Piecas visbiežākās un dārgākās dizaina kļūdas
Vēl joprojām daļa cilvēku savos mājokļos pieļauj dārgas dizaina kļūdas, kas ilgtermiņā var sadārdzināt remontu vai mēbeļu nomaiņu. Virtuves.lv eksperts dalās ar biežāk sastopamajām kļūdām un sniedz praktiskus padomus, kā no tām izvairīties.
Nepareizs mēbeļu un ierīču izvietojums
“Viss izskatās labi līdz brīdim, kad sākam dzīvot telpā un saprotam, ka plīts atrodas pārāk tālu no izlietnes vai ledusskapis bloķē atvilktņu atvēršanu,” skaidro eksperts. Viņš norāda, ka šādas kļūdas rodas, ja dizains tiek veidots bez izpratnes. Piemēram, var vadīties pēc darba trijstūra principa – optimāls attālums starp trim galvenajiem punktiem virtuvē: plīti, izlietni un ledusskapi.
Padomi
- Jāplāno mēbeļu izvietojums tā, lai darba trijstūra kopējais garums būtu ap 4–7 metriem. Tas nodrošina ērtu kustību un samazina liekus soļus.
- Starp galvenajām zonām jābūt vismaz 120 cm, lai būtu vieta brīvai kustībai un atvērtiem skapīšiem.
- Ja telpa ir maza, labāk izvēlēties iebūvējamās ierīces – tās palīdz saglabāt telpas praktiskumu, organizētību un kārtību, neietekmējot dizainu.
“Cilvēki bieži izvēlas lielāku ledusskapi vai plīti, nekā vajadzētu. Bet svarīgāks ir līdzsvars. Mazāk reizēm nozīmē vairāk – vairāk vietas, ērtības un skaistuma,” uzsver eksperts.
Nepareiza apgaismojuma plānošana
Apgaismojums ir viens no biežāk nenovērtētajiem elementiem, bet tas būtiski ietekmē gan komfortu, gan drošību. Nepareiza gaisma var sabojāt pat visdārgāko dizainu. “Daļa cilvēku ierīko tikai vienu griestu lampu, domājot, ka tā apgaismos visu telpu. Rezultātā uz darba virsmas veidojas ēna un virtuve kļūst mazāk praktiska,” stāsta speciālists.
Padomi
- Jāieplāno apgaismojums jau dizaina sākumposmā, kad kontaktligzdas jau ir izbūvētas.
- Vēlams apvienot trīs līmeņu gaismu: vispārējo (centrālā lampa), uzdevuma (darba zonas) un akcenta (plaukti, nišas, vitrīnas).
- Izmanto LED sliedes vai gaismas paneļus zem skapīšiem. Tie nodrošina vienmērīgu apgaismojumu bez ēnu veidošanas.
- Ja iespējams, jāizvēlas regulējums spilgtums, lai vakaros gaisma būtu maigāka un radītu mājīgu atmosfēru.
Nepietiekamas uzglabāšanas iespējas
“Bieži tiek izvēlēti atvērta tipa plaukti vai nelieli skapīši ar tradicionāliem plauktiem, tomēr praksē nereti atklājas, ka tajos pietrūkst vietas katliem, traukiem un pārtikas produktiem. Tāpat rodas grūtības uzturēt kārtību – trauki nav viegli pārskatāmi, un piekļuve tiem ir neērta,” uzsver eksperts.
Padomi
- Labāk ieplānot uzglabāšanas sistēmas, ņemot vērā ikdienas paradumus – cik bieži gatavo, cik daudz trauku un produktu glabā.
- Vēlams izmantot skapjus līdz griestiem – tas vizuāli paplašina telpu un sniedz papildus vietu.
- Jāizvēlas atvilktnes ar pilnu izvilkumu, lai varētu ērti piekļūt arī dziļākajām zonām. Populāra izvēle ir izvelkamās grozu sistēmas, kuras iespējams iebūvēt arī virtuves stūros, kas citādi bieži paliek neizmantoti. Tādējādi tiek efektīvi izmantots ikviens virtuves centimetrs.
- Jāapsver modulāras sistēmas – tās var pielāgot un papildināt nākotnē.
Nepareiza materiālu izvēle
“Nereti cilvēki izvēlas materiālus tikai pēc izskata vai cenas, bet nepadomā par to, cik intensīvi virtuve tiks lietota. Tas ir viens no dārgākajiem dizaina misēkļiem, jo nepiemērots materiāls var zaudēt kvalitāti jau dažu gadu laikā,” skaidro speciālists.
Padomi
- Vēlams izvērtēt lietošanas intensitāti: ja virtuve tiek lietota katru dienu, izvēlies izturīgus un viegli kopjamus materiāls: augstas kvalitātes kompozītmateriālus (piemēram, Technistone, Dekton virsmas), kvarcu, granītu vai mitrumizturīgu HPL laminātu.
- Jāpadomā, kurā zonā izmantot dārgākos materiālus: nav jēgas tērēt budžetu visā virtuvē vienādi. Labāk ieguldīt vairāk darba zonās, kur ir lielāka saskare ar karstumu un mitrumu, bet mazāk noslogotās vietās var izmantot ekonomiskākus risinājumus.
- Jāsalīdzina kopšanas prasības: dabīgais koks izskatās lieliski, taču prasa regulāru apstrādi un saudzīgu tīrīšanu. Kvarca un keramikas virsmas ir bezporainas un neuzsūc šķidrumus vai traipus, nodrošinot vieglu ikdienas kopšanu. Toties lamināts var būt ekonomisks, bet neizturēs ilgstošu mitrumu vai karstuma iedarbību.
Autors: Freepik.com
Nepareiza budžeta plānošana
“Bieži redzam, ka cilvēki iegulda lielāko daļu budžeta redzamajās lietās, kā fasādēs vai tehnikā, bet aizmirst par pamata lietām, kas nodrošina virtuves ilgmūžību: elektroinstalāciju, ventilāciju un santehniku,” stāsta eksperts. Viņš uzsver, ka dizaina kļūdas bieži nerodas sliktas gaumes dēļ, bet gan tāpēc, ka sākotnēji netiek pareizi sadalīts budžets. “Ja neparedz rezervi neplānotiem izdevumiem, katrs neliela problēma var kļūt par dārgu pārpratumu.”
Padomi
- Vislabāk sadalīt budžetu pa kategorijām: aptuveni 40% paredzēt mēbelēm un darba virsmām, 30% – tehnikai un elektroinstalācijai, 20% – materiāliem un apdarei, bet vismaz 10% atstāt neparedzētiem izdevumiem. Šāda proporcija palīdz saglabāt kontroli un izvairīties no pārsteigumiem projekta vidū.
- Vēlams veidot budžeta rezervi vismaz 10–15%: šis ir zelta likums. Pat rūpīgi plānotā projektā vienmēr parādās papildu izmaksas, piemēram, neplānota santehnikas pārvietošana vai elektroinstalācijas nomaiņa.
- Prioritizēt praktiskumu: “Daudz svarīgāk ir ieguldīt kvalitatīvā ventilācijas sistēmā nekā dārgās fasādēs. Dizainu vienmēr var atsvaidzināt ar krāsu vai rokturu nomaiņu, bet komunikācijas kļūdas maksā visdārgāk,” uzsver eksperts.
- Jāizvērtē kopējās dzīves cikla izmaksas: lēts risinājums sākumā var nozīmēt lielākas izmaksas pēc pāris gadiem. Kvalitatīvs aprīkojums un materiāli kalpos ilgāk un ilgtermiņā viennozīmīgi atmaksāsies.
“Mēs vienmēr iesakām klientiem domāt par virtuvi vismaz 10 gadu perspektīvā – kā mainīsies vajadzības, cik bieži tiks lietota, kas to izmantos,” uzsver speciālists.
Dizaina kļūdas var būt dārgas, bet tās ir viegli novēršamas ar rūpīgu plānošanu, kvalitatīviem materiāliem un eksperta konsultāciju. Plānojot atbildīgi un ievērojot padomus, mājoklis kļūs gan skaists, gan praktisks.

