UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 3 no 7
Re: Ventilācijas sistēma privātmājai?
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 10/05/2016 09:00

Ja jūs runājat par kvalitatīvo siltumizolācijas čaulu dūmenim - metāls, vate un šamots, tad pieņemu, ka kamīnam darbojoties, tas tikpat kā neietekmē blakus esošo šamota vēdkanālu - kurš ir auksts. Tādā gadījumā notiks dūmgāzu ieraušana vēdkanālā no augšas, jo ja telpai nebūs citas gaisa pieplūdes (logs; speciāls gaisa kanāls) no ārpuses.

Re: Ventilācijas sistēma privātmājai?
Datums: 10/05/2016 09:54

Armatūras nišas ir kas? Armatūra parasti iet fibo bloku stūros kā d 10 mm vai kaut kas tamlīdzīgs, ja tajos iebāž armatūru, tad tur nekāda dižā cauruma nav, caur kuru varētu dūms ceļot. Ja ir runa par četrām lielajām nišām, kuras ir starp vati un fibo un kuras ir no apakšas līdz skursteņa augšai, tad tieši tā arī būs, ka dūms tiek garām šamotam un tieši tur arī tas nokļūst, ja laiž metāla pieslēgums kamīnam.

Principā var pamēģināt tādu testu - iekurināt kaut ko dūmojošu skursteņa revīzijas lūkā pēdā pie aizvērta kamīna šībera. Šajā gadījumā dūmam tomēr vajadzētu izskriet tikai pa skursteni, resp. T gabalā viņš neietu. Protams tur arī mazliet var nokļūt, bet nu tas vismaz ir reāls tests. Ja dūmi tik tiešām tad iziet tikai caur skursteni un citur nenonāk, tad es teiktu, ka vari lauzt vaļā kamīna pieslēgumu.

Hmm, interesanti - nekad nebiju dzirdējis, ka kuroties skurstenim pa vēdkanālu vajadzētu nākt gaisa plūsmai lejā?! Kas to deklarēja - skursteņa ražotājs, vai kamīnmeistari? Man kaut kā neticās, ka plūsmu tur varētu apgriezt otrādi - kāpēc lai tas notiku?

Re: Ventilācijas sistēma privātmājai?
Datums: 10/05/2016 10:00

Es tavā vietā nepaļautos uz tā pieslēguma blīvumu. Ir cilvēki, kam arī bijis salikts pret spalvai, bet neizdarības dēļ - noblīvēts ar ziedi un tik un tā sit atpakaļ dūmu. To savienojumu aplika ar vati un tad tikai kaut kā novērsa problēmu.

Tici man, tas savienojums staigā un tiklīdz kaut mazākā šķirba, tā dūmu raus iekšā vēdkanālā ap šamotu, jo tur vilkme ir teju tikpat stipra kā pašā skurstenī.

Joprojām stipra pārliecība, ka tieši tur ir problēma.

Re: Ventilācijas sistēma privātmājai?
Autors: amatieri ()
Datums: 10/05/2016 11:49

Vilnis_Radio Wrote:
-------------------------------------------------------
> "Ja kamīnam nav no kurienes ņemt gaisu, tad
> ventkanāls sāks strādāt gaisa pieplūdes
> režīmā."
>
> Tas nu neizklausās reāli, jo kamīns jau nav
> ventilators, kurš varētu pagriezt vertikālu
> daudzmetrīgu kanālu uz otru pusi. Viņš
> drīzāk nodzisīs, kā gaisu dabūs lejā, pat ja
> māja noblīvēta kā kosmosa kuģis.


Kamīna skurstenis var strādāt uz otru pusi - es to esmu novērojis pats savā mājā - kamīns atrodas telpas vidū un visapkārt - siltās grīdas. Kurinot ar malkas katlu māju, no nedegošā kamīna nāk vecu ogļu smaka, kas liecina, ka gaiss no ārpuses tiek sūknēts uz leju un caur kamīna kurtuvi nonāk telpā.

Re: Ventilācijas sistēma privātmājai?
Datums: 10/05/2016 12:02

"Kamīna skurstenis var strādāt uz otru pusi - es to esmu novērojis pats savā mājā - kamīns atrodas telpas vidū un visapkārt - siltās grīdas. Kurinot ar malkas katlu māju, no nedegošā kamīna nāk vecu ogļu smaka, kas liecina, ka gaiss no ārpuses tiek sūknēts uz leju un caur kamīna kurtuvi nonāk telpā."

Nezinu, ja tev katls pieslēgts pie tā paša dūmvada, kas kamīnam un kamīna šībers vaļā, tad tev ievērojami pazeminās vilkme skurstenī un vienkārši nevelk pietiekami un tam nav sakara, ar to, ka plūsma var apgriezties reversā. Vai nu viņa ir vienā virzienā vai otrā, nevar būt tā, ka viena iet augšā un otra lejā pa to pašu kanālu, izņēmums varētu būt divi skursteņi un īpaši laikapstākļi, kad ārā piemēram ievērojami siltāks kā iekštelpās, tad dūmi var nākt lejā. Varbūt arī vējš un skursteņa gala konstrukcija var kaut ko ietekmēt. Sezonā tomēr jebkura vertikālā caurule virs jumta ir ar vilkmi uz augšu.

Re: Ventilācijas sistēma privātmājai?
Datums: 10/05/2016 12:08

Te starp citu interesants raksts par teoriju un dīvainajām situācijām ar spiedieniem:
[www.thechimneysweep.ca]

Re: Ventilācijas sistēma privātmājai?
Autors: arre ()
Datums: 10/05/2016 12:18

domāju, ka jēdzīgāk izsaukt skursteņslauķi, lai tas novērtē uz vietas un ieteic risinājumu. par 50 eur dārgāk nebūs.

Re: Ventilācijas sistēma privātmājai?
Autors: Praktiķis ()
Datums: 10/05/2016 13:33

No savas pieredzes varu teikt,ka nekas nereāls tas nav,ka pa blakus esošo vent-kanālu velk iekšā dūmu. No praktiskā viedokļa skatoties,kurinot kamīnu vilkmes spēks dūmkanālā būs krietni lielāks par vilkmi vent- kanālā dēļ krietni atšķirīgajām temperatūrām. Šis risks palielinas gadījumā,ja skurstenis ir par zemu attiecībā pret jumtu un nekurinot kamīnu tajā ir tikai knapa vilkme-šādā variantā ,ja telpā nav citas gaisa pieplūdes, nav nepieciešams liels vakuums telpā lai vilkmi vent-kanālā parautu pretējā virzienā. Kuršanās laikā gaisu kurtuvē rauj ar diezgan lielu spēku. Vajadzētu mēģināt iekurinot kamīnu paturēt vaļā logu,jo kuršānās laikā atvērts logs var nemainīt ar inerci ejošu pretēju plūsmu.Tā būtu praktiska pārbaude vai pie vainas ir nepietiekama gaisa pieplūde kamīnam kuroties. Ja tā,tad visticamāk arī nekurinot kamīnu telpās būs samacis un elpošanai ne visai piemērots gaisa sastāvs.

Re: Ventilācijas sistēma privātmājai?
Autors: Maris builds a house ()
Datums: 10/05/2016 16:50

Man dūmvads ar ventkanālu. Vilkme baigi laba. Viss mājas centrā. Lai arī pieplūde caur gaisa cauruli zem grīdas un abi kanāli strādā perfekti virzienā uz āru, tomēr kamīna kurunāšanas laikā, ja ieslēdz papildus virtuves nosūcēju var just ka nedaudz ieauj pa ventkanālu pretējā virzienā dūmu. Ja atver logu viss normalizējas, vasarā nekurinot pie ieslēgtas virtuves ventilācijas var just pretēju plūsmu pie max apgriezieniem. Uz 1.ātruma viss ok.

Re: Ventilācijas sistēma privātmājai?
Autors: J ()
Datums: 10/05/2016 20:02

Pūsma ventkanālā izmainās krasi uz pretējo uzsākot kamīna kurināšanu. Var pat redzēt kā dūmi no ventkanāla difuzora pie grīdas sāk nākt iekšā telpā. Skursteņa un ventkanāla augstums 9m. Māja ir diezgan hermētiska, bet pat atverot logu ventilācijas restītes gaiss vienalga tiek rauts iekšā.
Ja atver visu logu tad jā, plūsma ventilācijas kanālā pilnīgi izbeidzas.

Pašreizējā: 3 no 7


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********        **  **     **  ********   **       
    **           **  **     **  **     **  **       
    **           **  **     **  **     **  **       
    **           **  *********  ********   **       
    **     **    **  **     **  **         **       
    **     **    **  **     **  **         **       
    **      ******   **     **  **         ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727