UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 6 no 15
Re: Granulu katla izvēla
Autors: Jampadracis (neīstais) ()
Datums: 01/11/2021 14:15

Nokijs
par servisa kodu tobijam. Kā tas jāsaprot "ciparu summa +1", t.i., man ir B17 katls = 1+7+1=9? Gribu samainīt mazā loka sūkņa ieslēgšanās/izslēgšanās temperatūru. šobrīd sūknis izslēdzās pie 45grādiem, bet kā mēs zinām mazais loks noslēdzas pie 60 grādiem - diezgan ilgi cirkulē tas ūdens pa to katlu kamēr atdziest.

Tēmas autoram:
man 180m2 māja, nepabeigta (nav sienas siltinājums, pārējais pēc šī brīža lbn). Toby B17 bez problēmām ar to tiek galā. Pats katls atgādina žiguli, kas iesaiņots jaunā, skaistā, iepakojumā. Tas papildus gredzens, par ko te runā - pirku 2019. gada vasarā - tam jau nāca komplektā papildinājums. Pirku katlu no tās vienīgās vietas, kur toreiz tirgoja. Toreiz atsauksmes par servisa kvalitāti nebija visai pozitīvas - varbūt kautkas ir mainījies šajā ziņā.

Katlu lietoju vienu sezonu - pagaidām strādā, bez iebildumiem. Man sistēmā nav akumulācijas tvertnes (vai bufera tvertne kā te dažiem labpatīk saukāt), bet to plānoju likt, citādi kalts pārāk bieži slēgalējās, it īpaši tajos brīžos, kad lielākā daļa apkures loku ir ciet un palicis ir tikai viens vannas istabā.

Re: Granulu katla izvēla
Autors: Mx ()
Datums: 01/11/2021 15:00

Jampadracis (neīstais) rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Nokijs
> par servisa kodu tobijam. Kā tas jāsaprot "ciparu
> summa +1", t.i., man ir B17 katls = 1+7+1=9? Gribu
> samainīt mazā loka sūkņa ieslēgšanās/izslēgšanās
> temperatūru. šobrīd sūknis izslēdzās pie
> 45grādiem, bet kā mēs zinām mazais loks noslēdzas
> pie 60 grādiem - diezgan ilgi cirkulē tas ūdens
> pa to katlu kamēr atdziest.
>
> Tēmas autoram:
> man 180m2 māja, nepabeigta (nav sienas
> siltinājums, pārējais pēc šī brīža lbn). Toby B17
> bez problēmām ar to tiek galā. Pats katls atgādina
> žiguli, kas iesaiņots jaunā, skaistā, iepakojumā.
> Tas papildus gredzens, par ko te runā - pirku
> 2019. gada vasarā - tam jau nāca komplektā
> papildinājums. Pirku katlu no tās vienīgās vietas,
> kur toreiz tirgoja. Toreiz atsauksmes par servisa
> kvalitāti nebija visai pozitīvas - varbūt kautkas
> ir mainījies šajā ziņā.
>
> Katlu lietoju vienu sezonu - pagaidām strādā, bez
> iebildumiem. Man sistēmā nav akumulācijas tvertnes
> (vai bufera tvertne kā te dažiem labpatīk saukāt),
> bet to plānoju likt, citādi kalts pārāk bieži
> slēgalējās, it īpaši tajos brīžos, kad lielākā
> daļa apkures loku ir ciet un palicis ir tikai
> viens vannas istabā.

Kāmēr gaidam Nokiju, kāda ir katla vadība? Kā Tev rādās, kā varēs realizēs bufera kontroli- ar kādu paņēmienu. Lūdzu padalies ar detaļām. Katlam ir pieslēdzams sensors vai kā? Kā viņš tagad nosaka, kad jābeidz sildīt? Nokijs iepriekš raksītja, ka uzliek termoreleju elekronisko, kas atslēdz katlu- tā ka pa visam noslēdz ekeltrību? šito momentu es īsti neuztvēru.
Iedomājos vēl variantu ar trīsgaitu termostatisko vārstu, kas aizveras, kad bufers ir uzsilis un tad laiž tikai mazo loku- katls tādu lietu sapratīs (bez papildus sensoriem)??

Iesādāmi un programmejami termoreleji nav problēma, pilns Aļiks, tikai kā pieslēgt pareizi, par to man bažas.
re kur piemēram ar šo var regulēt no abiem galiem, no zemākas uz augstāku un otrādi...
[www.aliexpress.com]

Re: Granulu katla izvēla
Autors: Mx ()
Datums: 01/11/2021 15:12

Aa, un vēl būtisks jautājums, cik ilgi var netīrīt degli B17? nedēļu izvelk? jeb degkamera ir tik maza, ka jātīra katru otro dienu?

Re: Granulu katla izvēla
Autors: Jampadracis (neīstais) ()
Datums: 01/11/2021 15:51

Mx, esmu pašdarbnieks, profesionālu viedokli nemācēšu sniegt. Esmu uzbūvējis savā dzīvē tiekai vienu apsaistes sistēmu, kura manā skatījumā vēl japapildina. + vēl apšaubu savu lēmumu par granulu katla izvēli attiecībā pret gaiss-ūdens siltumsūkni, jo katls+apsaiste+skrustenis un tagad vēl akumulācijas tvertne nostājās pie krietnas summiņas + apkopes regulāri jāveic.

- šobrīd man katls ir uzstellēts autonomā režīmē, tas nav sasaistīts ar nevienu no ārējiem devējiem/sensoriem (man set versija) - tas uztur temperatūru katlā tādu, kādu esi norādījis (tur tačskrīn ekrāniņš, teperatūru prot nomainīt arī mans bērnudārznieks), manā gadījumā 61 grāds. Tur vēl ir 5 jaudas pakāpes (17kW sadali uz 5 un iegūsi kW vienai jaudas pakāpei) - esmu uzlicis uz 3. Tad nu tā katla programmatūra pati tur modulē atkarībā no tā cik jaudas viņam nepieciešams, lai uzturētu tos manus 61 grādu. Servisa džeks teica, ka, ja uzliek to jaudas pakāpi 3, tad katls pats modulēs nepieciešamo jaudu no 3 līdz 5. Bet novēroju, ka pīlītes sapūstas - drīzāk katls modulē jaudu no 1-3.

- tad vēl man ir mazais loks ar termovārstu. Termovārstu uzliku uz 58 grādiem. Tātad sistēmā man aiziet tālāk ūdens virs 58 grādiem.

- tad tālāk man ir gatavais mezgls siltajai grīdai, kurā ietilpst termovārsts, sūknis, kolektors. Termovārsts ar roku pagriežams, nav temperatūras atzīmes, bet pakāpes - pakāpēm pretī grādi ir atkarīgi no tā cik karsts ūdens nāk no katla. Manā gadījumā tas daudz nesvārstās, bet akumulācijas tvertnes gadījumā paredzu svārstības - būs man jāpadomā/jāpavēro vai radīsies nepieciešamība nomainīt pret kautko elektronisu.

- katla instrukcijā paredzēts arī slēgums pie akumulatora, kur katls strādā uzturot nepieciešamo temperatūru akumulatorā. Sīkāk pētījis nēsmu, bet zinu, ka tāda iespēja ir. (Sliktākajā gadījumā, palikšu pie esošajiem katla uzstādījumiem, jo katls tāpat izslēgsies, kad būs pārsniedzis tos 61 grādu.) Nu tur man vajag Nokija palīdzību - gribu papētīt, kas un kā ir regulējams tajās katla smadzenēs, lai nav jāizdod nākamie 100 vai 150 par meistara vizīti.

Re: Granulu katla izvēla
Autors: Jampadracis (neīstais) ()
Datums: 01/11/2021 16:08

Par to degļa un vispār tīrīšanu kā tādu.

- Es lietoju Lagranula. Tauta runā, ka tās esot labas kvalitātes. Citu nēsmu lietojis, tapēc nevaru pateikt vai tam ir kāda nozīme cik īpaši labākām tām granulām jābūt, lai katlu nebojātu.

- tā kā man ir mazais loks + esmu pačakarējies ar pagaidu uzstādījumiem, lai katls tomēr slēdzās retāk - tieši sobrīd katlu ieslēdzu 1x dienā uz 4h. (man tā pačakarēšanās kaitina, tapēc likšu akumulācijas tvertni, lai par to nav jādomā). Katlā tiek uzturēta 61 grādu temperatūra un nekādu darvošanos nēsmu novērojis.

- Reizi dienā paraustu tos raustāmos augšā (tie man brīvi kustās, tapēc domāju, ka tur viss ir sauss bez darvas)
- degļa telpa, tīru 1x nedēļā aukstajā ziemas periodā, tagad reizi pa 3 nedēļām, bet var arī retāk. Tas atkarīgs no sadedzināto granulu daudzuma un no granulu kvalitātes. Pēc maniem aprēķiniem jātīra ik pēc 20 nokurinātajiem 15kg granulu maisiem. Par degli - katru reizi joka pēc es paceļu to bļodiņu nost un izsūcu ar putekļu sūcēju, bet tas joka pēc tāpēc, ka nēsmu novērojis, ka tas kautkādā veidā ar kautko būtu līdz šim aplipis - nosūcu, jo te pa netu un vispār klejo informačija, ka tas esot jātīra.
- to telpu, kas ir pašā apakšā, to es izsūcu 2x retāk, kā iepriekšējā punktā minēto.
- runā, ka esot arī jāatver un jātīra tas nodalījums, kur augšpusē tiek raustīti tie turbolizatori. Nēsmu to vēl darījis, vasarā noslinkoju, bet domāju, ka šo nākamo sezonu iztikšu bez tīrīšanas (tas pēc sajūtām).

Nu tā īsumā, ceru, ka noder. + iesaku iegādāt arī pelnu putekļu sūcēju - laba lieta, nesanāk vispār nosmērēties ņemoties ap katlu.

Re: Granulu katla izvēla
Autors: Mx ()
Datums: 01/11/2021 16:55

Paldies, Jampadracis (neīstais) ! man ļoti noderīgs info! no šī saprotu, ka man der B17 (šaubījos, vai var izvilkt nedēļu bez tīrīšanas)
Kādu termovārstu lieto mazajam lokam? kādi apsaistes trubu diametri?

Re: Granulu katla izvēla
Autors: nokijs ()
Datums: 01/11/2021 18:59

Mx rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Nokij, Piedod, bet jautājums nebija par SS. jeb es
> kko ne līdz galam saprotu :)
>
> Jautajums ir par granulu katlu, kam liekam klāt
> buferi. no kā barosies radiatori. Buferis ar siltā
> ūdens siltummaini čūskas veidā nevis mumu /mucā.
> Tad jautajums cik lielu tilpuma buferi (ar čūsku,
> laukums 1.34m2) likt? 300 l radiatoriem + ūdenim
> būtu pietiekami, vai par skādi nebūtu likt lielāku
> (400)?
> Vai arī tikai muca/mucā ir jēdzīgs siltā ūdens
> sagatavošanas veids?
>
> ja kādreiz izdomāju uzlikt saules kolekloru, vai
> ir vērts šajā pašā buferī uzreiz ņemt arī otro
> siltummaini čusku (kas vasarā varētu sildīt šo
> buferu un dot silto ūdeni), vai vispār solāro
> vajag nodalīt vai par to aizmirst?

Tā, sākšu no viena gala :D
Muca mucā nav tikai ss sistēmām vai solārajām. Šajā gadījumā tu nošauj divus zaķus ar vienu šāvienu, jo:
1. tev nav jāpērk divas lietas. Līdz ar to arī vieglāka apsaite. Ja vēlme tomēr sildīt karsto ūdeni pa tiešo no katla, tad obligāti jāveido mazais loks, lai gan tas tāpat ir ieteicams, lai nodrošinātu optimālu katla darbību.
2. Tu katla ieslēgšanās izslēgšanās temperatūru vadi pēc viena parametra. Ziemā tev slēgsies iegšā biežāk, tīri objektīvi.
3. Ja kādreiz vēlēsies likt solāro sistēmu, tad tā tāpat jau tiek nodalīta, jo ūdens sildīšana notiek caur siltummaini.
Otrs, par bufera vai kāda ārējā parametra pieslēgšanu. Manā gadījumā es lietoju šādu [www.aliexpress.com] , mazo 12v trafiņu, lai to nobarotu pievienoju pie ienākošā katla sprieguma. Atslēdz tas nejau visu katlu, bet gan attiecīgo šleifi jeb tiltiņu, kas dod signālu, ka katls var iet čučāt. Tagad nepateikšu kuru, bet, manuprāt, manuālī bija shēma. Ja nē, pabļaujiet, mēģināšu atrast automātikas manuāli.

Re: Granulu katla izvēla
Autors: nokijs ()
Datums: 01/11/2021 19:05

Jampadracis (neīstais) rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Nokijs
> par servisa kodu tobijam. Kā tas jāsaprot "ciparu
> summa +1", t.i., man ir B17 katls = 1+7+1=9? Gribu
> samainīt mazā loka sūkņa ieslēgšanās/izslēgšanās
> temperatūru. šobrīd sūknis izslēdzās pie
> 45grādiem, bet kā mēs zinām mazais loks noslēdzas
> pie 60 grādiem - diezgan ilgi cirkulē tas ūdens
> pa to katlu kamēr atdziest.
>
> Tēmas autoram:
> man 180m2 māja, nepabeigta (nav sienas
> siltinājums, pārējais pēc šī brīža lbn). Toby B17
> bez problēmām ar to tiek galā. Pats katls atgādina
> žiguli, kas iesaiņots jaunā, skaistā, iepakojumā.
> Tas papildus gredzens, par ko te runā - pirku
> 2019. gada vasarā - tam jau nāca komplektā
> papildinājums. Pirku katlu no tās vienīgās vietas,
> kur toreiz tirgoja. Toreiz atsauksmes par servisa
> kvalitāti nebija visai pozitīvas - varbūt kautkas
> ir mainījies šajā ziņā.
>
> Katlu lietoju vienu sezonu - pagaidām strādā, bez
> iebildumiem. Man sistēmā nav akumulācijas tvertnes
> (vai bufera tvertne kā te dažiem labpatīk saukāt),
> bet to plānoju likt, citādi kalts pārāk bieži
> slēgalējās, it īpaši tajos brīžos, kad lielākā
> daļa apkures loku ir ciet un palicis ir tikai
> viens vannas istabā.


Par servisa kodu tu pilnīgi pareizi saprati :) Saskaiti visu skaitļu summu +1 un vadi iekšā. Tiksi servisa uzstādījumos. Ieekonomēsies 100 eur :D
Par to jaudas pakāpi, redzēju vienā no komentāriem. Nope, ja tu uzliksi 3, tad viņš dragās ar trešo jaudas pakāpi. Modulācija tam ir tikai pie automātiskās jeb 5 pakāpes.
Un, runājot par to ķesku regulāciju. Tur viss principā ir rakstīts zem katra no numuriem, bet, protams, iesaku tos parametrus, pirms regulācijas, pierakstīt, lai zin, kurp atpakaļ soļot :)

Re: Granulu katla izvēla
Autors: nokijs ()
Datums: 01/11/2021 19:28

Jampadracis (neīstais) rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Nokijs
> par servisa kodu tobijam. Kā tas jāsaprot "ciparu
> summa +1", t.i., man ir B17 katls = 1+7+1=9? Gribu
:) Kad ej servisa menu, tev izmet četrus skaitļus. Saskaiti summu un +1 un ievadi iegūtu skaitli.
Piemēram 1111 kopā jāievada 5.
Nejau katla jauda :D

Re: Granulu katla izvēla
Autors: Mx ()
Datums: 01/11/2021 20:04

Paldies Nokij par skaidrojumiem.
bet par tvertni joprojām gribu precizet. Esmu noskatījis tverni ar augšējo siltummaini (apakšējais arī ir, bet to liksim mierā). Tātad, pati tvertne ir savienota ar katlu un radiatoriem (katlā un radiatoros caur tvertni kā buferi cirkulē viens un tas pats siltumnesējs, radiatori situmu ņem tikai no tvetnes) un augsējai čūskai iet cauri aukstais "krāna" ūdens, lai sasildītos, šī "čūska" ir 10m gara un paredzēta siltā ūdens gatavošanai- līdzīgi kā muca/ mucā tā ir "noslēgta sistēma", tikai čūskai nav tik liels tilpums kā mucai un sanāk tāds kā caurplūdes sildītajs , jo aukstais ūdens skrienot cauri sasilst un daļu siltuma paņem no tvertnes, pazeminot tās T.
Jautājums , vai muca /mucā ir labāka par šādu caurplūdes ūdens sildītāju? Varbūt čūskas gadījumā jātur augstāku tvertenes T, lai sasniegtu vēlamo siltā ūdens T krānā, piemēram?
Vai arī visa sistēma straujāk reaģēs uz T pazemināšanos- čuska to ātrāk dzesēs ? muca/mucā ir tāda kā inertāka sistēma, jo siltā ūdens tilpums ir liels, tas vēl jauksies pats ar sevi un no "ārpuses" to vēl sildīs ārējais mucas tilpums? Jeb tur viss čuskas gadījuma ir sarēķināts, ka uz pāris krāniem ūdens paspēs sasilt un siltumapmaiņa notiks efektīvi? un tādu tvertni ar "caurplūdes čusku" arī var droši likt pie granulnieka sistēmas ? :)

Pašreizējā: 6 no 15


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **     **   ******   **     **  ********  
  **   **    **   **   **    **   **   **   **     ** 
   ** **      ** **    **          ** **    **     ** 
    ***        ***     **           ***     ********  
   ** **      ** **    **          ** **    **        
  **   **    **   **   **    **   **   **   **        
 **     **  **     **   ******   **     **  **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727