building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi19067
Nozares raksti32977
2011.gadā palielinoties ekonomiskajām aktivitātēm pieauga darba samaksa : building.lv - par būvniecību Latvijā

2011.gadā palielinoties ekonomiskajām aktivitātēm pieauga darba samaksa

2011.gadā palielinoties ekonomiskajām aktivitātēm pieauga darba samaksa
Foto: 2011.gadā palielinoties ekonomiskajām aktivitātēm pieauga darba samaksa

Kopumā 2011.gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, vidējā bruto darba alga pieauga par 4,4 procentiem un vidēji bija 464 lati. Gan privātajā, gan sabiedriskajā sektorā algu dinamika pagājušajā gadā bija līdzīga, pieaugums attiecīgi par 4,6 un 4,7 procentiem.


Tautsaimniecības nozaru griezumā straujākais darba samaksas kāpums 2011.gadā bija vērojams lauksaimniecībā un mežsaimniecībā, kā arī atsevišķās pakalpojumu nozarēs, piemēram, operācijās ar nekustamo īpašumu un dažādos individuālos pakalpojumos. Šajās nozarēs darba samaksas pieaugums pārsniedz 8 %, tiesa šajās nozarēs vidējā bruto darba samaksa ir zemāka nekā vidēji tautsaimniecībā.

Mērenāks algu pieaugums pērn bija vērojams apstrādes rūpniecībā (par 5%). Neraugoties uz straujo nozares izaugsmi, būtiskāku algu pieaugumu ierobežoja nepieciešamība saglabāt nozares konkurētspēju. Pakāpeniski no krīzes sekām atkopjoties būvniecībai, arī šajā nozarē darba samaksa pieauga (par 4,7%). Lēnākais atalgojuma pieaugums 2011.gadā bija transporta un uzglabāšanas nozarē (par 1%), kā arī profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē (1,6%).

Ņemot vērā, ka tautsaimniecības izaugsme šogad varētu būt lēnākos tempos nekā 2011.gadā, arī darba samaksas pieaugums būs lēnāks un vidēji 2012.gadā varētu būt 3% robežās.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.