building.lv skaitļos

Lietotāji online43
Aktīvie uzņēmumi19067
Nozares raksti32977
2004. gada pirmais pusgads būvniekiem veiksmīgs : building.lv - par būvniecību Latvijā

2004. gada pirmais pusgads būvniekiem veiksmīgs

2004. gada pirmais pusgads būvniekiem veiksmīgs

Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada 1. ceturksni būvniecības izmaksas Latvijā cēlās vidēji par 2,4 %.

autors: 2004. gada pirmais pusgads būvniekiem veiksmīgs
Foto: 2004. gada pirmais pusgads būvniekiem veiksmīgs; autors: 2004. gada pirmais pusgads būvniekiem veiksmīgs
Ir lietas, kas nemainīgas paliek gadu no gada. Piemēram, tas, ka pēc jāņiem, kad jūnijs beidzies, veidojam kopsavilkumus par aizvadītā pusgada veiksmēm, paveikto. Jo lai ietu uz priekšu, ir jāizvērtē tas, kas paliek aizmugurē.

Pašlaik gan vēl nav apkopoti oficiālie statistikas dati par 2004. gada pirmo pusgadu. Bet mēs veidosim paši savu apkopojumu, aptaujājot dažus būvniecības uzņēmumus, lai uzzinātu par viņu veiksmes un neveiksmes šajā laika periodā.

2003. gadā būvniecības apjomi pieauguši par 13,7%. Pēc sarunām ar būvniekiem, noprotu, ka arī šogad pieaugums būs, jo nozare joprojām iet uz priekšu un attīstās.

Reizē ar iestāšanos Eiropas Svaienībā būvniekus (līdzīgi kā citu nozaru pārstāvjus) pārsteidza cenu pieaugums. Īpaši manāms bija metāla cenu kāpums, taču arī citi materiāli pamazām sadārdzinājās un sadārdzinās joprojām, to apliecina arī www.building.lv ikmēneša cenu apskati.

Ir apkopoti oficiālie dati par 2004. gada 1. ceturksni- Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2004. gada 1. ceturksnī, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada 1. ceturksni būvniecības izmaksas Latvijā cēlās vidēji par 2,4 %. Straujāks izmaksu kāpums bija ģimenes māju celtniecībā (par 5,5%), izglītības un veselības aizsardzības ēku renovācijā (par 3,6%) un biroju renovācijā (par 3,1%). Rūpniecības, lauksaimniecības un tirdzniecības ēku rekonstrukcijā un celtniecībā būvniecības izmaksas palielinājās par 2,7%, pazemes maģistrālo cauruļvadu izbūvē - par 2,3%, transporta objektu būvē - par 1,2%. Šajā laika posmā izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai pieauga par 4,7%, strādnieku darba samaksa - par 2,6%, būvmateriālu cenas - par 2,2%.

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina, ka 2003.gada beigās Latvijas dzīvojamais fonds bija 55.4 milj.m? kopējās platības, tai skaitā Rīgas pilsētā - 16.5 milj.m? jeb 30% no Latvijas dzīvojamā fonda. 2004. gada pirmajā pusgadā aktīvi norisinājusies tieši dzīvojamo ēju būvniecība. Procesā ir iesaistījusies arī Rīgas Dome- ka pamanākais aplicinājums tam ir pirmā nodotā Dreiliņu dzīvojamā māja.

Pateicoties dažādiem Eiropas Savienības atbalsta fondiem, 2004. gada pirmajā pusgadā notika arī vairāki ievērojami ceļu posmu remontu un rekonstrukcijas projekti, vairāki no kuriem turpinās arī šobrīd.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.