building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
"Vides tehnoloģijas" - bez tīra ūdens cilvēks nevar dzīvot : building.lv - par būvniecību Latvijā

"Vides tehnoloģijas" - bez tīra ūdens cilvēks nevar dzīvot

"Vides tehnoloģijas"  - bez tīra ūdens cilvēks nevar dzīvot

Firma "Vides tehnoloģijas" piedāvā dabai draudzīgas notekūdeņu attīrīšanas tehnoloģijas. Uz sarunu aicinājām " Vides tehnoloģiju" valdes locekli Aldi Jansonu, kurš pastāstīja par firmas darbību un piedāvājumiem.

autors: "Vides tehnoloģijas"  - bez tīra ūdens cilvēks nevar dzīvot
Foto: "Vides tehnoloģijas"  - bez tīra ūdens cilvēks nevar dzīvot; autors: "Vides tehnoloģijas"  - bez tīra ūdens cilvēks nevar dzīvot
Ar katru brīdi aizvien vairāk cilvēki saprot, ka daba jāsaudzē. Sākot no mežiem beidzot ar ūdeņiem. Visiem zināms, ka bez tīra ūdens cilvēks nevar dzīvot uz šīs planētas, bet tīrs ūdens nevar būt, ja gruntsūdeņos novadām netīros notekūdeņus.
Firma "Vides tehnoloģijas" piedāvā dabai draudzīgas notekūdeņu attīrīšanas tehnoloģijas. Uz sarunu aicinājām " Vides tehnoloģiju" valdes locekli Aldi Jansonu, kurš pastāstīja par firmas darbību un piedāvājumiem.

Firmas nosaukums ir "Vides tehnoloģijas", kādas tad tehnoloģijas Jūs piedāvājat?
Mēs piedāvājam Latvijā ražotas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kas paredzētas komunālo notekūdeņu bioloģiskajai attīrīšanai, iekārtas lietus notekūdeņu attīrīšanai – naftas produktu atdalītājus, tauku uztvērējus, sūknētavas un ūdenstilpņu aerācijas sistēmas. Šīs lietas paredzētas privātmāju, daudzdzīvokļu māju, biroju, lielveikalu, skolu, sporta bāžu, viesnīcu un kempingu un ciematu notekūdeņu attīrīšanai.
Šīs tehnoloģijas attīra notekūdeņus līdz tādai pakāpei, ka attīrītos ūdeņus drīkst novadīt pilsētas lietus kanalizācijas kolektoros, gruntī, novadgrāvjos vai citās ūdenstilpēs. Mēs šīs iekārtas projektējam, ražojam, uzstādām un nodrošinām apkopes servisu.

Kā darbojas bioloģiskās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas?
Gudri var teikt, ka te tiek pielietota suspensiju dzidrināšanas metode aerotankos, izmantojot to, ka baktērijas vielmaiņas procesā organisku mineralizē.
Vienkāršāk, šajās iekārtās ir aktīvās dūņas-baktērijas, kuras sastopamas tepat vidē. Tās aktivizējot, īsā laika posmā notekūdeņi tiek attīrīti no organiskajiem savienojumiem. Šo baktēriju darbība tiek aktivizēta, bagātinot ūdeni ar skābekli, ko nodrošina jaunākās paaudzes aeratori un zemspiediena kompresors. Ar šādu metodi notekūdeņi tiek attīrīti līdz ES un Latvijas noteiktajām normām.

autors: "Vides tehnoloģijas"  - bez tīra ūdens cilvēks nevar dzīvot
Foto: "Vides tehnoloģijas"  - bez tīra ūdens cilvēks nevar dzīvot; autors: "Vides tehnoloģijas"  - bez tīra ūdens cilvēks nevar dzīvot
Ja ir vēlēšanās, mēs varam modernizēt šīs iekārtas, tām uzstādot elektronisku ierīci, kas sniedz informāciju uz īpašnieka mobilo tālruni vai datoru, par iekārtas darbības traucējumiem.
Salīdzinājumā ar citu firmu piedāvātajām attīrīšanas iekārtām, mūsu iekārtas ir vienkāršākas un pārskatāmākas. Vairums līdzīga tipa attīrīšanas iekārtās tiek izmantoti tā saucamie biobloki vai citu veidu mehāniskie filtri, kuri agri vai vēlu aizsērē, tie ir jāskalo vai jāmaina. Šīm iekārtām ir paredzēta regulāra biezumu izsūknēšana, tāpēc to izbūvējot, uzstāda asenizācijas cauruli, caur kuru jāizsūknē biezumi. Mūsu iekārtām asenizācijas cauruļu nav, mehānisku filtru arī nav. To aizstāj dūņu fluīdais filtrs, kas nevar aizsērēt. Atverot pārsedzes vāku, piekļūšana jebkuram iekārtas tehnoloģiskajam mezglam ir viegla..

Kādas vēl ir priekšrocības šai bioloģiskajai notekūdeņu attīrīšanas iekārtai?
Noteikti jau tas, ka nav nelabvēlīgu smaku, jo nav skeptiķu, kurā notiek pūšanas process. Koncentrētas aktīvās dūņas tiek pievadītas ieplūdes zonā ar dūņu recirkulāta palīdzību tieši pie ieplūstošajiem biezumiem un tās savā vielmaiņas procesā sāk šķelt olbaltumvielas, nesākoties pūšanas procesam. Līdz ar to arī nerodas nelabvēlīga smaka.
Mūsu piedāvātā iekārta ir klusa un ekonomiska. Gadā elektrībai tā patērē apmēram 25 Ls. Arī uzstādīšana aizņem īsu laiku. To varam veikt vienas dienas laikā.
Tā kā paši ražojam šīs iekārtas, mēs varam tās pielāgot jau izbūvētai, esošai izsmeļamajai bedrei.

Kam Jūs jau esat uzstādījuši šādas attīrīšanas iekārtas?
Mums ir divas būvniecības brigādes. Viena no tām atrodas Cēsīs, tādēļ daudzi mūsu attīrīšanas iekārtas uzstādītas tieši Vidzemē. Mūsu ražotās bioloģiskās attīrīšanas iekārtas uzstādītas Valmieras rajona Ipiķu pagastam, Amatas novada Billes ciematam, Inčukalna kokapstrādes rūpnīcai, atpūtas kompleksam "Ezeri" Siguldā un citviet. Pašreiz pārbūvējam komunālo notekūdeņu attīrīšanas iekārtu Skandināvijas tabakas namam. Visā Latvijā šogad esam uzstādījuši vairāk kā 60 iekārtas.

Jūs piedāvājat arī lietus ūdens attīrīšanas iekārtas. Ko tās attīra un kur tās uzstāda?
Šīs iekārtas uzstāda vietās, kur atrodas specializētas autostāvvietas vai asfaltēti stāvlaukumi, vietās, kur lietus laikā gruntsūdeņos var noplūst naftas produkti - eļļa, benzīns, smērvielas.

autors: "Vides tehnoloģijas"  - bez tīra ūdens cilvēks nevar dzīvot
Foto: "Vides tehnoloģijas"  - bez tīra ūdens cilvēks nevar dzīvot; autors: "Vides tehnoloģijas"  - bez tīra ūdens cilvēks nevar dzīvot
Pastāstiet par pārējiem jūsu produktiem.
Mūsu piedāvājumā ietilpst tauku uztvērēji. Šādas iekārtas uzstāda sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, kulinārijas cehos un iestādēs, kas saistītas ar pārtikas produktu ražošanu vai pārstrādi. Tauku uztvērējus uzstāda pirms bioloģiskajām attīrīšanas iekārtām, jo baktērijas lielos daudzumos taukvielu neitralizēt nespēj.
Piedāvājam arī ūdenstilpņu aerācijas sistēmas, kas paredzētas ūdenstilpnēm, lai tās neaizaugtu ar aļģēm, lai ziemā neaizsaltu un neradītu skābekļa trūkumu zivīm. Tās bagātina ūdeni ar skābekli, tādējādi veicina zivīm vielmaiņas procesu, sekmē to augšanu. Aeratorus nogremdē ūdenstilpņu dibenā un pievieno gaisa pūtējam-kompresoram.
Vēl mēs piedāvājam sūknētavas, kas nepieciešamas, ja jāpaceļ notekūdeņi uz augstāku zemes līmeni.

Kāda ir garantija un vai pēc garantijas laika beigām turpināt servisa apkopi?
Protams, pēc garantijas laika beigām mēs veicam iekārtu servisa apkopi. Garantijas laiks ir divi gadi, taču mana pieredz rāda, ka iekārtas kalpo vēl ilgi pēc tā. Attīrīšanas iekārtu jomā strādāju jau astoņus gadus un no pieredzes varu teikt, ka šī tipa bioloģiskās attīrīšanas iekārtas kalpo nevainojami. Tās darbība ir pārskatāma, tās ir viegli apkalpojamas, dzelzsbetona korpuss tās pasargā no deformācijas mālainās gruntīs un izcilāšanu augstos gruntsūdeņos, elastīgas plastmasas (polipropilēna) tehnoloģiskie ieliktņi piešķir tai ilgmūžību. To pašu varu teikt par iekārtās pielietotajiem Japānā ražotajiem membrānu kompresoriem, kuros nav rotējošu daļu, jo tām ir tieksme nodilt. Mūsu ražotajās attīrīšanas iekārtās jebkuru tehniskā mezgla remontu vai nomaiņu var veikt neiztukšojot tilpni, kas līdzīga tipa iekārtām nav iedomājama, bet tās iztukšojot, pastāv reāla iespēja, ka gruntsūdeņi tās izspiedīs laukā no grunts, salaužot pievada un izvada kolektorus.


Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.