UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Centrālapkure vecai lauku mājai
Autors: Lauku puisis ()
Datums: 28/02/2009 21:38

Sveiki,

Izskatās, ka neesmu vienīgais, kurš lauza galvu par apkures problēmu lauku mājai (celta no koka, dēļu apšuvums, iekšpusē istabās apmetums), tomēr jautājums būs diezgan konkrēts.

Manas lauku mājas 1.stāvā ir 80m2, bet kad izbūvēs (ja Dievs dos un tiešām izdosies izbūvēt šajos krīzes apstākļos) 2.stāvu, tad tur klāt nāks ~50 m2, kopā ~130m2. Pirmais stāvs nav īpaši siltināts (ir tikai plastmasas logi). Otro ir domāts siltināt pietiekoši nopietni, ja jau dara, tad dara. Griestu augstums, 1.stāvā 2.5 m, bet otrajā stāvā diez vai augstāku par 2.2 m dabūsim, plus vēl ~1/2 no telpas būs ar slīpajiem griestiem (līdz ar to faktiskā kubatūra būs vēl mazāka).

Es biju domājis par leišu KALVIS-4AB tipa virtuves plīti ar centrālapkuri (14kW). Bija doma pievienot arī siltumu akumulējošo katlu un ja jauda pietiek arī ūdensboileri. Ņemot vērā telpu trūkumu, ir doma visas šīs ierīces "izmētāt" 3 dažādās telpās (1,5 m rādiusā).

Taču mani aizvien vairāk mulsina daudzie un pretrunīgie ekspertu slēdzieni. Runa iet par jaudu. Vieni saka, ka varētu būt OK, citi ar putām uz lūpām norāda, ka vajag vairāk (vairāk pēc viņu vārdiem ir diapazonā no 24 līdz pat 40kW!!!).

Manas bažas ir tās, ka man nav iespēju ierīkot atsevišķu kurtuvi, līdz ar to vajadzētu apmierināt zināmas estētiskā minimuma prasības (izskats + iespēja uzturēt tīrību ap plīti vai katlu)...

Es jau biju sācis pētīt vienkāršos katlus, kuri puslīdz labi izskatītos, taču cik saprotu ar jebkuru katlu līdzi nāk arī regulāro tīrīšanu problēmas un netīrumi telpā (manā gadījumā tā būtu virtuve)...

Vai ir kādi padomi?! Kādas konkrētas firmas modeļi?

Re: Centrālapkure vecai lauku mājai
Autors: E ()
Datums: 28/02/2009 22:38

Jebkurā gadījumā rēķinies, ka ziemas mēnešos atkarībā no siltā ūdens patēriņa tavas mājas enerģijas patēriņš būs kaut kur 80-90KW/diennaktī. Kā tu to iegūsti, ar 12KW kurinot 8 stundas vai ar 40KW kurinot 2-3 stundas, ir tavā ziņā. Ja izvēlies jaudīgāku katlu un retāku kurināšanu, tad protams vajadzēs akumulatoru, kur to novirzīt. Cits variants ir ņemt kaut kādu krāsni, kuru var ilgi kurināt ar mazu jaudu. Skaties pats kas tev atbilst labāk.

Re: Centrālapkure vecai lauku mājai
Autors: Lauku puisis ()
Datums: 01/03/2009 09:39

Tas nozīmē, ka varu izvēlēties katlu kādu gribu, ja vien ir akumulācijas katls, kurā uzkrāt siltumu. Tas faktiski nozīmē, ka katram no padomniekiem doma bija pareiza, atliek vien izvēlēties komforta līmeni.

Tomēr runājot par daudzajiem modeļiem, kas varētu būt piemērotākais variants lauku mājas virtuvei (jauda + pieņemams izskats + ērta ekspuatācija, kas nerada nevajadzīgu "cūku kūtu" visā telpā)?

Re: Centrālapkure vecai lauku mājai
Autors: Rx ()
Datums: 01/03/2009 12:28

Man arī šāds uzdevums pašam savai mājai: Bija plīts, lauku plīts. Un viss. Kā apkurināt? Un ticiet, vai nē: izdevās virtuvē šīs krāsns vietā uzlikt 15kw centrālapkures kāsni, akumulatoru 750 litri ar iebūvēto siltā ūdens boileri, pilnu automātiku. Izmēri vietai, kas nosacīti ir apkures zona ar akumulatoru: 0.8m reiz 2 metri! vienā pusē krāsns- orā akumulators. Kurināšanas durtiņas pa vidu. Kurinu ar malku-oglēm. Starp akumulatoru un krāsni, pie sienas trīsvirzienu vārsts ar automātu un visa plūsmas sadales instalācija ar diviem sūķniem. Atvērtā sistēma: 60 litru izplešanās trauks bēniņos. 4-os gados ne litru neesmu pielējis. Iekšā lēju parasto ūdeni. Klāt pretkaļķošanās piedeva. (Ar to var būt problēmas...). Sasalšanas novēršanai vēl iemontēts TEN ar termokontroles automātu.(Ilgākai prombūtnei ziemā). Uzturās telpā teperatūra ar 1 grādu precizitāti. Vasarā sistēma strādā arī kā kondicionētājs: Akumulators dzesē māju ar radiatoru palīdzību, jo to dzesē arī dziļurbuma ūdeni, patērējot silto. Silto tad uzturu ar elektrosildāmboileri, kas ieslēgts virknē ar akumulatora siltā ūdens sitēmu. Tas piesilda tik, cik termoregulātors iestādīts. Ja karsts jau no akumulatora, tad tas neslēzās iekšā- ekonomija ziemā.

Re: Centrālapkure vecai lauku mājai
Autors: Lauku vecis ()
Datums: 01/03/2009 13:41

Man tā māja līdzīga, bet ne tik šika apkure kā Rx, nevaru tik dārgu pavilkt.
Galvenais, es tev iesaku augšstāvā,jumtu labi nosiltināt, lai nav ziemā lieli zudumi,
es to neizdarīju, tagad kožu pirkstos, jo ziemā telpas dikti ātri atdziest.
Ar to katlu nepārspīlē, ja tev nebūs lielu siltumu zudumu, vajadzētu pietikt,
atceries siltais gaiss ceļas augšup.

Re: Centrālapkure vecai lauku mājai
Autors: Lauku puisis ()
Datums: 01/03/2009 13:53

To Rx. Man Tev pāris jautājumi precizēšanai:
1) Kāds katls (plīts Tev ir?), vai manis pieminētais leišu KALVIS? Jo nemaz tik daudziem neesmu redzējis to mazo jaudu... Jā, un cik m2 ir Tavai mājai?
2) Cik ilgu laiku Tev izdodas uzturēt siltumu mājā bez kurināšanas? Vai ar vienu 750 l akumulatora boileri pietiek?
3) Vai kurināšana ar oglēm (līdztekus malkai) ir papildus nosacījums, lai "uzdzītu" temperatūru sistēmā, tostarp arī akumulatorā?

Re: Centrālapkure vecai lauku mājai
Autors: Lauku puisis ()
Datums: 01/03/2009 13:58

To Lauku Vecis.

Es tik tiešām neesmu specs šinī jautājumā un tādēļ tagad mēģinu vākt info... Tu ieminējies, ka Rx sistēma ir šika, vai ar to domā automātiku? Es sapratu, ka tas var izmaksāt papildus pāris simtus latus. Tomēr uz vispārējā izmaksu fona, tas neliekas tik nežēlīgi dārgi...

Un nobeigumā, Tu saki, varētu pietikt arī ar 14 kW katlu/plīti? Pat, ja saslēdz akumulatoru, ūdensboileri un radiatorus? Vai tas savukār nenozīmē biežāku kurināšanu un lielāku malkas patēriņu?

Re: Centrālapkure vecai lauku mājai
Autors: Rx ()
Datums: 01/03/2009 15:30

Par plītīm. Savālaikā visu ko lasīju un pētīju. Līdz nonācu pats līdz galam. Pamatoti, bet ne "viena tanta teica". Un tad plīts izvēlē nonācu līdz vienai patiesībai: Degot malkai, it sevišķi oglēm, uz krāsns sienām izveidojās pāris mm vai vairāk bieza ogļu-pelnu-sveķu radīta kārtiņa. Un tā ļoti!!! samazina krāsns lietderības koeficientu. Tas sevišķi jūtams kad palaiž sistēmu, novērtē kā iesilst un pēc laika...nav vairs tā! Tapēc visādas birstes, skrāpji jāliek lietā. Un ja virsma nepieejama, nelīdzena, ar šķirbām (čuguns..) tad tīrīšana grūta, neefektīva, pat neiespējama. Tapēc arī šajā gadījumā izvēlējos metināto, ar labu pieeju iekšējām virsmām, gludām virsmām. Un manuprāt pēc konstrukcijas un šīm teiktajām patiesībām atbilda Grobiņas (Ar siltuma izolāciju apkārt!!!)(http://gspmk.lv/lat/katl_18_40.html)ražojums. Tad bija 15kw arī. 750 (Noizolēta ar "pepireflekt") litrus no 10 sākumā telpā līdz 60 grādiem, uzsilda 3-3.5 stundās, ieskaitot izstabās 18 grādi. Ar malku ilgāk. Ja kurinā tālāk, līdz 75 grādiem paceļu, tālāk nē. Pašlaik platība ir ap 60 m2. Bet māja veca, nesiltināta, principā neatbilst nekādiem siltuma taupīšanas nosacījumiem... Bet pietiek 19 grādus uzturot apmēram 24 stundām. Trijās stundās sadedzinu 2 spaiņus ogļu. Vairs klāt neeju, jo krāsns lēni turpina degt, bet tas tikai labi...ilgāk sistēma siltumu saņem.

Re: Centrālapkure vecai lauku mājai
Autors: hazars ()
Datums: 01/03/2009 16:42

Ir gadījies uzstādīt to "kalvīša" plīti, kā arī novērot saimnieka mocības ar to gadus 4 vai 5. Šausmīgi viņa auga ciet un aizķēzija arī skursteni, iztīrīt nevar, situms maz,cepešnieks neizmantojams, caur riņķiem kurtuvē pieplūda pa daudz gaiss karoče čakars baigs . Tad līdz ar gāzes pievilkšanu to brīnumplīti amputēju, par lielu atvieglojumu visiem mājiniekiem. Sev tādu pat par velti neņemtu un citem ar neiesaku. Tad jau pēc izmēriem tajā vitā var ielikt kādu no mazajiem apkures katliem un uzmūrēt mazu plītiņu(ja to ļoti vaig) Pats sildu 85 m2 ar dakon 12 kw, plus vēl apaļā krāsns (apkārt bleķis iekšā ķieģels) Aber to tīrību var panākt akārt izbūvējot viegli kopjamas virsmas un apgādājoties ar birstēm un putekļsucēju.

Re: Centrālapkure vecai lauku mājai
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 02/03/2009 08:44

Ja mājā ir piemēroti novietots skurstenis(ņi), mikroklimata labad ieteiktu apsvērt iespēju remontēt vai būvēt no jauna mūrētas malkas krāsnis. Arī otrajam stāvam, ja tur plānots dzīvot pastāvīgi.

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **        **  ********   ******    *******  
 ***   ***        **     **     **    **  **     ** 
 **** ****        **     **     **        **     ** 
 ** *** **        **     **     **         ******** 
 **     **  **    **     **     **               ** 
 **     **  **    **     **     **    **  **     ** 
 **     **   ******      **      ******    *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727