building.lv skaitļos

Lietotāji online97
Aktīvie uzņēmumi1661
Nozares raksti32866
Apstiprina jaunu atbalsta programmu daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai : building.lv - par būvniecību Latvijā

Apstiprina jaunu atbalsta programmu daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai

Apstiprina jaunu atbalsta programmu daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai

2022. gada 14. jūlija sēdē Ministru kabinets apstiprināja Atveseļošanas fonda atbalsta programmu, kuras ievaros būs pieejams atbalsts daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanai un pārejai uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu. Jaunā atbalsta programma pašlaik tiek skaņota ar Eiropas Komisiju.

“Nav nekāds noslēpums, ka lielākā daļa dzīvojamā fonda Latvijā ir būvēta ievērojami sen, tāpēc ir nepieciešami ieguldījumi to kvalitātes uzlabošanā un it īpaši energoefektivitātes celšanā. Tieši mājsaimniecībās patērētā enerģija veido līdz 30% no visas enerģētikas jomas, tādēļ ēku sektors ietver ievērojamu potenciālu kopējo energoefektivitātes mērķu sasniegšanā. Veicot māju energoefektivitātes pasākumus, kā arī pārejot uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģijām, dzīvokļu īpašniekiem tas uzlabo dzīves apstākļus un samazina komunālo rēķinu izmaksas, kā arī ceļ īpašuma vērtību,” norāda ekonomikas ministre Ilze Indriksone.

Atbalsta programmas ietvaros iedzīvotājiem būs pieejams atbalsts energoefektivitātes pasākumu veikšanai un atjaunojamās enerģijas izmantošanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās. Atbalsts tiks sniegts kombinēta finanšu instrumenta veidā, ko veidos aizdevums vai garantija, kapitāla atlaide aizdevuma pamatsummas daļējai dzēšanai, un atbalsts tehniskās dokumentācijas sagatavošanai.

Projekta rezultātā sasniedzot vismaz 30% primārās enerģijas ietaupījumu, projektiem tiks piešķirta kapitāla atlaide līdz 49% apmērā no projekta attiecināmo izmaksu apjoma. Par šo kapitāla atlaides apjomu attiecīgi tiks samazināta aizdevuma pamatsumma.

Atbalstu varēs izmantot izmaksām, kas saistītas ar daudzdzīvokļu mājas energoefektivitātes uzlabošanu un pāreju uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu:

  • būvdarbu veikšanai ēkas norobežojošajās konstrukcijās un koplietošanas telpās, tai skaitā logu un durvju nomaiņai, būvdarbiem pagrabtelpās un bēniņos;
  • daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas inženiersistēmu atjaunošanai, pārbūvei vai izveidei, tai skaitā nodrošinot individuālu siltuma uzskaiti. Inženiersistēmu atjaunošana ietver siltumapgādes sistēmas un ventilācijas atjaunošanu;
  • mikroģenerācijas enerģijas ražošanas tehnoloģisko iekārtu iegādei un uzstādīšanai, lai nodrošinātu enerģijas ražošanu pašpatēriņam no atjaunojamiem energoresursiem un enerģijas piegādi pašpatēriņam;
  • projekta autoruzraudzībai un būvuzraudzībai, projekta vadības izmaksu segšanai.

Atbalsta programmu, tāpat kā iepriekšējo atbalsta programmu daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai, ieviesīs Finanšu institūcija "Altum". Programmas kopējais finansējuma apjoms ir 57 282 000 eiro, kas ir Atveseļošanas fonda finansējums.

Detalizēti ar apstiprinātajiem Ministru kabineta noteikumiem Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 1.2. reformu un investīciju virziena "Energoefektivitātes uzlabošana" 1.2.1.1.i. investīcijas "Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošana un pāreja uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu" īstenošanas noteikumi var iepazīties Tiesību aktu portālā.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.