UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 3 no 5
Re: Mantkārīgie zemiskie celtnieki
Autors: Rx (85.10.211.---)
Datums: 16/12/2015 23:08

Tāpēc ka ir mazas algas, nemotivēts darba kvalitātes, kvantitātes samērs. Nav lielas pievienotās vērtības darbam plašākā izpratnē, nav ko rakt, ņemt, dot. Un to pašu kas ir, sadala "politiski savstarpēji ieinteresētā veidā." Tauta vēl nav gatava. Izaugusi. Nav kārtīga vadītāja- padomdevēja- ģēnija šai situācijai. Nav ģenētiski ieprogramēta tirgotāju, ražotāju instinkta. Jāsaprot, ka Eiropa izdzīvo uz veiklu daboņu darbošanos lētajās valstīs, un realizējot tās darba rezultātu kā savu "darbu"....pelnot. Kaut kas līdzīgs ar pārdevēju, kas pārdod augstas tehnoloģijas produktus, iekšēji lepojoties, cik es esmu varens, gudrs, jo pārdodu tādu mantu...Bet patiesībā ar vispārējo izglītību.....nekādu nopelnu šāda produkta radīšanā. Pasaule karo izejvielu, enerģijas nesēju pārdošanas dēļ, jo tā tikai vēl var savu labklājību saglabāt. Pārējais vairs nestrādā. .izņemot...ja norobežojas no pasaules kņadām un visu mēģina risināt ar saviem spēkiem. Bet cik ilgi? Sabrukšana draud ja ne no ārpuses, tad iekšpuses, ja būs neapmierinātības kritērijs sasniegts.

Autors: khe (85.10.211.---)
Datums: 17/12/2015 08:12

Neesmu gan redzējis nevienu arhitektu, vai būvinženieri, kas savas idejas un garadarbus īstenotu dzīvē aiz aprēķina, ka celtniekiem ļoti labi maksā. Tāpat tas inženieris vai skolotājs nevēlēsies sev 50 gados beigtu muguru, vai tirpstošas rokas utt. Tāpat īsti populāra nav prakse, kad celtnieks nolīgtu celtniekus sev celt māju, kas arī liecina, ka nauda nāk no citurienes, ne celtnieku makiem.... Droši vien akcents būtu uz to, kā izvairīties no haltūrētājiem, jo, piemēram, tirgoņiem te neviens nepārmet, ka tie uzvārās vairākas reizes(tā žmiedzot gan ražotāju, gan pārdevēju aiz letes). Varētu jau arī veidot topikus par ''mantkārīgiem, zemiskiem ārstiem'', copy-paste arhitektiem, Maximas būvinženieriem, skolotājiem, kas braukā ar Porsche Cayenne(ne visās skolās tie maz saņem) utt. Galu galā ja gribi vairāk pelnīt - tiec pie varas:)

Autors: J (85.10.211.---)
Datums: 17/12/2015 09:55

Labi celtnieki ir milzīgs retums - domāju kā uz katriem 50 tikai viens labs atradīsies. Nav žēl viņiem samaksāt tos 3000Eur/mēnesī, bet problēma ir tāda, ka nevar viņus atrast un dabūt. Ja arī kāda reta rekomendācija ir tad parasti viņiem grafiks vismaz gadu-pusotru uz priekšu jau ir aizņemts.
Ja ņem parasto celtnieku, tad bieži vien ir jāpārtaisa, gandrīz vienmēr jāpielabo, sanāk samaksāt viņam par darbu plus vēl samaksāt par pārtaisīšanu, kas izmaksā vēl dažas reizes dārgāk un nav izeja.
Otra alternatīva - darīt pašam -kvalitāte būs pavisam citā līmenī, bet diemžēl esmu nonācis pie secinājuma, ka brīvā laika tam diemžēl neatliek un būvniecības process neizbēgami ievelkas vismaz uz gadiem desmit.

Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 17/12/2015 12:15

Surikats Wrote:
-------------------------------------------------------
> Viss ir ļoti vienkārši. Lai maksātu cilvēkam
> vairāk nekā saņemu es pats, var būt tikai
> viens iemesls - darbs ir par sarežģītu, lai
> darītu to pats. Ja tas ir tā, tad ir vērts
> maksāt. Protams, ka pie šādas formulas ir divi
> svarīgi faktori - paša alga un paša slinkums :)

Divi varianti - vai nu nav ģimenes, vai arī dolgostrojs. Ļoti iespējams, ka abi divi.

Antons U Wrote:
> Arvil, tavs apgalvojums par pasūtītāju vainu
> neiztur nekādu kritiku. Manā gadījumā (..)

Pats taču rakstīji - (citēju) "Dārgi, protams, bet lētāk neviens to izdarīt neparakstījās."
Paņēmi lētāko, kas bija atrodams. Ko tad tu cerēji sagaidīt?

Jaanus Riiel Wrote:
> Un kāpēc mums ir tik nabadzīgs budžets?

Viens būtisks iemesls - tāpēc, ka mums ir maza valsts, mazs apgrozījums. Jā, ir arī bagātas mazās valstis - vai nu vēsturisku iemeslu dēļ, vai dabas resursu dēļ.

Autors: v_t (85.10.211.---)
Datums: 17/12/2015 13:25

kāpēc mums tik mazs budžets?
tāpēc, ka esam trešās šķiras valsts un nav pašiem savas teikšanas - reāli, valsts nav brīva. tā pat nav valsts, tās īstajā izpratnē. no valsts palikušas tikai dažas dekoratīvas pazīmes - karogs, himna, daļa teritorijas, vēl pastāv valoda, varbūt vēl kas. un pilnīgi nekādas teikšanas ne par politiku, ne par ekonomiku. absolūts diktāts no ārpuses. pat attiecībā uz to, kas būs šīs dekorācijas "vadība" vai "valdība".
tas arī ir īstais iemesls situācijai.
nav pat jēgas sīkāk iztirzāt un izdalīt detaļas, jo tas uzreiz nonāks zem "sazvērestības teorijas" šiltes.

Autors: martell (85.10.211.---)
Datums: 17/12/2015 13:31

Te jau prasās paņemt pusstopu un tā pamatīgi izkliegt savu sāpi...

Problēmas sakne ir bailes un slinkums.

Reku augstāk Pāvelam lika 4 radiatorus par 200eiro. Es arī neesmu ne celtnieks, ne siltumtehniķis, bet, pieņemsim, statistiski vidējais biroja krēsla slīpētājs. Tāpēc darītu tā: aizietu uz KRautu un apskatītos visus prichendāļus, kas vajadzīgi konkrētā darba veikšanai. Pavadītu vismaz pusi dienas veikalā uz papīra zīmējot kas un kā izskatīsies un kas man būtu vajadzīgs. Nopirkt pāris liekus savienojumu, ar kuriem trenēties lodēšanas mākslā. Ja vajag, pastudētu i-netu un parunātos ar labiem cilvēkiem būvniecības forumā. Un tad lēnām un prātīgi sāktu īstenot svaigi remontētajās istabās. Ilgi? Jā. Grūti? Jā. Prasa piepūli? Jā. Iespējams kļūdīties? Jā. Jāatrauj laiks no pamatdarba un ģimenes? Jā. Un ko mēs iegūstam pretī? Jaunas prasmes, Pašlepnumu un ietaupītus 200eur. Iespējams pirmā piegājiena lodējumu būs jāpārtaisa. Bet algojot minēto p!daru jāpārtaisa bija tik un tā.

Ja ar šādu filozofiju būvē māju (es tā darīju), tad tas ir dolgostrojs + domstarpības ģimenē (es gandrīz izšķīros no sievas). Bet ir kapitāla sajūta, ka esi pats sametinājis centrālapkures sistēmu, un viss strādā. Jā - varēja smukāk. Bet piekāst - mans ir mans. Ja ir daudz naudas, tad algo vīrus oficiāli un ar labu reputaciju + garantiju. Ja naudas maz, tad jāvērtē kā sadalīt darbus starp sevi un celtniekiem "parastajiem".

Kas attiecas par algu izmēru valstī, tad atkal atslēgas vārdi ir tizlums, slinkums un bailes. Dažreiz vienaldzība. Es skatos uz jauniešiem skolā un es reti redzu, kad viņi patiesi vēlas konkurēt, būt labi vai vislabākie. Lielākoties valda viduvējības kults, kas nāk no slinkiem un neieinteesētiem vecākiem. Kuriem ir labi kā ir ar 700eur atalgojumu un kļūt labāki tie nevēlas, jo tad ir vakaros jāmācās, jāstrādā virsstundas un arī brīvdienās. Ir ērti darīt darbu ar švaku pievienoto vērtību, neuzņemoties atbildību, saņemot tikpat švaku atalgojumu.

Labs piemērs ir tagadējie latviešu lielzemnieki. No 1991. līdz 200X gadam tie sitās kā pliki pa nātrēm pārmēru nostrādinot sevi, savu ģimeni un strādājot ar nojātiem T-40. Kapitāls un zināšanas uzaug palēnām. Pēc 15 gadu trūcīgas (varam norakstīt vienu paaudzi?) dzīvošanas un nemitīgas zināšanu uzkrāšanas, tie beidzot ir tikuši vaļā no nebeidzamiem kredītu maksājumiem un apsaimniekojamas platības aug katru gadu. Tagad tehnika ir Class un John Deer. Tas ir pretstats veselai varzai pajoliņu, kas grib 200eur par 4 radiatoru montāžu uzreiz pēc tam, kad tie deklarējuši, ka tagad būs celtnieki. Tikai tie, kas līdz mielēm ir izjutuši sava darba skaudrumu, spēs novērtēt citu darbu. Kā teica klasiķis: nauda ir enerģija!

Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 17/12/2015 14:07

martell Wrote:
> Te jau prasās paņemt pusstopu un (..)

Jā, arī tas ir būtisks iemesls tam, ka esam tur, kur esam.

martell Wrote:
> Ja ar šādu filozofiju būvē māju (es tā
> darīju), tad tas ir dolgostrojs + domstarpības
> ģimenē (es gandrīz izšķīros no sievas). Bet
> ir kapitāla sajūta, ka esi pats sametinājis
> centrālapkures sistēmu, un viss strādā.

Un kāda jēga no kapitālās sajūtas un visa strādājoša, ja tā marazma dēļ paliek bez ģimenes, kuras dēļ tas viss vispār bija vajadzīgs?

Autors: Georgs999 (85.10.211.---)
Datums: 17/12/2015 14:46

Nenoturējos es arī kaut ko uzrakstīt.
Piekrītu "martell" viedoklim.

Vidusskolā vēl iedams sāku remontēt dzīvokļus tantiņām. Tajā laikā kā nu sanāca tā sanāca, bet centos un interese bija. Aizgāju uz būvniekiem, izmācījos pa būvinženieri. Dabūju sertifikātu, nosēdēju 5 gadus un pie datora visādas strīpiņas zīmēju. Nervi neizturēja, uznāca krīze un aizgāju atpakaļ uz savu iecienīto arodu ko jau aizsāku skolas laikā.

Tagad pats strādāju individāli. Ir savs klientu loks. Darbs vismaz 6 mēneši uz priekšu saplānots. Ir jāstrādā vairāk un smagāk, bet gandarījums ir lielāks. Jo tas ir mans darbs, mans atalgojums, mans laiks ko es plānoju. Nopelnu vairāk kā iepriekš zem kāda cita strādājot. Un valstij 9% nodokli arī maksāju. Paralēli vēl savu māju zem jumta esmu dabūjis bez kredītiem.

Cik esmu novērjos, tad tie kuri darbojas, ņemās un cīnās tie arī dzīvē izsitās. Ja būsi krēsla sēdētājs birojā, tad tāds arī paliksi un iedzīvosies vēl aroda kaitēs.

Par ārstiem ir līzīgi. Sieva aizgāja pie ārsta uz 30 min, un atstāja 70eur. Bet es nenosodu ārstu. Viņš ir labs, pieprasīts, tāds zin savu cenu. Negribi, tad neej.

Datums: 17/12/2015 15:19

=> binary

Jēga? Man ir māja un neesmu izšķīries. Varēju neuzbūvēt, un tik un tā varbūt izšķirtos. Morāle šeit ir tāda, ka tā vietā, lai mīztu kompotā, ir jāņem un jādara. Kā jau teicu - tas nenāk viegli ka jau jebkura reāla vērtības palielināšana.

Datums: 17/12/2015 15:27

"Par ārstiem ir līzīgi. Sieva aizgāja pie ārsta uz 30 min, un atstāja 70eur. Bet es nenosodu ārstu. Viņš ir labs, pieprasīts, tāds zin savu cenu. Negribi, tad neej."

nevis līdzīgi, bet galīgi garām! valdošajiem izdevīgā virzienā ieprogrammētas (sačakarētas) domāšanas paraugs.

par celtniekiem mēs valstij nodokļus nemaksājam, bet par medicīnu gan. tāpat kā par ceļiem, izglītību u.t.t.

Datums: 17/12/2015 15:41

=> v_t

Stāsts par nodokļiem. Vai esi kādreiz iedomājies, cik labi mums valstī viss notiktu, ja ēnu ekonomiku varētu samazināt uz pusi? Tie ir simtos miljonu mērāmi līdzekļi.

Protams, protams - plus kompetence valsts pārvaldē, lai nebūtu airbaltiki, metalurgi un crybankas.

Datums: 17/12/2015 17:01

jā gan, miljoni! ja izspiestu pēdējo sulu no tiem, kas vēl kust.
bet miljardus varētu dabūt, ja, piemēram tādi uzņēmumi kā latvijas kuģniecība būtu reģistrēta latvijā, tāpat airbaltika piloti saņemtu algu latvijā nevis luksemburgā vai menā vai kiprā u.t.t.- respektīvi aizklapētu ciet juridiski saulaino ofšoru būšanu. ja būtu tikai valsts bankas, ja tās nebūtu obligāti jāpārdod par svietmaizi u.t.t. u.t.jpr.
tātad, ja tantei būtu riteņi...
bet tantes un riteņu būšanu regulē kaut kas tāds, ko mēdz saukt par kaut kādām teorijām.

Autors: Georgs999 (85.10.211.---)
Datums: 17/12/2015 17:30

to "v_t"

"par celtniekiem mēs valstij nodokļus nemaksājam, bet par medicīnu gan. tāpat kā par ceļiem, izglītību u.t.t"

redzi, ja mēs katrs sāktu pats ar sevi, tad arī valsts sakārtotos. Mēs arī esam valsts. Piemēram, es celtnieks maksāju nodokļus. Katram ir jāsāk ar sevi pašu, lai cerētu uz ko labāku. Nevis tikai no citiem prasītu.

Datums: 17/12/2015 18:54

diemžēl nesaprati.

Datums: 17/12/2015 20:30

Labi gan teikts... nodokļus valstij maksāju....9%!. Jā, ļoti godīgs un apzinīgs pilsonis, vai ne....Atļaušos piebilst faktu, kas dažam labam nav pat sapņos rādījies: Ja Jūs no pasūtītāja saņemat 1236.00 Euro par darbu tad Jums valstij jāatdod 530 Euro!!!!!!!! Un Jums, godīgajam paliks 706.00 Euro.
Pspēlēties ar summām var te, un tas nodokļu apzināšanās dēļ ietecams: [www.euroaudit.lv]

Autors: Surikats (85.10.211.---)
Datums: 17/12/2015 20:53

Mikrouzņēmums maksā tikai fiksēto 9% nodokli. Un tie pavisam noteikti nav 530 EUR no 1236.

Datums: 17/12/2015 21:45

Nu un no 9% Jūs varat ( oi, valstij jāvar...) uzturēt valsti? Nodrošināt sev un citiem sociālo aizsardzību......Un tie visi, kas maksā 57%......ir muļķi......

Autors: meistars x (85.10.211.---)
Datums: 17/12/2015 22:16

Kāpēc lielāka daļa pasūtītāju uzskata, ka pašnodarbinātajiem meistariem ir jāstrādā bez nodokļiem, lielākā daļa šādu pasūtītāju paši saņem algu ar nodokļiem, bet redz meistari ir otrās šķiras cilvēki un viņiem šie nodokļi nav jāsaņem nostrādā līdz pensijas vecumam un tad droši vari atstiept kājas.

Tieši meistariem ļoti svarīgi ir nodrošināt sev nākotni, jo diemžēl fiziski ar gadiem sāk palikt grūti strādāt un darba ātrums (produktivitāte) ir mazs. Tas pats daudzi iedomājās, ka celtniekiem ir obligāti jāstrādā no rīta līdz vakaram tas ir minimums 10-12 stundas un arī sestdienās, vienīgā diena, kad var atpūsties, ir svētdien un ja šādi, kāds nestrādā tad parasti pasūtītājs, ir šokā, ka tā, jo parasti visiem vajag ļoti steidzīgi. Pasūtītāji uzskata sevi par aukstākas šķiras cilvēkiem paši viņi var strādāt 8 h, nodoties hobijiem, sportam, ģimenei draugiem, bet tanī pašā laika celtnieki ir zemākā šķira, kuriem ir tikai jāstrādā, jāguļ un jāēd.

Ja pašnodarbinātais meistars strādā tā, lai arī saņemtu pensiju tad sanāk, ka ir jāmaksā šādi nodokļi 23% IIN + 30.58% VSAOI + jāiekrāj nauda atvaļinājumam, kā tas ir visiem parastajiem tie ir vēl 9.1%.

Tā kā es strādāju, kā pašnodarbinātais man sev ir jāpērk instrumenti profesionālo instrumentu komplekts maksā ļoti dārgi, ja tu esi universāls, tad tev ir jābūt ļoti plašam instrumentu klāstam reāli tāds maksā vairākus tūkstošu eiro un šie instrumenti nolietojas, kāds tiek ik palaikam nozagts, vēl man ir jāpērk darba apģērbs. Lai pārvadātu savus instrumentus gribi vai nē man ir jāizmanto mašīna tātad vēl mašīnas amortizācija un degviela. Instrumentus dzīvoklī neturu līdz ar to īrēju garāžu. Daudz laiku veltu, lai braukātu pie klientiem, lai vienkārši atrunātu izmaksas darbus un taisu cenu piedāvājumus, kas reāli man neienes naudu par patērēto laiku degvielu un mašīnas amortizāciju.

Ņemot visu šo vērā, es netaisos strādāt par kaut kādiem tur 700-800Eur mēnesī, jo ja es atskaitu visus izdevumus un nodokļus man nesanāk pat nomaksāt rēķinus, es dzīvoju vienreiz un nestrādāju prieka pēc vai lai izpatiktu citiem.

Datums: 17/12/2015 22:24

Nu re, tā arī sanāk, ka jāmaksā, jāmaksā, ....daudz vairāk kā vairums nopelna. Tāda iznāk godīgā matemātika! Pasūtām SIA ar visiem nodokļiem...saprotam, ka BAIGI DĀRGI! Izvēlamies privāto pakalpojumu, mazliet mazāk, bet vienalga, BAIGI DĀRGI.

Autors: meistars x (85.10.211.---)
Datums: 17/12/2015 23:43

Latvijas lielākā problēma ir lielie nodokļi visiem, ja nodokļi būtu mazāki visi saņemtu vairāk un vairāk varētu atļauties izdot, bet cenas nebūtu īpaši dārgākas, jo nodokļi būtu mazāki.

Salīdzinām nodokļu summu Latvijā un UK, lai izmaksātu uz rokas 1000GBP jeb 1377 Eur

Latvijā nodokļu summa šādai algai ir 1061.89 Eur - [www.euroaudit.lv]

Anglijā nodokļu summa šādai algai ir 95GBP jeb 130 Eur - [www.thesalarycalculator.co.uk]

vai jūtat starpību ?

Pašreizējā: 3 no 5

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **        ********        **  **    ** 
 **     **  **        **              **  ***   ** 
        **  **        **              **  ****  ** 
  *******   **        ******          **  ** ** ** 
  *******   ********  **         ******   **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727