building.lv skaitļos

Lietotāji online35
Aktīvie uzņēmumi1676
Nozares raksti32872
Energoefektivitāte mājas būvniecībā : building.lv - par būvniecību Latvijā

Energoefektivitāte mājas būvniecībā

Energoefektivitāte mājas būvniecībā
Autors: Freepik

Sekojot līdzi energoresursu krīzei, sākam pievērst uzmanību dažādiem paradumu maiņas ieteikumiem par energoefektivitātes uzlabošanu, bet vienu saprotam skaidri – jāsāk ar rīcības maiņu jau šodien.

Tūlītēji īstermiņa risinājumi ir lielisks piemērs, kā soli pa solim, pārskatot un izvērtējot ikdienas paradumus, var panākt būtisku ietaupījumu. Piemēram, samazinot telpā temperatūru tikai par vienu grādu, var ietaupīt 5–8% siltumenerģijas patēriņa. Tomēr jāatzīst, ka īstermiņa energoefektivitātes pasākumi nav ilgtermiņa risinājumi. Energoefektivitātei jākļūst par mūsu dzīves nepieciešamību, par domāšanas veidu.

Mājokļiem enerģijas patēriņa samazināšanas iespējas un risinājumi ir ļoti individuāli. Pirms uzsākat ēkas siltumtehnisko jautājumu ieviešanu dzīvē, ir būtiski veikt profesionālu izvērtējumu, lai saprastu, kāds ir mājas energopatēriņš, kādi ir tās vājie punkti. Tātad, neraugoties uz to, vai dzīvojat jau uzbūvētā mājā vai vēl tikai plānojat būvēt māju, konkrētās ēkās energoefektivitātes analīze ir pirmais solis uz enerģijas patēriņa samazināšanu.

ECSOEN pieredze rāda, ka energoefektīvu māju var uzbūvēt arī paša spēkiem, izvēloties atbilstošu materiālu un ievērojot konkrētu būvniecības tehnoloģiju.

Viena no iespējām – būvēt māju, izmantojot ICF būvniecības sistēmu, kuras pamatā ir veidņi no siltumizolācijas materiāla, kas vienlaicīgi kalpo kā forma betona iepildīšanai un paliekoša siltumizolācija ēkai. Tādējādi vienā solī jūs varat iegūt nosiltinātus, monolīta dzelzsbetona pamatus un sienas ar minimizētu termisko tiltu iespējamību. ECSOEN ICF paliekošā veidņa iekšējais siltumizolācijas slānis ir 5cm, ārējais slānis var būt 5cm, 10cm, 15cm, 20cm vai 25cm atkarībā no izvēlētā bloka veida, savukārt blīvumu veido veidņa dobumā pildītais betona slānis 15cm biezumā. Tā būs augstas energoefektivitātes ēkas konstrukcija, ideāli piemērota gan gandrīz nulles enerģijas, gan pasīvo māju būvniecībai.

Autors: Freepik
Autors: Freepik

Savukārt ECSOEN ICF materiāla vieglums (ICF bloku svars ir no 1 līdz 3,5kg)  un ātrais būvniecības process, kas līdzinās Lego konstruktora principam, ļauj ieekonomēt gan apmaksātās darba izpildes stundas, gan kopumā samazināt nepieciešamo darba spēka apjomu. Tā, piemēram, 130m2 ģimenes mājas lentveida pamatus, ārsienas un iekšējās nesošās sienas var izbūvēt 2 meistari 24 dienās!

Autors: Freepik
Autors: Freepik

Energoaudita izstrāde tikai ķeksīša pēc?

Ir jāapzinās, ka energoefektīvu ēku projekta izstrāde, pirmām kārtām, saistīta ar detalizētu dokumentācijas izstrādi un inženiersistēmu risinājumu analīzi. Termins "energoefektivitāte" sevī ietver ne tikai ēkas apkures izmaksu samazinājumu, bet arī primārās enerģijas – ventilācijas, dzesēšanas, apgaismojuma un karstā ūdens apgādes – patēriņa optimizēšanu ēkā.

Projekta realizācijai piesaistot kompetentus speciālistus energoefektivitātes un būvfizikas jautājumos, jums tiks izstrādāts uz rezultātu orientēts energoaudits, jo ir svarīgi, ka vērā tiek ņemts viss kopums – vietas apstākļi jeb ēkas novietojums pret debespusēm, noēnojumi un citi faktori, kā arī termisko tiltu analīze, blīvēšanas risinājumu izstrāde, siltumizolācijas materiālu tehnisko parametru analīze, stikloto virsmu apjoms un definējamie parametri. Un – to visu izskatot vienotā, kompleksā energopatēriņa analīzē!  

ECSOEN prakse rāda, ka sadarbība ar profesionāļiem energoefektivitātes un būvfizikas jautājumos ļauj ietaupīt gan pašā būvniecības procesā, pieņemot pārdomātus un analīzē balstītus lēmumus, piemēram, par optimālu siltumizolācijas slāņa biezumu, logu un apkures sistēmas izvēli, gan ilgtermiņā iepriecināt ar iecerētā rezultāta sasniedzamību. 

Būvēt pašam vai uzticēties speciālistiem?

Energoefektīvas ēkas būvniecības galvenais nosacījums ir nepieļaut patvaļīgas atkāpes apstiprinātam būvprojektam. Katra paša ziņā ir izvērtēt savas iespējas un prasmes, soli pa solim realizējot ēkas projektā definētā rezultāta sasniegšanu. Būvējot ar ECSOEN piedāvāto ICF būvniecības sistēmu, salīdzinoši viegli ir izbūvēt energoefektīvas norobežojošās konstrukcijas (ēkas pamati, sienas), arī tad, ja neesat profesionāls būvnieks, bet vēlaties savu māju būvēt pats. Uzņēmuma speciālisti piedāvā iespēju atbraukt uz būvobjektu, lai uzskatāmi parādītu tehnoloģijas būvniecības principus.

Neskatoties uz to, kādu būvniecības tehnoloģiju izvēlēsies savas mājas celtniecībai, ECSOEN ieteikums ir ieplānot kvalitātes kontroles pārbaudes, piemēram, ēkas gaiscaurlaidības testu “BlowerDoor”. Tas ļaus jau ēkas būvniecības procesa gaitā pārbaudīt ēkas blīvumu un prognozēt energoefektivitātes rādītājus. Un, ja nepieciešams, būs iespēja veikt uzlabojumus vēl labākai energoefektivitātei. Jo kaut ko labot jau gatavai mājai būs gan grūtāk, gan arī dārgāk.

Aktualizētā tēma par energoefektivitāti patiesībā ir plašs kopums, kas sevī ietver ne tikai patēriņa samazināšanu un energoresursu racionālu lietošanu, bet arī iespēju nākotnē saražot enerģiju savām vajadzībām. Tāpēc kompleksa un rūpīga pieeja ēkas projektēšanas un būvniecības posmā sadarbībā ar profesionāļiem, garantēs uzstādīto rezultātu sasniedzamību – mūsdienīga un energoefektīva māja!

Pārdomātu lēmumu pamatā ir profesionāla saruna, tāpēc, ja vēl tikai sāc plānot savas mājas būvniecību vai esi mājas projekta izstrādes posmā, sazinies ar ECSOEN speciālistiem!

 

Vairāk par ECSOEN uzzini: www.ecsoen.com 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.