building.lv skaitļos

Lietotāji online47
Aktīvie uzņēmumi1680
Nozares raksti32877
Kā ieklāt paklāju uz kāpnēm? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kā ieklāt paklāju uz kāpnēm?

Kā ieklāt paklāju uz kāpnēm?

Kāpnes, kurās ieklāts paklājs, padara māju klusāku, mīkstina soļus un absorbē skaņas, turklāt ir drošākas nekā kāpnes ar cietu virsmu, jo paklājs samazina iespēju paslīdēt vai mīkstina kritienu, ja pazūd līdzsvars. Paklāja uzstādīšana uz kāpnēm ir šķietami sarežģīta un laikietilpīga, taču to var paveikt gandrīz ikviens, ņemot talkā zināmu izpratni un pacietību. Kā tad ieklāt paklāju uz kāpnēm?

Kas būs nepieciešams?

Lai paveiktu šo darbiņu, būs nepieciešams: plānas koka līstītes, paklājs, mīkstais apakšklājs, mērlente, paklāju nazis, āmura skavotājs, skavotājs, metāla lineāls, āmurs, naglas un skavas.

Ieklāšanas metodes

Viena no metodēm paredz, ka paklājs tiek aplocīts ap pakāpiena malu, veidojot izliekumu, tad tiek stiprināts pie kāpiena un veido taisnu kritumu uz leju. Šajā gadījumā paklāja ieklāšanu jāsāk no kāpņu apakšas, virzoties augšup.

Ja augšminētā paklāja ieklāšanas metode šķiet pārāk sarežģīta vai paklājs ir pārāk biezs, var izmantot tā saukto “ūdenskrituma metodi”. Izmantojot šo paklāja ieklāšanas metodi, kas tiek uzskatīta par vienkāršāku, paklājs tiek piestiprināts pakāpiena malai un pēc tam veidu taisnu kritumu lejup, saskaroties ar nākamā pakāpiena aizmuguri; šajā gadījumā tas netiek stiprināts pie kāpiena.

Līstītes

Piestiprina plānas, šauras (trīs līdz četri centimetri) koka līstītes pakāpiena garumā, pienaglojot tās pakāpiena dziļumā un kāpiena apakšā, starp abām atstājot aptuveni pirksta platuma spraugu (starp tām tiks iespiests un stiprināts paklājs).

Apakšklājs

Vispirms izmēra katru pakāpienu atsevišķi un izgriež mīksto apakšklāju, lai tas atbilstu katram pakāpienam un kāpienam. Jāņem vērā, ka gadījumā, ja kāpnes ir izliektas un pakāpienu izmēri atšķiras, nebūs iespējams izmantot vienu veidni, lai izgrieztu apakšklāju katram pakāpienam pēc vienota parauga. Materiāls ir jāsagriež tā, lai tas precīzi ietilptu starp līstītēm, kuras pienaglotas pakāpiena dziļumā un kāpiena apakšā.

Izmantojot āmura skavotāju un sākot no katra kāpņu pakāpiena centra, nostiprini paklāja apakšklāju vietā. Skavošanu veic visā pakāpiena garumā pa perimetru.

Paklāja nomērīšana un ieklāšana

Izmantojot mērlenti, izmēra kāpņu pakāpienu dziļumu un kāpienu augstumu (ņemot vērā arī ieloces visiem pakāpieniem), kā arī precīzu pakāpiena platumu – lai izgrieztais paklāja gabals nebūtu ne platāks, ne šaurāks par pakāpienu. Sākumā var izgriezt paklāju, piemēram, pirmajiem četriem pakāpieniem. Centrē šo paklāja gabalu pakāpiena apakšējā malā. Ar skavotāju piestiprina tā malu apakšējam pakāpienam un strādā, virzoties uz augšu.

Pēc tam pieskavo paklāju uz kāpiena tieši zem pakāpiena malas, raugoties, lai neuzplēstu paklāja kroku. Izmantojot neasu kaltu un āmuru, iespiež paklāju spraugā starp abām koka līstītēm; sāk no vidus un virzās pārmaiņus no vienas puses uz otru.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.