UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3
Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Autors: slēpnis* ()
Datums: 24/09/2015 21:59

Lietoju paštaisītu "upsi" no auto 12->220 pārveidotāja. Pārveidotājs visu laiku pieslēgts pie akumulatora. Mazs barošanas avots visu laiku uztur akumulatoru un darbina pārveidotāju. Relejs pārsledz tikai 220 vai nu no tīkla vai no pārveidotāja. Tas tapē c, ka jaudīga releja patēriņš tikai nedaudz atšķīrās no 150W pārveidotāja patēriņa bez slodzes. Bet jaudīgu releju zemajā galā vajag, jo strāva uz pārveidotāju sanāk diezgan liela. 2 sūkņiem rēķināju uz 15A.Attiecīgi bez releja arī drošāk. Kaut kur te jau biju shēmu licis.

Vēl arī neliels pluss tāds,ka pārveidotāju var uztaisīt atspraužamu nost un vasarā izmantot izbraucienienos ar autiņu.

Parastiem sūkņiem (un gan jau arī gudrajiem vēl mazāk, bet pārbaudījis neesmu) nafig nav vajadzīgs sinuss. Var barot ar kvadrātu. Reiz palasīju makulatūru par šito tēmu. Motors silst par 10-15% vairāk nekā ar sinusu. Tas tapēc, ka daļa augstāko harmoniku aiziet virpuļstrāvās un siltumā. Bet sūknim tā nav problēma, jo tas efektīvi dzesējas ar šķidrumu.

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Autors: E ()
Datums: 24/09/2015 22:46

Nu man ir laba pieredze ar pašiem vienkāršākajiem datoru UPS. Pirms gadiem 4 nopirku caur ss.lv vienu lietotu upsi pa 10Ls un pieslēdzu katla cirkulācijas sūkni caur to. Pāris reizes gadā tomēr sanāk elektrības atslēgums, plus katru rudeni pārbaudu zem slodzes cik ilgi tas UPSis vēl tur. Līdz šim 40-50 minūtes notur, kas ir pietiekami, lai ieliktā malka izkurētos.
Tagad gan esmu garāžā ieinstalējis 2.5KW invertoru(ar sinusu) no 24voltiem, bet to pagaidām esmu pieslēdzis tikai lielajam ūdens sūknim, lai dušā var nomazgāties arī bez elektrības :)
Tā kā varu teikt, ka cirkulācijas sūknis īslaicīgi iztiek arī bez sinusoīdas.

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Datums: 24/09/2015 23:31

Jazeps grib iet caur mežu. Tā vietā lai uztaisītu fool-proof sistēmu ar caurulēm viņš kombinē hightech. Nav diez ko gudri un ekonomiski. Kāds vēl gaisa vārsts? Esi prātīgs un taisi kā pie cilvēkiem.

Ar releju tu inverteri vari slēgt tikai iejaucieties slēdzī, nevis jaudas kabelī.

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Datums: 24/09/2015 23:39

Klau cilvēki, nesaprotu - kāpēc jums visiem kam ir ups tas vispār katlam ir vajadzīgs? Ieslēdz katlu, iekurini un izrauj rozeti - katls izkuras paštecē un āmen.
Es arī kādreiz kaut ko štukoju, pat releju nopirku. Bet priekš kam? Tagad pats nesaprotu.

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Autors: VanRaiks ()
Datums: 25/09/2015 22:09

Ideja ir lai pielādēts apkures katls neuziet gaisā (vai nenotecina siltumnesēju) brīdī, kad beidzas elektrība. Teorētiski normāls cietā kurināmā katls var kurēties 5 stundas. Sveces tipa pat 12 stundas. Ja apkures sistēma ir projektēta ar piespiedu cirkulāciju, katlā ūdens uzvārīsies, pārvārīsies un izies vai nu pa drošības ventili, vai uztesīs gaisā trubu.

Granulniekiem parasti šāda problēma nav, jo tā sauja granulu, kas ir piegādāta ar pēdējo strāvu, izdeg ļoti ātri.

Tam ir normāli drošības risinājumi, nevajag izgudrot velosipēdu. Argusā ir speciālas iekārtas - vajag tik izvēlēties atbilstoši jaudai. Ja pa dārgu - nu sorry, tā viņas maksā.
[argus.lv]

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Datums: 25/09/2015 23:34

Par velosipēda izgudrošanu tu pareizi pateici, taču nepareizi piemēroji, jo velosipēds ir apsaiste bez apvada termostatam un drošību balstīt uz ups, kas nešaubīgi ir mazāk droši nekā pareiza apsaiste bez ups.
Nezinu, kurš projektējis tavu apsaisti ar piespiedu cirkulāciju, bet vai nu tu neesi iedziļinājies projektā vai arī tev projekts nepareizs.

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Autors: VanRaiks ()
Datums: 26/09/2015 08:44

A davai vienosimies par fundamentālām lietām. Ir iespējama apkures sistēma uz pašteci. Ja nemaldos līdz 2 stāviem, ja ļoti prātīgi uzbūvē. Tur vispār cirkulācijas sūkņu nava.

Otrs variants ir sistēma ar piespiedu cirkulāciju. Un te ir apakšvarianti: ar vai bez bufertvertnes. Ļoti daudziem Latvijā ir BEZ (vai ar ļoti mazu). Tādēļ, ka lētāk, vietas trūkums, utt.

Tad nu es, lielā mērā gribu apgalvot, ka lai cik "pareizi" būtu uzbūvēta šāda sistēma, pie strāvas zuduma, cirkulācija pa lielo loku praktiski nenotiek. Ja, protams, māja ir normāla lieluma (vismaz 2 stāvi) un neaprobežojas ar 2 istabām tieši blakus katlenei.

Tas nozīmē, ka katlā (kas kā jau teicu var degt pat 5-12 stundas, atkarībā no modeļa) un tā tuvajā apsaistē termiskās kustības rezultātā cirkulēs ļoti ierobežots siltumnesēja daudzums - daži desmiti litru. Man, lūdzu, studijā to superpareizo projektu, kura rezultātā šie desmiti litru 5-12 stundās nepārvēršās tvaikā!

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Datums: 26/09/2015 09:22

Fundamentālā lieta ir tāda, ka runa ir konkrēti par jautājuma uzdevēja konkrēto situāciju nevis hipotētiskām iespējamām versijām.
Otra fundamentālā lieta ir tāda, ka malkas sistēma bez akumulācijas vai stabilizācijas tvertnes ir nepareizs risinājums, kuru neattaisno fakti, ka nav telpas. Tad ir jādomā par citas koncepcijas apkuri.
Treškārt, lūdzu studijā man to sistēmu ar dažiem litriem un upsi, kuru neuzvārīs. Uzvārīs gada laikā n-reizes tāpat, nerunājot par to ārprātu kas darās kurtuvē un skurstenī. Tikai teorētiski ir tādā mazā sistēmā iespējams nepārvārīt - ņemot vērā mājas patēriņu konkrētajā dienā iemest precīzo pagaļu skaitu. Realitātē tādās sistēmās - 100iņš ir ierasta lieta. Man taču pašam pirmssākumos tāda bija, tāpēc ļoti labi viņu pazīstu.

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Autors: Jazeps ()
Datums: 27/09/2015 20:28

Sastāvdaļas, lietots upsis un 40Ah baterija sagātas, cerams sūknis darbosies bez aizķeršanās.
Dabiski, ka paštece, no katla līdz akumulāt tvertnei, vai līdz radiatoriem, vai varbūt tiakai līdz vienam, diviem - drošības radiatoriem ir visdrošākais no drošības paveidiem, viss pārējais - jo sarežģītāka padarīšana, jo mazāks drošības un uzticamības mērs. Bet kādas tās iespējas ir, tādas ir, nevienmēr var to pašteces principu uztaisīt. ja nu vienīgi - otrajā stāvā virs kamīna, uzlikt vienu palielu radiatoru, gadienā ja necirkulē sūkņa dzītais kontūrs, tad iet pašplūsma caur šo radiatoru, lai mazāks uzvārīšanās moments.

Re: Nepārtrauktā barošana centrālapkures sūknim?
Autors: karl ()
Datums: 28/09/2015 13:31

Vilni_Radio, drīkst zināt, ko tik ļoti nepareizu darīji ar savu iepriekšējo apkures sistēmu, ka 100iņš sanāca n-reizes gadā? Citiem nekad tā negadās. Jo ir upsis.

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **    **   ******     *******   **    ** 
 ***   **  **   **   **    **   **     **   **  **  
 ****  **  **  **    **         **     **    ****   
 ** ** **  *****     **   ****   ********     **    
 **  ****  **  **    **    **          **     **    
 **   ***  **   **   **    **   **     **     **    
 **    **  **    **   ******     *******      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727