UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 2 no 4
Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: elektrikisx ()
Datums: 31/10/2013 12:24

Es gan negribētu vainot partinēju kantori,neesmu saskāries,ka pārtītie sadeg ātrāk.
Man gribas domāt,ka problēma ir motora pieslēgšanā-kā darba slēgums tiek izmantota zvaigzne.Līdz ar to motors nestrāda ar pilnu jaudu(šādi motori zvaigznē tiek slēgti pie 660V),tiek spīdzināts, aizsardzības nav un motors kirdikt.

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: Sniegavīrs ()
Datums: 31/10/2013 18:23

Man jau arī tādas aizdomas, ka netiek pareizi pieslēgts un aizsardzības noīsotas. Savādāk sistu ārā aizsardzību, nevis degtu motori.

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: elmehs ()
Datums: 01/11/2013 15:49

Pat nespeju iedomāties ka var pieslegt nepareizi un pie tam vel ta lai tas motors griestos, jo ir tikai divi varianti . pirmaja sajaukt fāzes vietam, tad motors griezīsies uz otru pusi bet nenosvils. Bet jebkurs cit nepareizs slegums dos īso un izsitīs visas aizsardzības pirms vel motors sācis griesties, pie kam motrs paliks vesels.
Pirmkart kas tas par kantori kas 4 reizes partin vienu un to pašu motoru, nenoskaidrojot iemeslus kapēc nodeg??? Jo ja motors dotjai iekartai izvelets tā ka normali stradājot tas strādas ar 90 procentu slodzi tad tieši partīšanas kvalitate var spelet lieu lomu. Bet firma kas tikai pārtin un pofig kas par iemeslu vai arī nevar atrast iemeslu man nekadu uzticību par kvalitati un zināšanam neievieš.
Te būtu jasak ar ar to ka vienkarsi paņem no kada elektriķa strāvas knaibles un pameri stravu katra fazē pie normalas slodzes. Ja visās trīs fazēs strāva vienada+-10% un mazāka neka dots ražotaja instrukcijā bet motors karst vairak ka par 100-120 grādiem tad visas pretenzijas pie pārtineja. Ja strāva lielāka par nominalo un minūtes vai divas laikā neizsit aizsardzību tad pie ražotāja ar rēķiniem jo nav pareiza iekartas aizsardzība vai tās iestatījumi..
Par to ka nav vienas fāzes, trīšfazu motors nekad nesaāks griesties tikai ar divām. Ja motors griežas un pazūd fāze tad tas var turpināt strādāt bet būs pamanāma savādāka skaņa, bet ja būs arī normala slodze motoram tas tik un ta apstāsies., jo tikai ar divam fazem tas parasti vēl turpina darboties tukšgaitā vai ar ļoti mazu slodzi..
Katrā ziņā jebkur š elektriķis kaut ar vidējo proftehnisko izglītību pirmkārt šai gadījuma rokās ņemtu strāvas knaibles.

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: paskars ()
Datums: 01/11/2013 22:35

Par to palaišanu zvaigzne --> trijstūris.
Tur jau ir jāskatās kādu motoru mēs tā palaižam.
Ir divi motoru spriegumi:
1. Trijstūris 230V / zvaigzne 400V (uz vienu motora tinumu krīt 230V)
2. Trijstūris 400V / zvaigzne 690V (uz vienu motora tinumu krīt 400V).
Tikai 2. tipa dzinējiem drīkst izmantot palaišanu zvaigzne --> trijstūris. Pie standarta tīkla sprieguma 230V/400V sākotnēji zvaigznē padodam uz tinumu 400V vietā 230V un tādā veidā iegriežam motoru, un tad jau vēlāk padodam trijstūrī uz tinumu nominālo spriegumu 400V. Šajā mirklī motors griežās ar nominālo jaudu.
1. tipa motoram zvaigznē uz tinumu padodam nominālos 230V un kad motors ir iegriezies tad nu uz tinumu padodot 400V mēs to motoru vienkārši nodedzinam. :(

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: paskars ()
Datums: 01/11/2013 22:39

Iesaku kā motora aizsardzību izmantot regulējamu automātslēdzi. Piemēram ABB MS116 vai MS132 ar konkrētu ieregulējamu strāvu vai analogu.

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: elmehs ()
Datums: 02/11/2013 05:46

TO paskars

Ja neko no šīm lietām nejēdz kāpēc dot padomus citiem.
Trīstūris 230V !!!!!! Kā to var dabūt gatavu mājas apstākļos:) Un kur Tu pie standarta Lavenergo pieslēguma ņemsi 690V !!!!! Tāds parasts mirstīgais nemaz tik vienkārši neatradīs motorus uz 690 V, Dažreiz uz kuģiem ir tādi sastopami bet tur ir savi ģeneratori un arī tīkls ir nevis 400 bet 690V
Un kā domā zvaigznē padot 230V Kur to nulles vadu tam motoram spraudīsi:) :) Jo 230 V ir starp fāzi un nulles vadu. Bet starp jebkurām divam fāzem ir 400V
Jebkuram vienātruma trīsfāzu elektromotoram ir 6 izvadi (trīs tinumi katram tātād 2 izvadi) Ja tinumus saslēgsi zvaigznes slegumā tad pieslēdzot motoram 400 V uz katra tinuma būs pievadīti tikai 230V bet trīstūra slegumā kattram tinumam būs tieši 400 v arī pieslegti.
Nu nav tādi tevis minetie 2 motoru tipi:)

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: khe ()
Datums: 02/11/2013 07:23

Es sagādātu nākošajai pārtīšanas reizei termostatu(vai divus virknē), ko prasītu pietīt motora tinumiem iekšpusē un izlaist izvadus kārbā. Tā varētu būt papildus termoaizsardzība. Par to zvaigzni un trīsstūri: varbūt tiešām veči mauc zvaigznes slēgumā un tāpēc arī gurst un karst? Vai ir pārbaudīts, ka pārslēdzas uz tr-st slēgumu un vai pārslēdz?

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: elektrikisx ()
Datums: 02/11/2013 08:42

To elmehs
Sēdies-DIVI !!
Paskars visu pareizi pateica :)

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: elmehs ()
Datums: 02/11/2013 11:01

to paskars and elektrikisx

Nu tad jūs pa abiem varbūt ar paskaidrosiet kā var pieslēgt trīsfāzu elektromotru trīstūrī ( pa taisno no Latvenergo tīkla) tā lai uz katra tinuma būtu 230V!!!!!!! Mēs ar kolēģiejm no rīta labi pasmejāmies par šitādu joku.:):) Izskaidrosiet šito pirmo spriedelejumu tad var mēģināt izskaidrot tālakos jūsu domu graudus:):)

Vot khe te raksta lietu ko vaig pārbaudīt, jo varbūt taimeris kirdik un neparsdlēdzas uz trīstūri, bet slodze zvaigznes slegumam par lielu un tāpēc parkarst.

Re: Motoru palaišana trijstūrī - zvaigznē
Autors: elektrikisx ()
Datums: 02/11/2013 15:35

to elmehs
1. kurš teica ,ka taisās palaist motoru trijstūri iekš latvenergo,lai uz tinuma būtu 230v ?To paredz ražotājs.
2.Ja kas,tad arī Latvijā vēl ir sastopams spriegums ,kur starp fāzēm ir 230v.
3. Nesaprotu,kādu motoru tu taisies palaist no zvaigzni trijsgūrī??

Pašreizējā: 2 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **    **   ******    *******   **     ** 
  **  **    **  **   **    **  **     **   **   **  
   ****      ****    **        **     **    ** **   
    **        **     **         ********     ***    
    **        **     **               **    ** **   
    **        **     **    **  **     **   **   **  
    **        **      ******    *******   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727