UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 12 no 15
Re: Granulu katla izvēla
Autors: Mx ()
Datums: 22/11/2022 10:11

..skatos, ka Kepo arī ir 3ceļu vārsta vadība. Ir jau viš pārāks par Toby, arī pelnu kastes ietilpība izkatās 2-3x lielāka un iepējama automātiskā tīrīšana utt.bet nez kāpēc tikai A+. Cik nu tur var ticēt, bet tobijam A++.
Par automātisko tīrīšanu- ja ir tas ārējais pelnu konteiners, tad jā, tas ir noderīgi un forši tīrīt reizi mēnesī, citādi īsti jēgas nav- kurina ar normālām granulām, tobijs izpūš katra cikla beigās degļa bļodu tīru, pat īsti tur nav ko tīrīt, kad sūcu ārā pelnus (tie krājas telpā ap degli, tilpums tāds, ka es varētu tīrīt reizi nedēļā), respektīvi man nav īsti skaidrs priekš kam vēl ir mehāniskā tīrīšana- lieks mehānisms, kas padils čikstēs utt. tāpat citiem ražotājiem ir papildus opcija -kompresors, kas izpūš degli, arī nesaskatu jēgu. Lai kāds pakomentē, kuram ir šie papildus labumi katlos. Nemaz nerunāsim par rotējošajiem vai transportiera lentas tipa degļi priekš malkas katliem (nav šis topiks), vispār kosmoss. Tāpat es neskatītos uz rotējošamiem degļiem kompaktajos granulu katlos, tur granulas stumj no sāna iekšā deglī, arī sarežģīta sistēma, kustīgas detaļas, karstums, pelni, ar laiku tikai problēmas. Tāpēc arī toby vai jebkurš cits "bļodas" tipa deglis man likās labākā izvēle. Nezinu par kepo precīzi (škiet ka bija tērauda, bet vajag noskaidrot), bet tobijam ir čuguna bļoda- "vienkārši un nikni". Beigās gan jāizvēlas katram pašam, kādas ir prioritātes, es tik dalos ar savu domu gājienu, jo tiešām izvēle ir plaša un pirmziemniekam saprast, ko ir vērts ņemt, ir grūti.

Re: Granulu katla izvēla
Autors: Jampadracis ()
Datums: 22/11/2022 11:00

Varbūt vēl nianse, ja akumulācijas tvertne netiek izskatīta kā variants, tad labāk ņemt iespējami mazākas jaudas katlu.

Atauksmes par Toby-B17

Pirmajā sezonā darbināju bez akumulācijas tvertnes. Lai samazinātu ieslēgšanās ciklus nodarbojos ar ākstīšanos - laidu paaugstinātu temperatūru siltajās grīdās un liku katlam taimeri, lai ieslēdzas 2x dienā uz noteiktu laiku. Komforts - nu tā, temperatūra mājās lēkāja 3 grādu robežās.

Pēc akumulācijas tvertnes uzlikšanas viss bumbās.

Vēl varbūt sīkums - pēc pirmās sezonas granulu šneks sāka čīkstēt. Pajaucu vaļā - iepilināju buksēs kautkādu motoreļļu, kas bija pa rokai. Brīnos, ka nečīkst nu jau pusotru sezonu. Cik saprotu pareizi būtu bijis iesmērēt ar kautkādu "sauso" smēru. Vēl pareizāk laikam būtu izsaukt tirgotāju uz strīpas garantijas ietvaros, bet pēc atsauksmēm internetā nolēmu pačakarēties pats - 30min tas man aizņēma, nu žigulis kā te saka.

Vienīgais, kas nav bumbās, tā ir granulu cena. Bet tagad skatos, ka nu jau ir vērojama tendence cenai kristies. Man domāt, ka uz nākamo sezonu būtu jābūt vecajās attiecībās energoresursu cenai elektrība:gāze:granulas:malka

Re: Granulu katla izvēla
Autors: Eazzy ()
Datums: 22/11/2022 22:01

Daudzi te min akumulācijas tvertni, jā katls par lielu. Cik tad būtu optimāls katls 100m2 mājai. Ar siltajām grīdā pirmajā stāvā un 2 stāvā radiatori.

Re: Granulu katla izvēla
Autors: Katls ()
Datums: 23/11/2022 08:20

Vismazakais. Man uz neapkurinams pagrabs+ 40m2 siltā grīda+ 40m2 ar radiatotiem + 160l caurpludes boileri bija toby 12kw. Siltuma netrūka, pat kad bija pieticigak siltināts. Katra ziņā katlam jādarbojas ar pilnu jaudu, jo zemajos iestatījumos darvojas skurstenis ciet. Pec sajutām 12kw ir labs lielums. Tagad prikšā modificēt apkuri. Prasās prasās kombinetā apkure, bet ne tas, kas vieglu roku noperkams veikalā.

Re: Granulu katla izvēla
Autors: Vidzeme ()
Datums: 23/11/2022 12:07

Labs variants būtu SS kombinācijā ar saules paneļiem. Vienīgi ņemot vērā jarno ST afēru,kur cenas vairāk kā x2 sanāk... Grūti sparest,kas būs izdevīgāk,es koncentrējos uz malku un siltuma akku,malka apkart bus visos laikos,ir varianti.

Re: Granulu katla izvēla
Autors: Mx ()
Datums: 19/12/2022 12:26

Patiesībā, uzdodot jautājumu par granulu katla izvēli, paralēli ir jādomā par paredzamo "degvielu". Šodienas koka granulu cenas un iespēja tikt pie citiem granulu veidiem iedod citu dimensiju. Te mans secinājums ir tāds, ka "monobloka" granulu katli ar bļodas tipa degli (tas pats Tobijs) būs derīgi tikai labas kvalitātes kokskaidu granulu dedzināšanai (ar augstu efektivitāti). Ja ir vēlme vai iespēja kurināt ar saulespuķu, kūdras, graudu utt granulām, tad piemērotāki, manuprāt, ir malkas tipa katli ar papildus granulu degli, kuram ir automātiskās MEHĀNISKĀS tīrīšanas funkcija. Kā te citos topikos cilvēki raksta, ka piem. kūdras granulām rodas izdedži, ko bļodas deglis pats nevarēs izpūst, tāpēc vajag mehānisko automātisko tīrīšanu- tādu, kas izstumj pelnus vai horizontali rotējošais deglis, kas arī pats tiks vaļā no izdedžiem. Neskatoties uz iespējamo tehnisko sarežģītību, un zemāku sistēmas efektivitāti, bet iespēju kurināt ar "visu ko", mūsu laikos varbūt tas ir pat lielāks bonuss.

Re: Granulu katla izvēla
Autors: pašdarbnieks ()
Datums: 19/12/2022 16:09

Mx rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Patiesībā, uzdodot jautājumu par granulu katla
> izvēli, paralēli ir jādomā par paredzamo
> "degvielu". Šodienas koka granulu cenas un iespēja
> tikt pie citiem granulu veidiem iedod citu
> dimensiju. Te mans secinājums ir tāds, ka
> "monobloka" granulu katli ar bļodas tipa degli
> (tas pats Tobijs) būs derīgi tikai labas
> kvalitātes kokskaidu granulu dedzināšanai (ar
> augstu efektivitāti). Ja ir vēlme vai iespēja
> kurināt ar saulespuķu, kūdras, graudu utt
> granulām, tad piemērotāki, manuprāt, ir malkas
> tipa katli ar papildus granulu degli, kuram ir
> automātiskās MEHĀNISKĀS tīrīšanas funkcija. Kā te
> citos topikos cilvēki raksta, ka piem. kūdras
> granulām rodas izdedži, ko bļodas deglis pats
> nevarēs izpūst, tāpēc vajag mehānisko automātisko
> tīrīšanu- tādu, kas izstumj pelnus vai horizontali
> rotējošais deglis, kas arī pats tiks vaļā no
> izdedžiem. Neskatoties uz iespējamo tehnisko
> sarežģītību, un zemāku sistēmas efektivitāti, bet
> iespēju kurināt ar "visu ko", mūsu laikos varbūt
> tas ir pat lielāks bonuss.

Kurinot ar " viss kaut ko " ir jāsaprot, ka arī katlam kalpošanas laiks būs īsāks. Es teiktu, ka tā ir opcija krīzes brīžos.., piemēram, pagājušā gada februārī/martā granulas vienkārši nebija bodēs... bet ārā temperatūra naktīs bija negatīva... Tādos brīžos var šādu opciju izmantot. Praktiskāks būs kombinētais granulu katls, kuram ir opcija izņemt degli, ielikt resti un maukt ar sausu malku vai briketēm.

Re: Granulu katla izvēla
Autors: Mx ()
Datums: 21/12/2022 15:37

Varbūt offtopiks, bet secinājums, manuprāt, šeit iederēsies.
Nedaudz parēķināju, lai labāk saprastu, pie kādas granulu cenas ir vērts lekt nost no esošās gāzes apkures.
Paņēmu konkrēti savu gadījumu. Sezonas patēriņš 21840 kwh gāzes, pie 4 kWh/kg siltumspejas tas būtu 5460kg, jeb 364maisi, jeb 5.6paletes granulu. Zemāk aprēķins, ja granulu cena ir ... un rēķināts pret gāzi, kura šobrīd sanāk (ar visam pārvadēm, pvniem utt) 0.1147 eur/kWh

Cena par paleti ar piegādi/ man € apkures sezonā/ man vidēji apkures mēnesis/ 1 kwh cena € / %pret gāzi/ cik tas ir par granulu maisu€
275 1540 220 0.071 61% 4.23
325 1820 260 0.083 73% 5.00
375 2100 300 0.096 84% 5.77
425 2380 340 0.109 95% 6.54
450 2520 360 0.115 101% 6.92
475 2660 380 0.122 106% 7.31

Re: Granulu katla izvēla
Autors: Mx ()
Datums: 21/12/2022 16:01

Kā redzam, kad granulas maksā vairāk par 450 eur palete (65maisi), gāze ir izdevīgāka. Un tas prakstiski ir bijis visu šo apkures sezonu līdz šim!! Tikai tagad vērojama granulu cenu samazināšanās.
Ja es gribu pāriet uz granulām, es rēķinu, ka gāze diez vai tuvākajos pāris gados būs tik lēta kā iepriekš (man bija ~0.055 eur/kwh), bet lētaka kā šobrīd tā ar laiku var būt par 20-30%, tad es skatos uz savu aprēķinu uz redzu, lai es būtu plusos pie apkures veida maiņas (jo papildus izmaksas būs mainīt katlu), man vajag granulas cenā zem 300 EUR!! Protams, jo lētāk, jo labāk, bet robeža ir 300 eur. Vai es varu šodien kko dabūt zem 300? Var, bet tās ir nekoksnes izcelsmes granulas! Tālāk, kādu granulu katlu tad man jāizvelas? Te nu kļūst skaidrs, ka jāņem tāds, kurš spēj sagremot saulespuķu, kūdras utt granulas. Kad koka granulas nokritīsies varēs kurināt ar tām un būs mazāk pelnu, bet šis aprēķins man pašam skaidri parāda, kāda ir apkures nākotne, un vai vispār ir vērts no gāzes iet uz granulām. Respektīvi nav vērts iet no gāzes uz granulām, jo 1) granulu cena ir "pārvērtēta" 2) pārejas process saistās ar palielām investīcijām, kas rēķinot pret gāzes cenu, atmaksāšanos ievelk uz 5gadiem..(pieņemot , ka gadā es par katlu klāt pie granulu cenas maksāju 1000 eur)

Re: Granulu katla izvēla
Autors: Katls ()
Datums: 21/12/2022 19:40

Šī iemesla dēļ es nopirku malkas katlu. Paskatījos, ka granulās, tad, kad bija jānoperk es nokurinatu malkas+ katla vērtību, + tagad var uz kaimiņu mežu aizskriet. Tagad, kad cenas krīt... Tirgoju savu tobiju, jo interesē deglis, kas gremos visu. Gāze tomēr ir bīstama. Šur tur var redzēt mājas, kur sprādziens sienas nogāzis.

Pašreizējā: 12 no 15


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********  ********   ********  **    ** 
  **  **      **     **     **  **    **  ***   ** 
   ****       **     **     **      **    ****  ** 
    **        **     ********      **     ** ** ** 
    **        **     **           **      **  **** 
    **        **     **           **      **   *** 
    **        **     **           **      **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727