building.lv skaitļos

Lietotāji online23
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Kā izvēlēties slīpmašīnu? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kā izvēlēties slīpmašīnu?

Kā izvēlēties slīpmašīnu?

Koksnes izstrādājumu izgatavošana un metālapstrāde nav iedomājama bez noslēdzošā etapa – slīpēšanas un pulēšanas. Tieši šīs manipulācijas garantē materiāla patīkamo tekstūru, estētiku un pievilcīgo mirdzumu. Šim nolūkam tirgū pašlaik tiek piedāvātas elektriskās slīpmašīnas, kuras atstājušas nogurdinošu manuālo slīpēšanu pagātnē.

Ar elektriskās slīpmašīnas abrazīvajiem uzgaļiem varēsiet daudz ātrāk, vienkāršāk un kvalitatīvāk noslīpēt ne vien koksni un metālu, bet arī keramiku, stiklu, plastmasu, akmeni u.c. materiālus. Šis ir ļoti pieprasīts instruments, kuru iegādājas savā īpašumā ne tikai profesionāļi, bet arī katrs rūpīgs saimnieks. Jāizvēlas vien īstais modelis, jo reti kurš instruments var lepoties ar tik lielu veidu klāstu. To var uzskatīt par priekšrocību, jo slīpmašīnu šaurā specializācija garantē ērtāku strādāšanu ar materiālu un kvalitatīvāku gala iznākumu. No otras puses raugoties, plašais sortiments liek apjukt, īpaši neprofesionāļiem. Lai atvieglotu jums izvēli, turpinājumā apskatīsim, kādi mēdz būt slīpmašīnu veidi, kuriem konkrēti darbiem tie paredzēti un kādiem tehniskajiem parametriem primāri vajadzētu pievērst uzmanību.

Pirmreizējai apdarei
Ja paredzamo darbu specifika ir pirmreizēja jeb tā saucamā “rupjā” apdare, piemēram, apstrādāt logu rāmjus, durvju kārbas, grīdas dēļus, šim nolūkam būs nepieciešama lentes slīpmašīna. Instrumentam ir taisnstūrveida korpuss uz platas pamatnes. Kā abrazīvais materiāls kalpo gredzenveida lente, kura palīdzēs noņemt biezāku materiāla slāni no lielām metāla, plastmasas, koksnes virsmām. Tā kā lentes slīpmašīnas smaguma centrs ir pārvietots uz leju, darba laikā lietotājam vajadzēs vien minimāli lietot spēku. Strādāt var kā ar horizontālām, tā vertikālām virsmām.

No visiem slīpmašīnu veidiem tieši lentes tiek uzskatīta par veiktspējīgāko – tā veiksmīgi tiek galā ar lieliem apjomiem. Piemēram, darbā ar koksni iekārta spēj noņemt līdz 1 mm sekundē. Instruments ir neaizstājams rīks galdniekiem, kā arī tiem, kas plāno vērienīgus būvniecības darbus vai remontus.

Precīzam rezultātam
Šim nolūkam izvēlieties lineāro, ekscentra vai vibrācijas slīpmašīnu.

Vibrācijas slīpmašīnas tiek pielietota kokapstrādes jomā. Papildus koksnes fināla slīpēšanai un pūlēšanai to var izmantot arī metāla, plastmasas, kompozītmateriāla un dabīgā akmens detaļu apstrādei. Darba procesā slīpmašīnas pamatne lielā ātrumā veic rotējošas kustības un vibrē. Tas garantē pietiekami augstas kvalitātes rezultātu – līdzenumu un pievilcīgu spīdumu. Būtiski, ka šīs mašīnas ir piemērotas arī iesācējiem. Bez īpašām prasmēm iegūsiet iepriecinošu gala iznākumu.

Lineāro modeļu galvenā priekšrocība ir viegla manevrēšana darba gaitā. Tiem ir garumā izstiepts un salīdzinoši viegls korpuss, kuru ērti turēt rokās. Instruments ir piemērotākā izvēle darbam šaurās vietās, sarežģīta reljefa objektu apstrādei, kā arī uzdevumiem, kas prasa augstu precizitāti: piemēram, noslīpēt metināšanas šuves, noņemt rūsu, laku vai aizsargpārklājumu. Akurātam rezultātam Jums vajadzēs vien izvēlēties darba specifikai atbilstošāko uzgali – cilindrisko, apļveida, trapecveida vai citu no piedāvātajiem. Atsevišķas lineārās mašīnas ļauj strādāt arī ar pulēšanas diskiem.

Ekscentra slīpmašīnas tiek uzskatītas par ērtākajām, klusākajām un efektīvākajām. Ar tām var panākt visgludāko virsmu. Tādēļ instruments visbiežāk tiek lietots slīpējamās virsmas finiša apdarei un ir īpaši iecienīts autokrāsotāju vidū (virsmas sagatavei krāsošanai). Ekscentra mašīna apvieno vibrācijas un leņķa modeļu īpašības – pamatne virzās gan apļveidīgi, gan uz priekšu-atpakaļ, izslēdzot skrāpējumu risku. Izvēloties šādu instrumentu, pievērsiet uzmanību tā kustību amplitūdai. Ja paredzami apjomīgi darbi, izvēlieties lielāku amplitūdu, kas vienā laidienā apstrādās plašāku laukumu.

Ja meklējat universālāko variantu…
piemērota izvēle ir leņķa jeb stūra slīpmašīna. Tai ir ir šaurs cilindrisks korpuss, kuram priekšā ir stiprinājums uzgaļiem. Ērtākai turēšanai paredzēts arī sāna rokturis. Instruments ir ļoti populārs pircēju vidū divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, jau minētais universālais lietojums. Varēsiet nolīdzināt un noslīpēt gandrīz vai jebkādu virsmu, tostarp ieapaļu (piemēram, automašīnas virsbūvi). Savukārt, nomainot abrazīvo uzgali pret griešanas disku, varēsiet izmantot leņķa slīpmašīnu griešanai. Griezt var ne vien metālu un keramiku, bet arī tik cietus materiālus kā akmens un betons, kas ir visai noderīgi montāžas/demontāžas darbos. Šāds „divi vienā” variants patīk gan profesionāļiem (īpaši metālapstrādes speciālistiem un autoservisu darbiniekiem), gan amatieriem, kuri bieži vien izvēlas tieši šo modeli sadzīves vajadzībām. Otrā priekšrocība ir pieejamā cena. Sadzīves vajadzībām var atrast modeli vērtībā ap 50–70 eiro. Jāpiebilst, ka darba kvalitātes ziņā tas nav ideālākais risinājums, īpaši darbam ar koksni (var veidot skrāpējumus). Ja nepieciešama ideāla virsma, izvēlieties kādu no augstākminētajiem šaurākas specializācijas instrumentiem.


Universālas ir daudzfunkcionālās iekārtas. Piemēram, instruments ar vibrācijas un ekscentra slīpmašīnas funkcijām ļaus pielāgoties konkrētai apstrādājamai virsmai, pieregulējot arī slīpēšanas ātrumu. Daudziem daudzfunkcionālajiem modeļiem komplektā ietilpst griešanas diski dažāda veida materiāliem, skrāpji rupjajai apdarei, kā arī uzgaļi lielākiem un smalkākiem pulēšanas darbiem. Instruments maksā vairāk, bet ir racionāls ieguldījums, ja slīpēšanai pievēršaties bieži un strādājat ar daudzveidīgiem materiāliem dažādos apstākļos. Maksimālai lietošanas brīvībai vērts izvēlēties akumulatora modeļus. Varēsiet veikt darbus jebkur, neatkarīgi no elektrotīkla!

Kādiem tehniskajiem parametriem pievērst uzmanību?
Pirmkārt, noteikti novērtējiet jaudu. Jo lielāks ir šis rādītājs, jo veiktspējīgāka ir slīpmašīna - ātrāk tiks galā ar uzdevumu un varēs apstrādāt lielāku laukumu bez dzinēja pārslodzes riska. Taču gala izvēle ir atkarīga no plānotajiem darbiem. Ja instruments nepieciešams sadzīves vajadzībām, nav vērts pārmaksāt par īpaši jaudīgu iekārtu – pietiks ar jaudu līdz 1 kW. Profesionālai un intensīvai lietošanai jāskatās uz jaudīgākām mašīnām.

Vērts pievērst uzmanību arī papildfunkcijām. Viena no svarīgākajām ir ātruma regulēšana, kura ļaus pielāgoties konkrētā darba specifikai (piemēram, lielāki apgriezieni – pirmreizējai slīpēšanai, mazāki – gatavās virsmas pulēšanai). Lēnais starts, apgriezienu noturēšana (automātiska jaudas palielināšana grūtāk apstrādājamās vietās), automātiskā diska balansēšana (abrazīvā uzgaļa līdzsvarošana, kad tas sāk nolietoties) atvieglo darba procesu un garantē kvalitatīvāku rezultātu. Īpaši noderīgi iesācējiem! Vēl viens patīkams papildinājums – putekļu savākšanas sistēma patīkamai un tīrai darba videi.

Nebūt ne pēdējā nozīme ir arī cenai. Nav vērts pārmaksāt, ja ir iespēja ietaupīt! Interneta veikalā 220.lv jūs atradīsiet slīpmašīnas par izdevīgām cenām. Te pieejami gan nedārgi tīkla modeļi, gan lietošanā ērtas akumulatora iekārtas, tostarp no pasaulē atzītiem ražotājiem – Makita, Hehct, DeWalt, Filedmann, Bosch u.c. Ienāciet un izvēlieties sev ekscentra, lineāro, vibrācijas, leņķa, lentes vai daudzfunkcionālo slīpmašīnu. Varat iegādāties instrumentu ar plašāko komplektāciju vai arī tepat piemeklēt abrazīvos uzgaļus atsevišķi. Piemērots risinājums atradīsies jebkādām vajadzībām un budžetam! 

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.