UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Dienas jautājums :
Building.Lv Forums
Re: Mantkārīgie zemiskie celtnieki
Autors:
Antons U
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 10:52
Arvil, man vajadzēja tam meistaram prasīt iepriekšējo objektu īpašnieku telefona nr un braukāt apkārt un pašam visu skatīties? Cik tas prasītu laiku un naudu un kurš vispār laistu svešu cilvēku savā dzīvoklī? Un kā lai es zinu, cilvēks ir reģistrējies kā pašnodarbinātais vai nē? Un ko man dotu tas līgums, ja tāds būtu? Acīmredzot tev nekad nav bijusi darīšana ar Latvijas tiesu un tu nezini, kādas tur ir rindas un cik tas viss maksātu? Negvelz niekus!
Autors:
Rx
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 11:39
Lai kā mums liktos savādi, bet darba samaksa ir samaksa par "darbu". Un ko par to maksā, tik tas ir vērts! Nevari pārdot savu darbu "dārgi", tātad tas nav tā vērts dotajos apstākļos....Un viss vienalga, ir izglītība vai nav. Nav viennozīmīgas darba samaksas izvērtējuma! Sabiedrības kopējais ekonomiskais stāvoklis nosaka samaksas lielumu. Tāpēc arī samaksa attīstītajās ( bagātajās...) valstīs ir par vienu un to pašu darbu daudz lielāka. Lai to panāktu, jāieber lielas naudas masas sabiedrībā, lai visiem pieaug ieņēmumi līdz attīstīto valstu līmenim un tad šī lielā naudas masa cirkulēs adekvāti. Mūs informatīvi māna, ka TUR ir ļoti liela darba ražība, un tāpēc labas algas...Pēc algu samēra salīdzinājuma vismas 5 reizes...??? Nu un tad: Gramatvedis apkalpo 5 reizes vairāk klientu, ārsts arī...jurists arī...zemnieks arī...mūrnieks 5 ķieģeļus iemūrē kamēr te vienu...Un t.t.t.t. Savādi, bet tā nav. Nauda veidojās pa citiem ceļiem....Arī ar lielajiem valstu aizņēmumiem, parādiem: Uzskatāmi te:[www.db.lv]
Tādi parādi uz vienu iedzīvotāju...dotu tādu!!!!!! algas pieaugumu.....Un tāpēc mēs esam tur kur esam un neviens Gudrais izeju nav piedāvājis.
Tādi parādi uz vienu iedzīvotāju...dotu tādu!!!!!! algas pieaugumu.....Un tāpēc mēs esam tur kur esam un neviens Gudrais izeju nav piedāvājis.
Autors:
Pavels.O
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 12:22
Iespējams es neizprotu jautājuma būtību, bet man liekas, ka cenšas salīdzināt darba apmaksu (adekvātumu) dažādiem darbiem iekš vienas zemes nevis salīdzina vienu darbu starp dažādām valstīm.
Piemēram, attīstītā valstī inženieris un mediķis saņems krietni lielāku atalgojumu salīdzinot ar celtnieku, kas ir loģiski. Bet pie mums celtnieks grib (bieži arī) nopelnīt vairāk par inženieri un mediķi.
Mēs nesalīdzinām, ka šeit celtnieks pelna vairāk nekā TUR un inženieris TUR nopelna vairāk nekā šeit.
P.S. man ir grūti spriest par visām nozarēm, bet es strādāju nozarē, kur inženieris pēc nodokļu nomaksas saņem 1000 - 1300 EUR. Bet lasot, ka celtnieks grib pelnīt vismaz 60 EUR/dienā x 21 diena = 1260 EUR un uzstāj, ka tas ir adekvāti cilvēkam ar paviršu attieksmi un bez izglītības.
P.S būsim godīgi, darba tirgus ir tāds kāds ir un atalgojums nozarēs +/- stabils (stabili mazs) jau kādu laiku. Un nav celtnieki izredzētā tauta, kuriem ir jāpelna vairāk par kvalificētiem darbiniekiem.
P.S.S. Es uzskatu, ka celtniekam droši vajadzētu maksāt ~ 1200 -1500, bet tad policistiem, vugd ~ 1500 - 2000, inženierim, skolotājam 2000 - 2500 u.t.t.
Piemēram, attīstītā valstī inženieris un mediķis saņems krietni lielāku atalgojumu salīdzinot ar celtnieku, kas ir loģiski. Bet pie mums celtnieks grib (bieži arī) nopelnīt vairāk par inženieri un mediķi.
Mēs nesalīdzinām, ka šeit celtnieks pelna vairāk nekā TUR un inženieris TUR nopelna vairāk nekā šeit.
P.S. man ir grūti spriest par visām nozarēm, bet es strādāju nozarē, kur inženieris pēc nodokļu nomaksas saņem 1000 - 1300 EUR. Bet lasot, ka celtnieks grib pelnīt vismaz 60 EUR/dienā x 21 diena = 1260 EUR un uzstāj, ka tas ir adekvāti cilvēkam ar paviršu attieksmi un bez izglītības.
P.S būsim godīgi, darba tirgus ir tāds kāds ir un atalgojums nozarēs +/- stabils (stabili mazs) jau kādu laiku. Un nav celtnieki izredzētā tauta, kuriem ir jāpelna vairāk par kvalificētiem darbiniekiem.
P.S.S. Es uzskatu, ka celtniekam droši vajadzētu maksāt ~ 1200 -1500, bet tad policistiem, vugd ~ 1500 - 2000, inženierim, skolotājam 2000 - 2500 u.t.t.
Autors:
Rx
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 12:34
Atkārtoju: 'Sabiedrības kopējais ekonomiskais stāvoklis nosaka samaksas lielumu"
Un tāpēc pat pie mums, Latvijā, samaksa par darbu būs atšķirīga no atrašanas vietas. Rīgā viena. Latgalē cita. Tālu no darba darītāja dzīves vietas viena, tuvu...cita. Arī labu veikalu atrašanās tuvajā zonā ir cenu noteicošs faktors. Un darba kvalitāte arī stiepjams jēdziens. Kur ir kritēriji? Principā tā ir laimes spēle darītāju izvēlē! Man bija gadījums, kad kaimiņi izvēlējas brigādi siltināšanai pēc slavinoša ieteikuma. Un kad sāka strādāt...tāda haltūra....Labi ka pierunāju mainīt uz citu...jo kritiku viņi nepieņēma un nelabojās....
Un tāpēc pat pie mums, Latvijā, samaksa par darbu būs atšķirīga no atrašanas vietas. Rīgā viena. Latgalē cita. Tālu no darba darītāja dzīves vietas viena, tuvu...cita. Arī labu veikalu atrašanās tuvajā zonā ir cenu noteicošs faktors. Un darba kvalitāte arī stiepjams jēdziens. Kur ir kritēriji? Principā tā ir laimes spēle darītāju izvēlē! Man bija gadījums, kad kaimiņi izvēlējas brigādi siltināšanai pēc slavinoša ieteikuma. Un kad sāka strādāt...tāda haltūra....Labi ka pierunāju mainīt uz citu...jo kritiku viņi nepieņēma un nelabojās....
Autors:
Edža
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 12:47
Kāda Jums pieredze, kur ir visefektīvāk ievietot publiskas sūdzības par konkrēta celtnieka atteikšanos labot savas kļūdas vai atgriezt atpakaļ nepamatoti izmaksāto atalgojumu?
Autors:
Rx
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 12:52
Tas ir atkarīgs, kādas darba attiecībās šis celtnieks ar Jums bija...Oficiāls, legāls līgums vai "aplokšņu alga".
Aplokšņu algas gadījumā ...........
Aplokšņu algas gadījumā ...........
Autors:
Edža
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 13:02
Aplokšņu algas gadījums, tā nebija liela summa, taču zaudējums ir acīmredzams. Mani visvairāk interesē, kā šo celtnieku publiski pārmācīt, lai viņam turpmāk būtu grūtības dabūt darbu, un no viņa neciestu citi cilvēki.
Autors:
arre
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 13:19
Celtniecībai raksturīgs sezonalitāte. Gan dabas apstākļu, gan ekonomiskā. Celtniecības "buma" laikā visiem vajag celtniekus un uzreiz. Tādeļ nozarē ieplūst daudz un dažādu ļaužu - tai skaitā cilvēki ar "sabojātu morāles kompasu" :) un pat ar kriminālām nosliecēm. Tā teikt, pamatiemaņas nav nemaz tik grūti apgūt un var diktēt noteikumus - atcerēsimies 2007to. Iestājoties "atslābumam" nevienam celtnieki nav nah..r vairs vajadzīgi - atcerēsimies 2009to.
Attieksme pret lietām un darbu ir mentalitātes un kultūras jautājums. Vērtējot - kurā nozarē vispār Latvijā var saņemt kvalitatīvu pakalpojumu par adekvātu cenu, jāsecina, ka - ir kur augt!
Tādēļ stāsts ir par to, ka kaut kas mainīsies tikai tad, ja mēs paši to gribēsim. Nu tad nedosim darbu cilvēkiem ar apšubāmu reputāciju, pat ja ļoti vajag!
Attieksme pret lietām un darbu ir mentalitātes un kultūras jautājums. Vērtējot - kurā nozarē vispār Latvijā var saņemt kvalitatīvu pakalpojumu par adekvātu cenu, jāsecina, ka - ir kur augt!
Tādēļ stāsts ir par to, ka kaut kas mainīsies tikai tad, ja mēs paši to gribēsim. Nu tad nedosim darbu cilvēkiem ar apšubāmu reputāciju, pat ja ļoti vajag!
Autors:
Rx
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 13:35
Sakarā ar daudzajiem aizbraukušajiem, kredītu izsniegšanas- samaksas grūtībām, celtniecībā ir "zelta roku" deficīts. Tāpēc princips "Dari Pats" ir iecienīts. Un ja Nedari Pats, tad vismaz iepazīsti darbu lietas internetā, kas un kā....un kontrolē!
Autors:
Edža
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 14:22
Ziniet, ko es noskaidroju PTAC, kā ar šiem blēdīgajiem celtniekiem tikt galā? Samaksu veikt TIKAI uz kontu, lai pretenziju gadījumā būtu dokuments, kas pierāda, ka konkrētais celtnieks ir sniedzis savus pakalpojumus. Ja visi tā sāks darīt, šiem blēžiem vairs nebūs kur likties. Un pasūtītājam - privātpersonai nav nemaz jāzina, vai celtnieks maksā nodokļus vai nē, tā ir celtnieka kā pašnodarbinātā paša problēma.
Autors:
Rx
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 14:35
Ir tādi, kas nekādus kontus nedos, jo konts ir kontrolējams, bloķējams, liek maksāt alimentus un parādus.....
Autors:
Surikats
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 14:39
Reāli, pie piedāvājuma maksāt uz kontu - cena tiks palielināta par 30-40% un gribētājs tāpat piekritīs "bez nodokļiem un garantijas bet lētāk". Jo tie, kas grib garantijas, nemeklē celtnieciņu bet gan uzņēmumu un vēlams ar vēsturi.
Autors:
Rx
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 14:59
Man ir reāls piemērs : Pieteicās viens "meistars" jumtu nokrāsot. Uzreiz, ātri, ... braucam pēc krāsas un ok...citādi pēc tam citi darbi ieplānoti un t.t.. Teicu: Cik maksās. OK. Saku: Kādas garantijas. NU....Un vēlos noslēgt līgumu. OK. Domāšot kā uzrakstīt...Domāja ilgi un izdomāja, ka nekādu garantiju nevar dot un par Tādu cenu to darbu nedarīšot. Sāku interesēties par šādu darbu specifiku, darba gaitu, krāsu , maeriālu izvēli, problēmām un....kāds bija mans pārsteigums ka šis "meistars" jau bija parādnieku sarakstos par saņemtu lielu daudzumu krāsas" un samaksas parādiem......Arī sūdzības publicētas internetā par viņu...Mācība.
Autors:
amatieri
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 16:06
Nu nezin kur šitādi piemēri rodās.
Mēs ar vienu pensionāru - celtnieku lēnam un bez steigas pa 6 gadiem būsim pabeiguši māju - kā saka no pamatiem līdz atslēgai.
Lēti, bez nodokļiem, bez īpašiem aizrādījumiem par kvalitāti.
Pats mācījos no viņa un palīdzēju, ko biju iemācījies.
Mēs ar vienu pensionāru - celtnieku lēnam un bez steigas pa 6 gadiem būsim pabeiguši māju - kā saka no pamatiem līdz atslēgai.
Lēti, bez nodokļiem, bez īpašiem aizrādījumiem par kvalitāti.
Pats mācījos no viņa un palīdzēju, ko biju iemācījies.
Autors:
Jānis M.
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 18:14
Bieži Latvijā ir dzirdēts tāds teksts, ka Eiropā jau tik slikti nestrādā un ja mūsu celtnieki aizbrauktu strādā uz Eiropu ātri vien viņus no turienes izmestu.
Tad apskatāmies video, kā ir reālajā dzīvē ar to celtniecības kvalitāti tanī Eiropā, noskatoties video zemāk.
[www.youtube.com]
[www.youtube.com]
[www.youtube.com]
Tad apskatāmies video, kā ir reālajā dzīvē ar to celtniecības kvalitāti tanī Eiropā, noskatoties video zemāk.
[www.youtube.com]
[www.youtube.com]
[www.youtube.com]
Autors:
Praktiķis
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 21:07
Izglītība ļauj naudu pelnīt ar mazāku piepūli-tā ir tā priekšrocība. Būvinženieri arī ir sastapti tādi,ka nav skaidrs kāda velna pēc viņš ir izvēlējies šo amatu-tā kā nevajag... Ja esi spējīgs,nezaudējot kvalitāti, padarīt divreiz vairāk par citiem,tad arī jāsaņem 2x-kāda starpība kādu darbu dari. Neaizstāvu savus cumftes brāļus (vairumā gadījumu kritika vietā),bet neesmu vienuprāt ar Pavels O.
Autors:
Jaanus Riiel
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 21:13
Nu par santehniķiem varu daaaudz gadījumu stāstīt. Par elektriķiem arī ir savs sakāms. Par "meistariem"- pirms pāris mēnešiem vienā jaunbūvē grozījās meistars Raimonds kam mīļākais teiciens bija "viss būs bumbās". Strādāja cītīgi kopā ar vienu brigādi. Brigāde kaut ko ar darba vadītāju nesadalīja par naudām un aizlaidās. Raimondiņš palika. Špaktelēja -gruntēja-krāsoja viņš ātri, bet kad pienāca laiks saņemt naudu par padarīto izrādījās ka viņš aizmirsa noslīpēt.
Autors:
Jaanus Riiel
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 21:31
Pavels principā ir pareiza ceļā. Vienkārši un uzskatāmi ir rakstījis par kropļu samaksās sistēmu. Man arī nekādi nav saprotams kāpēc ārstiem, policistiem inženieriem utt ir tik zemas algas. Itkā viņi to nav nopelnījis.
Autors:
Rx
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 22:17
Kāpēc tik zemas algas policistiem, ārstiem...Tāpēc, ka viņiem jāmaksā no nabadzīgā valsts budžeta. Protams ārsti pelna arī ar privātpraksi, un tur izcenojumi nav nemaz tie mazie.... Un inženieris vairs nav tas pats inženieris kas agrāk...( agrāk apmācīja inženieri- universālo..) Arī inženierim jāmācās mūža garumā, jāseko tehnoloģiskajām attīstībām....bet cik to dara? Un ja no rīta līdz naktij to dara, kā hobiju, tad vai kāds to var novērtēt? Nav daudzi, kam to vajag. Ir iestājies lietotāju laikmets, nevis konstruktoru, izgudrotāju laikmets. Cilvēks jūtas gudrs, ja māk apieties ar datoru....youtube, wikipēdiju...un cita gudrība tam nav vajadzīga. Pienācis laiks, ka gudrība, zinības , savas lielās ietilpības dēļ, ir dziļas tikai ļoti šaurā lokā izzinot, mācoties. Un ja izvēlētais virziens nav labi apmaksāts?.... Plašās viszināšanas jau ir retums. Pasauli pārņēmis datorlietošanas bums. Virtuālās realitātes bums. Tas aizvieto pasaules uztveri tiešā veidā. Aŗī celtnieks ir šaurā darba darītājs: vēlēšanās, prakse, un lietas jau iet no rokas. Zināšanu plašums liels nav vajadzīgs. Bet sarežģītāku gadījumu risināšana jau prasa zināšanas, kas jau ir jāapgūst, un dažiem vieglāk iesist naglu, nekā saprast, vai tā vieta ir pareizā, un kādu naglu drīkst, vajag sist .. Un vēl: Izglītība vēl nav tas pats kas zināšanas, pieredze.
Autors:
Jaanus Riiel
(85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 22:33
Un kāpēc mums ir tik nabadzīgs budžets?