar savilcejiem un nomest.. ka jau saka, prom no acim, prom no prata... :)

Bet varbut kludos...es neesmu nekads profesionals taja joma.

Re: Ieksejais sadales skapis
Autors: EjTakTu ()
Datums: 17/01/2008 20:55

=>spk
Plastmasa gofrētās trubasir dažādas, gan tievas gan resnas, gan ar gludu iekšpusi gan ne, zemē guldāmās utt. cik saprotu jautājums par parasto plastmasas gofrēto un negofrēto cauruļu pielietojumu elektroinstalācijas darbos. Negofrētās caurules vari uzskatīt par penāļu alternatīvo variantu ar savādāku kabeļa ievilkšanas veidu. Grūtāk ievilkt, bet vieglāk montēt. Tātad pielieto vietās, kur svarīgs izskats, vairāk gan rūpnieciskos objektos. Gofrētās savukārt pielieto mazāk redzamās vietās, kur nepieciešama kabeļu aizsardzība (sienu caurdurēs, iebetonē grīdās, sienās, arī aiz reģipša) un paredzēta iespēja papildināt vai nomainīt kabeļus. Tātad kopējās iezīmes ar mazāku vai lielāku akcentu katram veidam - aizsardzības funkcija, papildināšanas funkcija, dekoratīvā funkcija. Andžas redzētajam dārgajam trapu (trepju) variantam ir arī alternatīva - stingri novilkts vads vai trose. vienā telpas galā āķis, otrā āķis + savilcējs, un ar saitītēm vadus klāt. Būs sakārtotāks skats ar nesalīdzināmi mazākām izmaksām. Prozit! :D

Re: Ieksejais sadales skapis
Autors: Vito Karleone ()
Datums: 17/01/2008 22:00

Nu ja reiz visi runā, tad es arī. Kas attiecās uz skapi, manuprāt tie ir kā jau pieminētais, kur vienāds skaits gan no augšas, gan no apakšas. Parasti lieku ar pāris rezerves drošinātāju vietām (ja nu ienāk prātā uzlikt vēl kādu aizsardzību kādai nākotnes dārgajai elektroiekārtai)
Par gofrām un penāļiem man ir savs viedoklis. Zem reģipša gofras izmantoju tikai vietās, kur kabelis iet caur profilu vai kādu asu stūri. Kautko šausmīgi nostiprināt zem griestiem arī neredzu lielu jēgu. Pietam, tādejādi tiek ierobežota kabeļa brīvkustība, ja vajag "ko pagarināt" vai nereti rodas vajadzība pēc kāda jauna cauruma griestos gaismas ķermenim vai citam kādam niekam. Tad šī te nostiprinātā bize var traucēt. Protams, ja mēs ar vārdiem "iekārtie griesti" saprotam vienu un to pašu (tas ir, ja tās nav domātas, piemēram, metāla redeles, kam cauri redzamas visas komunikācijas. Tad jau tas ir pavisam cits stāsts) Ne velti ir teiciens: Labāk labi karājas, nekā sūdīgi stāv (tas taču šķiet bija domāts tieši par kabeļiem :-) )

Re: Ieksejais sadales skapis
Autors: EjTakTu ()
Datums: 17/01/2008 22:07

Ni, Ni! Teiciens attiecināms uz iekārtiem griestiem! ;)

Re: Ieksejais sadales skapis
Autors: nv ()
Datums: 18/01/2008 18:54

A gofra aizsargā tikai no mehāniskiem bojājumiem vai ir paredzēta arī uguns aizsardzībai? Lieta tāda, ka koka mājā nodauziju visu apmetumu, norāvu vecos alumīnija vadus un tagad vilkšu visu pa jaunam. Paredzētais kabelis NYM tipa. Vai varu bliezt ar skavām pa taisno pie koka sienām vai ir vērts likt gofrā (domājot tieši tikai par to ja sāk karst vai degt, nomaiņas aspektu neapskatot)? Vecajiem vadiem apakšā bija azbeztauduma strēmeles.

Re: Ieksejais sadales skapis
Autors: Juris_F ()
Datums: 18/01/2008 20:33

A kā tu domā, vai tā plastmasa nemaz nedeg, vai?

Re: Ieksejais sadales skapis
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 18/01/2008 22:08

Vecajiem vadiem nebija divkāršās izolācijas + vēl gruzdēšanu slāpējošais slānis, kā NYM vadiem. Tāpēc arī tur ir visādi azbesti utt.

Vadus var stiprināt pa tiešo pie koka, tikai pa tiešo pie koka nevajadzētu veidot kādusnebūt kailos savienojumus.

Vada pārdegšana/nepārdegšana ir atkarīga no pareizi izvēlētas aizsardzības un tikai! Iesaku pirms galvenā rubiļņika ielikt 300 mA nolpūdnieku, kas pasargās no izolācijas bojājumu izraisītām sekām, arī sadzīves tehniku.

Re: Ieksejais sadales skapis
Autors: spk ()
Datums: 18/01/2008 23:44

A to 300mA noplūdes atslēdzēju nedrīkst izmantot pie reizes arī par rubiļņiku? Kāds no tā ieguvums/zaudējums?

Re: Ieksejais sadales skapis
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 19/01/2008 01:19

var!
standarta situācijai ieguvums ir ieekonomēta nauda un vieta uz rubiļņika

Iet uz lapu: Iepriekšējā123
Pašreizējā: 3 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **   *******   **    **  ********   **    ** 
 ***   ***  **     **  ***   **  **     **   **  **  
 **** ****         **  ****  **  **     **    ****   
 ** *** **   *******   ** ** **  ********      **    
 **     **         **  **  ****  **            **    
 **     **  **     **  **   ***  **            **    
 **     **   *******   **    **  **            **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727