UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 3 no 5
Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Sokrāts (136.169.78.---)
Datums: 09/07/2023 13:06

Čau! Nu kāda tur situācija mūsdienās ar vējtveriem? :D Es te pagaidām bez arhitektes pats uz savu galvu mēģinu sadomāt optimālu plānojumu, pašlaik bez maz vai galvenais jautājums, ko nevaru saprast - ko darīt ar vējtveri? Šeit varat aplūkot manas dotā brīža idejas mājas ieejas pusi, kur teorētiski var uztaisīt sienu, lai dabūtu vējtveri vai arī varētu bez šīs sienas iztikt, potenciālā ieeja no ziemeļaustrumu puses. Te bilde: [freeimage.host] Ar punktiem atzīmēju to sienu, kura teorētiski varētu tur nebūt, tad nav vējtvera. Skatos jūtūbi, tur kardināli viedokļi atšķiras par šo jautājumu, kā arī skatos draugu celtās mājas - nevienam nav nekāda vējtvera, visiem ieeja pa taisno istabā vai koridorī. Runa par gāzbetona mājām, kur tipa siltumu tur sienas un grīda, nevis karkasniece ar tikai uzsildīto gaisu. Cik noprotu, tagad galvenais iemesls netaisīt vējtveri ir tāds, ka ir pieejamas labas siltinātas durvis ar siltuma pārrāvumu, bet vēja iepūsto gaisu ātri sasilda sienas.. Vēl citi pat labāk iesaka vienkārši divas durvis ieejā, nevis vējtveri.. Bet ja taisa vējtveri, tad noteikti apsildāmu, lai tur mitrums nekrātos.
Varbūt ir jauni par un pret? Kā jūs darītu, aplūkojot manu plānojuma ideju?

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 09/07/2023 13:22

Plānot tas ir forši un debatēt var stundām un gadiem par šiem plānojumiem, tikai jēga no tā būs maza. Mans viedoklis ir tāds, ka nav jātērē laiks un resursi, lai no jauna izgudrotu velosipēdu - ir jāpašķirsta gatavie tipveida projekti un tāds kas visvairāk patīk, to arī ņemt ciet. Cita lieta mājas kopējais apjoms, dizains un novietojums uz zemes. Kaut kādu unikālu dizainu un plānojumu vajag cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un lai arī mēs esam tendēti domāt, ka tieši mēs esam tie ar īpašajām vajadzībām, realitātē ir tā, ka tā nav. :) Vējtveris mūsdienās ir lieka, ēku sarežģījoša konstrukcija.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Sokrāts (136.169.78.---)
Datums: 09/07/2023 13:35

Runājot par standarta projektu vai savu, cik esmu aptaujājis cilvēkus, nekāda īpaša naudas ekonomija tur nav, ņemot vērā, ka projekts jāpērk, gadījumā, ja tavs projekts ir vienkāršs. Manā gadījumā doma par dīvslīpu jumtu ar parastu taisnstūra kontūru. Te nav daudz variantu kā likt ēku, jo ir noteikts zemes slīpums, tātad tikai vienā pusē, kur augstāk + krustojumā, tātad tuvāk tam, lai ir iespe'ja autiņiem izbraukt. Tāpat tas atbilst koncepcijai par pagalma dienvidu pusi. Šķirstot projektus nekur neredzētu tādu risinājumu kā man - atdalīt master guļamistabu no bērna istabas ar noliktavu + skapju nišu. Tāpat arī kvadrāti iekštelpām 100 m2. Tāpat ūdens un kanalizācijas izvads pa taisno tajā stūrī, kur sazīmēju tehnisko telpu. Vienvārdsakot, nelikās racionāli meklēt tādu, ko nevar atrast, ņemot vērā, ka te nekāds īpašs sadārdzinājums neveidosies uz aprēķiniem.
Ok, tātad viens "pret" vējtveri. :)

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Sokrāts (136.169.78.---)
Datums: 09/07/2023 13:52

Vēl tas, ka man šeit visas dzīvojamā sistabas ir uz ziemeļrietumiem, besī rīta saule un vajadzīgs vēsums gulēšanai, piedevām ļoti svarīga skaņas izolacīja, te visas tehniskās telpas vienā stūrī, atdalītas ar koridori, kā arī viesistaba skatās uz pagalmu. Paņemot standarta projektu būs ar kaut ko no šī jāziedo, beigās trubas jāvelkt aplinkus vai vēl kaut kas un nekāda naudas ekonomija vairs nesanāks.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Aldiss (87.246.149.---)
Datums: 09/07/2023 15:02

Vilnis_Radio rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Plānot tas ir forši un debatēt var stundām un
> gadiem par šiem plānojumiem, tikai jēga no tā būs
> maza. Mans viedoklis ir tāds, ka nav jātērē laiks
> un resursi, lai no jauna izgudrotu velosipēdu - ir
> jāpašķirsta gatavie tipveida projekti un tāds kas
> visvairāk patīk, to arī ņemt ciet. Cita lieta
> mājas kopējais apjoms, dizains un novietojums uz
> zemes. Kaut kādu unikālu dizainu un plānojumu
> vajag cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un lai arī
> mēs esam tendēti domāt, ka tieši mēs esam tie ar
> īpašajām vajadzībām, realitātē ir tā, ka tā nav.
> :) Vējtveris mūsdienās ir lieka, ēku sarežģījoša
> konstrukcija.
Par vējtveri vecu laiku izpildījumā piekrītu, bet, ka tā funkcijas mūsdienās ir liekas, piekritīšu tikai tad, ja dzīvo viens vai labākajā gadījumā ar sievu pensionāri. Ja vairāki bērni, suņi, kaķi, durvis tiek virinātas bieži. Nav forši, ja ārdurvis uzreiz ir uz halli, ziemā uzreiz izrauj visu silto gaisu ārā. Ja vēl tur tuvumā ir vannas istabas durvis un kāds nāk ar slapjiem matiem ārā...., nav patīkami.

Šī iemesla dēļ man tapa apkurināms vējtveris/priekšistaba/ģērbtuve 12m2 platībā, kur tad var gan noģērbties, gan slapjos cimdus pēc pikošanās uz radiatora atstāt, gan arī uz soliņa apsēsties, lai zābakus aizšņorētu.

Vasarā durvis uz vējtveri vaļā, ziemā ciet.
Temperatūru ziemā turu max ap +15 grādiem,tā lai ģērbjoties bērni nesasvīst un nav lielie temperatūras kontrasti.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Jozhix (80.89.72.---)
Datums: 09/07/2023 16:08

Pie 100m2 maajas 12m2 veejtveris ta jau ir veelviena pilnizmeera istaba.
Neesmu maniijis, ka atverot aardurvis momentaa rautu laukaa silto gaisu. Ja minuuti tur valjaa atveertas durvis UN logu, tad tikai paraadaas caurveejsh - izmantojam, kad vajag strauji visu maaju izveedinaat. Tad, protams, arii aukstaa gaisa pluusma ir juutama.
Manupraat, veejtveris ir arhisms no laikiem, kad laukos vajadzeeja vietu, kur dubljainos apavus novilkt / slapjaas dreebes pakarinaat, bet ne jau modernaa privaatmaajaa.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Aldiss (87.246.149.---)
Datums: 09/07/2023 18:45

Jozhix rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Pie 100m2 maajas 12m2 veejtveris ta jau ir
> veelviena pilnizmeera istaba.
> Neesmu maniijis, ka atverot aardurvis momentaa
> rautu laukaa silto gaisu. Ja minuuti tur valjaa
> atveertas durvis UN logu, tad tikai paraadaas
> caurveejsh - izmantojam, kad vajag strauji visu
> maaju izveedinaat. Tad, protams, arii aukstaa
> gaisa pluusma ir juutama.
> Manupraat, veejtveris ir arhisms no laikiem, kad
> laukos vajadzeeja vietu, kur dubljainos apavus
> novilkt / slapjaas dreebes pakarinaat, bet ne jau
> modernaa privaatmaajaa.
Pie 100m2 mājas ātri vien iegribēsies papildus platību..., nu protams tiem, kas dzīvojuši 36m2 dzīvoklī pirmajā mirklī 100m2 liksies kaut kas šausmīgi daudz un 12m2 telpa vispār kosmoss. Manā gadījumā tā ir telpa ar skapjiem, kur pieciem cilvēkiem saģērbties, virsdrēbes un zābakus atstāt. Nu varētu jau, protams, viens otram degunu pie dibena bāzt šaurā koridorā šņorējot zābakus, vai ģērbties kopējā hallē.
Un jā, maniem bērniem mēdz būt ir gan dubļaini zābaki, gan slapjas un sniegotas drēbes.

Vai rauj vai nejauj gaisu āra no lielas koptelpas. Mana pieredze ir, ka rauj un to vislabāk mana tie, kas sēž iekšā. Tam, kas atnāk mājās liekas viss kārtībā.
Trīsgadnieks izejot pagalmā paspēlēties pamanīsies reizes 20 ienākt kaut ko pajautāt, pasūdzēties, cepuri sakārtot vai slapjos cimdus nomainīt.
Nu jā, ir arī kaimiņu bērni, kuri sniegu nedrīkst rokās ņemt un futbolu pļavā arī nedrīkst spēlēt, jo drēbes taču būšot netīras.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Sokrāts (136.169.78.---)
Datums: 09/07/2023 20:27

Njā, interesanti, ka joprojām viedokļi atšķiras kardināli. Varbūt tas tiešām saistīts ar to, pret kuru debesspusi vērsta ieeja vai kāda ir vēju roze. Bet spriežot, piem., pēc manas bildes, cik reāli, piem., uzcelt sākumā bez tās sienas, kas veido vējtveri, bet ja tomēr liekas, ka nav labi, pēc tam vēlāk piebūvēt?!

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: agrais (89.254.148.---)
Datums: 09/07/2023 21:09

Man kaut kādā līdzīga situācija... Katram gadījumam apkures trubas aizvilkt,pagaidām torci no sienas,vēl tālāk nekas nav darīts. Bet izskatās ka arī nevienosu to apkuri klāt. Man tas tiešām vejtveris ne koridors,tāpēc apkure neprasas. Bet katram tā situācija savādāka,tas jau pašam jāsaprot ko gribi un ko vajag. Man no sākuma tur durvis nebija plānotas, pēc pirmā nodzivota gada sapratu ka vajag. Nu vismaz uz nakti... Uzliku rullo žalūzijas,diena vaļā,nakti ciet... Mazi bērni nav.Ir domā iekšpusē tomēr ielikt durvis,ne baigi super puper,bet lai arī dienas laikā būtu ciet. Nu tas vairāk uz ziemu domāts.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Vecpils (92.49.31.---)
Datums: 09/07/2023 21:25

Es būvētu to vējtveri kaut vai tikai tāpēc, ka tad ir iespēja turēt durvis ciet uz dzīvojamo daļu un uztaisīt caurvēju tehniskajā telpā

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Aldiss (87.246.149.---)
Datums: 09/07/2023 22:36

>>Varbūt tas tiešām saistīts ar to, pret kuru debesspusi vērsta ieeja vai kāda ir vēju roze.>>

Man ieeja mājā no sāna, sanāk tīrie rietumi, līdz tuvākajai mājai rietumu pusē metri 50, līdz tā paša kaimiņa tūju rindai-45 m. Dienvidu pusē pagaidām neapbūvēta pļava. Tā kā ir kur vējam ieskrieties.
Pluss man ārdurvis (dārgā gala plastikāts/trīs stikli) ir platas - vērtne 1m. Tik platas durvis nevienam neiesaku. Bērniem vējā tādas pagrūti atvērt un noturēt.
Priekšnamam, ieliku dubulti veramas plastikāta/stikla durvis 80cm+60cm, ko tad arī uzskatu par daudz labāku variantu- ja ļoti vajag, mājā var dabūt iekšā lielgabarīta lietas,bet ikdienā virina tikai vienu 80cm durvju pusi.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: ints45 (213.226.141.---)
Datums: 09/07/2023 23:44

Manai mājai ir klasisks vējtveris (12kv.m.)daļēji izvirzīts uz āru. Ieeja Z pusē. Tajā vienā stūrī atrodas SS. Uzskatu ka vējtverim ir jābūt obligāti. Man tajā, piemēram, ir pilns ar apaviem, kuri pretājā gadījumā mētātos un smirdētu koridorā, kas vairs nebūtu forši. Slapjais suns tur arī var apžūt. Autoram, kurš pats sev projektē māju - es neatbalstu šādu lietu. Tipveida projektus ir projektējuši pieredzējušu arhitektu komandas ar mērķi, ka to atzīs par labu liels pasūtītāju loks. Piestrādāts pie visādām niansēm un detaļām, lai būtu ērti un patīkami dzīvot. Man arī ir tipveida projekts - dzīvoju un ikdienā izbaudu cik viss ērti un patīkami. Padoms no manis - tuvu ieejai ir jābūt iespējai nomazgāt rokas.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: ints45 (213.226.141.---)
Datums: 09/07/2023 23:47

Jā, un apkure man vējtverī arī ir, bet temperatūra tur ir pazemināta.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: jtdesign (83.243.94.---)
Datums: 10/07/2023 09:05

2014.gada postus nepārlasīju.

Manās dzimtajās mājās (celta 30-ajos) vējtveru nebija, bet bija pa verandai pie katras ieejas un līdzīgi bija gandrīz katrai mājai tuvākā un tālākā apkārtnē un arī pavisam attālās Latvijas vietās.

Ir vējtveris un ir dubļu telpa (mud room). Ja par pirmo var strīdēties atkarībā no dzīves veida un mājas organizācijas, tad otrā ir vēl mūspusē mazāk pieredzēta un attiecīgi nenovērtēta lieta. Pat, ja nav sakņu dārza, mūsu klimatā ārā bieži ir diezgan netīrs un iziet laukā gumijniekos ir parasta lieta. Ja vējtverim apkure ir greznība, tad dubļu telpā (ar šļūteni un trapu grīdā) vajadzīga lieta, lai vismaz caurules neaizsalst. 12 m2 gan abas funkcijas var apvienot, tomēr varbūt nevajag, viena tomēr ir funkcionāli slapja telpa, kamēr vējtverī max sniegu no apģērba nopurināt (pēdējam gan lievenis ar jumtiņu vairāk noderīgs).

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Aldiss (87.246.149.---)
Datums: 10/07/2023 10:18

Zābakus, kurpes un virsdrēbes tāpat vajadzēs glabāt kaut kur un kāpēc tas nevarētu būt priekšnams, apkurināms vējtverim vai kā jau nu to nosauc.

Šaurs koridors nepavisam neuzrunā, bet ieeja tieši lielā hallē ar āra apaviem, izvēdinot visu siltumu man nepatika, tādēļ tapa apkurināma priekštelpa pirms kādreizējām ieejas durvīm.
Turam virsdrēbes, lietussargus, apavus, arī futbola/basketbola bumbas. Ir vieta arī depozīta iepakojumiem.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Sokrāts (87.99.73.---)
Datums: 10/07/2023 10:26

Vecpils rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Es būvētu to vējtveri kaut vai tikai tāpēc, ka tad
> ir iespēja turēt durvis ciet uz dzīvojamo daļu un
> uztaisīt caurvēju tehniskajā telpā

Kādēļ tehniskajā ir vajadzīgs caurvējš? Es tur domāju vairāk par siltumsūkni..

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Jozhix (80.89.72.---)
Datums: 10/07/2023 11:21

Ja jau tehniskajaa buus ss, tad atradiisies vieta arii veljasmazgaajamai mashiinai. Es tur veel ieriikotu otru wc ar izlietni. Mas tas viss plus veel uudens attiiriishanas sisteema briivi ielien 1.5x2.5m telpaa.
Un telpaa starp istabaam taisiitu garderobi, ar ieeju no guljamistabas.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Sokrāts (87.99.73.---)
Datums: 10/07/2023 15:55

Jā, man arī tāda ideja ienāca prātā, ka vajag tehniskajā telpā ielikt kaut vai kaut kādu mini podu ar mini izlietni, to arī biju paredzējis. Ja nu kādam nav ko darīt, var uzmest aci manam garadarbam ^^
Te plāns: [freeimage.host]
Te kopā ar gabalu, lai skaidrs, ka nekas vairāk par 100 m2 tur diži nesanāk + man nav tik daudz piķa, tā kā es dzīvoju visu dzīvi 43 m2, tad šis man jau ir kosmoss prātā: [freeimage.host]
Vēlreiz skaidroju nianses, kādēļ tieši tāds plānojums:
1) ēku nav jēgas izvietot tuvāk kaimiņam, ja var tuvāk ceļam, turklāt tur ir pacēlums, pa kreisi tur ir kāds pusmetra vai pat vairāk kritums , vēl ir konkrēta vieta, kur nāk pilsētas ūdens un kanalizācija, tātad pa taisno uz tehnisko telpu 6 m attālumā bez papildus akām vai vilkšanas cauri mājai, vēl tur skatu lietas, augšā pa labi ir krustojums, tātad auto novietni nevar tajā pusē taisīt, tā kā tur nav daudz variantu spēlēties ar projektiem;
2) mana dzīves koncepcija ir, ka jāguļ uz ziemeļiem, lai saule nečakarē acis un lai vēsāks;
3) no iepriekš minētiem punktiem izriet, ka viesistabai un terasei būt kreisā apaksējā stūrī, jo tur ir dienvidi;
4) sakomponējot virtuvi, vannasistabu un tehnisko telpu sanāk, ka trubas turpat blakām, neveidojas mitrā zona kaut kur vēl, naudas ekonomija, skaņas izolācija starp tehniskām telpām un guļamistabām caur gaiteni.

P.S. bērnu man nav, suņi, kaķi nav un nepatīk, tātad nebūs. Par bērniem nezinu, varbūt kāds viens nākotnē. :) Te arī sanāk papildus skaņas izolācija caur noliktavu starp divām guļamistabām + lieli skapji abās pusēs. Otvečaaju, neesmu redzējis vēl tik elegantus plānojumus katalogos. :D
P.P.S. Ja kādam viss šis liekas bezjēdzīga fatazēšana, tad lūgums neko nerakstīt te, tikai, ja ir interese par šo diskutēt kaut kādā mērā.

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 11/07/2023 10:59

Nu tu plānojumos noliktavu mājas centrā neesi redzejis, jo tā ir idiotiska ideja. :)) Noliktvu liek tur kur visretāk jāstaigā nevis mājas manhetenā. :P

Re: Vējtveris, apkurināt?
Autors: Jampadracis (212.3.217.---)
Datums: 11/07/2023 11:00

Vīri atkal strīdās :D

es ne par taisnības meklēšanu šajā jautājumā. Padalos nedaudz ar savu pieredzi.

Kad visu sāku, arī štukoju un plānoju, lai neko lieku/nevajadzīgu neuzbūvētu. Biju sazīmējis savu vīziju kautkādā redakcijā... to redakciju vēl aptuveni gadu bīdīju turpu šurpu, vērodams kā ir citiem... un tad par to vējtveri:

Izdomāju, ka nevajag, jo mūsdienās ir taču atbilstošas durvis. Pie vieniem radiniekiem katru gadu viesojos - viņiem projektā nav vējtveris. Ir ieeja, vienā sānā kur noģērbties, otrā sānā WC un tieši pretī dzīvojamā istaba un tur ērts dīvāniņš :D. Vēja virziens kautkā sakrīt tā, ka ir tieši pretī durvīm. Viesībās, kā jau viesībās tās durvis tiek virinātas visai bieži. Nezinu kā ir vasarā, bet katru gadu janvārī pēc šīm viesībām nedēļu puņķojos. Domāju un izdomāju, ka manā projektā kautkas ir jādara - šitā neies cauri. Vējtveri kā tādu netaisīju. Tā vietā man ir priekšnams, viesistaba izvietota "aiz stūra", lai nav tieši pretī ieejas durvīm. Tam visam papildus ieejai ir jumtiņš ar terasīti aptuveni 10m2 un šī terasīte ir norobežota ar sāna sienu pret valdošajiem vējiem. Manā gadījumā valdošie vēji ir rietumu vēji (nezin kā ir citur Latvijā). Ekspluatācijā ir tā, ka vēju viesistabā vispār nejūt. Vējš ļoti reti, kad sanāk tieši pretī ārdurvīm un līdz ar to priekšnamā arī šī problēma ir jūtama atsevišķos periodos. Nebūtu āra vēja sienas un nebūtu viesistaba "aiz stūra" - pa manam būtu liela kļūda.

Dubļu istaba - ļoti laba lieta. Par šo nebiju projektā domājis, bet tā vietā iebūvēju gana lielu tehnisko telpu ar papildus izeju no ārpuses. Nu vienkārši ideāli - visi netīrie gumīnieki, kerzaviki un vamži. Ienāc telpā noģērbies, uzmet uz pakaramā lai žūst..... a kas būtu, ja nebūtu šīs telpas - pirms ienāc mājā, vispirms noģērbies - nu tā kā tādā dzīvoklītī, nedod dievs tās netīrās drēbes saskarsies ar ikdienas drēbēm...

Vēl viena piezīme - par trubu garumu komunikācijām - tas ir stulbs arguments (piedodiet). Izvieto telpas, kur vajag un pievilksi komunikācijas arī, kur vajag - tās trubas zem zemes vai grīdā neko daudz nemaksās. Maksā visi līkumi, savienojumi, pārējas, ventīļi.

Pašreizējā: 3 no 5


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   ********   ******   **     **  ******** 
 **     **  **        **    **  **     **  **       
 **         **        **        **     **  **       
 ********   ******    **        *********  ******   
 **     **  **        **        **     **  **       
 **     **  **        **    **  **     **  **       
  *******   **         ******   **     **  ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727