building.lv skaitļos

Lietotāji online38
Aktīvie uzņēmumi1691
Nozares raksti32878
Mūžam jaunās krāsošanas "pamatlietas" : building.lv - par būvniecību Latvijā

Mūžam jaunās krāsošanas "pamatlietas"

Mūžam jaunās krāsošanas "pamatlietas"

Par krāsām un krāsošanu var sarakstīt kopotos rakstus, tik plaša ir šī "pasaule". Tomēr ir vairākas lietas, pie kurām mēs atgriežamies ikreiz, kad tiek plānoti remontdarbi. It kā jau zināmas, daudzreiz dzirdētas un tomēr allaž kā no jauna.  

Izvēloties krāsu, vissvarīgākais ir atrast konkrētajai virsmai atbilstošāko risinājumu. Jebkuras krāsas divas būtiskākās sastāvdaļas ir saistviela un pigments, tām pievieno citas sastāvdaļas, lai panāktu kādas noteiktas īpašības. Pēc izmantošanas veida krāsas iedala iekšdarbiem un ārdarbiem paredzētās, pēc sastāva – krāsas uz ūdens bāzes, krāsas uz šķīdinātāja bāzes un dabiskās krāsas. Atsevišķi izdala krāsas konkrētiem materiāliem – kokam, metālam, dažādiem apmetuma veidiem, krāsas logiem, durvīm, grīdai.

Ārdarbiem un iekšdarbiem

autors: Mūžam jaunās krāsošanas "pamatlietas"
Foto: Mūžam jaunās krāsošanas "pamatlietas"; autors: Mūžam jaunās krāsošanas "pamatlietas"
Būtiskākā ārdarbiem un iekšdarbiem paredzēto krāsu atšķirība ir to noturība pret atmosfēras iedarbību un saules stariem, tai skaitā UV starojumu. Arī uz krāsu iepakojuma parasti tiek norādīts, vai tā domāta lietošanai telpās vai ārpus tām (angļu valodā apzīmē exterior – ārdarbiem, interior – iekšdarbiem). Fasāžu krāsošanai vairāk izmanto neorganiskos pigmentus, kas nodrošina, lai krāsa nemainītu savu toni, iekštelpu krāsošanai — arī organiskos, bet tad iespējams, ka krāsa ar laiku tomēr izbalē. Tāpat ārdarbiem domātajām krāsām tiek lietotas dažādas piedevas, piemēram, koka krāsām lineļļa, kas krāsu padara elastīgāku – tā it kā staigā līdzi kokam, tam plešoties vai saraujoties. Metāla virsmu krāsām savukārt pievienoti dažādi pretkorozijas pigmenti.

 

 


Iekšdarbiem paredzētās krāsas piemērotas dzīvojamām telpām, kur ir normāls mitruma un temperatūras režīms. Atšķirībā no ārdarbu krāsām, iekšdarbiem domātajām krāsām nav pietiekami stipra krāsas plēvīte, lai būtu noturīga pret atmosfēras iedarbību. Speciālisti pieļauj, ka iekštelpās var izmantot ārdarbiem paredzētas krāsas, taču nekādā gadījumā neiesaka ārdarbos izmantot iekštelpām paredzētās krāsas.

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.