UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Vēlos uzzzināt :
Building.Lv Forums
Re: Hallo,mājas gariņ!
Autors:
aaaa
(---.lattelenet.lv)
Datums: 03/11/2010 12:38
Man ir garas jumta pārkares un tagad es to nožēloju, celtu vēlreiz, tādas netaisītu, jo LV klimatā no saules nav jābēg, tieši otrādi - tā maksimāli jāķer iekštelpās. Vasarā nekādus kondicionierus neizmantojam, ir izgudrotas pavisam vienkāršas lietas kā žalūzijas, kas man ir starp stikliem, līdz ar to nenoput un netraucē. Vasaras vidū, kad te bija tas karstais, no rīta aiztaisījām visus logus ciet un lieta darīta, lai gan, ja ārā 2 nedēļas no vietas ir virs 30 grādiem - pilnīgi vienalga ir logi, nav logi, iekštelpās būs neciešami karsts.
Autors:
Vienstāvs
(---.lmt.lv)
Datums: 03/11/2010 12:50
Arī man pārkares iznāca lielākas kā biju iecerējis (neņēmu vērā jumta materiāla pārkari pār pēdējo latu). Līdzšinējās vasaras bija OK, bet pēdējā karstajā vienalga sāka uzsilt virs 27°C (naktī vēdinot var nodzīt ↓3°). Bez saules norobežošanas ir kautkāda nozīme debesu redzamībai, es pat sāku aizdomāties, kā varētu būt cēlies teiciens "aizbrauc jumts"...
Autors:
būvinženieris Ivars Brinkmanis
(80.232.161.---)
Datums: 03/11/2010 12:54
Piemēram es vasarā darīju tā. Man ūdens aka no grodiem ir zem ēkas, tajā vasarā temperatūra bija 8..10 grādi. Es izmantoju divus ventilātorus ~300m3 stundā. Pa vienu ventilātoru no telpas dzinu gaisu pagrabā un ar otru no akas apakšas dzinu telpās. Tādejādi, kad ārpusē aiz loga bija 30 grādi vismaz vienā telpā ieguvu 19..20 grādus, citās pie 24..25 grādiem. Logus dienā turēju ciet, bet naktī caurvēdināju telpas, tad izslēdzu ventilātorus.
Pagrabu gan neizmantoju saknēm, bet kā darba telpas un pirti.
Pagrabu gan neizmantoju saknēm, bet kā darba telpas un pirti.
Autors:
ints45
(81.198.206.---)
Datums: 03/11/2010 21:46
turpinot Ivara iesākto par mājas dzesēšanu. Piemēram, ja uztaisītu šādu "kolhoza" kondicionieri:
Ņemam nolietotu, bet necauru auto dzesēšanas sistēmas lielo radiatoru, bet tādu kuram dzesēšanas ventilatori ir ar elektromotoru(iem). Pieslēdzam pie aukstā ūdensvada pienākošo galu un pie izejošā šļauku, kura beidzas dārza zālājā. Piedarbinam elektromotorus un palaižam sistēmā auksto ūdeni. Noregulējam plūsmas ātrumu tā lai izejošais ūdens ir ar nedaudz zemāku t par istabā esošo gaisa t. Protams, ka uz radiatora veidosies kondensāts, kas ir pat ļoti OK, jo samazinās telpas gaisa mitrumu. Cita lieta ir kā šo kondensātu savākt. Kādi vēl varētu būt iemesli, lai šo neizmēģinātu? Izgatavošanas un ekspluatācijas izmaksas ir minimālas, akas ūdens par velti!
Ņemam nolietotu, bet necauru auto dzesēšanas sistēmas lielo radiatoru, bet tādu kuram dzesēšanas ventilatori ir ar elektromotoru(iem). Pieslēdzam pie aukstā ūdensvada pienākošo galu un pie izejošā šļauku, kura beidzas dārza zālājā. Piedarbinam elektromotorus un palaižam sistēmā auksto ūdeni. Noregulējam plūsmas ātrumu tā lai izejošais ūdens ir ar nedaudz zemāku t par istabā esošo gaisa t. Protams, ka uz radiatora veidosies kondensāts, kas ir pat ļoti OK, jo samazinās telpas gaisa mitrumu. Cita lieta ir kā šo kondensātu savākt. Kādi vēl varētu būt iemesli, lai šo neizmēģinātu? Izgatavošanas un ekspluatācijas izmaksas ir minimālas, akas ūdens par velti!
Autors:
aaaa
(---.lattelenet.lv)
Datums: 04/11/2010 09:01
Pirmie gaisa kondicionieru pasaulē esot ražoti štatos. Apmēram 3m augsta un pāris metrus plata bieza brezenta drēbe nostiprināta uz koka rāmja. Lupatai no augšas lēnām tiek padots ūdens tā, lai lupata ir visu laiku slapja. Pie lupatas ir nolikts liels ventilators, kas pūš gaisu. Te gan dzesēšana notiek nevis uz ūdens temperatūras rēķina, bet gan uz iztvaikošanas siltuma rēķina.
Padlaiku vilcienu pavadoņi visi zināja, ka, ja gribi atdzesēt dzēriena pudeli karstā laikā - tā jāieliek slapjā lupata maisiņā un jāizkar pa braucoša vilciena logu. Pie 100 kmh esot varēts atdzesēt līdz apmēram 5-10 grādiem, pat ja laukā bijis ap 30-40.
Labākais dzesētājs, protams, ir siltumsūkņa zemes kontūrs - tad pa grīdas caurulītēm var palaist aukstu šķidrumu, kas nāk no zemes. Cik saprotu, ne visiem siltumsūkņiem gan šāda funkcija ir pieejama.
Padlaiku vilcienu pavadoņi visi zināja, ka, ja gribi atdzesēt dzēriena pudeli karstā laikā - tā jāieliek slapjā lupata maisiņā un jāizkar pa braucoša vilciena logu. Pie 100 kmh esot varēts atdzesēt līdz apmēram 5-10 grādiem, pat ja laukā bijis ap 30-40.
Labākais dzesētājs, protams, ir siltumsūkņa zemes kontūrs - tad pa grīdas caurulītēm var palaist aukstu šķidrumu, kas nāk no zemes. Cik saprotu, ne visiem siltumsūkņiem gan šāda funkcija ir pieejama.
Autors:
(80.232.161.---)
Datums: 04/11/2010 09:35
Tātad par ēkām, ko veidot ar konstrtukciju, ko radīt ar inženiertehniskām metodēm.
Tātad, lai mūsu klimatiskajos apstākļos norobežotu ēku tai vajadzīgs jumts ar caurvēdināmiem bēniņiem un lielām pārkarēm bez lietus ūdens teknēm. Pārkarēm, lai pavasarī un rudenī nodrošinātu sauli jumta segumu var aizstāt ar caurspīdīgu polikarbonāta plātni. Vasarā to var noēnot no apakšas pārkarei piestiprinot audumu.
Koka lapotnes izmantošana lietderīga DR ēkas pusē, bet tai jāmet ēna uz jumta, bet ne uz logiem.
Karstā vasarā vēso gaisu var mēģināt iegūt vienkāršā siltummainī, akā?
Ziemā papildus gaismu telpās, mums dienas ilgums 6..7 stundas, varētu mēģināt iegūt ar slēģiem, kas ir izmantojami kā nolaižamie tilti. Tātad šo slēģu konstrukcija ir sendviča panelis, kas tumšajā laikā pievelkams pie sienas, bet dienā paneļa iekšpusē ir līmēts ALU-papīrs, kas atstaro gaismu. Slēģis kalpo papildus siltuma taupīšanai.Gaisu telpām varētu ņemt no tās pašas akas, tur gaiss siltāks nekā āragaiss.
Tātad, lai mūsu klimatiskajos apstākļos norobežotu ēku tai vajadzīgs jumts ar caurvēdināmiem bēniņiem un lielām pārkarēm bez lietus ūdens teknēm. Pārkarēm, lai pavasarī un rudenī nodrošinātu sauli jumta segumu var aizstāt ar caurspīdīgu polikarbonāta plātni. Vasarā to var noēnot no apakšas pārkarei piestiprinot audumu.
Koka lapotnes izmantošana lietderīga DR ēkas pusē, bet tai jāmet ēna uz jumta, bet ne uz logiem.
Karstā vasarā vēso gaisu var mēģināt iegūt vienkāršā siltummainī, akā?
Ziemā papildus gaismu telpās, mums dienas ilgums 6..7 stundas, varētu mēģināt iegūt ar slēģiem, kas ir izmantojami kā nolaižamie tilti. Tātad šo slēģu konstrukcija ir sendviča panelis, kas tumšajā laikā pievelkams pie sienas, bet dienā paneļa iekšpusē ir līmēts ALU-papīrs, kas atstaro gaismu. Slēģis kalpo papildus siltuma taupīšanai.Gaisu telpām varētu ņemt no tās pašas akas, tur gaiss siltāks nekā āragaiss.
Autors:
aaaa
(---.lattelenet.lv)
Datums: 04/11/2010 10:20
Nevajag izgudrot divriteni. Teknes apdzīvojamai mājai vajag, es domāju, tas nav pat apspriešanas vērts jautājums. Bez teknēm tāda nesakopta bomz'māja vien sanāk. Pārkares manuprāt nevajag (nu saprāta robežās), to es noskatījos Zviedrijā, risinājums elementārs - praktiski 99% privātmāju pie visiem logiem ir piestiprināts tāds kā nolaižams saules sargs, visbiežāk no auduma - brezenta. Krāsas - kādas nu kuram patīk. Vasarā to nolaiž, lai telpās ir gaišs (ja lieto slēģus vai žalūzijas, telpās tomēr ir patumšs), bet nespīd tiešā saule. Ideja apmērām šāda, bet šis nav tas smukākais eksemplārs:
[www.umeaglas.se]
[www.umeaglas.se]
Autors:
(80.232.161.---)
Datums: 04/11/2010 10:28
Atkārtošana ir zinību māte. Mani vienmēr ir interesējis jautājums kapēc?..."Bez teknēm tāda nesakopta bomz'māja vien sanāk"...kapēc tad teknes ir tās, kas rada mājas tēlu? Teknes ir jātīra no lapām un gružiem, teknes ledus iedarbes dēļ tie lauztas.
Es piemēram apkārt redzu ļoti sliktus būvniecības piemērus bez jumta pārkarēm vai nopietniem nosegiem. Parasti sākas augšējo piedurvietu sabrukums un krāsu atlupšana. Varbūt tā ir tikai tur, kur es dzīvoju.
Es piemēram apkārt redzu ļoti sliktus būvniecības piemērus bez jumta pārkarēm vai nopietniem nosegiem. Parasti sākas augšējo piedurvietu sabrukums un krāsu atlupšana. Varbūt tā ir tikai tur, kur es dzīvoju.
Autors:
Vienstāvs
(---.lmt.lv)
Datums: 04/11/2010 10:33
Tādu širmja sargu pilna Vācija un pat Rīgā vēl nesen atliekas no tādiem varēja redzēt piemēram blakus viesnīcai Latvija kur bija Lattelekom veikals. Es gan tādus atzītu tikai daudzstāvu mājām.
Autors:
slēpnis
(95.68.76.---)
Datums: 04/11/2010 22:00
Es vasarā izmēģināju tādu auto radiatora "tautas kondicionieri".
Tikai man uz sitiena bija pieejams radiators no auto kondiškas ne motora dzeses. Motora radiātors droši vien būtu labāks. Jaudīgāks, ar lielāku caurplūdi gan ūdenim gan gaisam. Principā lieta darbojas!
Re kur paris bildes no testa.
[foto.inbox.lv]
Planoju tādu lietu likt bēniņos kad instalēšu visas ventilācijas padarīšanas. Tad lai atdzesētu gaisu var padot uz visu māju. Domājams vajadzētu kādus 2 vai pat 3 auto radiatorusu vienu aiz otra virknē slēgtus. Tas, lai efektīvāk atdzesētu gaisu līdz tiem ūdens 8-9 grādiem. Labi, tik varbūt neizdosies, bet līdz kadiem 12 vajadzētu. Tad pa gaisa vadiem kaut kas jau uzsils un beigās būs tas, kas vajadzīgs. Auksto ūdeni padod uz to, kas pēdējais gaisa plūsmas ceļā. Ūdeni no visas tās pariktes izmantot dārza laistīšanai. Tas ir labi arī dārzam ka laista ar nedaudz pasildītu ūdeni.
KOndensāts izdalās nežēlīgi. Bet bēniņos tā nebūtu liela problēma apakšā uzlikt pannu ar trubeli gar pakšiem ārā.
Tikai man uz sitiena bija pieejams radiators no auto kondiškas ne motora dzeses. Motora radiātors droši vien būtu labāks. Jaudīgāks, ar lielāku caurplūdi gan ūdenim gan gaisam. Principā lieta darbojas!
Re kur paris bildes no testa.
[foto.inbox.lv]
Planoju tādu lietu likt bēniņos kad instalēšu visas ventilācijas padarīšanas. Tad lai atdzesētu gaisu var padot uz visu māju. Domājams vajadzētu kādus 2 vai pat 3 auto radiatorusu vienu aiz otra virknē slēgtus. Tas, lai efektīvāk atdzesētu gaisu līdz tiem ūdens 8-9 grādiem. Labi, tik varbūt neizdosies, bet līdz kadiem 12 vajadzētu. Tad pa gaisa vadiem kaut kas jau uzsils un beigās būs tas, kas vajadzīgs. Auksto ūdeni padod uz to, kas pēdējais gaisa plūsmas ceļā. Ūdeni no visas tās pariktes izmantot dārza laistīšanai. Tas ir labi arī dārzam ka laista ar nedaudz pasildītu ūdeni.
KOndensāts izdalās nežēlīgi. Bet bēniņos tā nebūtu liela problēma apakšā uzlikt pannu ar trubeli gar pakšiem ārā.