UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Vēlos uzzzināt :
Building.Lv Forums
Re: Līmētas/OSB/koka SIJAS
Autors:
Vienstāvs
(---.lmt.lv)
Datums: 21/02/2008 10:16
Dongu minoritātes apdzīvotajos apgabalos Ķīnā visu cītīgi būvē no koka:
[www.travelswithsheila.com]
neskatoties uz to, ka dēļ siltā un mitrā klimata pat ideāli atstrādātie ventilācijas principi neļaujot kokmateriālam nokalpot ilgāk par 35 gadiem!
neskatoties uz to, ka dēļ siltā un mitrā klimata pat ideāli atstrādātie ventilācijas principi neļaujot kokmateriālam nokalpot ilgāk par 35 gadiem!
Autors:
aaaa
(---.ltnet.lv)
Datums: 21/02/2008 12:17
Cilvēki, nevajag izsamist - līmei ar lietu un ūdeni nav nekā kopīga. Starp citu - batiskafs, kas nolaidās 11km dzelmē bija nevis saskrūvēts, bet gan salīmēts vidū ar epoksīdsveķiem. Ir ļoti daudz līmju, kas ir principā polimēri un no ūdens nebaidās kā tāda pat pēc 100gadu gulēšanas ūdenī (stiklašķiedras laivas taisa no epoksīdsveķiem). Visas poliuretāna un epoksīdu bāzes līmes. Izskatās, ka pie mums visi domā, ka koku līmē ekskluzīvi ar kaulu līmi - očņiķes - viss attīstās un iet uz priekšu. Ja kādam ir bijusi pieredze galdniecībā, tas uzreiz apliecinās, ka plēšot līmētu koku tas plīst visur, tikai ne pa līmējuma vietu.
Un vēlreiz - finieri lūdzu nesalīdzināt ne ar ko, tas nav nopietns materiāls un kā tāds nav paredzēts ārdarbiem - itkā mitrumizturīgais ir tikai piesūcināts, līme tāpat tur ir švaka. Fiška ar slēpēm - tās īstās un labās līmes maksā bargu naudu, ar tādām jau finierus nelīmē. Un visā šajā līmēto konstrukciju epopejā patiesība ir tāda, ka vājākais elements tik un tā būs pats koks un atmosfēras iedarbībā pat labākais masīvkoka ozola brusas gabals stāvot saulē un lietū bez apstrādes būs beigts dažos gados. Bet lieces un visu citu slodžu izturības ziņā līmētās koka konstrukcijas ir par kārtu izturīgākas par masīvkoka analogiem. Paņemam tās pašas slēpes, izgatavojam no viena koka un pamēģinas palocīt :) Vienkārši privātmāju būvniecībā var iztikt ar masīvkoka brusām un dēļiem, jo garumi ir nelieli un līmēto konstrukciju lietošana būtu pamatīga naudas izšķiešana.
Un vēlreiz - finieri lūdzu nesalīdzināt ne ar ko, tas nav nopietns materiāls un kā tāds nav paredzēts ārdarbiem - itkā mitrumizturīgais ir tikai piesūcināts, līme tāpat tur ir švaka. Fiška ar slēpēm - tās īstās un labās līmes maksā bargu naudu, ar tādām jau finierus nelīmē. Un visā šajā līmēto konstrukciju epopejā patiesība ir tāda, ka vājākais elements tik un tā būs pats koks un atmosfēras iedarbībā pat labākais masīvkoka ozola brusas gabals stāvot saulē un lietū bez apstrādes būs beigts dažos gados. Bet lieces un visu citu slodžu izturības ziņā līmētās koka konstrukcijas ir par kārtu izturīgākas par masīvkoka analogiem. Paņemam tās pašas slēpes, izgatavojam no viena koka un pamēģinas palocīt :) Vienkārši privātmāju būvniecībā var iztikt ar masīvkoka brusām un dēļiem, jo garumi ir nelieli un līmēto konstrukciju lietošana būtu pamatīga naudas izšķiešana.
Autors:
aaaa
(---.ltnet.lv)
Datums: 21/02/2008 12:23
Vienstāvim par logiem - Zviedrijā un Somijā ļoti izplatīti ir koka logi. Un ne jau tādēļ, ka viņi nevarētu atļauties koka gabalus garākus par 20 cm tie tiek līmēti tieši no tādiem maziem gabaliņiem - pat dārgākie un ekskluzīvākie. Tas ir tikai un vienīgi tādēļ, lai varētu nodrošināt to, ka koks nevērpjas, neliecas utt. Un nedomāju, ka viņi taisītu sliktus logus, kas ir redzējis dzīvē modernus Zviedru un Somu koka logus, uzreiz sapratīs. Pie mums pat kaut ko līdzīgu nevar pat ar naudas maisu skraidot apkārt nopirkt.
Un ja kas, tad klasiskos koka logus gatavoja tikai un vienīgi no kodolkoksnes, un ar kūtsugšā stāvējušiem sausiem dēļiem te nav nekāda sakara.
Un ja kas, tad klasiskos koka logus gatavoja tikai un vienīgi no kodolkoksnes, un ar kūtsugšā stāvējušiem sausiem dēļiem te nav nekāda sakara.
Autors:
Didzisp
(78.84.155.---)
Datums: 21/02/2008 13:22
Lasot te līmētā koka aizstāvjus, rodas iespaids, ka māju vispār nevar uzcelt bez līmētā koka. Apskatieties tak vecās pilis. Nu nav tur neviens logs sagriezies un visas durvis virinās. Brīvdabas muzejā var redzēt sijas, kurās nav nevienas plaas un var tikai pabrīnīties, kā tas koks ir žāvēts. Tai pat laikā, Lido kompleksā visi baļķi pāršķēlušies līdz pusei. Problēma jau ir tajā apstāklī, ka koks ir "dzīvs" materiāls un to sagatavojot jāņem vērā kaut vai tās pašas mēnes fāzes. Kurš tad uz tām fāzem skatas. Ražotāji tikai zģē un ēvelē, bet māju cēlāji tik iebūvē nelaikā cirstus kokus. Strādājot ar nelaikā cirstu un nepareizi žāvētu koku, vienīgā iespēja ir to sazāģēt līstiņās un pēc tam salīmēt atkal kopā. Tā ir elementāra matemātika. Koks jau nav zaudējis vēlēšanos sagriezties, vienkārši katra līstiņa griežas uz savu pusi bet vidējais koks paliek taisns. Ražotāji tik apgalvo, ka līmēti koki ir labāki un klienti tam tic. Tā jau var pārdot visus atgriezumus. Salīmē tik kopā un un stāsti, ka baigi kruta. Man vienkārši pārsteidz, kā cilvēkiem var patikt no gabaliņiem salīmētas durvju kleides, vai grīdlīstes. Ieejot tādā mājā man liekas, ka saimnieks ir tik nabadzīgs, ka bav varējis atļauties nopirkt kārtīgu koku un tāpēc iegādājies kosnes atgriezumus.
Autors:
būvinženieris Ivars Brinkmanis
(80.232.161.---)
Datums: 22/02/2008 08:59
..Ieejot tādā mājā man liekas, ka saimnieks ir tik nabadzīgs, ka bav varējis atļauties nopirkt kārtīgu koku un tāpēc iegādājies kosnes atgriezumus.
Te mēs nonākam pie ēkas kā pie mākslinieciska izstrādājuma, kur katram elementam - ķieģeļu mūrim, koka galdniecības elementiem jābūt autentiskiem nevis butaforiskiem. Jo to pašu OSB siju jau var aplīmēt ar sarkankoka finieri.
Arī riģipsis ir "nabadzības" izpausme, bet lietojam taču.
Tas manuprāt projektēšanā ir viens no pamatakmeņiem...cik daudz mēs ceļot ēku vēlamies izjust materiāla dabiskumu un kur mēs pieļaujam butaforiju, tās labākajā izpratnē.
Te mēs nonākam pie ēkas kā pie mākslinieciska izstrādājuma, kur katram elementam - ķieģeļu mūrim, koka galdniecības elementiem jābūt autentiskiem nevis butaforiskiem. Jo to pašu OSB siju jau var aplīmēt ar sarkankoka finieri.
Arī riģipsis ir "nabadzības" izpausme, bet lietojam taču.
Tas manuprāt projektēšanā ir viens no pamatakmeņiem...cik daudz mēs ceļot ēku vēlamies izjust materiāla dabiskumu un kur mēs pieļaujam butaforiju, tās labākajā izpratnē.
Autors:
Vienstāvs
(---.lmt.lv)
Datums: 22/02/2008 09:32
Kompozīta sija vienmēr būs jāmaskē atšķirībā no vesela koka.
Neesmu gan ne architekts, ne būvkonstruktors, tomēr līdzšinējā pašbūvēšanās etapā izvēloties konstrukciju materiālus bez citiem kritērijiem esmu centies arī, ja iespējams, izvairīties no liekiem apdares darbiem (kuri gan man itin labi padodas) un līdz ar to arī re(ri/Rī)ģipsis ir palicis malā, kaut savulaik īrētos vonos esmu to pielietojis.
Neesmu gan ne architekts, ne būvkonstruktors, tomēr līdzšinējā pašbūvēšanās etapā izvēloties konstrukciju materiālus bez citiem kritērijiem esmu centies arī, ja iespējams, izvairīties no liekiem apdares darbiem (kuri gan man itin labi padodas) un līdz ar to arī re(ri/Rī)ģipsis ir palicis malā, kaut savulaik īrētos vonos esmu to pielietojis.
Autors:
spk
(131.207.242.---)
Datums: 22/02/2008 12:24
Didzisp, snobisms nedod miera? "Dabiskuma" kults? Vispār jau kautko vērtēt (it sevišķi turību) pēc eksponētajiem (vai apslēptajiem) materiāliem ir, maigi izsakoties, muļķīgi.
Autors:
aaaa
(---.ltnet.lv)
Datums: 22/02/2008 14:30
Man mājās šobrīd ir visur saliktas masīvkoka gridaslistes, bet otrreiz, pat ja man tās dotu par velti, es sev tādas neliktu. Pirktas tās ir no dārgā gala, bet nu pēc 15 gadu lietošanas īsti taisna nav neviena un redzamas šķirbas starp sienu un grīdaslīsti, jo tomēr tik plānu un garu līstīti uztaisīt tā, lai tā nemestos nu nav iespējams. Es tikai par līmētām, jo man tās līkās grīdaslīstes nu nemaz neatgādina kaut kādu "biezo" māju :)
Ja kas, pašam arī 95% mēbeļu ir no masīvkoka (agrāk bija tāds iekāriens), bet tagad arī tās es otrreiz nepirktu, bet nu mēbeles ir speciāls gadījums, tās neviena nopietna galdniecība netaisa no masīvkoka. Pat smalkās itāļu mēbeles, ar kurām ir apmēbelēts Kremlis, ir tomēr no līmēta koka. Un te nu lētums galīgi nav no svara.
Ja kas, pašam arī 95% mēbeļu ir no masīvkoka (agrāk bija tāds iekāriens), bet tagad arī tās es otrreiz nepirktu, bet nu mēbeles ir speciāls gadījums, tās neviena nopietna galdniecība netaisa no masīvkoka. Pat smalkās itāļu mēbeles, ar kurām ir apmēbelēts Kremlis, ir tomēr no līmēta koka. Un te nu lētums galīgi nav no svara.
Autors:
Peecis
(159.148.190.---)
Datums: 25/03/2008 16:09
Vot pastāstiet man - masīvkoka aizstāvji... Kur lai es dabūju 20x52x1800cm masīvkoka brusas?
Autors:
Peecis
(159.148.190.---)
Datums: 25/03/2008 16:26
Un vispār - līmētās koka sijās atsevišķie koka elementi ir salīmēti līdzīgi kā ķieģeļi samūrēti sienā. Tātad pamīšus. Tas arī rada to papildus izturību. Līme neatlīmējas! Tā jums nav nekāda PVA līme. Dažubrīd tā arī liekās, ka daži šeit tā arī domā, ka veči paņem divus koka gabalus un ar kaut kādu superlīmi salīmē. Tā nav! Tur ir speciālas iekārtas un notiek reāla ražošana, nevis tikai mums zināmā koka apgraizīšana gaterī. Un arī škērsgriezumi ir lielāki nekā parastajām koka sijām. Parādi man Latvijā kādu priedi vai da jebkuru koku, kuram pēc 12 metriem diametrs ir vēl ir virs 50cm! Latvijā vnk dzīvo nihilisti, kuri netic nekam jaunam... Tāpēc jau arī e-paraksts un visi citi e-projekti mums ir iestiguši. Vaina ir pašos cilvēkos!