building.lv skaitļos

Lietotāji online42
Aktīvie uzņēmumi19067
Nozares raksti32977
2008. gadā prognozē nekustamo īpašumu apdrošināšana pieaugumu par 100% : building.lv - par būvniecību Latvijā

2008. gadā prognozē nekustamo īpašumu apdrošināšana pieaugumu par 100%

2008. gadā prognozē nekustamo īpašumu apdrošināšana pieaugumu par 100%
Foto: 2008. gadā prognozē nekustamo īpašumu apdrošināšana pieaugumu par 100%

BTA dati liecina, ka 90% iedzīvotāju nav apdrošinājuši savus privātos nekustamos īpašumus. Lielā rezerve šajā apdrošināšanas sektorā un pēdējā laika tendences norāda, ka šogad nekustamo īpašumu apdrošināšana varētu ieņemt vadošo vietu apdrošināšanas tirgū. Straujš nekustamo īpašumu apdrošināšanas pieaugums bija vērojams jau no pagājušā gada vidus un savu virsotni varētu sasniegt tieši šogad.

Tam par iemeslu ir vairāki faktori. Pirmkārt, lielais neapdrošināto īpašumu daudzums, kā arī nozīmīga īpašumu daļa, kas apdrošināti zem to vērtības, veidojot bāzi straujam nekustamo īpašumu apdrošināšanas pieaugumam. Otrkārt, labklājības līmeņa pieaugums Latvijā. BTA novērojumi liecina, ka no turīgiem cilvēkiem tikai 32% apdrošina savu nekustamo īpašumu, savukārt mazturīgo iedzīvotāju īpatsvars apdrošinātāju klientu vidū, kuri apdrošina savu īpašumu, ir niecīgs.

Jeļena Alfejeva, AAS "BTA" viceprezidente: "Tas norāda, ka pieaugot labklājībai, cilvēki arvien vairāk domā par sava īpašuma drošību. Šī tendence spilgti iezīmējās jau pagājušā gada vidū, kad sajutām pieaugošo pieprasījumu pēc nekustamā īpašuma apdrošināšanas, un, mūsuprāt, arvien lielāku nozīmi un lielākus apgriezienus nekustamo īpašumu apdrošināšana iegūs šajā gadā. Pēc mūsu aprēķiniem nekustamā īpašuma apdrošināšanas pieaugums šogad varētu sasniegt pat 100%."

Vēl viena problēma attiecas tieši uz jaunajiem projektiem. Lai gan tajos lielākoties visi dzīvokļi ir apdrošināti, jo to prasa kredītiestāde, kopplatību, - trepju telpu, pagrabu, bēniņus - neapdrošina neviens.

Līdz ar to, ja ar māju kaut kas notiek, piemēram, ugunsgrēka, dzīvokļu īpašnieki saņem atlīdzību no apdrošinātāja tikai par saviem dzīvokļiem un bieži vien rodas jautājums par to, kas notiks ar kopplatību, kura arī jāatjauno.

"Šo jautājumu vajadzētu risināt pēc iespējas ātrāk, piedāvājot namsaimniecībām veikt tieši kopplatību apdrošināšanu, lai izvairītos no situācijas, kad, lai gan dzīvokļi ir apdrošināti, to īpašniekiem no savas kabatas jāmaksā par koplietošanas telpu remontu.

Kā nesenu piemēru varam minēt nodegušo māju Mārupē, kur kopplatības nebija apdrošinātas," uzsver J. Alfejeva


Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.