building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1676
Nozares raksti32872
2019. gadā divkāršojies pieprasījums pēc dūmu detektoriem : building.lv - par būvniecību Latvijā

2019. gadā divkāršojies pieprasījums pēc dūmu detektoriem

2019. gadā divkāršojies pieprasījums pēc dūmu detektoriem

2020. gada 1. janvārī stāsies spēkā likums, kas paredz, ka turpmāk ikvienā mājā un dzīvoklī jābūt uzstādītam dūmu detektoram. Šī brīža dati* liecina, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu, iegādāto dūmu detektoru skaits ir divkāršojies un cilvēki aktīvi ir uzsākuši mājokļa aprīkošanu ar ugunsdrošības ierīcēm.

"Gjensidige Latvija" atlīdzību dati liecina, ka šogad izraisīto ugunsgrēku apjoms joprojām saglabājas iepriekšējā gada līmenī, taču, tuvojoties apkures sezonai, ugunsdrošības risks būtiski pieaug, tādēļ tie iedzīvotāji, kuri vēl vilcinās, tiek aicināti negaidīt līdz nākamajam gadam un aprīkot mājokli ar detektoriem jau tagad.

Šobrīd iedzīvotāji visbiežāk izvēlas vienkāršākos lokālos dūmu detektorus, kas darbojas ar kronas bateriju un tiem nepieciešama biežāka apkope (baterijas maiņa vienu reizi gadā, bet pārbaude – reizi mēnesī). To skaits šobrīd sastāda ap 77% no visiem pārdotajiem dūmu detektoriem. Vislielākais pieprasījums pēc dūmu detektoriem ir bijis šī gada otrajā ceturksnī, un tas bijis trīs reizes augstāks nekā pērn.

Ugunsdrošības uzņēmuma "FN Serviss" valdes locekle Natālija Sokolova norāda, ka, neraugoties uz pieprasījumu, cilvēkiem joprojām ir daudz neskaidru jautājumu par dūmu detektoru lietošanu. Vairums klientu uztraucas par to, kā pareizi izvēlēties dūmu detektorus, cik daudzi ir nepieciešami un kā tos ikdienā apkopt.

Viņa uzsver, ka svarīgākais ir atcerēties trīs pamatprincipus:

1) Dūmu detektoram ir jābūt sertificētam Eiropas Savienībā (Sertifikāts: EN 14604:2005, CE marķējums)

2) Nepieciešams uzstādīt vienu dūmu detektoru uz aptuveni 30m2, katrā stāvā - galvenais, lai signālu skaļi dzird visā mājā vai dzīvoklī.

3) Jāveic detektora darbības pārbaude – reizi mēnesī, bet tīrīšana reizi gadā.

"Dūmu detektoram būtu jābūt tik pašsaprotamam kā internets – ja mājās ir internets, bet nav dūmu detektors, ir jāpārskata prioritātes. Dūmu detektors ir svarīgāks nekā cilvēki bieži iedomājas – tas var glābt dzīvības, nemaksā dārgi, ir viegli uzstādāms un apkope neprasa nekādu piepūli. Mēs ikdienā sastopamies ar situācijām, kad klienti vēlas apdrošināt māju vai dzīvokli, bet dūmu detektoru ierīkot nesteidzas. Diemžēl cilvēki nepilnīgi novērtē potenciālos drošības riskus, nereti aizmirstot par savu un savas ģimenes drošību," stāsta apdrošināšanas kompānijas atlīdzību nodaļas vadītājs Aleksejs Kozirs.

Pērn Latvijā tika reģistrēti vairāk nekā 9000 ugunsgrēki, kuros bojā gāja 82 cilvēki, un daļa no tiem, iespējams, būtu izdzīvojusi, ja ēkā būtu bijis uzstādīts dūmu detektors. Ugunsgrēka gadījumā dūmu detektors palielina izredzes izdzīvot pat par 50%, tāpat detektors palielina arī iespējas laikus nodzēst ugunsgrēku un potenciāli samazināt iespējamos zaudējumus.

* "FN Serviss" pārdošanas dati par 2018. un 2019. gadu.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.