building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1726
Nozares raksti32891
"NP Properties" industriālajos parkos pirmajā pusgadā iznomātas telpas 15 200 kv.m. platībā : building.lv - par būvniecību Latvijā

"NP Properties" industriālajos parkos pirmajā pusgadā iznomātas telpas 15 200 kv.m. platībā

Lielākais industriālo parku attīstītājs Latvijā "NP Properties" pirmajā pusgadā no jauna vai pēc pārjaunošanas klientiem iznomājis ražošanas, noliktavu un biroju telpas 15 200 kvadrātmetru platībā, kas ir par aptuveni 20% vairāk, nekā identiskā laikā pērn.

Lielākais industriālo parku attīstītājs Latvijā "NP Properties" pirmajā pusgadā no jauna vai pēc pārjaunošanas klientiem iznomājis ražošanas, noliktavu un biroju telpas 15 200 kvadrātmetru platībā, kas ir par aptuveni 20% vairāk, nekā identiskā laikā pērn.

"NP Properties" pirmajos sešos mēnešos sasniegtais apgrozījums ir 6 miljoni eiro, kas par nepilniem 5% pārsniedz gada sākumā plānoto.

Labos rezultātus izdevies sasniegt galvenokārt pateicoties elastīgai un mērķtiecīgai sadarbībai ar industriālo parku nomniekiem, kuru skaitu ekonomiskās recesijas laikā izdevies saglabāt praktiski nemanīgu – pēdējos divos gados kopumā zaudēti vien 5% nomnieki.

Būtiskākais telpu maiņas faktors – energoresursu izmaksas
Neskatoties uz faktu, ka ekonomika sāk atkopties un bizness uzņem apgriezienus, uzņēmumi šobrīd ļoti rūpīgi pārvērtē nepieciešano telpu platību – galvenokārt dēļ gaidāmā energoresursu tarifu kāpuma.
Elita Moiseja, "NP Properties" valdes priekšsēdētāja: "Kopumā pirmajā pusgadā izdevies sasniegt daudz labākus telpu iznomāšanas rezultātus, nekā plānots – teju par 20%.
Tiesa, pašreiz novērojams atkārtots telpu maiņas "bums". Ja iepriekš tas notika dēļ uzņēmumu restrukturizācijas vai lieliem uzņēmumiem būtiski samazinot telpu platības, tad šobrīd nepieciešamā telpu platība tiek rūpīgi pārvērtēta galvenokārt dēļ gaidāmā cenu sadārdzinājuma energoresursiem. Mazākas un kompaktas telpas tiek meklētas pat neskatoties uz to, ka zemākais punkts ekonomikā jau ir sasniegts un jau novērojamas stabilitātes un izaugsmes pazīmes."
Ar mērķi nomniekiem nodrošināt pēc iespējas izdevīgākus apstākļus uzņēmējdarbībai, šobrīd visos "NP Properties" industriālajos parkos tiek veikts energoaudits, kas nodarbojas ar energoresursu ekonomiski lietderīgākas izmantošanas jautājumiem.

Elita Moiseja: "Protams, papildus energoresursiem, lielā mērā pieprasījumu pēc telpām ietekmē arī ģeogrāfiskā atrašanās vieta. Piemēram, ja pieprasījums pēc telpām Rīgā ir samērā augsts un aktīvs, tad ārpus Rīgas tas šobrīd ir ievērojami zemāks, nekā iepriekš. Pamatā tas skaidrojams ar loģistikas, transporta izmaksām, uz kuru rēķina var ieekonomēt, darbību izvēršot vai pārnesot uz galvas pilsētu.

Lielākā interese par telpām – no starptautiskām kompānijām
Pašmāju uzņēmēji patlaban ir ir ļoti apdomīgi un svārstīgi savos lēmumos. Līdz ar to pašreizējā situācijā lielāka interese par telpu iznomāšanu ir no starptautiskām kompānijām.

Elita Moiseja: "Ja runājam par investoru interesi, kas noteikti nav vērtējama kā augsta, salīdzinoši lielāka un konkrētāka interese ir Austrumu investoriem, nevis Rietumu vai Ziemeļvalstu.No Krievijas investoriem ir manāma interese par ražošanas izvietošanu Latvijā, galvenokārt ar mašīnbūvi un transportu saistītās jomās."

Pirmajā pusgadā vislielākā industriālo telpu platība iznomāta "Nordic Technology Park" un "NP Jelgavas Biznesa Parks". Savukārt uz doto brīdi lielākā iznomāšanas noslodze ir "Nordic Technology Park" (80%) un "NP Business Centre" (69%).
Kopumā no jauna vai par telpu pārjaunošanu šogad noslēgti nomas līgumi ar tādiem uzņēmumiem kā reklāmas aģentūra "FotoCube Concepts", konsultāciju birojs "A&I Consulting", apģērbu vairumtirgotājs "AB Modeks" , IT uzņēmums "Likant IT", nekustamā īpašuma kompānija "Level 2000", reklāmas aģnetūra "Proof", tabakas izstrādājumu vairumtirgotājs "J. T. Seba" (Nordic Technology Park"), metāla konstrukciju ražotājs "BELMAST" ("NP Daugavpils Bznesa Parks"), metālapstrādes uzņēmums "3D Metall" ("NP Jelgavas Biznesa Parks"), biroja preču ražotājs un izplatītājs "FOPI" ("NP Business Centre", Rīgā) un mēbeļu vairumtirgotājs "RCB Studio K" ("NP Duntes Biznesa Parks", Rīgā).
Savukārt no esošajiem klientiem telpas paplašinājuši vai nomas līgumus pagarinājuši - tekstilrūpnieks "Katūns" (Nordic Technology Park"), ekokosmētikas ražotājs "MADARA Cosmetics", pārtikas rūpnieks "PS Komerc" ("NP Business Centre" un "Nordic Technology Park", Rīgā), autoserviss "Atair Ltd." un elektropreču vairumtirgotājs "Elektrika" ("Nordic Technology Park"), gumijas izstrādājumu ražotājs "Baltijas Gumijas fabrika" un metālapstrādes uzņēmums "Nordic Metalplast" ("NP Jelgavas Biznesa Parks"), ekoloģisko etiķešu līmju ražotājs "PPE Serviss" (Nordic Industrial Park") un mēbeļražotājs "Dižozols Plus" ("NP Industrial Village").

Par "NP Properties"
SIA "NP Properties" (www.industrial-park.lv) ir lielākais industriālo parku attīstītājs un apsaimniekotājs Latvijā, kas vairāku gadu laikā valsts lielākajās un stratēģiski nozīmīgākajās pilsētās izveidojis 8 industriālos parkus, kuru kopējā platība ir vairāk nekā 140 ha.
"NP Properties" industriālajos parkos darbojas aptuveni 120 nomnieku - pašmāju (68%) un starptautiski (32%) uzņēmumi, no kuriem lielākā daļa ir ražotāji, pārstāvot tādas tautsaimniecības nozares kā metāla, plastmasas, gumijas un koka apstrāde, poligrāfija, iesaiņojuma ražošana u.tml. Kopumā industriālo parku nomniekiem uz doto brīdi iznomātas ražošanas, noliktavu un biroju telpas 140 000 kv.m platībā.
Pērn "NP Properties" apgrozījums bija 11,9 miljoni eiro. Prognozējams, ka šogad apgrozījums sagaidāms aptuveni tādā pašā līmenī.


Informāciju sniedza:
"NP Properties" valdes priekšsēdētāja
Elita Moiseja

Informāciju sagatavoja:
Signe Znotiņa
T.: 67350501; 22016161




 
 

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.