building.lv skaitļos

Lietotāji online52
Aktīvie uzņēmumi1677
Nozares raksti32876
Virtuālā tūre ar nekustamā īpašuma plānojumu – arhitektiem, dizaineriem, būvniekiem : building.lv - par būvniecību Latvijā

Virtuālā tūre ar nekustamā īpašuma plānojumu – arhitektiem, dizaineriem, būvniekiem

Virtuālā tūre ar nekustamā īpašuma plānojumu – arhitektiem, dizaineriem, būvniekiem

Virtuālās tūres funkcionalitāte nebeidzas tikai ar vizuālu telpu caurstaigāšanas iespēju, tā paver arī dažādas citas skatīšanas opcijas, kas krietni atvieglo darbu ar nekustamajiem īpašumiem – it sevišķi arhitektiemdizaineriemtirdzniecības aģentiem un inženieriem. Šajā rakstā no tehniskā un praktiskā viedokļa skaidrosim, kas ir shematisks grīdas plānojums un 3D telpu modelēšana, kāpēc šīs funkcijas ir noderīgas būvniecības un nekustamo īpašumu nozarē. 

Matterport shematisks grīdas plānojums

Shematiskie stāvu jeb grīdas plāni papildina virtuālo tūri ar īpašu vizuālu skatu. Izmantojot stāvu plānu, klientiem tiek nodrošināts papildu vizuāls izkārtojums, kas shematiski attēlo telpas un atvieglo lēmumu pieņemšanu. Virtuālās tūres papildus skata iespēja ar telpu plānojumu ir dubults ieguvums. Pirmkārt, tāpēc, ka virtuālā tūre ir vizuāli baudāms un viegli uztverams risinājums, otrkārt, telpu shematisks plānojums nodrošina tehnisko palīdzību, lai pārdotu īpašumu vai veiktu būvniecību. Turklāt Matterport stāvu/grīdas plānu var izmantot arī bezsaistē, un tas ir līdz pat 99% precīzs.

Kāpēc šis ir noderīgi? Ļoti vienkārši – vairāku ieguvumu apvienojums. Uzņēmumiem nav jātērē laiks, lai izveidotu bildes pārdošanai, zīmētu telpu plānojumu un veiktu mērījumus. To visu ir iespējams izdarīt ar vienu virtuālo tūri, kas būs gan ekonomiski izdevīgāks, gan mūsdienīgs risinājums.  

Ierastie fotoattēli un standarta plānojumi jau paliek par vēsturi, jo straujā tehnoloģiju attīstība veicina ātru, efektīvu un vienkāršu risinājumu apvienojumu vienā virtuālajā tūrē.

3D telpu modelēšana

Matterport 3D modelis ir telpas trīsdimensiju attēlojums, kas ļauj “staigāt” pa telpu, lai to izjustu tā, it kā tajā atrastos reālajā dzīvē, tomēr ir vairākas skatīšanas opcijas. Viena no tām ir “leļļu mājas skats”, kas piešķir objektam 3D skatu ar iespēju to pagriezt un aplūkot no jebkura skatu punkta. Šis ir lielisks rīks, lai redzētu kopskatu – istabu izvietojumu, istabu attiecību, katru stāvu atsevišķi vai visu objektu kopumā.


Tomēr ir vēl arī papildu funkcija, kas strādā kā ērts darbarīks telpu modeļu veidošanā. 

3D modelēšana ir paredzēta arhitektiem, inženieriem un būvniecības profesionāļiem, kuri vēlas importēt 3D datus programmās (3ds Max, ReCap, Revit vai AutoCAD). 

Piemēram:

  • arhitekti un inženieri var izmantot punktu mākoni (point cloud) (.XYZ), lai iekārtotu telpu pēc viņu dizaina;
  • būvniecības profesionāļi var izmantot virtuālās tūres griestu un stāvu plānu attēlus telpu dokumentācijai.

3D modelēšana darbojas ar 0,1% precizitāti no realitātes. Tas nozīmē, ka pirms būvniecības procesa ir iespējams modelēt un precīzi prognozēt kopējās telpu iekārtošanas izmaksas, zīmējot dizainu programmatūrā. Rezultātā leļļu mājas skats tiek pārvērsts universālā 3D AutoCAD formātā, kurā ir iespējams virtuāli izvietot mēbeles jeb modelēt interjeru

BIM un E57 faili telpu modelēšanai

BIM fails nodrošina precīzu 3D, kas ir uzbūvēts jebkurai telpai. Arhitekti, dizaineri un būvinženieri var atspoguļot jebkuras ēkas pašreizējo stāvokli, izmantojot BIM ātrāk, vienkāršāk un izmaksu ziņā efektīvāk nekā iepriekš. Līdzās BIM failam tiek piedāvāts arī Revit darbplūsmas automatizācijas spraudnis, kas tieši integrējas ar Autodesk® Revit.


E57 fails satur augsta blīvuma punktu mākoni visām skenēšanas vietām telpā. Tajā ir punktu mākonis, panorāmas attēli un metadati no katras skenēšanas vietas. Faila formāts .E57 ir kompakts punktu mākoņa formāts, kas noteikts ASTM E2807 standartā. Šo formātu plaši izmanto lielākā daļa 3D dizaina lietojumprogrammu, tāpēc varat izmantot savu digitālo dvīni plašā lietojumprogrammu klāstā, tostarp, bet ne tikai:

  • Autodesk Recap Pro
  • Leica Register 360
  • Leica Cyclone
  • Faro Scene
  • Autodesk Revit
  • Autodesk Navisworks
  • Autodesk
  • AutoCAD
  • Trimble Sketchup
  • Trimble Business Center
  • TopCon Magnet
  • Cintoo Cloud

Objektu mērīšanas funkcija

Papildus jau iepriekš aprakstītajām funkcijām virtuālajā tūrē ir integrēts arī īpašs mērīšanas rīks, kas virtuālās tūres parāda vēl funkcionālākas. Mērīšanas rīks ļauj lietotājiem izmērīt tajā esošo vietu un objektus. Šāda funkcija ir noderīga dažādu nekustamo īpašumu darbību atvieglošanai, piemēram, ja jums pieder dzīvoklis, kuru esat nolēmis izīrēt un būs izstrādāta virtuālā tūre, potenciālie īpašuma nomātāji jau attālināti varēs pārliecināties, vai viņu mēbeles iederas telpā.

Viena virtuālā tūre risina vairākas problēmas

Visbeidzot varam secināt, ka virtuālā tūre nav tikai veids, kā klientiem vizuāli ļaut izbaudīt telpas. Viena virtuālā tūre var būt ar vairākām papildu funkcijām, kas ir noderīgas īpašumu tirdzniecībāarhitektūrādizainēšanā un būvniecībā

Telpu dokumentācijas un plānojumu izstrāde prasa daudz līdzekļu. Salīdzinot finansiālo ieguldījumus, multifunkcionāla virtuālā tūre ar vairākām skatu funkcijām izmaksās mazāk nekā katra vizuālā attēlojuma un telpu plānu izstrādāšana atsevišķi. 

Ja jums radušies kādi jautājumi vai arī vēlaties saņemt individuāli izstrādātu piedāvājumu, sazinieties ar mums – 3D360! Labprāt skaidrosim un izstrādāsim efektīvāko risinājumu tieši jūsu uzņēmuma specifikai. Aicinām apskatīt mūsu realizētos projektus, lai veidotu priekšstatu par to, kādas priekšrocības sniedz virtuālās tūres risinājums: https://3d360.lv/projekti/.

 

Kontakti: 

SIA “3D360”

info@3d360.lv
+371 25360 360

3D360 virtuālās tūres

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.