building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1696
Nozares raksti32878
2014. gada 11 mēnešos eksporta apjomi ir auguši par 2,2 % : building.lv - par būvniecību Latvijā

2014. gada 11 mēnešos eksporta apjomi ir auguši par 2,2 %

2014. gada 11 mēnešos eksporta apjomi ir auguši par 2,2 %
Foto: 2014. gada 11 mēnešos eksporta apjomi ir auguši par 2,2 %

Neraugoties uz to, ka preču eksporta apjomi 2014. gada novembrī samazinājās, tomēr kopumā 2014. gada 11 mēnešos eksports pieauga par 2,2 %. Ārējā tirdzniecībā mēnešu griezumā ir raksturīgas izteiktas svārstības. 2014. gada oktobrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri, eksporta apjomi pieauga par 7,2 %, bet novembrī, salīdzinot ar 2013. gada novembri, samazinājās par 0,8%.

2014. gada novembrī gada griezumā eksportu apjomu izmaiņas pozitīvi ietekmēja minerālo produktu, kā arī koksnes un tās izstrādājumu eksporta apjomu pieaugumi. Savukārt samazinājās lauksaimniecības un pārtikas preču, mašīnbūves, kā arī satiksmes līdzekļu eksports.

Savukārt importa apjomi novembrī gada griezumā kopumā nav mainījušies. Samazinājās satiksmes līdzekļu un metālu un to izstrādājumu imports. Savukārt pieauga mašīnbūves produkcijas un minerālo produktu importa apjomi.

2014. gada novembrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, eksporta apjomi samazinājās par 13,4 %. Eksporta samazinājums novembrī bija vērojams arī iepriekšējos gados, tomēr ne tik straujš. Mēneša laikā preču eksportu negatīvi ietekmēja lauksaimniecības un pārtikas preču eksporta apjomu samazinājums. Arī 2013. gada novembrī bija vērojams līdzīgs šīs preču grupas eksporta samazinājums. 2014. gada novembrī mēneša laikā ne tik strauji, tomēr samazinājās arī citu preču eksporta apjomi.

 


Preču imports mēneša laikā samazinājās nedaudz lēnāk nekā eksports – par 5,7 %. Straujāk samazinājās metālu un to izstrādājumu, vieglās rūpniecības preču un transportlīdzekļu importa apjomi.

Kopumā 2014.gada janvārī - novembrī eksporta apjomi bija par 2,2 % lielāki nekā pirms gada. Apjomīgākie pieaugumi vērojami koksnes un tās izstrādājumu, mašīnbūves produkcijas, kā arī ķīmiskās rūpniecības preču eksporta grupās. Uz lielāko Latvijas eksporta tirgu – ES valstīm - eksports šajā laikā pieauga par 5 %, savukārt uz NVS valstīm – tas samazinājās par 3,6 %. Uz pārējām valstīm eksporta apjomi pieauga par 3,1 %.

Preču imports 2014. gada janvārī - novembrī bija par 1,3 % mazāks nekā pirms gada.

2015. gadā nav gaidāms straujš eksporta pieaugums, ko nosaka eksporta ciešā saistība ar tendencēm ārējā vidē. Ekonomiskā situācija Latvijai nozīmīgākajā eksporta tirgū – ES - pakāpeniski uzlabojas, tomēr ne tik strauji, kā tika prognozēts iepriekš. Savukārt eksportētājus, kuri galvenokārt orientējas uz austrumu tirgiem, ietekmē pieprasījuma vājināšanās NVS valstu tirgos.

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākais referents

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.