UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Autors: Jazeps ()
Datums: 23/09/2015 22:34

Labadiena!

Varbūt varam te padalīties pieredzē, ko un kādus verķus lietojat, centrālapkures sūkņa nodrošināšanai arī elektrības trūkuma brīžos?
Pirmā doma ir par datora upsi, bet man ir saulesbateriju akumulatoru krājums uz 24v, bēda, ka lielais lērums lēto upšu ir uz 12v.

Varbūt ir ideja, kur atrodams lādzīgs UPS'is, ar 24v barošanu, nominālu jaudu līdz 100w, un tīri tā, papildus ekstra un prieka pēc - ar sinusa veida izejas signālu?
nu un itkā vēl derētu arī nedārgi. jo par ~200 eiro jau kautkas interneta veikalos rēgojās, bet vai to vajag?

Paldies! :)

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Datums: 24/09/2015 01:17

Es nelietoju nekādus. Ja atraujas elektrība un katls kuras, tad lai kuras tālāk bez elektrības. Māja tāpat silta būs vēl vismaz dienu bez sūkņiem. Man mājās ir gan ģenerators, gan invertors gan vairāki akumulatori. Ja elektrība man eventuāli neparādītos jau kādu ilgāku laiku, tad es atvērtu durvis un izietu ārā. Sliktākajā gadījumā elektrību atvestu ar maisu un auto. :)

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Datums: 24/09/2015 01:29

Ar to es gribēju teikt, ka varbūt nav vērts par to tik ļoti domāt un investēt, arī regulāri (akumulators), ja tik tiešām mājās nav kaut kādas tiešām automātikas vai cits apkures veids, bez kuru nepārtraukta darba rodas reālas problēmas. Ja runa par malkas katlu, tad neredzu racionālu pamatojumu. Malku tāpat jāmet, tātad prombūtnes laikā ups neko nedod.
Manuprāt elektrības piegāde šobrīd valstī ir normālā līmenī, lai par to nebūtu jāsatraucas. Ja plānotais atslēgums, tad tiek sūtīts sms, ja vētra, tad vērts pievērst uzmanību laika prognozēm.

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Autors: Rx ()
Datums: 24/09/2015 12:01

Sakāt:"...Malku tāpat jāmet, tātad prombūtnes laikā ups neko nedod..."
Vai esat atslēdzis elektrību uz ilgāku laiku, pie pilnas krāsns, lādējot akumulatoru ar intensīvu degšanas režīmu?
........ Vienādu apkures sistēmu dabā nav. Uzvārīt katlu var elementāri! Ja neesat mājās, tad ...rezultāts var būt visai bēdīgs, ne tikai" pukš, bum", bet pilnas telpas tvaika, slapjuma. Bet shēma ar 24V UPS nemaz tik sarežģīta nav: Nopērk 24-230V parveidotāju, 35 Euro uz augšu, barošanas blociņš 12V ( 3 Euro), Relejs ar 2 pārslēdzošajiem kontaktiem uz 12V (1,5Euro), lodāmurs ar vadiņiem, galva uz pleciem. Akumulators 24V ir , kā saka autors. Un...miers galvā, risks samazināts.

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Datums: 24/09/2015 12:15

Rx, jā pie pilnas 50kw krāsns pilnā gaitā atslēdzu elektrību. Turpgaita nokrīt līdz 55-60 atpakaļgaita arī pazeminās. Process turpinās līdz akumulācija pilna, gluži tāpat kā ar cirkulācijas sūkni, izņemot to, ka atpakļgaita un turpgaita samazinātā temperatūrā.
Ja uzbūvē sistēmu ar neatbilstošu cauruļu diametriem un bez pareizas apgaitas termovārstam, tad būs bum utml. Pareizi izbūvēta sistēma nozīmē ietaupīšana uz ups un lielāka drošība nekā nepareiza ar ups, jo ups arī var ilgākā laika periodā nobeigties un saimnieks to pat nepamana - tāpēc arī problēmas.
Vai problēmas ir nepieciešamas?

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Datums: 24/09/2015 12:20

Ja ļoti gribas, lai katls strādātu optimālā režīmā un ar pareizu atgaitu, tad pie pareizas sistēmas var uzlikt ups. Bet tas ir nenozīmīgs ieguvums.
Pareiza sistēma ir nevis no pirksta izzīsta, bet normāliem ražotājiem tā ir atrodama manuālī, kur norādīti gan rekomendētie cauruļu diametri un visas pārējās lietas, lai problēmu nebūtu. Cauruļu diametri tieši tam arī domāti, lai katls avārijas režīmā bez problēmām strādātu paštecē.

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Datums: 24/09/2015 12:22

Interesanti cik daudzi vispār tos ups pārbauda? Viņš tur mierīgi mirgo un kad nolūzt elektrība, tad izrādās, ka aķis jau sen ir beigts un neko tas ups nedara kā tikai patērē strāvu un tieši vajadzīgajā brīdī efekta vietā ir defekts.

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Autors: Jazeps ()
Datums: 24/09/2015 19:54

Paldies, Rx, tādu versiju ar apdomāju, ar releju slēgt, relejs tad laikam tāds, kurš normāli savienots, tad kad ir latvenergo strāva, tad vislaik dūc un ir atvienots, sūkni baro pa tiešo, kad nav strāva - klikš, saslēdzas un pieslēdz invertieri no aķa kas baro sūkni.

Vajadzētu saprast, kas ir tā, uzticamāk, ilgmūžīgi-bezproblēmīgāk. Vai tas relejs kautkad neizbeidzas, vislaik darbībā esot, un kautkadu strāvu tas tāpat ēd, līdzīgi kā upsis. Protams, arī upsis var sabojāties un beigties bez kāda acīmredzama iemesla.

Doma jau tāda, vienkārši necerēt uz labās laimes paveikšanos, bet uztaisīt vismaz vienu, divus nodrošinājumus, viens būtu ups barošana sūknim, otrs - varbūt gaisa padeves vārsts, vai nu ar termoslēdzi, vai elektriski vadāms, kurš bez elektrības ir ciet.

Otrs būtiskais jautājums - vai šeit ir kāds gana gudrs cilvēks, kas vienreiz par visām reizēm var skaidri pateikt, vai mūsdienu cirkulācijas sūknim (tipa gudri vadātajam, elektroniskajam) neskādē lētā upša izejas signāls, kas nav sinusoīds perfekts. ??? Jo tādā gadījumā, bezčakarīgākais variants jau ir lētu vienkāršu datora upsi pieslēgt un miers, ar iebūvēto aķīti, vai pusvecu mašīnas aķi blakām.

Vēl tiem kamīniem reklāmas bukletos bija termovārsts, kas atveras pie 90 vai 100C un ļauj ūdensvada ūdenim gāzties iekšā kamīnā, tā to sadzesējot, pie nosacījuma, ja ir spiediens ūdensvadā. bet ja nav elektrības, tad privātmājā arī ūdens sūknis - būs nebūs kautkas resīverā palicis, ir uz jautājuma zīmes. Atsevišķu resīveri 50 litri glabāt, piepūstu pilnu ar ūdeni zem spiediena, tikai speciāli katla avārijas dzesēšanai??? :)

Paldies!!!

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Autors: Rx ()
Datums: 24/09/2015 20:37

Minēju barošanas avotu 12V. Tad relejs arī 12V, divas pārslēdzošās grupas, tērē...desmitu miliampēru. Slēdz 10A. Divi pārslēdzošie kontakti: kāpēc? tāpēc ka viens pieslēdz 24V ( jūsu gadījums..) uz 24V-230V pārveidotāju, otrs kontakts pārslēdz 230V no tīkla uz 230V no pārveidotāja. gaidīšanas režīmā patēriņš būs kāds Wats, tik, cik 12V barošanas avots baro releju un zudumi, ja tajā ir transformators.

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Autors: Niks ()
Datums: 24/09/2015 20:40

Man katlam ir pielikts 1000 VA APC UPSis.
Back-ups sērija - tie ir tie, kuriem ir sinus izejā un izeja no ieejas ir visu laiku atvienota. Nu ideja ir, ka pārtraukuma būt nevar, jo izeja visu laiku darbojas no aķīša, kurš atkal visu laiku tiek lādēts. Vai netiek, ja latvenergo feilo :) Tas tā - mārketinga teorijas :)

Gandrīz stundu var katlu novilkt. A caur katlu iet visi sūkņi utt

Padārgs bija gan, bet nu ir vērts - remontu laikā vairākkārtīgi bija mājas iekšējie atslēgumi
Jā, un tam ir 48 V sistēma

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **        **     **  **     **  ********  ******** 
 **         **   **   ***   ***  **        **       
 **          ** **    **** ****  **        **       
 **           ***     ** *** **  ******    ******   
 **          ** **    **     **  **        **       
 **         **   **   **     **  **        **       
 ********  **     **  **     **  **        ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727