UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4
Apgaismojuma plānošana
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 29/05/2016 11:49

Pienācis laiks izplānot apgaismojumu, lai zinātu, kur un cik daudz vadus jāvelk. Atceros, kaut kur lasīju, ka esot bezmaksas programmas, kurās varot izveidot telpu plānu, salikt apgaismes elementus un tādā veidā izplānot, kur un kādus gaismekļus vajag, lai dabūtu vēlamo apgaismojumu - dabā rezultāti esot bijuši stipri tuvu tai programmā iegūtajiem. Kas tās ir par programmām?

Tad vēl jautājums par gaismas slēdžiem. Esam izvēles priekšā:
* parastie dubultie slēdži, attiecīgi arī gaismekļi ar vairākām spuldzēm
* dimmeri

Ar tiem dimmeriem ir kaut kādas problēmas? Dimmera dūkšana, silšana, gaismas mirgošana? Jebšu nekas tāds nav novērojams? Plānojas izmantot kaut kādas nebūt energoefektīvās spuldzes - luminiscences, LED vai ko citu.

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: jtdesign (85.10.211.---)
Datums: 29/05/2016 11:58

Par bezmaksas muļķudrošajām nepateikšu, bet daudziem lielajiem apgaismojuma ražotājiem šādas programmas ir ("par velti" dod visādiem dīleriem, sadarbības partneriem utml.). Atliek tik paguglēt. Cik esmu garāmejot saskāries, bez iepriekšējām zināšanām no tām jēgas nebūs daudz.

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: Alfadelta (85.10.211.---)
Datums: 29/05/2016 14:31

Baigi daudz nezināmo lai ko ieteiktu... Ja māja salīdzinoši vienkārša, tad neredzu jēgu programmai... Ja māja ir sarežģīta ar dizaina "vipendroniem" tad labāk noalgot speciālistu... Iespējams, ja esi gatavs pirkt visu vienā vietā, tad elektro instalāciju pārdevējs var šādu speciālistu Tev "uzsaukt"...
Ja māja vienkārša, tad:
Guļamistabās standarts ir bra, vai sienas lampas aiz gultas ar slēdzi virs galvas (var likt dimmeri) + griestu apgaismojums izslēdzams no 2 punktiem ar pārslēdzi (1 virs galvas, 2 pie ieejas izstabā). Stūros var likt stāvlampas ja dizainā iederas... Ja liek griestu halogenās vai LED tad rēķina 1 lampu (~3-5w LED) uz 4-5m2. Ja guļamistaba ir lielas kvadratūras, labāk likt sienu lampas...
Viesistaba/halle- jāizgaismo tās zonas kurās norisināsies darbība: galdiņš, atpūtas dīvāns... Nu un tā lai kautko var redzēt zem kājām. Es apgaismojumus dalu arī pēc režīmiem: piem 1. standarta istabas izgaismojuma režīms, 2. tikai galdiņi, 3. TV režīms, 4. aptumšotais/meditatīvais
Katram režīmam ir savi apgaismojuma laukumi un intensitāte... Piemēram TV režīmā ir nepieciešams lai ir vājš apgaismojums aiz galvas pie dīvāna un nekur vairāk, jo savādāk gaismas atspīdumi būs redzami uz ekrāna. Pārējais ir loģiski jāizplāno atkarībā no mēbelēm, objektiem utt
Virtuvē apgaismojumam ir jābūt vairākās intensitātes zonās, kā arī atsevišķi izdalītam gatavošanas virsmas izgaismošanai un telpas izgaismošanai, ēdamzonai... Dimmeri manuprāt noder guļamistabā un lielās istabas sienas gaismekļiem jo tur ir nepieciešamība pieregulēt intensitāti... Virtuvē nezinu-manuprāt būs tā ka 1 reizi noregulēsi un viss... Kas ir noderīgi, manuprāt ir salikt gaismas sensorus ar taimeriem koridoros, vējtverī un tml lai gaismas slēdzas un izslēdzas automātiski...

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: Alfadelta (85.10.211.---)
Datums: 29/05/2016 14:38

Vēl svarīgi ir salikt izslēgšanas/ieslēgšanas punktus tā lai būtu ērti un būtu maz "jāskraida" līdz slēdžiem... Bet vienlaicīgi ir censties nepārspīlēt... Esmu bijis vairākās mājās kurās ir stipri pārsātināts ar apgaismojumu un elektroinstalācijām... Ja ienāc virtuvē un Tev pie sienas ir 15??? dažādi slēdži gaismām tad tiešām var nedaudz apjukt... :) Normāli ir tā, ka ja kāds atbrauc ciemos, tad pietiek ar īsu vienreizēju instruktāžu lai ciemiņš spētu operēt ar gaismām :)

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 29/05/2016 15:04

Alfadelta, vipendronus negribam, bet ir pāris problemātiskas vietas plānošanai "uz papīra":
* gaitenis - 5m garš, 2m plats, no tiem 80cm atvēlēti kāpnēm uz mansarda stāvu; centrā lampu gluži ielikt nevar, kāpnes traucēs; ir doma par vienu sienas lampu pretim kāpnēm, bet nav ne jausmas, vai pietiks; te varbūt veiksmīgāka būs griestu lampa, bet varbūt ne
* 30m² dzīvojamā zona, apvienota ar virtuvi un mansarda stāvu - griesti teju 6m, turklāt ja liek pie griestiem, tad tas izgaismos arī mansarda stāvu; ir doma par stāvlampu + vienu vai divām sienas lampām ikdienas apgaismojumam, bet atkal - nav ne jausmas, vai tas ir veiksmīgs risinājums, vai tas ies kopā ar TV, kas novietots pie pretējās sienas; griestu lampu tur arī droši vien jāliek, bet ne ikdienas lietošanai - tas vairāk brīžiem, kad vajag vienmērīgu spožāku gaismu

Ar pārējo problēmu nav - pa vienai lampai katras telpas vidū un miers. Vien jāsaprot, vai dimmeri ir OK variants un pietiks ar vienspuldzes lampām, vai arī jāliek vairākspuldžu lampas ar dubultajiem slēdžiem.

Pārslēdžus ciest nevaram ;)
Tāpat nesimpatizē "lampu grupas", kur telpa tiek izgaismota ar 10 lampiņām.
Kustību sensoru sakarā arī esam konservatīvi - iztiksim bez tiem.

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 29/05/2016 15:27

Rādās, ka vēl viena telpa sagādā problēmas - mansarda stāvs. Tur būs plaša 65m² telpa. Telpas pielietojums - nezināms, nenoteikts, pēc vajadzības. It kā bija doma par 2 lampām, bet radās šaubas, vai tās divas lampas spēs normāli izgaismot - varbūt tomēr jāliek 4 lampas vienmērīgāka, pilnīgāka apgaismojuma iegūšanai.

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 29/05/2016 15:48

Nu es nezinu kā uz papīra, bet grūti iedomāties bonusu no salīdzinoši nelielās 30m2 telpas ar 6 metrīgajiem griestiem.
Es saprastu, ja tā telpa ir uz saviem 80-100m2, tad varbūt jau parādās efekts, bet tik mazā platībā?
No praktiskuma viedokļi šādi griesti jau nu ir gan šikošana. :) Ja nu vienīgi bērniem tur sakarināt kāpnes, virves un šļūcamos stieņus. :)

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 29/05/2016 19:40

Vilnis_Radio, 6m griestus jāskata kontekstā ar "dzīvojamā zona apvienota mansarda stāvu". Nav jau tā, ka tā telpa būs kubiska.

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 29/05/2016 20:15

Nu es jau saprotu - no mansarda daļas varēs pieiet pie žoga un paskatīties lejā.

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: vārds (85.10.211.---)
Datums: 30/05/2016 09:32

LED plafonus var izmantot vietās, kur it kā nav vietas lampai. Plakans pie sienas, vietu neaizņem un visu apgaismo. Halogēnus plānot vairs nevajadzētu, tie tāpat pēc pāris gadiem vairs nebūs.
Dažādiem sensoriem un papildus vadības blokiem (wireless slēdži, etc.) tomēr ieteiktu paredzēt vietu sadales kārbās vai pie slēdžiem. Tas, kas šodien neliekas vajadzīgs, kad sāks dzīvot var izrādīties tomēr noderīgi.

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: Sieriņi (85.10.211.---)
Datums: 30/05/2016 10:05

Es savulaik izmanotju DIALux - [www.dial.de]

Resultāts bija dieezgan ok. Viņiem bāzē bija diezgan daudz pazīstamo brandu (Philips, Osram, etc.) gaizmas ķermēņu. Bet var arī lampiņu ražotāju mājaslapās pameklēt updaitus, lai dabū vēl vairāk:

Piem. Osram - [www.osram.com]

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: Alfadelta (85.10.211.---)
Datums: 30/05/2016 22:54

Man ir precīzi tāds pats koridoris tikai kāpnes ir priekštelpā, kura ir pievienota koridorim 90o "zirdziņā", es to izgaismoju ar 5 led mazjaudas gaizsmekļiem griestos...
6m griestos labi izskatās ja gaismeķlus iekar garās trosēs...

Ar vienu lampu apgaismojums sanāk nevienmērīgs un ir daudz kaitīgāks acīm nekā ar vairākiem, mazjaudīgiem gaismekļiem...

Nu un šādam šauram un garam koridoram sensori ir kā radīti jo piemēram ja ir tā kā man: 5 izejas uz to koridori tad ko darīsi? Liksi slēdzi pie katras izejas, vai atstāsi gaismu nonstopā degot, vai tumsā lavīsies ārā no vannas istabas koridora vidū?

Bet protams katrs sev ieplāno kā māk un kā vēlas...

Shēmu uz papīra gan vajadzētu sazīmēt

Halogēniem ir LED aizvietotāji

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 31/05/2016 06:38

vārds, ja reiz ir pie sienas, tātad vietu aizņem - tā vairs nav tukša siena ;)

--------

Sieriņi, par DIALux - paldies, paskatīšos.

--------

Alfadelta,

Gaitenī neskaidrību rada, kā tās kāpnes ietekmēs izgaismošanu. Vairāk par vienu gaismekli tur negribas likt.

Garās troses nez vai labi izskatīsies no mansarda stāva. Kaut vai tāpēc, ka visus uz lampas esošos putekļus varēs redzēt (neba nu tur kāds katru otro nedēļu stieps kāpnes, lai varētu putekļus notīrīt). Turklāt līdz šim neesmu redzējis gaismekli trosēs, kas man šķistu simpātisks un mājīgs.

Sensori ir nevis kā radīti koridoram, bet kā radīti cilvēkam, kurš tos lieto un kuram tie patīk. Mums nepatīk. Gan jau tumsā/pustumsā spēsim izlavīties ārā no vannas istabas (tumsā kā reiz vismazāk gribēsies, lai kaut kādas gaismas nekontrolējami slēdzas iekšā).

Shēma uz papīra, protams, būs - kaut kā tak ir cilvēkiem, kas to taisīs, nepārprotami jāparāda, kur nepieciešami vadu gali.

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: he (85.10.211.---)
Datums: 31/05/2016 09:09

Laikam par šo lasīji:
[www.building.lv]-

skat. komentāru 06.01.2016 23:03

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 31/05/2016 09:26

Iespējams. Paldies ;)

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 07/06/2016 07:52

Pabakstījos ar to SketchUp+LightUp - nekas prātīgs nesanāk. Sienas kaut kādas "ne baltas" izskatās, lux arī mazi (bet var jau būt, ka lumenus jāpalielina - tā arī nesapratu, cik realitātē būtu optimāli).

Ja renderē "Lux contour" modē, tad gan sanāk tāda kā "izgaismojuma karte" dažādās krāsās, atkarībā no aprēķinātajiem lux - izskatās, ka pēc tā jau var kaut ko novērtēt. Ja vien tā karte kaut cik atbilst patiesībai, tad pēc tās var mēģināt novērtēt apgaismojuma vienmērību.

Pie reizes SketchUp uzrādīja vēl vienu "problēmzonu" - kad saimniecības telpā gribēju izvietot lampu pie griestiem, konstatēju, ka tur tak griesti nemaz neplānojas - tur pirmā stāva griestu vietā ir jumta slīpums.

Kā ir ar lampām pie "slīpajiem griestiem" ~42°? Ir OK vai drīzāk atgādina izvirtību? Tādām vietām piemērotākas griestu lampas vai sienu lampas (pilnvērtīgākam telpu apgaismojumam)?

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 07/06/2016 09:13

Ko nozīmē slīpie griesti? Tak būs kaut kādi saišķi vai sija? Kas tad tev saturēs trijstūri?

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 07/06/2016 09:40

Būvkonstrukciju pagaidām nav - nezinu, kas, ko un kā saturēs. Slīpie griesti nebūs gluži līdz korei - būs arī horizontālā griestu daļa (kores augstums 7.50m, griestu augstums 5.75m).
Mansarda daļā ~1/3 ir slīpie, tad ~1/3 horzontālie un tad vēl ~1/3 slīpie.
Dzīvojamajā zonā horzontālie ir <1/2.
Saimniecības telpā horizontālie vispār sākas pie pašas sienas.

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 07/06/2016 10:27

Vispār jau tu mal pa tukšo savā ziņā. Pa priekšu projekts un tad gaismas. Ņem vērā, ka sarunā ar arhitektu tev arī var domas pamainīties par dažādām principiālām lietām. Tagad tev ir skriešana ratiem pa priekšu, vismaz mēģinot iegūt tik augstu detalizācijas pakāpi, bet nu domāt jau vari par šo.

Re: Apgaismojuma plānošana
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 07/06/2016 10:31

Nu projekts minimālajā sastāvā ir, būvatļauja ir. Nākamie soļi - būvkonstrukcijas, elektrības projekts, santehnika, apkure utt. Kā arhitekts izteicās, tieši šis ir pēdējais brīdis, kad ir jāsaprot, kurās vietās būs visas rozetes, elektrības slēdži un vadu gali priekš lampām. Kamēr es to neizdomāšu, tikmēr projektu elektrībai uztaisīt tak nav reāli, vai ne?

Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **   ******   **     **  **     **  ********  
       **  **    **  ***   ***  **     **  **     ** 
       **  **        **** ****  **     **  **     ** 
       **  **        ** *** **  **     **  **     ** 
 **    **  **        **     **   **   **   **     ** 
 **    **  **    **  **     **    ** **    **     ** 
  ******    ******   **     **     ***     ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727