UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Nodedzis gaismas slēdzis
Autors: Voldis ()
Datums: 09/04/2015 14:32

Pa nakti garāžā nodega gaismas slēdzis. Par laimi pats arī apdzisa.
sk.bildes: [failiem.lv]

El instalācija ievilkta ap 2000gadu. Apgaismojums dienasgaismas spuldzes 36w. 4gb. Nezinu teikt vai gaismas slēdzis bija parastais vai bija kāds IP... Automātslēdzis Merlin Gerin B10 nenostrādāja. Ievads 32A nenostrādāja. Vēl tālāk B63.

1.Kāpēc aizdegās?
2.Kāpēc nenostrādāja automātslēdzis?
3.Galu galā, kāpēc apdzisa un nedega tālāk? :) tfu, tfu, tfu...

Būšu pateicīgs par versijām un padomiem,ko darīt, lai tā vairs neatkārtotos!

Re: Nodedzis gaismas slēdzis
Autors: Pavels.O ()
Datums: 09/04/2015 15:03

Izskatās, ka pie vainas bija slikts kontakts, piemēram, skrūves vieta vai vada ligzda, ja vads bāžams iekšā, kas karsa un izraisīja degšanu.
Ja tas bija parasts vienpolīgs slēdzis, tad tam aizdegoties automātslēdzis nenostrādās, jo "īsslēgums" ir viņa normāls stāvoklis (ieslēgts - vadi saslēgti uz īso / atslēgts vadi atvienoti).
komutācijas strāva ar niecīga

Re: Nodedzis gaismas slēdzis
Autors: Pavels.O ()
Datums: 09/04/2015 15:06

Offtopic. Esmu redzējis vienu pieskrūvētu vadu ar skrūvi, kur kontakta vieta bija tik stipri uzsilusi, ka izstaroja gaismu. Tas tiesa bija metāla sadalē un laicīgi tika novērsta.

Re: Nodedzis gaismas slēdzis
Autors: Pavels.O ()
Datums: 09/04/2015 15:08

uz 3. jautājumu, kas apdzisa un kas nedega tālāk - gaisma vai garāža, vai vadi?

Re: Nodedzis gaismas slēdzis
Datums: 09/04/2015 15:20

1. Var būt, ka bijis slikts kontakts kā te saka, bet patiešām baigi slikts, jo ja tikai 180W tur gājis cauri, tad tiešām švakam kontaktam jābūt (bet tas ir tikai ja lampas pa nakti bija ieslēgtas). Ja nebija ieslēgtas, tad es teiktu, ka pie vainas mitrums. Garāžā iespējams ir vēsāks kā ārā un tad tur var veidoties kondensāts. Ja kondensāts ir slēdzī, tad var nodegt bez problēmām ar ļoti lielu varbūtību.
2. Automātslēdži nesit ārā līdz nav īssavienojums, degšanā īssavienojums var parādīties kad jau ir labi izdedzis. Man sķiet ka šāda rakstura gadījumos noplūdes automāts varētu šo lietu uztvert, resp. noplūde uz zemi.
3. Iespējams paveicās, varbūt mitrums izžuva un vairs nebija ierosinātāja. Pēc bildes tā kā redzams, ka pa tiem vadiem nav gājis uz augšu ar liesmu, laikam laba izolācija, kura negribīgi deg.

Re: Nodedzis gaismas slēdzis
Datums: 09/04/2015 15:28

No savas pieredzes varu divus gadījumus ar ūdeni pieminēt.

Viens bija pagrabs - kondensāts sakrājās sadalē un sadale nosvila, arī nevienu drošinātāju neizsita. Lietu konstatēju kaut kad krietni pēc notikuma. Tā kā kondensāts tur pastāvīgs, tad es likšu līnijā uz pagrabu tikai 12V un pēc pagraba apmeklējuma slēdzu līniju ārā.

Otrs slēdzis saimniecības ēkā. Tur bija vēl tas nedegošais padomju ebonīts. Toreiz pie vainas bija atkusnis. Sniegs bija bišķi ieputināts bēniņu daļā un kad kusa, tad kaut kas notecēja pa sienu un vadu un smuki satecēja slēdzī. Lietu uzķēru jau sākumā, jo kad ieslēdzu, tad dzirdēju tādu skrapstoņu slēdzī kādai tur nav jābūt. Atvēru vaļā un tur bija korpusā līdz pusei baseins. Uztaisīju slēdzim drenāžu.

Re: Nodedzis gaismas slēdzis
Autors: Pavels.O ()
Datums: 09/04/2015 15:53

Ja ir 2 vai 3 fāzes vai viena fāze un zema, tad dēļ kondensāta var rasties īsslēgums, bet ja ir vienpolīgs (parasts slēdzis, ne pārslēdzis u.t.t.), tad ieliec to kaut vai ūdenī un paskaties kas notiks.
P.S. Jau sen ražotājiem ir spēkā noteikumi par uguns izplatību, ierobežošanu, degšanu, pašdzešanu u.t.t.

Re: Nodedzis gaismas slēdzis
Autors: v_t ()
Datums: 09/04/2015 15:54

nekontakts. varbūt slēdzi un līdz galam neizslēdzi, varbūt savienojums skrūves vietā...
dzirksteļoja kamēr uzkarsa un aizdegās.

kāpēc apdzisa, var tikai minēt. vienā brīdī kontakts pazuda pavisam un vairs nebija, kas uztur degšanas temperatūru. otrkārt degšanas rezultātā radusies co2, kvēpi un vēl kādi citi degšanas produkti nobremzēja degšanu. ja būtu laba gaisa padeve, tad dies vien zina kā viss beigtos.
visādā ziņā tas ir mājiens ar sētas mietu vai dieva pirksts, vai likteņa atgādinājums, sauc kā gribi, kas liek par kaut ko padomāt.

man bija gandrīz analogs gadījums.
pirtiņā uz palodzes bija palikusi degot svece. tad nu bija sākusi degt palodze, loga rāmis, montāžas putas, no karstuma saplaisāja stikls. un tas viss bija pats nodzisis. otrā dienā es skatījos uz to visu un nevarēju noticēt. visādā ziņā tas bija pamatīgs atgādinājums un tajā pašā laikā ļoti saudzīgs

Re: Nodedzis gaismas slēdzis
Autors: SerViss ()
Datums: 09/04/2015 16:53

1.Papildus augstākminētajiem iemesliem - atrofējusies (vai aizbirusi ar gružiem) slēdža mehānika, kad slēdža virsējā poga izslēdzas, bet iekšējā kontaktu daļa paliek dzirksteļošanas attālumā. Cits gadījums iz dzīves - gar vadu ielīdis zirneklis ar garajām kājām nostrādāja kā ierosinātājs, pārogļojās, bet ierosinātā plazma izdedzināja 2 cm caurumu tam pašam padomju nedegošajam ebonītam, kamēr elektroloks caur to izbeidzās.
2.Drošinātājiem nebija iemesla nostrādāt, jo īssavienojums neapgāja patērētāju (lampu), bet tikai strādāja caur to.
3. Sabira materiāls, kas uzturēja ogles (plazmas) elektroloku starp vadiem, un karsēšana izbeidzās.

Viens no piesardzības standarta pasākumiem ir iespēju robežās slēdzi novietot tā, lai vadi tajā ieiet no apakšas. Iespējama mitruma apstākļos obligāti.

Re: Nodedzis gaismas slēdzis
Autors: Didzisp ()
Datums: 09/04/2015 18:10

Noplūdes automāts, šai gadījumā, visdrīzak neko nedotu, jo kāda tur noplūde uz izolējošu plastmasu. Te nu būtu vieta dūmu detektoram, kurš saimnieku naktī noteikti būtu pamodinājis. Vispār dīvains un rets gadīkums, kad izslēgts slēdzis nocepas. Zem slodzes gan zlēdži ir cepušies, īpaši, kad celtnieks Vasja, uz lampas vadiem, elektrisko sildītāju uzslēdz :). Ja slēdzī bija mitrums, vai kādi netīrumi, tad ar tām dažām dienasgaismas lampām pilnīgi pietiek lai sāktu cepties nekontakts. Ugunij jau nevajag lielu jaudu. Ar vienu 1,5V mazo pirksiņbateriju var uguni aizkurt

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **         ********  ********  ********  ******** 
 **    **   **        **           **     **       
 **    **   **        **           **     **       
 **    **   ******    ******       **     ******   
 *********  **        **           **     **       
       **   **        **           **     **       
       **   **        **           **     **       

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727