UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12345Nākošā
Pašreizējā: 1 no 5
Vārsts
Autors: kriksens ()
Datums: 18/01/2008 17:04

Sveiki!
Gribētu rast atbildi uz jautājumu par apkures sistēmā iemontēto 4x virzienu vārstu (ceru, kā tāds ir pareizais nosaukums).
Manas mājas apkures sistēmā ir iekļauts 4x virzienu vārsts. Apkures sistēma pagaidām nav automatizēta, tāpēc viss notiek manuāli. Lai katlā ātrāk dabūtu t, pašā sākumā es nogriežu šī vārsta kloķi uz "0", pēc kāda laiciņa, kad t ir pakāpusies paveru šo krānu vaļā līdz pusei un tā arī atstāju.Ja atveru krānu pilnīgi atvērtu, tad t katlā krītās. Vai tas ir pareizi? Kāds ir šī vārsta darbības princips? Zinu, ka ir arī 3x virzienu vārsts, kādā gadījumā tiek uzstādīts šāds?

Re: Vārsts
Autors: Juris_F ()
Datums: 18/01/2008 18:06

Var būt gan 3 gan 4virzienu, īpāsa starpība nav.
Kad ir uz 0, tad siltumnesējs cirkulē tikai pa mazo loku, līdz ar to katls ātri sasniedz darba temperatūru, pagreižot to uz citu vērtību, sailušais siltumnesējs no mazā loka sāk jaukties lielājā lokā, pie kura jau ir pieslēgti radiatori umtl. Grozot šo vārsu, kā jau minēju, var nodrošināt katlā tam opmtimālo darba temperatūru, kas sevišķi svarīga cietā kurināmā katliem. Es pate nezinu, vai gāzes katliem tādu lieto, man ir tikai citeā kurināmā katls, tā ka nav pieredzes.
Ja vārstu pagriež līdz maksimālai vertība, katls strādā tikai uz lielo loku, līdz ar to tas nodrošina maksimāli eispējamo temepratūru, pie atbilstošās katla aktivitātes, ja to tā ver teikt.

Re: Vārsts
Autors: kriksens ()
Datums: 18/01/2008 19:10

Paldies par info. Es laikam aizmirsu uzreiz piebilst, ka man arī ir cietā kurināmā katls, kuram ir pieslēgts akumulācijas trauks.
Kā tu pielieto šo vārstu un vai tas ir automatizēts?

Re: Vārsts
Autors: Rx ()
Datums: 18/01/2008 20:21

Par šo tēmu jau bija daudz spriests. Bet īsi: akumulatora pieslēguma gadījumā jāliek automātika. Tā Jūs uzturesiet temperatūru patstavīgu ilgu laiku, pie regulatora nepieejot, kā arī ietaupīsiet kurināmo, jo automātikai ir pulksteņa programators, lai dienas, nakts laikā samazinātu siltumu, tādejādi samazinot izmaksas. Automātika Jums izmaksātu apmēram 200Ls, bet komforts lielisks.

Re: Vārsts
Autors: Juris_F ()
Datums: 18/01/2008 20:31

Tam 4virzienu vārstam tiešām ir automātikas (elektronika), kas maksā ~200Ls.
Bet siltuma akumulatoru var pievienot caur speciālu termostatu, t.i. kamēr pati sistēma nav uzilusi līdz normālai temperatūrai, tikmēr tam akumulatroam iet garām, kaut kā tā.

Re: Vārsts
Autors: kriksens ()
Datums: 18/01/2008 20:43

Paldies, būs jāpiedomā par automātikas ierikošanu.
Par akumulācijas tvertni- kāpēc es nevaru dabūt augšā t lielāku par 60C?

Re: Vārsts
Autors: Rx ()
Datums: 18/01/2008 20:44

Nekas nav uzliekams lai tā vienkarši automatizētu akumulatora pieslēgšanos kad vajag. Tas tāpēc, ka akumulatoram ir jēga tad, kad to var izladēt līdz pat 30 grādiem, tā uzturot siltumu mājā.(radiatoriem jābūt 1.5-2 reizes lielākiem kā parastās apkures gadījuma, jo to darbība būs zemajās temperaturās).Jo lielāku siltuma nesēja temperatūru prasīs radiatori, jo mazak siltuma saņems akumulators. Tikai pāri palikušais siltums tiek uzkrāts.

Re: Vārsts
Autors: Rx ()
Datums: 18/01/2008 20:52

Pareizi uzmontētam akumulatoram var dabūt temperatūru līdz pašas krāsns temperaturai, jo sūknis mazajā lokā saņem akumulatora "apakšā" esošo ūdeni un sakarsē līdz iestādītajai krāsns temperatūrai, padod to atkal uz akumulatora "augšu". Teorētiski, lielā laika posmā akumulatora temperatūra izlīdzināsies ar akumulatora temperatūru.

Re: Vārsts
Autors: kriksens ()
Datums: 18/01/2008 21:34

Tad jau laikam sanāk, ka manā gadījumā (iespējams) nav īsti pareizi izplānots un izrēķināts, lai viss darbotos perfekti.
Vai man būtu jāsarēķina, kāds ir mājā uzstādīto radiatoru tilpums un tad vrēs redzēt, vai akumulācijas tvertne ir/nav par lielu?

Re: Vārsts
Autors: vgy7 ()
Datums: 18/01/2008 22:12

Uz akmulatoru tiek novirzīts dotajā brīdī "liekais" siltums, ko nepatērē māja. Ja katla jauda līdzinās mājas siltumatdevei vai tikai mazliet to pārsniedz, akmulatoru uzsildīt ir tikpat kā neiespējami.

kriksens
Tev jāsalīdzina katla jauda ar mājas siltumatdevi un radiatoru kopējo jaudu. Tilpums šoreiz nebūs noteicošais

vgy7

Iet uz lapu: 12345Nākošā
Pašreizējā: 1 no 5


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******    **         *******   ********  **     ** 
 **    **   **        **     **     **     **     ** 
 **         **        **            **     **     ** 
 **   ****  **        ********      **     **     ** 
 **    **   **        **     **     **      **   **  
 **    **   **        **     **     **       ** **   
  ******    ********   *******      **        ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727