UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 3 no 9
Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: Niks ()
Datums: 29/01/2015 13:20

Vilnis_Radio Wrote:
-------------------------------------------------------

> Arī skatoties uz tērauda katliem ir ļoti
> svarīgs aspekts kā uztaisīts siltummainis un
> kā paredzēts to tīrīt. Tirgū ir sliktākas un
> ir labākas versijas. No visiem, kurus es esmu
> redzējis visērtākie šķiet tādi, kur
> siltummainis ir caurules ar spirāli iekšā. Tos
> vienkāršākiem katiem ātri iztīra ar birsti
> augšā lejā, bet ir vēl labāki modeļi, kuriem
> sānā kloķis un katls nav pat jāver vaļā lai
> iztīrītu un ir vēl gudrāki modeļi, kuri paši
> rausta un cilvēkam tur pat nav jāiedziļinās.
> Pēdējo versiju nav vērts apskatīt, jo tādi
> katli ir ellīgi dārgi un tie ir cilvēka
> priekam. :)

Man ir tas "prieka katls" :)
Skatos uz to un domāju, ko tur būtu iespējams vienkāršot vai uzlabot, un neko nespēju izdomāt :)
Tāds kārtīgs gāzģenerators ir ļoti komplicēts, manam programma ielādējas pāris minūtes, līdzīgi kā gudrajam telefonam :) CAN-BUS kontrolierim ieskrieties tomēr vajag :)

Un esmu diezgan pārliecināts, ka bez tādas vadības ilgermiņā nekas labs nesanāks. Nē, es saprotu, katram katlam savs pircējs un katram savas vēlmes un iespējas. Bet nu nevajag teikt, ka "mūsu katls nav sliktāks" un "lietderības koef ir 95 %".

Atpakaļ pie uzdotā jautājuma - Vilnim ir pilnīga taisnība. Malka jākurina tērauda katlā, ja rocība ļauj - gāzģenerātorā. Obligāti jābūt akumulatoram un kaut kādai, kaut trulai, automātikai, kura miksē siltumu. Vislabāk, ja ir siltās grīdas. Vajag pārdomāt par mājas siltuma zudumiem, katla jaudu un akumulatora tilpumu. Tam jābūt kaut kādā loģiskā harmonijā.

Statistikai - 180 m^2, 20 kW, 2 m^3, "velk" ~ 42 stundas pie 0 grad. ārā

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: Māronkulis ()
Datums: 29/01/2015 15:06

Te tam katlam, kur pelnu restes vietā papildu siltummainis - man tas drīzāk šķiet mīnuss. Pavērojam, kā malka sadeg ķieģeļu kurtuvē (krāsns) - augstā temperatūrā un līdz ar to pilnvērtīgāk. Šāds papildus siltummainis tikai vēl vairāk noņem siltumu no degkameras. Jā, visi šie katli jau ir kompromiss uz lietderību/cenu/gabarītiem. Paskatamies lielajās katlumājās - ķieģeļu kurtuve, pēcāk siltummainis. Garāks dūmgāzu ceļš, augstāka t kurtuvē - lielāks lietderības k.

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: georgs999 ()
Datums: 29/01/2015 18:34

Man ir vēl no padomju laikiem čuguna katls. Liekas, ka viņš var kalpot mūžīgi. Jau 30 gadus kalpo. Kurinu pārsvarā ar alkšņa malku. Ir mazais loks, kas uztur tos 60 grādus. Katlu nekad nesvīdinu un nesmacēju. Vienmēr kurinu kā malkai ir jākurās.
Nākošais katls arī noteikti būs čuguna. Nopērc un aizmirsti par katlu.

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: ub ()
Datums: 29/01/2015 21:37

Man ir tērauda katls, kalpo vairāk kā 10 gadus. Pāris gadus atpakaļ uz Ziemassvētkiem iztīrīju, piekrāvu ar bērza malku un aizbraucu uz stundu. Atgriezos tvaika pirtī, jo biju aizmirsis ieslēgt cirkulācijas sūkni un drošības vārts nespēja visu tvaiku novadīt, sānos plaisa. Plaisu sametināju un katls kalpo vēl šodien. Varbūt maldos, bet ja tā notiktu ar čuguna katlu, domāju, ka mājai trūktu gabals no sienas. Tā kā, ja nestabila elektrība vai caura galva, domāju, ka arī no drošības viedokļa tērauda katls labāks.

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: georgs999 ()
Datums: 29/01/2015 22:42

Man lielākais līdz 140 grādiem ir uzkāpis kad pazuda elektrība. Pat drošības vārsts nenostrādāja. Man ir uztaisīts, ka sūkņa elektrības pazušanas gadījumā sāk strādāt ķēde, kas apiet to sūkni. Īsā sakot daļēji sāk strādā kā uz pašteci. Kādreiz bija pašteces sistēma, tagad slēgtā.

Tavā gadījumā, iespējams, ka katla apsaiste nav pareizi uztaisīta. Es tavā gadījumā ieliktu vismaz vēl vienu drošības vārstu. Savādāk tiešām vēl kaut kas uzies gaisā.

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: slēpnis* ()
Datums: 29/01/2015 23:20

Dzesējama pelnu restīte nemaz nav tik labi no pareizas sadegšanas viedokļa. No kurtuves jānoņem pēc iespējas mazāk siltuma lai nepazeminātu sadegšanas temperatūru.

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: kocinieks ()
Datums: 30/01/2015 05:58

Vai neviens nelieto Latvijas čehijas kopdarba UniMaxBio malkas granulu kombinēto katlu? Ļoti gribētos dzirdēt kādu lietotāja atsauksmi...

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: pamats topošais ()
Datums: 30/01/2015 14:05

georg
pēc līdzīga principa var teikt - man autiņš no 60tajiem ar 6l motoru, zvērs, kalpo un kalpos mūžīgi, to nekas nevar nokaut...ir tik viens jaut - efektivitāte? ja čugunnieks ir līdzīgi efektīvs vai neatmaksājas mainīt, tad ok, bet ja jāmaina tik un tā, tad jārēķina. Zinot cik +/- tērē kurināmo, zinot katla lietderību, diezgan vienkārši sarēķināt. Turklāt, pieredze rāda, ka viss paliek dārgāks, arī malka. Un ja plāno 10 gadu periodam, tad jāņem vērā ka vēlāk atmaksāsies/būs lielāki zaudējumi straujāk kā tagad.

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: slēpnis* ()
Datums: 30/01/2015 16:00

Malkas katla pārvietošanu uz darbnīcu atbalstu, it sevišķi, ja nozīmīgu laika daļu pavadi tur. Pats arī to taisos šovasar izveikt. Arī attālums 8-10 metri. Ir kādas idejas par siltumtrases uzbūvi? Gatavās pa 40eur metrā kaut kā neuzrunā.

Bet akumulators ar siltummaini ir garām pēc manas pieredzes. Katram siltummainim ir sava efektivitāte un, kad temperatūras sāk izlīdzināties, efektivitāte krītas. Praksē tas nozīmēs, ka ja akumulatorā būs 40grādi, kurus vēl varētu mierīgi palaist radiatoros ar jēgu, tad caur siltummaini būs labi ja 33. Tāpat uz otru pusi, sausa smalka malka un laba vilkme, katls iet aiz 95, kaut akumulatorā tikai 75. Un tas ir pie siltummaiņa, kas ir, kā krekls apkārt 550l mucai. Nezinu, cik tur vajadzētu ierullēt cauruli, lai būtu aptuveni līdzīga virsma.

Katls būtu mazākais par ko iespringt. Es nopirku lietotu par mazām naudām, kas nemaz nav tik slikts varians. Pāris sezonas vari palietot, saprast, ko tas vispār nozīmē, kurināt ar malku, saprast kādi siltumzudumi mājai, malkas patēriņš dienā, saprast vai nepieciešams jaudīgāks, vai mazāk jaudīgs, vai pavisam citam kurināmam. Pēc tam var tāpat pārdot un nopirkt jau ar skaidru sapratni, ko vajag. Tā es arī taisos darīt, tikai nav priekš manas vajadzības pieņemamā cenā nekas atrodams. Briestu pasūtīt vietējiem tautas daiļamata meistariem. Ja kas, man ir Atmoss, kurā iet 50cm pagales iekšā. Man liekas viņiem nemaz ar īsāku kurtuvi nav.

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: Jankouzs ()
Datums: 30/01/2015 20:56

Es ar savu metālnieku esmu ļoti apmierināts 25 kw katls ar lielu kurtuvi 60cm malka lien iekšā,teikšu kā ir kurinu šoziem ar baudu! :) Par cik kurinu šoziem ar malku nevis briketēm,plus vēl lietderīgāks katls apkures izmaksas samazinājušās uz pusi,vēl tik jānosiltina māju un vispār būs kaifs!

Pašreizējā: 3 no 9


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **      **  **     **   *******   **    ** 
    **     **  **  **  ***   ***  **     **  ***   ** 
    **     **  **  **  **** ****         **  ****  ** 
    **     **  **  **  ** *** **   *******   ** ** ** 
    **     **  **  **  **     **         **  **  **** 
    **     **  **  **  **     **  **     **  **   *** 
    **      ***  ***   **     **   *******   **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727