UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Drošinātāju sit ārā
Autors: paranoia ()
Datums: 07/09/2009 20:39

Sveiki,

Ir 16 ampēru Latvenergo pieslēgums. Nelaime tāda, ka ļoti bieži sit ārā ievades drošinātāju - citreiz it kā pieņemamos gadījumos (daudz patērētāju), bet citreiz pietiek ar pārdegušu lampiņu.

Manī samulsumu rada tas, ka mājas iekšējie drošinātāji (protams, max 16a, vismaz 2 rindā) parasti netiek 'izsisti', ja vien tiešām nav bijis 'īsais'. Pēc manas saprašanas normāli būtu otrādi - vispirms nostrādā iekšējie drošinātāji, bet ja nu kaut kas mājā nenotiek kā vajag, tikai tad atslēdz ievades drošinātāju. Ne?

Latvenergo ar šo jautājumu mani pasūtīja - bet vai tomēr nav tā, ka ārējam drošinātājam jābūt ar lēnāku reakciju? Un vispār - vai drošinātāji savstarpēji atšķiras ar 'reakcijas ātrumu'?

Re: Drošinātāju sit ārā
Autors: zihers ()
Datums: 07/09/2009 21:26

Ja īsslēguma strāva pietiekoši liela, tad "izsist" var arī automātu pirms skaitītāja, kas šajā gadījumā ir ar visai nelielu nom strāvu (16A).
Pastāv protams selektīvie automāti, bet šajā gadījumā tas, ticamākais, nav uzstādīts. Ir arī automāti ar dažādām raksturlīknēm (B, C, D). Ja uzstādīts B16A, tad tas ir jūtīgāks.
Iespējams, ka nāksies pierast pie šādiem gadījumiem, vai likt mājā 6 - 10 A automātus.
Ja pazīšanās pie Latenergo montieriem, tad sarunā, lai nomaina ar D16A automātu.

Re: Drošinātāju sit ārā
Autors: guliks ()
Datums: 07/09/2009 21:36

Ja uztaisīsi īsslēgumu, izbliezīs vai nu visi vai daļa no viens aiz otra esošajiem aut slēdžiem_Ar pārslodzi, ja viss salikts pareizi, būs tā, ka atslēgsies tikai tas aut. slēdzis, pie kura pievienots rijīgais patērētājs_

Ar drošinātājiem ir tā kā pēc tavas saprašanas, tikai tos bieži vien vairāk neizmanto sadzīves elektroinstalācijās, ir jau, protams, izņēmumi un instalācijas no senākiem laikiem_
Atškiras arī automātslēdžu un drošinātāju nostrādes ātrumi, to var papētīt pēc laikstrāvas raksturlīknēm_

Tā ka Latvenergo varam galīgi nevainot_Reizēm arī gadās, ka automātslēdzis ir saguris un atlec vaļā pats no sevis, tas vēlāk atkārtojas arvien biežāk, kamēr ieslēgtā pozīcijā tas vairs neturas_

Re: Drošinātāju sit ārā
Autors: guliks ()
Datums: 07/09/2009 21:40

D pret īso neko nelīdzēs, pirms gada eksperimentējot saslēdzu uz galda virknē vairākus bcd 1f un 3f un salaidu uz īso

Re: Drošinātāju sit ārā
Autors: juris_F ()
Datums: 07/09/2009 21:40

Tur kur tie divi 16A, tiem jau slodze sadalījusies. galvenais (ievada) gan jau ir tuvu maksimumam noslogots. Lampiņas izdegšana tam iedod pēdējo pilinu, t.i. pārslodzīti, lai gan uz atsevišķo grupu varbūt arī nav tik traki, līdz ar to kopējais izdeg.

Re: Drošinātāju sit ārā
Autors: MarcisEL ()
Datums: 07/09/2009 21:51

Protams, vislabaakais buutu sakaartot selektivitaati (pakaapeniski mazaaka nominaala automaatus). Logjiski, ka pie tik nelielas jaudas piesleeguma to nebuutu praatiigi dariit.
Jautaajums, vai Tev tieshaam ir Latvenergo droshinaataaji, vai tomeer automaats??? Latvenergo savos tiiklos lieto paarsvaraa C klases automaatus. Vareetu pameegjinaat salikt dziivoklii visus A klases vai B, kuri nostraadaa aatraak, bet ja ir probleemas ar paarslodzi, tad atsleegshanaas shajaa gadiijumaa notiktu veel biezjaak.
Nezinot neko vairaak par Juusu situaaciju, laikam jau dziivoklis ar 1 faazu 16A piesleegumu. Izskataas, ka labaakais risinaajums buutu jaudas palielinaajums no Latvenergo puses, bet tur jau Jums atkal buutu jaamaksaa.

Re: Drošinātāju sit ārā
Autors: lourenss ()
Datums: 07/09/2009 23:05

Pēc paranoia sākotnējās informācijas man rodas priekšstats par šādu shēmu: ievadautomāts 16A - skaitītājs-rinda ar automātiem 1 gab. 16A, 2 gab. 10A utt., kas savienoti savā starpā ar vienu kopni(ķemmi). Šadā gadījumā ekvivalentā shēma: pēc 16A ievadautomāta ir uzstādīts 16+10+10...=36 A drošinātājs, un kabeļa galā ieslēgti daudz patērētāju... Te arī redzams, ka ievadautomāts ir ievērojama mazāks nekā ikdienā nepieciešams.

Pie biežas automāta nostrādes no pārslodzes būs kā guliks izklāstīja - automāts pats "slēgsies ārā".

Piekrītu gulikam, ka VIENAS SADALES ietvaros bcd 1f un 3f automāti pēc īsslēguma nenodrošina viena automāta atslēgšanos - selektivitāti. Ja ir maģistrālā shēma un gara līnija, tad ir novērojams selektivitātes efekts. Ir citi selektivitātes nodrošināšanas risinājumi.

Ja "Sadales tīkls" atteiks slodzes palielināšanu, nomainot ievadautomātu, tad ir iespējams izmantot slodzi ierobežojošos relejus, kas neatļauj vienlaicīgi ieslēgt tējkannu, veļas mašīnu, mikroviļņu krāsni utt.

Re: Drošinātāju sit ārā
Autors: pauljukas ()
Datums: 08/09/2009 00:21

Kāpņutelpā kastē man bija 16A keramikas drošinātājs. Vis bija oki doki, ja kādreiz virtuvē kaut ko vairāk saštepselē izsita dzīvoklī B10A automātu.
A tas keramikas 'pazuda' vienudien, ieliku kas mājās bija - 16a vecais automāts. Tagad bliež ārā tikai kāpņutelpā. Dzīvokļa automāts mierā stāv.

Kā ir? Vecais padomju laiku automāts ir kaut kāds vājš vai jūtīgs vai kas??
Laikam jāliek atpakaļ keramiskais būs. Otra doma, ka tur salaist pa taisno, nu ar domu lai vairs nezog korķus un arī ļaundari lai man nevar strāvu atrubīt. Un dzīvoklī ielikt C16A ievadnieku.

Re: Drošinātāju sit ārā
Autors: paranoia ()
Datums: 08/09/2009 10:00

Paldies par komentāriem!

Vieta ir privātmāja ar 3fāzu 16A pieslēgumu (kad slēdzu klāt, vairāk jaudu nedeva). Drošinātāju tipi - nemācēšu tagad pateikt, vakarā būs jāapskatās (droši vien jau visi ir C). Bet shēma ir: 3fāzu ?16a ievadautomāts -> skaitītājs -> 3fāzu ?16a automāts mājā -> mazie automāti pa grupām (mazie, kā jau _lourenss_ pieņēma, savienoti ar vienu kopni).

Faktiski gribētos, lai nostrādā tas mājas 3fāzu kopējais, vismaz pie pārslodzēm. Kā noprotu no komentāriem, risinājumi būtu:
- palielināt jaudu (droši vien jau ar laiku vajadzēs, kur ta' likšos)
- sarunāt kādu montieri ar plombējamo, lai nomaina skapja drošinātāju uz D16A (pieņemot, ka tur tagad ir C16A)

Komentējot par 'īso' - tas tomēr notiek pietiekami reti un tad lai arī sit ārā visus, to ta' pārdzīvotu.

Re: Drošinātāju sit ārā
Autors: paranoia ()
Datums: 08/09/2009 10:03

Aizmirsu pajautāt: kaut kādi noteikumi atrunā/reglamenē, kāda tipa drošinātājam jābūt pirms skaitītāja Latvenergo pusē? Vai ka' tik 16a, pārējais nav svarīgi?

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********   **      **  ********  **    ** 
 **     **  **     **  **  **  **  **         **  **  
 **     **  **     **  **  **  **  **          ****   
 **     **  ********   **  **  **  ******       **    
 **     **  **     **  **  **  **  **           **    
 **     **  **     **  **  **  **  **           **    
  *******   ********    ***  ***   ********     **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727