building.lv skaitļos

Lietotāji online36
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Kas jāzina, iegādājoties īpašumu pirmo reizi : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kas jāzina, iegādājoties īpašumu pirmo reizi

Kas jāzina, iegādājoties īpašumu pirmo reizi

Mājokļa iegāde ir viens no spilgtākajiem un atbildīgākajiem notikumiem cilvēka dzīvē, tomēr sajūsma par jaunu dzīves sākumu jaunā vietā var mīties ar neziņu un satraukumu. Kas jāņem vērā, lai mājokļa iegāde sagādātu prieku, nevis nožēlu? Lūk, 5 lietas, kas jāzina, ja iegādājies īpašumu pirmo reizi. 

Mājokļa iegāde ir ilgtermiņa saistības pašam ar sevi 
Ir svarīgi pārskatīt savas vēlmes attiecībā uz nekustamo īpašumu, kā arī jāpatur prātā nākotnes perspektīvas. Īpašums ir jāuzlūko ar vēsu prātu, atstājot emocijas otrajā plānā. Ir prātīgi pievērst uzmanību tam, kādas manipulācijas nākotnē varēsi veikt ar mājokli – piemēram, vai tam var izbūvēt papildu sienu, ja būs nepieciešamība sadalīt trešo istabu divās atsevišķās, un tamlīdzīgi. 

Noteikti jānovērtē arī apkārtnes infrastruktūra, sabiedriskā transporta tuvums, iespējas iepirkties turpat netālu un citi sadzīviskie faktori. Vērtīgi palūgt iepriekšējam saimniekam vai kādam no kaimiņiem aplūkot rēķinus – tā iespējams pārliecināties ne tikai par īpašuma energoefektivitāti, bet arī papildu izmaksām – apsaimniekošanu un tamlīdzīgi. 

Objekta tehniskais stāvoklis vienmēr ir prioritāte 
Viens no pirmajiem soļiem īpašuma iegādes procesā ir apskatīt un pārbaudīt izvēlēto mitekli klātienē. Jāatceras, ka svarīgi to ir izvērtēt ne tikai no pievilcības aspekta, bet arī pievērst uzmanību objekta tehniskajam stāvoklim. Tas diemžēl ne vienmēr var būt viegli izdarāms cilvēkiem, kas nenodarbojas ar celtniecību, tādēļ prātīgi būtu apsvērt speciālista piesaisti. 

Atsevišķu ēku būvniecībā īpašuma kvalitāti nereti mēdz ietekmēt neprofesionāli veikti būvdarbi, tāpēc jāizvērtē, vai īpašumā nesen veiktais kosmētiskais remonts nav izmantots, lai aizsegtu nopietnus montāžas defektus. 

Noteikti jāprecizē arī informācija par siltumizolāciju, elektroinstalāciju, santehnikas mezgliem un caurulēm. Tas ir ne tikai cenas, bet arī drošības jautājums. Runājot par finansiālo pusi, jānoskaidro, kādas varētu būt papildu izmaksas, ko var prasīt mājokļa remonts, siltināšana un citi darbi. 

Juridiskās nianses var būt izšķirošas 
Tāda ir 21. gadsimta realitāte – jo lielāks notikums, jo vairāk dokumentu. Protams, pašlaik ļoti daudz ko atvieglo iespēja visu nokārtot elektroniski. Piemēram, vietnē www.latvija.lv var noskaidrot iepriekšējā īpašnieka nodokļu nomaksas statusu un uzzināt, vai nekustamajā īpašumā nav deklarētas personas.

Jāpievērš uzmanība arī citām būtiskām niansēm: 
• nekustamā īpašuma inventarizācijas lietai; 
• īpašuma kadastrālajai vērtībai; 
• nekustamā īpašuma nodokļu apmēram; 
• pirkuma līguma sagatavošanai, kurā tiek atrunātas tādas lietas kā cena, maksāšanas kārtība, īpašuma atsavināšanas nosacījumi un citas.

Drošība pirmajā vietā 
Mājas ir vieta, kas ietver sevī visas mūsu dzīvē svarīgākās detaļas – ģimeni un mīļos, ieguldīto darbu un personīgo miera ostu. Tieši tādēļ drošībai vajadzētu būt izšķirošajam faktoram, ko ņemt vērā, iegādājoties īpašumu. To varam uzlūkot no dažādiem skatu punktiem: 
• objekta tehniskais stāvoklis;
• juridiskās nianses;
• apkārtne. 

Objekta tehnisko stāvokli tev palīdzēs noteikt būvniecības speciālisti, juridiskās nianses palīdzēs sakārtot juristi un notāri, un lūgt iepazīstināt ar apkārtni vari kaimiņus. Tomēr kas var garantēt tava īpašuma drošību nākotnē? Tā ir nekustamā īpašuma apdrošināšana. 

Nekustamā īpašuma apdrošināšana – neatņemama mājokļa sastāvdaļa 
Nekustamā īpašuma apdrošināšana ir noderīga ikviena īpašuma saimniekam. Īpašuma apdrošināšana pasargā īpašumu no dažādiem neparedzētiem zaudējumiem un ķibelēm, kas var rasties ārējo faktoru dēļ. Īpašuma apdrošināšana garantē aizsardzību un atlīdzina radušos zaudējumus.  

Īpašuma apdrošināšana pasargā mājokli no dažādiem riskiem, piemēram:
• dabas stihijām (zemestrīce, zibens, vētra, plūdi, lietusgāzes, krusa, stipra snigšana);
• uguns risku (ugunsgrēks, eksplozija, šķidruma noplūšana, lidmašīnas avārija);
• trešo personu prettiesisku rīcību jeb noziedzīgu darbību (zādzība, vandalisms, laupīšana);
• inženierkomunikāciju sistēmu avārijām. 

Nekustamā īpašuma apdrošināšanas polise ir atslēga uz to, kā nodrošināties pret katru no šiem riskiem. Manapolise.lv nodrošina plašu apdrošināšanas segumu klāstu, jo sadarbojas ar vairākām apdrošināšanas kompānijām – Balta, BAN, BTA, Compensa, ERGO, Gjensidige, IF. Atliek tikai izvēlēties sev piemērotāko! 

Ja iestājies īpašuma apdrošināšanas gadījums (notikusi polisē atrunātā situācija), apdrošinātājs izmaksā atlīdzību vai kompensē izdevumus, lai atjaunotu vai uzceltu no jauna bojāto vai iznīcināto īpašumu. Nereti polisē tiek iekļauti papildu segumi, piemēram: 
• speciālista izsaukums un palīdzība mājās, ja rodas neparedzēts atgadījums; 
• atlīdzība par īrnieku/nomnieku radītajiem zaudējumiem;
• objekta apsardze; 
• santehniķa palīdzība, atslēgu serviss, namdara pakalpojumi, glābšanas un attīrīšanas darbi. 

Ikvienam ir svarīgi justies droši – neatkarīgi no tā, vai šī ir pirmā vai trešā mājokļa iegāde. Pasargāt sevi no nejaušību izraisītām finansiālām problēmām iespējams, izvēloties īpašuma apdrošināšanu. Manapolise.lv vari aplūkot labākos īpašuma apdrošināšanas piedāvājumus vienuviet, kā arī noformēt savām vajadzībām atbilstošāko polisi par izdevīgāko cenu. Nekur nav tik labi kā mājās, ja tajās var justies droši! 

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.