UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 5 no 8
Re: Saules baterijas: kāds dalītos pieredzē Latvijā? Aŗī izmaksas.
Autors: kasparsrtr ()
Datums: 30/03/2022 21:45

mulkigs raksts, liekas ka rakstits kadus 3 gadus atpakal. kadi vel 5 centi par kwh... pie sobriza cenam paneli atmaksajas 5-6 gadu laika vai pat atrak. loti butiski atskiras izmaksas vai panem no latvenergo visu gatavu vai pats perk pa komponentem, atskiriba var sasniegt pat 50% un attiecigi atmaksasanas periods nebus tads ka saka eksperts no raksta...

Re: Saules baterijas: kāds dalītos pieredzē Latvijā? Aŗī izmaksas.
Autors: kasparsrtr ()
Datums: 30/03/2022 21:57

un tad mulkibas par 10000 eur investicijam... panemiet savas majsaimniecinas gada paterinu. pienemu ka lielakajai dalai tas bus 3000-5000 kwh robezas. lielaku neka majas paterins nav verts likt, jo neto sistema tapat 1 aprili uzkrajums dzesas un tas bez atlidzibas jaatdod sadales tikliem. tatad ari sistema jataisa uz tadu jaudu kads ir sai,niecibas gada paterins. 5kw sistemas izmaksas ja pratigi komplekte ir +/- 4-5 tukstosi eur ieskaitot pvn un uzstadisanu un pieslegsanu. gada si sistema sarazo +/- 5000 kwh kas sanak pie patreizejam elektribas cenam ap 800-1000 eur, tatad gada elektribas rekins saimniecibai samazinasies par 1000 eur. matematika skaidra. ir jabut loti lietainam laikam 5 gadus un loti zemam elektribas cenam, lai neatmaksatos tajos 5-6 gados.

Re: Saules baterijas: kāds dalītos pieredzē Latvijā? Aŗī izmaksas.
Autors: Kreisseris ()
Datums: 31/03/2022 08:57

"....no latvenergo visu gatavu vai pats perk pa komponentem, atskiriba var sasniegt pat 50%

Daudzi ņem uz bezprocentu nomaksu latvenergo + var dabūt valsts atbalstu pēc sistēmas uzstādīšanas (jo to leik sertificēts komersants). Ja liek pats, atbalsts nav.

Salīdzinajumam -
Electrum piedāvā 6Kw saules paneļu sistēmu NO 8987 EUR (kopā viss ar uzlikšanu, vadiem, stiprinājumiem, dokumentāciju utt) un ir nomaksa uz 5 gadiem (summa tā pati finālā)

paskatījos solarshop.lv (gan jau ir arī citi - tas tikai piemēram) sanāca 5410 par ķīniešu growatt 6Kw invertoru un 16Hyundai 395W paneļiem (BEZ vadiem, stiprinājumiem, dokumentācijas, uzstādīšanas un pieslēgšanas)
Ja ņem nomaksā - pārmaksa būs ap 2000EUR 5 gadu periodā - tas jau ir ~7500

Sanāk, ka tiem kam svarīga nomaksa - electrum variants varētu būt pievilcīgāks - jo no valsts var atgūt daļu no izmaksām (biju skatījies VARAM noteikumus - diezgan pievilcīgi), vienīgi ir ķēpa ar papīriem, jo tos ir jāformē pašam un ir jāveic monitorings 5 gadu periodā un janodod atskaites + pašam nav jāpiegādā, jāmontē un japieslēdz.

Re: Saules baterijas: kāds dalītos pieredzē Latvijā? Aŗī izmaksas.
Autors: LaurisV ()
Datums: 31/03/2022 11:13

piča rakstīja:
-------------------------------------------------------
> nu tā jau nav. viss atkarīgs no elektroenerģijas
> kilovata cenas. ja tā ir tāda kā tagad, tad ražot
> pa dienu un dot tīklā (uzkrāt) un pēc tam uzkrāto
> pirkt atpakaļ par 5 centi kW ir pietiekami
> izdevīgi, īpaši, ja ir elektriskā apkure
> (siltumsūknis).
Tikai tāda sīka problēma, ka siltumsūknis savus 90% no gada patēriņa sastāda ziemā, kad saules paneļi saražo labi ja 10% no kopējā gada ražīguma.

Re: Saules baterijas: kāds dalītos pieredzē Latvijā? Aŗī izmaksas.
Autors: Kreisseris ()
Datums: 31/03/2022 11:33

"Tikai tāda sīka problēma, ka siltumsūknis savus 90% no gada patēriņa sastāda ziemā, kad saules paneļi saražo labi ja 10% no kopējā gada ražīguma"

Priekš tam ir NETO norēķinu sistēma. Vasrā sakrāj - ziemā izlieto!

Re: Saules baterijas: kāds dalītos pieredzē Latvijā? Aŗī izmaksas.
Autors: pašdarbnieks ()
Datums: 31/03/2022 12:17

Kreisseris rakstīja:
-------------------------------------------------------
> "Tikai tāda sīka problēma, ka siltumsūknis savus
> 90% no gada patēriņa sastāda ziemā, kad saules
> paneļi saražo labi ja 10% no kopējā gada ražīguma"
>
> Priekš tam ir NETO norēķinu sistēma. Vasrā sakrāj
> - ziemā izlieto!


Netikai apkure, bet arī apgaismojums utt., ziemas mēnešos ir par kārtu patēriņš lielāks. Un kā jau te augstāk rakstīja, tā neto norēķinu sistēma nav par velti.
Manuprāt, optimālākais variants ir, uzlikt paneļus ar jaudu, lai vasaras mēnešos var uzsildīt karsto ūdeni. Tad tā likviditāte ir lielāka un tā atpelnīšanās reālāka.

Re: Saules baterijas: kāds dalītos pieredzē Latvijā? Aŗī izmaksas.
Datums: 31/03/2022 13:14

Vasaras sezonai ir visai neekonomiski likt saules paneļu sistēmu, ja liek, tad noteikti ir jātēmē uz gada patēriņu un jāizmanto neto sistēma. Tas ir tāpēc, ka paneļu uzstādīšana nozīmē investīcijas. Ir piemēram vajadzīgs invertors, kurš teiksim 6kw sistēmā sastāda pusi no investīcijām. Turklāt invertoru cenas nesamazinās lineāri pret jaudu t.i. mazāks invertors nav būtiski lētāks. Attiecīgi, lai atpelnītu investīcijas ir maksimāli daudz kw jāražo ko tērē mājsaimniecība. Neto uzskaitē 5centi par pārvadi būs jāņem vērā, taču elektrības cena nedomāju, ka nokāps zemāk par 10 centiem un tur tāpat vēl plusā būs tie 5 pārvades centi. Dinamiskajā tarifā vispār var redzēt iespaidīgus skaitļus - 20 un 30 centi bez pārvades ir norma dienas laikā, ir redzēts arī skaitlis 50. Tā ka es neredzu iemeslu domāt.
Vienīgais te neviens nepiemin sistēmas jaudu, jo LE nosaka katrā gadījumā kāda ir maksimālā iespējamā jauda konkrētajā brīdī. To nosaka laikam kaut kādi elektrolīniju ierobežojumi. Nav tā, ka gribu 6kw un noteitki to arī neto paņems. Var gadīties, ka līnija ņem pretī tikai 4. No sākuma ir gada pātēriņš un pēc tam jātaisa ST pieteikums un tad būs redzams ko ir iespējams likt - pārējais jau ir kruķīšanās jautājums.
Tāpat ir vērts apdomāt saules kolektora jautājumu, jo tas viennozīmīgi ir efektīvāks ūdens sildīšanai. Man piemēram pirms vairākiem gadiem pašam liekot tā sistēma izmaksāja kopā 1K.
Par atpelnīšanaos šobrīd vispār nav jautājums - viņa atmaksājas 4-5 gados, jautājums ir tikai par spēju noorganizēt visu pasākumu.



Labots 2 reizes. Pēdējo reizi labots 31/03/2022 13:17, labojis Vilnis_Radio.

Re: Saules baterijas: kāds dalītos pieredzē Latvijā? Aŗī izmaksas.
Autors: Hmm ()
Datums: 31/03/2022 13:46

Ja ir vēlme sildīt ūdeni, tad arī var ņemt paneļus ne kolektoru.
Elegants "DIY" risinājums:
[create.arduino.cc]
Ir, pieejami arī gatavi kontrolieri.

Re: Saules baterijas: kāds dalītos pieredzē Latvijā? Aŗī izmaksas.
Autors: Kreisseris ()
Datums: 31/03/2022 16:09

Vai kolektori silda ūdeni arī ziemā un kad ir apmācies?

Re: Saules baterijas: kāds dalītos pieredzē Latvijā? Aŗī izmaksas.
Datums: 31/03/2022 21:24

Kolektors tāpat kā saules paneļi strādā saules periodā - 90% no aprīļa līdz oktobrim. Kolektora lietderība ja nemaldos bija kaut kur ap 60% kamēr paneļiem uz ūdens sildīšanu sanāk tikai ap 25%. Paneļu mīnuss pret kolektoru ir lielāks ieguldījums un laukums, bet pluss ka ir vieglāk tomēr uzstādāms, nav visu to sūkņu, siltumnesēju utt. Jebkurā gadījumā jāskatās katrā gadījumā individuāli kāda ir situācija - iespējamais laukums paneļiem, kāda mājās apkure, vai elektroauto, kāds mājas elektro patēriņs utt.
Es lēnā garā esmu nonācis līdz loģiskajam finālam - man ir malkas apkure, kolektors silda vasarā ūdeni, lai nav jākurina karstās dienās - to uzliku pirms vairākiem gadiem un esmu diezgan apmierināts., Tagad būs elektropaneļi, jo ir elektroauto. Par pēdējiem diviem es ilgi jau domāju, tikai tirgus apstākļi nebija piemēroti, bet pagājušajā gadā viss sakrita un tāpēc arī loks noslēdzās.

Pašreizējā: 5 no 8


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **     **  **     **  **      **  **    ** 
 **   **   ***   ***   **   **   **  **  **  ***   ** 
 **  **    **** ****    ** **    **  **  **  ****  ** 
 *****     ** *** **     ***     **  **  **  ** ** ** 
 **  **    **     **    ** **    **  **  **  **  **** 
 **   **   **     **   **   **   **  **  **  **   *** 
 **    **  **     **  **     **   ***  ***   **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727