UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Apkures maiņa no gāzes
Autors: Mārtiņš L ()
Datums: 28/07/2022 13:42

Sveiki!

Plānoju mainīt gāzes apkuri pret kaut ko citu. Gāzbetona divus stāvu māja, siltināta ar putuplastu, pirmajā stāvā siltās grīdas, otrā radiatori (otrajā siltās grīdas nebūs - koka pārsedzes, svaigs remonts), platība apm. 120 m2, vidējais patēriņš izdalot uz gadu ap 130 m3 dabasgāzes (pirms 2022. gada vidēji maksāju ap 60 EUR/mēnesī, pēc tam ap 120 eur, tagad ap 220 eur, ja (kā izskatās) no 2024. vēl vismaz dubultos, šķiet, ka būs jāmaina. Galvenais izacinājums ir iekštelpu trūkums, gāzes katls ieslēpts vienā stūrī mazā skapītī vannasistabā. Doma ir par siltumsūkni (zeme-ūdens vai gaiss-ūdens) vai granulu katlu. Zeme, kurā varētu ielikt horizonatālo siltumsūkņa kontūru ap māju ir 330 m2 (šķiet pamaz), apkārt diezgan nopietns dzīvžogs, tb ar kaut ko lielu iebraukt vertikālā urbšanai varētu būt problēma. Ir nesiltināta garāža (plāni dēlīši), ko varētu pārtaisīt par tehnisko katlu telpu, bet attālums līdz stūrim, kur ir pašreizējais ūdens/apsildes sistēmas centrs apm 15 m pa lauku. Tieši pie stūra, kur ir gāzes katls piebūvēt nevar - māja jau maksimāli tuvu kaimiņu gabalam atļautajā ugunsdrošības noteikumu attālumā.
Pēc pieredzes - kādi ieteikumi, vai vispār ir reālistiski likt siltumsūkni un boileri garāžā, siltināt un rakt (vai pakot un pa virszemi) trubas? Ar granulu katlu tas šķiet reālāk garāžu pārtaisīt par kurtuvi, bet no "ērtības" vairāk/primārāk skatos uz siltumsūkni. Ja liktu sitlumsūkni, tad arī saules paneļus uz jumta (tikai ikdienas elektrībai bez apkures šķiet nav vērts). Kāda arī pieredze - viedokļi par gaiss-ūdens pret zeme-ūdens siltumsūkni būtu interesanti (esmu izgooglējis, palasījis, viedokļi diezgan atšķirīgi. Vai kādam ir bijis siltumsūknis "ārpus" mājas.

Re: Apkures maiņa no gāzes
Autors: Jampadracis ()
Datums: 28/07/2022 14:51

Nu, es kā granulu patērētājs tev iesaku uz granulām nepāriet savtīgu iemeslu dēļ.... nu, lai kautvai par kapeiku būtu mazāks pieprasījums granulām un man tās būtu iespējams vēl nopirkt :D

Šobrīd cik saprotu var iegādāties robežās 320-420 eur par paleti - tas gan laikam ir tikpat, cik par gāzi taisies maksāt :D, tad jau lielas jēgas uz granulām pāriet nav un paliek tikai siltumsūkņi kā variants.

Re: Apkures maiņa no gāzes
Autors: pašdarbnieks ()
Datums: 28/07/2022 17:00

Jampadracis rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Nu, es kā granulu patērētājs tev iesaku uz
> granulām nepāriet savtīgu iemeslu dēļ.... nu, lai
> kautvai par kapeiku būtu mazāks pieprasījums
> granulām un man tās būtu iespējams vēl nopirkt :D
>
> Šobrīd cik saprotu var iegādāties robežās 320-420
> 0 eur par paleti - tas gan laikam ir tikpat, cik
> par gāzi taisies maksāt :D, tad jau lielas jēgas
> uz granulām pāriet nav un paliek tikai siltumsūkņi
> kā variants.

Tikai strāvas cena ar lido līdz uz marsu, un ražo viņu daļēji no tās pašas gāzes.:))..
Paskaiti investīcijas-sūknis plus paneļi, plus iespējams, ka var būt tādas vasaras, ka priekš ziemas var nesaražot-pirkt ziemā biržā, var tā arī izputēt..Plus vēl tāpat ziemā pavelti to strāvu atpakaļ no Latvenergo nedabūsi.. Un vēl nav teikts, ka pieaugot pieprasījumam pēc saules un naudiņa sāk tu tū garām kabatām slīdēt... valsts var veikt kaut kādus grozījumus likumdošanā, piemēram, saules nodoklis,..:DD Vēl jau arī tas viss nogurst un zūd ražība..vienvārdsakot-riktīgs gematogens.. un DĀRGS.

Es domāju labāk mansardā uzkrāmē vēl papildus 10cm vati, pārej ar termokameru varbūt kāds logs jāpārpako un paliec tik pie gāzes. Kā alternatīvo, kaut kādsmalkas katls. Ja nu galīgi sāk plēst desmit ādas.

Re: Apkures maiņa no gāzes
Autors: Aldiss ()
Datums: 28/07/2022 17:37

Ja gāzes apkure jau ir, vietas mājā ir tik, cik ir, tad visai laba alternatīva var būt vislētākā gaiss-gaiss siltumsūkņa (kondicioniera) uzlikšana centrālajā/dzīvojamā istabā. Nevajag dārgā gala aparātu, kas strādā līdz - 25 vai - 30 grādi. Pietiks ar vidējās klases aparātu cenā līdz 1000eur.Starpsezonā, pie +7 līdz mīnus daži grādi siltumsūkņa COP ir lieli, piesekojot biržas tarifus var attiecīgajos brīžos sildīties pa lēto. Siltajam ūdenim, lielajiem mīnusiem tad paliek gāze, starpsezonā siltumsūknis.
SS vasarā varēsi izmantot dzesēšanai.

Re: Apkures maiņa no gāzes
Autors: pans ()
Datums: 28/07/2022 18:52

Piekrītu Aldim. Vēl var padomāt par kādu jotulveidīgo. Nebūs jau tā, kā nekas vairs nebūs un neko nevarēs atļauties. Tad jau arī cilvēki bankrotēs. Kas nozīmē izsisti logi Vecrīgā ;)
Ja ir iespēja, noliec 1000e drošības naudu apkures izmaksām un dzīvo mierīgi. Šobrīd daudz tiek baidīts, vieni baida lai paliktu pie varas otri lai tiktu pie varas.

Re: Apkures maiņa no gāzes
Autors: Tinis ()
Datums: 28/07/2022 20:38

Sit vai nesit logus Vecrīgā, tas nepalīdzēs. Ne jau Vecrīga nosaka gāzes un granulu cenas. Malkas Latvijā ir navalom. Es liktu malkas katlu ar akumulatoru.

Re: Apkures maiņa no gāzes
Autors: Cogito ()
Datums: 28/07/2022 21:29

Tinis rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Malkas Latvijā ir navalom.

Tikai maksā tā, it kā katra pagale būtu klāta ar kokgrebumiem.

Re: Apkures maiņa no gāzes
Autors: Tinis ()
Datums: 28/07/2022 21:34

Nu ja gāzei, degvielai, elektrībai, granulām kāpj cenas, tad arī malkai tās nestāvēs uz vietas.

Re: Apkures maiņa no gāzes
Autors: Aldiss ()
Datums: 28/07/2022 22:31

Tinis rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Es liktu malkas katlu ar
> akumulatoru.
Topika iesācējam pašvaki ar vietu, jau tagad gāzes katls esot vannas istabā. Kāds tur malkas katls un akumulators, ja nu vienīgi guļamistabā. Mazais gaiss-gaiss siltumsūknis starpsezonai vai lētā elektrības tarifa brīžiem būs izdevīgākais variants. Cits apkures katls, skurstenis, kurināmā glabāšanas vieta- tās ir izmaksas. Visi kari kaut kad beidzas vai cilvēki pielāgojas situācijai. Gāzes cenas kaut kad atkal būs zemas, bet ko tad darīsi ar malkas katlu guļamistabā?
Toties mazo siltumsūkni varēsi izmantot dzesēšanai vasarā...
Ja ir aizspriedumi pret siltumsūkni, tad jāatceras, ka gāzes katls pateicoties savai automātikai lieliski kombinējas arī ar kamīnu, krāsnī vai jotulu- ir laiks kurini un gāzes katls izslēgsies, nav laiks kurināt- gāzes katls temperatūru noturēs. Maniem kaimiņiem Mārupē vienam aiz otra parādās malkas šķūnīši pagalmos alternatīvai piekurināšanai. Šādā variantā nekādus super dārgos malkas/granulu katlus nevajag, gāzes katls, nodrošinās silto ūdeni un to, ka temperatūra nenokrītas zem iestatītās. Ir laiks un patika, kurini savu jotulu un maksā mazāk par gāzi.

Re: Apkures maiņa no gāzes
Autors: Cogito ()
Datums: 28/07/2022 23:43

Tinis rakstīja:
-------------------------------------------------------
> tad arī malkai tās nestāvēs uz vietas.

Protams. Tikai līdz ar to nav nekāda pamata pieminēt malku kā iespējamu glābiņu no augošajām izmaksām.

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   **     **  **     **  **     **        ** 
 **    **  ***   ***   **   **    **   **         ** 
 **        **** ****    ** **      ** **          ** 
 **        ** *** **     ***        ***           ** 
 **        **     **    ** **      ** **    **    ** 
 **    **  **     **   **   **    **   **   **    ** 
  ******   **     **  **     **  **     **   ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727