UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 5 no 9
Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: Rx ()
Datums: 31/01/2015 20:19

Vai tad nav tā, ka, jo lielāka potenciālā krāsns jauda, jo garākas pagales? Jeb, čuguna krāsnīm sekciju skaits ir potenciālās maksimālās jaudas funkcija. Ja grib garas pagales lietot, liekā jauda jānovada akumulatorā.

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: jurisusa ()
Datums: 31/01/2015 20:47

Par siltumtrasi. Uponor domaajams buus labaaks par samopalu..., bet noskaidro pie santehnika cik caurules nepieciesamas, iespeejams 4 arii siltam uudenim, plus paintereseejies par uudens caurulju diametriem... Pasjam staav 40 un 50 m uponor pa 4 cauruleem... 2 metru dziljumaaa. Liekot katlu, kaa jau kaads iepriekjs rakstiija 30 -70 kw katls plus 2-5 m3 akumulators ieveerojami atvieglos dziivi, kurinot ziemaa reizi 2-5 dienaas... Svariigi maajas siltumpateerinji.. Es ieteiktu radiatorus likt 2 x vairaak nekaa nepieciesams, tas ljaus opereet ar zemaam temperatuuraaam. Mana pieredze 260kvm 2 kubi katls, temperatuura miinus 5 graados videeji iet ap 30-35 graadi, ir tikai radiatori ar ljoti lielu rezervi... Plus taads, ka visi siltuma zudumi paliks saimnieciibas eekaa...-)) no akumulatora palaid silto udens padevi uz elektrisko boileri, starpiibu piesildiisi ar boileri... Man akumulatoraa ienaak atseviskjaa cuuskaa aukstiais uudens, piesleegti 7 saules kolektori, bet starpiibu piesilda siltumsuuknim (piesleegts) 300 l boileris, kurjs pieslilda ziemas periodaa silto uudeni... Svariigs moments piedomaa par alternatiivu apkuri, kad 5+ dienas nebuusiet maajaas, tens vai kas cits, kas uztureetu maaju minimaalaa temperatuuraaa...
Alternatiiva - ir maza apkurinaamaa platiiba - meegjini atrast labu lietotu siltumsuukni, urbums, lai uudens jauda buutu ap 5-6 kubi stundaa, man pietika ar 22 metriem dziljuma. Cauru gadu naak vid temp ap 7.5-8 graadi, tas udens apjoms iet caur siltumsuuknja siltummainni un jaanovada kaadaa uudens tilpnee , piemeeram diikjii vai upee... Izmaksas man uz sjo sisteemu sastaadija ap 3€ siltumsuuknis nibe 11 kw laikam, 1€ urbums, 1€ el suknis urbumaa ap 1 € apsaiste... Tavaa gadiijumaa plus akumulators 500-1000 litri, ali siltumsuuknis darbotos ekonomiski, nevis sleegtos aaraa ik pa 10 min..., plus radiatori, siltaa uudens boileris kombinetais ap 200-300 litriem. Plus ja ir kamiins rezerves variantam, ja pazuud elektriiba... Domaaju, ka ikmeenesa elektriibas pateerinjam nevajadzeetu buut lielam, jo saliidzinosji labs cop buutu pie ienaakosjajiem regulaarajiem 7-8 graadien uudens, man prom aiziet ap 3.5.... Kaut kaa taaa, bet pirms tam paluudz lai kaads uzmet Tev apsaistes sheemu, lai sisteema straadaatu korekti...paredz arii perspektiivaa kaadus 2-3 saules korektorus (lai boileris nav jauns jaapeerk, bet cuuska saulei jau buutu...

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: georgs999 ()
Datums: 01/02/2015 22:54

Kā šogad ir ar malkām?
Pasūtīju 40m3 alksni par 1000Eur. Pusi sev, otru pusi kaimiņam. Šofers sūdzējas, ka grūti tirgojoties. Neviens neņemot pilnām kravām. Tik kaut kādiem kamīniem maziem daudzumiem utt...

Domāju kapēc cilvēki neizmanto iespēju sildīties pa lēto. Nu OK, bišku ir piepūle jāpieliek to visu sazāģēt, saskaldīt, sakrāmēt.
Bet ja mēs padomājam kā vairums pavada brīvo laiku - internets, TV, aliņš, uzpīpēt uttt... tad te ir lieliska iespēja savu brīvo laiku izmantot lietderīgi :) Fiziskais brīvā dabā.

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: Niks ()
Datums: 01/02/2015 23:15

+100
Es arī par to brīnos.
Kurinot ar normālu katlu & apsaisti nozīmē reizi 2 dienās piekrāmēt to un iemest sērkoku. Un pretī ir milzīga ekAnomija....

Man pagaidām iet tik celtnieku atlikumi. Katlam baigi maz vajag, ja tā turpināsies, līdz pavasarim nebūšu ticis galā ar visiem kakšiem :)

500€ par 20 m^3 nemaz TIK lēti nav. IMHO

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: Ansisansisansis ()
Datums: 02/02/2015 16:51

Vēl - kāds ir štuks, par centrālapkures katla veidu - ir dzirdēts par senlaiku katlu, kurš ir principā kā ķieģeļu kurtuve, piemēram ar šamotu izoderēta, laba sienu izolācija - ķieģeļi visapkārt uguns kuršanās vietai, ogles netiek dzesētas, deg ar lielu karstumu, savukārt virs tā ir siltummainis, ar daudz trubām, caur kurām plūst dūmi, trubas tīra regulāri - paceļ vāklu, un izbaksta ar bakstāmo kam galā apaļš skrāpis. Teorētiski vajadzētu būt labam? jo sadegšanai tad netraucē nekas - sadegšana notiek lielā karstumā, savukārt augšā, kur virmo dūmgāzes, no tām tad noņem siltumu, cik var noņemt. Pie degšanas tad pievada ska'bekli, pirmreizējo un otreizējai degšanai, uzsildītu, ar nav neko sarežģīti, lai deg rūkdams:) priekšā kautkādas vecas plītsdurvis vai kas tamlīdzīgs.

Vai masveida pērkamajiem mūsdienu katliem ir labi/pareizi tas, ka tie noņem siltumu jau sākot ar malkas kuršanās vietu, sāniem, dibensienu, ne tikai liesmas augšpusi un dūmgāzēm, un tad lai pārāk to visu procesu neatdzesētu, jāliek atpakaļplūsmā silts ūdens utml.?

tīrīšanai tāds trubu siltummainis jau ir ļoti ērts, ar skrāpi tādas taisnas trubas iztīrīt vienā mierā var. Iespējams, tādu siltummaini par dažsimts eiro kādā ražotnē var izgatavot, apakšdaļu - šamotķieģeļus sakrāmē pats, cik biezas sienas vēlas. Siltummaini varbūt pat no ņeržas sametināt, lai ilgāks tas prieks. vajarī no melnā metāla, ja tā savukārt sanāk stipri lētāk, ka nav liela skāde to kautkad pasūtīt atkal jaunu.

vēl paziņa ir uztaisījis šādu katlu - [www.youtube.com] pirolīzes, pēc krievu forumos dabūtām skicēm un rasējumiem.

skaidrs ar viens, ka visērtāk ar visādām dīvainām uzpariktēm eksperimentēt, kad ir kautkāda kurtuvītes telpa, ne gluži dzīvojamās istabas vidū:)

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: Ansisansisansis ()
Datums: 02/02/2015 16:53

par malku viennozīmīgi piekrītu, tas ir laikam salīdzinoši visveselīgākais apkures veids - vismaz kāds nieka iemesls lai izietu svaigā gaisā, piepūlētu dažus muskuļus un šādi izkustoties uzlabotu asinsriti un vispārējo ķermeņa stāvokli. Sasēņoties mazkustībā un palikt par grūtdieni mūsdienās tā jau ir pārāk vienkārši.

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Datums: 02/02/2015 17:16

Nu var izgudrot no jauna velosipēdu un taisīt pirolīzes katlu no youtube un beigās iegūt vairāk vai mazāk sliktāku katlu par jau gataviem nopērkamiem ar prognozējamiem rādītājiem.
Var arī taisīt tiešās sadegšanas katlu no ķieģeļiem un arī iegūt nezināma rezultāta pasākumu.
Nu ja jau patīk taisīt, tad varbūt var nopirkt caur sludinājumiem nojātu pirolīzes katlu par 100 eur un to saremontēt? Rezultāts būs labāks nekā no nulles taisīt kaut ko.

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Datums: 02/02/2015 17:23

Un ir mazliet naivi domāt, ka tirgū esošos pirolīzes katlus ar lietderību 80-95% varētu pārspēt ar šamota kurtuvi, kas aizvērta ar plīts durvīm un atpakaļgaitu 20 grādi un "teorētiski būtu jābūt labam" pieņēmumu.

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Autors: tissot55 ()
Datums: 02/02/2015 17:31

Šeit var uzmest aci, kā risina malkas apkures jautājumus civilizētā pasaulē [www.brunner.com].....:)
Šķiet ka verķis arī darbojas uz kaut ko līdzīgu kā pirolīze.

Re: Malkas centrālapkures katla izvēle un citi vērtīgi padomi
Datums: 02/02/2015 17:52

Brunner aparāts ir neredzēta dizaina un glīts. Ieraugot, ka dūmvads iet caur sienu nodomāju, ka te nu būs brīnumi kas noslēpti tajā blakus skapītī katlā - bet nekā. Tas tikai dizains. Pirolīzes katls kā pirolīzes katls, ir laba automātika utt., bet lietderība tāda pati kā pārējiem sugas brāļiem - norāda ka 92%. Vienīgais, kas ir interesants šajā modelī ir novietojums - vairums katlu ir dziļumā izstiepti, bet šis platumā - vairākos gadījumos tāds izkārtojums ļauj racionalizēt telpu, bet savukārt tas galīgi neder, ja piemērotāks ir klasiskās formas katls. Bet nu nevar nepiekrist par dizainu. :)

Pašreizējā: 5 no 9


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **        **  ********  **     **  ********  
 ***   ***        **     **     **     **  **     ** 
 **** ****        **     **     **     **  **     ** 
 ** *** **        **     **     **     **  ********  
 **     **  **    **     **     **     **  **        
 **     **  **    **     **     **     **  **        
 **     **   ******      **      *******   **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727