building.lv skaitļos

Lietotāji online30
Aktīvie uzņēmumi19095
Nozares raksti32980
Gada pirmie četri mēneši atnesuši cenu korekcijas visos tirgus segmentos. : building.lv - par būvniecību Latvijā

Gada pirmie četri mēneši atnesuši cenu korekcijas visos tirgus segmentos.

Palielinoties piedāvājumu skaitam gan īres, gan nomas, gan sekundārā tirgus segmentos, piedāvājums ātros tempos ir apsteidzis pieprasījumu, kas ir izsaucis cenu korekciju visos nekustamā īpašuma tirgus segmentos.

Palielinoties piedāvājumu skaitam gan īres, gan nomas, gan sekundārā tirgus segmentos, piedāvājums ātros tempos ir apsteidzis pieprasījumu, kas ir izsaucis cenu korekciju visos nekustamā īpašuma tirgus segmentos.

Sekundārā tirgus dzīvokļiem cena maija mēnesī turpināja samazināties. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena ir vēl par 1,5% zemāka un uz doto brīdi ir sasniegusi vidēji 1332 EUR par kvadrātmeru. Sekundārais tirgus kļūst arvien aktīvāks, jo pie līdzīgiem ekonomiskiem apstākļiem, kādi tagad ir Latvijā, cilvēki vienmēr skatās uz lētāko, tas ir, uz lietoto. Arī nekustamo īpašumu tirgū.

"Cenu kritums sērijveida dzīvokļiem gada laikā ir bijis vairāk kā 20%, kas ir vērtējams kā iespaidīgs. Šogad tas turpināsies, tāpēc uz doto brīdi uz īpašuma iegādi nevajadzētu skatīties kā uz investīciju objektu. Šobrīd īpašums jāpērk savām vajadzībām, jo izvēles iespējas ir tiešām plašas un cenas ir labas," iesaka Balsts valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

"Vislielākā krīzes situācija un tas ap ko grozās esošā krīze, ir spekulatīvo darījumu nolūkā iepirktie īpašumi, kas lielākoties ir komercīpašumi, namīpašumi un dzīvokļi. "Investori", kuri iegādājušies ne vienu vien šādu īpašumu tirgus uzplaukuma laikos, šobrīd cenšas realizēt pa kādam īpašuma par maksimāli augstu cenu, lai uz kādu laiku nosegtu kredīta maksājumus par pārējiem īpašumiem, kas viņiem diemžēl neizdodas. Būtībā šos īpašumus vajadzētu visus izlikt tirgū par atbilstošu cenu (atlikušo vērtību), lai reālie gala patērētāji, fondi vai investori ar pieredzi varētu tos iegādāties un paši spekulanti spētu nomaksāt atlikušos parādus bankās. Censties kaut ko sagrābstīt par spīti visam, ir neprātīgi, jo to, cik tālu var kristies nekustamo īpašumu cenas, šobrīd nevar pateikt neviens", skaidro Aigars Zariņš.

Nomas tirgū lielais piedāvājuma apjoms un tas, ka diezgan daudz kompānijas, optimizējot izmaksas, pārvācas uz mazākām telpām vai no tām atsakās, liek telpu iznomātājiem vairāk rēķināties ar klientu vēlmēm. Lielāka iespēja ir iznomāt telpas, kurās ir komercdarbību veicinoši apstākļi (telpu moderns aprīkojums, labs tehniskais stāvoklis). Neremontētas biroja telpas iznomāt kļūst arvien grūtāk. Cenu korekcijas nomas segmentā var sasniegt līdz pat 10-20%. Tomēr cenu korekcija neattiecas uz "top" nomas vietām, kuras būs pieprasītas vienmēr.

Īres segmentā dzīvokļu īpašnieki arvien biežāk ir gatavi runāt par īres maksas samazināšanu 10 – 15% robežās. Vislielākais pieprasījums ir pēc vienistabas un divistabu īres dzīvokļiem gan centrā, gan mikrorajonos.

Aprīļa mēnesī kompānijas Balsts jauno klientu skaits palielinājies par 30%. Kompānija turpina pieņemt darbā jaunus darbiniekus un tās finansiālie rādītāji turpina uzlaboties. "Tirgus svārstības ir notikušas vienmēr un vienmēr tās ir arī beigušās, un tā notiek visā pasaulē. Vienmēr būs cilvēki, kuriem būs nepieciešams kaut ko iegādāties un kaut ko pārdot. Tāpēc mēs esam šeit un turpinām sniegt augstvērtīgus nekustamā īpašuma pakalpojumus", uzsver Balsts valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

Plašāku informāciju sniegs:
Evita Strazdiņa
Mārketinga vadītāja
____________________
SIA Balsts
Dzirnavu iela 57, Rīga
LV-1010, Latvija
Tālr.: +371 67212276
Mob.: +371 29488824
Fax: +371 67214164
E-pasts: evita.strazdina@balsts.lv
www.balsts.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.